Pravljenje bootabilnog diska i jos neki trikovi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

falco

Ističe se
Poruka
2.007
Pravljenje bootabilnog diska

Windows programi cesto dopustaju korisnicima narezivanje diskova sa podacima jednostavnim prevlacenjem datoteka u prozor programa za rezanje I pritiskom na dugme Burn.Medjutim, u stvarnosti, program za narezivanje izvodi dve radnje.
Prvo od unetih datoteka, napravi ISO96660 standadrizovani otisak (.ISO fajl) , bas kao sto koriste Fedora, Ubuntu, Windows XP ili bilo koji drugi sistem za instalaciju. A zatim (druga radnja) tu ISO datotektu prebaci na CD. Ako je prvobitna izvorna datoteka vec bila ISO fajl, dobijeni CD nije upotrebljiv za svrhe instalalcije.

Da bi ste napravili instalacioni disk, bitno je da samo izvedete drugi korak sa ISO datotekom.
Za narezivanje preporucujem da koristite Active ISO Burner 2.0, jer je besplatan I jednostavan za upotrebu (mozete da koristite I Nero, ali je ovako jednostavnije odraditi). Navedeni program mozete da skinete sa sledece lokacije:
http://download.cnet.com/Active-ISO-Burner/3000-2646_4-10602452.html?tag=mncol

Izgled programa:
94704_medium.jpeg


Da bi ste nerezali Disk potrebno je da u polju “ISO Path:” unesete lokaciju vaseg ISO fajla (mozete da koristite I pretrazivac fajlova koji se nalazi sa desne strane). Zatim odaberete uredjaj kojim zelite da narezete disk (ako imate samo jedan rezac onda nema potrebe da bilo sta birate) I na kraju da izaberete brzinu kojom ce se rezati disk. Najbolje je da izaberete sto manju brzinu kako ne bi doslo do greske prilikom rezanja. Na kraju pritisnite dugme “BURN ISO!” kako bi pocelo rezanje diska.
 
Poslednja izmena:
Da bi ste podesili odakle ce vam se ucitavati sistem prvo je potrebno da udjete u BIOS.

Ako ne znate koji taster (ili kombinaciju tastera) treba da pritisnete pogledajte tabelu (potrebno je da nadjete svoj model racunara)

boot-order-enter-bios-keys.gif


Prilikom podizanja racunara, kada vam se pojavi nesto slicno narednim slikama, pritisnite taster ili kombinaciju koje ste videli u tebeli ili na vasem ekranu.

bios.jpg

windows_vista_8gb___8gb_bios.png




Podesavanje u BIOS-u


Najcesce sam se sretao sa ovim tipom BIOS-a pa cu opisati kako se kod njega podesava

U BIOS-u idite na "boot" (moze jos da pise i Boot Order, Boot Sequence, First Boot Device, Boot Management...) kao sto pokazuje strelica na narednoj slici

boot-order-boot-options.jpg


Pojavice vam se spisak koji pokazuje sa kog medija (hard disk, disketa, cd) ce prvo pokusati da se podigne sistem

boot-order-first-boot-device.jpg


pomocu strelica i enter-a namestite da cd citac bude na prvom mestu. Kada sve podesite sacuvajte promenu (u ovom slucaju je to dugme F10).


2. nacin odabira uredjaja sa koga ce se podici sistem (nema kod svih racunara)

Kod nekih racunara postoji boot manu koji se nalazi na F12 (moze da bude i neki drugi taster). Kada pritisnete F12 pomocu strelica stiklirajte zeljeni uredjaj (cd citac) i pritisnite enter. Na taj nacin ste podesili da prilikom tog podizanja racunara, sistem se podize sa diska.[/QUOTE]
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top