Elan Vital - Osa i instikt - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Elan Vital - Osa i instikt

Oceni ovaj blog
Covek poseduje organe koji su bas poput alata.
Kanzde na prstima jesu alat za napad i odbranu. Ocnjaci su alat za kidanje mesa. Svaki organ ima svoju funkciju. Recimo, vekovima je bila tajna cemu sluzi slezina. U Sopenhaurovo vreme to se nije znalo, ali se znalo da priroda nista ne radi uzalud i da taj organ mora imati neku funkciju. Ta funkcija se obelodanila tek sa pojavom mikroskopa i otkrica imunog sistema. Kako su ti organski alati nastali pitanje je ciji odgovor zavisi od pogleda na svet od koga polazimo. Ali, posavsi bilo od realizma (koji nema nikakvo opravdanje za svoje postojanje posle Barklija) ili od idealizma, ne mozemo osporiti da je svaki organ manifestacija zivotne sile koja pruza otpor opstoj entropiji i inertnosti neorganske prirode.

Medjutim, sta je ta zivotna sila i da li mozemo imati bilo kakvo iskustvo nje?

Elan Vital jeste dostupan nasem iskustvu, ali ne i saznanju. Elan vital nije kompatibilan sa formama saznanja, ali jeste sa necim drugim, tj. sa onim sto zovemo "instikt".
Kada larva insekta prolazi kroz preobrazaj, u toku metamorfoze ona ucestvuje svojim pokretima u tom procesu, tako da ne mozemo da razdvojimo gde tu pocinje rad zivotne sile, a gde je na delu rad instikta.
Ili, kada zivotinja deluje po instiktu ona sleduje impuls koji je samu zivotinju izgradio kao takvu. Recimo, instikt volje za hranom je produzenje zivotne sile koja je organe za varenje formirala, polni nagon je produzenje zivotne sile koja se objekitivisala u organima za razmnozavanje. Svaka funkcija svakog organa je produzenje zivotne sile u njegovoj osnovi.
Zivotna sila elan vital i instiktivno delovanje jesu jedno te isto i ako se hocemo pribliziti Elan vitalu moramo u sebi potraziti instikt. Medjutim, instikt necemo videti ako prethodno ne apstrahujemo forme intelekta, a to mozemo uraditi samo ako uvidimo veliku razliku izmedju inteligencije i instikta.

Entomolog i osa
Uzmimo jednog coveka entomologa i jednog insekta Osu Sitaris.
Oba bića imaju zajednicki cilj koji glasi: "Na gusenici otkriti nervni sistem". Otkriti devet nervnih cvorova, ganglija, i u svaki ubrizgati nervni otrov ne bi li tako paralizirali gusenicu a da je ne ubijemo.

Entomolog mora prvo gusenicu opaziti spolja kao sliku, opazaj. Zatim je secirati. Pronaci nervni sistem. Pronaci ganglije, mapirati, obeleziti. A onda stalno imajuci pojam cilja u svesti, baciti se na postupno bodenje tacno u ganglione i to devet puta. Na kraju cemo tako dobiti paralisanu gusenicu.

Medjutim, da li isto to radi i osa? Naravno da ne. Osa moze da opazi gusenicu, ali ne moze da je secira, da otkriva njene nervne cvorove, da ih pamti, da ubrizgava svoj nervni otvor iz nervnih organa pravo u svaki od devet gangilja, i da sve to radi sa ciljem paralisati a ne ubiti, da bi njeno potomstvo, o kome ona ne zna nista, prezivelo hraneci se svezim mesom. Pa kako onda osa uspeva da to izvede?


http://www.youtube.com/watch?v=GGjvy52krW

I kod entomologa i kod ose imamo jedno isto, volju za postignucem cilja, ali metodi su potpuno razliciti.

Osa nema um, osa ne razmislja, ona ne zakljucuje na osnovu datih premisa. Ona se ne uzljebljuje u slike i opazaje spolja. Vec, ma sta bila zivotna sila koja je stvorila nervni sistem gusenice, osa tu silu ima u sebi ne kroz opazaje, vec kroz osecaj. Instikt je znaci metafizicko delovanje na nivou same zivotne sile. On je kao takav nedostupan inteligenciji i saznanju. Ali kao sto rekoh, i covek ima instikte i moze, ma koliko maglovito, da elan vital oseti u sebi.
A na taj nacin naci ce ga kao Sopenhaurovu Volju, Bergsonovo trajanje i najasnije kao SIMPATIJU. Ono sto muskarac oseca prema devojci koja mu se dopada, jeste najbliza analogija onoga sto insekt oseca kada se susretne sa gusenicom.
To je delovanje na sasvim drugom nivou od saznanja, a to je i coveku jedini nacin da kroz svu mrezu formi intelekta nasluti Elan vital. Onom sto zivotna sila i instikt jesu osim unutrasnjeg opazanja volje najblizi je i osecaj simpatije.

Pošalji "Elan Vital - Osa i instikt" na Facebook Pošalji "Elan Vital - Osa i instikt" na Google Pošalji "Elan Vital - Osa i instikt" na My Yahoo! Pošalji "Elan Vital - Osa i instikt" na Live Pošalji "Elan Vital - Osa i instikt" na MySpace Pošalji "Elan Vital - Osa i instikt" na Twitter Pošalji "Elan Vital - Osa i instikt" na Digg Pošalji "Elan Vital - Osa i instikt" na del.icio.us

Ažurirano 06.09.2017. u 17:30, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari