Koga ne mrzi neka pročita: Ekstremizam nam ništa dobro neće doneti- 2. deo - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Dust

Koga ne mrzi neka pročita: Ekstremizam nam ništa dobro neće doneti- 2. deo

Oceni ovaj blog
[i]Nastavak prethodne teme[/i]
Talas nacionalizma koji se širi krajem te, 2007. godine, čini da, iako je manjinski partner, DSS ima veći uticaj u novoj vlasti. Iako je Tadić predsednik, iako je reizabran za predsednika, generalno, izmanipulisana masa je skrenula u desno. Zaista, sada je potpuno zaboravljen 5. oktobar: nije neobično što sarađuju dojučerašnji protivnici: Koštunica sa radikalima, a kao što znamo, nakon narednih izbora, DS sa socijalistima. Cinično se gaze principi koji su važili do pre svega nekoliko meseci: zaboravljaju se teške reči... Zapravo, nije to tako u realnosti, samo oni koji stoje iza svake partije pojedinačno, a to su krupni interesi tajkuna, čine da se formiraju neprincipijelni savezi. Nakon što Kosovo proglasi nezavisnost, DSS koristi priliku da poboljša svoju poziciju u vladi, na talasu zvaničnog nacionalizma i sve jačeg šovinizma: Koštunica "vraća mandat narodu", ali ga narod ne vraća njemu, već većinu dobija DS. Sa druge strane, tajkuni i ambasadori se upuštaju u borbu za formiranje vlasti. Na kraju, levičarska varijanta prevladava... Ali, ima li to nekakve veze?
DS je svestan činjenice da zavisi od volje istih tajkuna, koji su isto tako mogli da izaberu i "one druge". Socijalisti su socijalisti samo na papiru- u suštini, oni su poznati po nacionalizmu iz prethodne decenije. G17+ se izjašnjava kao desnica, ali, gde god je veliki kapital i vlast, lako se uklapaju. Iznad svega, ni DS ne može da nastavi istim onim putem kojim je krenuo Đinđić 7 godina ranije, jer Kosovo ih primorava da, mada u blažoj varijanti, nastave nacionalističku politiku. Ali, ni Koštuničin tim ne ostaje dužan nikome, a naročito socijalistima: u julu, zahvaljujući naređenju izdatom pre Dačića, uhapšen je Radovan Karadžić. To dovodi do dodatnog jačanja šovinizma; on sada metastazira sa tema, kakvo je Kosovo, na celo društvo. Između ostalog, to je još jedan razlog zašto vlast, iako sigurno zna gde se krije Ratko Mladić, nema nameru da ga uhapsi, jer bi to dovelo do veoma ozbiljnih problema naročito danas. I kome to odgovara? Obzirom da nam bez njegovog izručenja nema ni otškrinutih vrata EU, očigledno je da to samo odgovara tajkunima, jer oni mogu a šire svoj ionako veliki monopol. Obzirom da se sada, nakon što su horde šovinističkih huligana počele da haraju Beogradom, i mlate koga god stignu, ako im se ne sviđa, poput SA ili SS-a 1930-ih, vlast ne može mnogo toga da učini da ih spreči, postalo je jasno da su i ti huligani u interesu tajkuna, da su oni dobro finansirani (što se vidi po plakatima), da su odlično organizovani, a moglo bi se reći da je sve to godinama ranije isplanirano.
Ali, koji je onda cilj svega toga? Ambasadori su imali cilj da formiraju vladu koja će služiti interesima njihovih zemalja. Ne verujem da se ispunila želja ambasadora EU, ne verujem da se ispunila želja ambasadora Rusije (imajući u vidu kako ih je vlada obmanula za prodaju NIS-a), možda se ispunila želja ambasadora SAD, pošto se Amerikanci uvek obraduju, kad je u nekoj zemlji nestabilna vlast, jer u takvim zemljama je lako ispunjavati svoje interese. Najmanje se ispunila želja naroda, da živi bolje- najpre su se pre izbora ponovile sitne prevare, u stilu onih krupnih 90-ih, kakve su besplatne akcije. Sada, loš životni standard se pravda činjenicom da je svetska ekonomska kriza: ljudi, da li je neko bio u inostranstvu u poslednjih godinu dana? Slažem se da je i tamo kriza, ali oni su izabrali svi redom da iz krize izađu velikim radom. Nisam primetio da je u Grčkoj nešto stalo ove godine, ljudi koji žive u drugim delovima sveta kažu isto za te zemlje. Svakako, ima i tamo otpuštanja, ali, niko nije lud da se rešava radne snage kad je potrebno više rada nego ikada. Kod nas je i ono malo što je radilo, počelo da staje. Jedina zdravorazumska konstatacija jeste da sadašnja situacija jedino odgovara našim tajkunima, jer oni na ovaj način mogu da sačuvaju i prošire svoje bogatstvo, a to mogu sigurno da učine ako zaigraju i na kartu šovinizma, građanskih sukoba i nebezbedne situacije? Rezultat- vlast je nesposobna, može biti i nasilno smenjena, na vlast će doći ekstremisti, baš kao i u naci-Nemačkoj, koji će narodu ponuditi "spasenje", oni će nešto malo svog "kiparskog" novca da upumpaju, ne bi li ekonomija živnula, i ne bi li se stvorila iluzija realnog poboljšanja života... A onda će se nastaviti ekstremno bogaćenje i krađa naroda, koji će biti toliko izmanipulisan, da neće biti ni svestan...

Ako ne možete da svarite ovaj tekst, biće dovoljno da pročitate boldirane reči, i suština će biti jasna. Ako ste ipak izdržali, hvala na pažnji!

Pošalji "Koga ne mrzi neka pročita: Ekstremizam nam ništa dobro neće doneti- 2. deo" na Facebook Pošalji "Koga ne mrzi neka pročita: Ekstremizam nam ništa dobro neće doneti- 2. deo" na Google Pošalji "Koga ne mrzi neka pročita: Ekstremizam nam ništa dobro neće doneti- 2. deo" na My Yahoo! Pošalji "Koga ne mrzi neka pročita: Ekstremizam nam ništa dobro neće doneti- 2. deo" na Live Pošalji "Koga ne mrzi neka pročita: Ekstremizam nam ništa dobro neće doneti- 2. deo" na MySpace Pošalji "Koga ne mrzi neka pročita: Ekstremizam nam ništa dobro neće doneti- 2. deo" na Twitter Pošalji "Koga ne mrzi neka pročita: Ekstremizam nam ništa dobro neće doneti- 2. deo" na Digg Pošalji "Koga ne mrzi neka pročita: Ekstremizam nam ništa dobro neće doneti- 2. deo" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Dust (avatar)
  Izvinjavam se što nisam stigao da boldiram reči... tehnička greška...
 2. s162 (avatar)
  Ima nesto u svemu ovome ....
 3. nipikopolapafu (avatar)
  odlicno..ali iz teksta ne kontam za koga si?...ili nisi za nikoga?
 4. šnenokla (avatar)
  Kao da je bitno za koga je gdin Du(N)st...bitno da se kritikuje i pljuje...
  Eh, zemljo Srbijo...