Nečista krv - Strana 2 - Forum Krstarice
Idi nazad   Forum Krstarice > Umetnost i kultura > Književnost

Odgovorite

Alati za teme
stari 23.01.2006., 09:34   #26
Mokosi
Obećava

Učlanjen: 19.12.2005.
Reputaciona moć: 5
Mokosi se trudi
Podrazumevano Re: Nečista krv

Молим, и други пут!
Mokosi nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 09.12.2006., 16:14   #27
RBX89
Nov član

RBX89 (avatar)

Učlanjen: 09.12.2006.
Reputaciona moć: 0
RBX89 se trudi
Podrazumevano Necista krv i lik Sofke

Sledece nedelje imam pismeni na temu lika Sofke u romanu Necista krv.Da li neko zna dobar sajt za skidanje sastava(treba da dobijem 4 ili 5) ili ako neko ima sastav neka mi ga posalje na [email]rbx.iceman@gmail.com.Ljudi molim vas pomozite mi.
RBX89 nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 09.12.2006., 16:40   #28
Prisoner
čuvar snova
Legenda

Prisoner (avatar)

Učlanjen: 21.01.2006.
Pol: ženski
Tekstova u blogu: 1
Reputaciona moć: 220
Prisoner je majstorPrisoner je majstorPrisoner je majstorPrisoner je majstorPrisoner je majstorPrisoner je majstorPrisoner je majstorPrisoner je majstorPrisoner je majstorPrisoner je majstorPrisoner je majstor
Podrazumevano Re: Necista krv i lik Sofke

Interesantni ovi današnji klinci.
. Dodju na Forum samo zbog pismenog i ocene..I zavape, "ljudi, pomagajte".
A, ima ih prilično..
Pogledaj u starim temama, verovatno ima nešto što ti može poslužiti.
Prisoner nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 09.12.2006., 17:02   #29
Arnold_Layne
Ističe se

Arnold_Layne (avatar)

Učlanjen: 11.04.2005.
Pol: muški
Reputaciona moć: 8
Arnold_Layne se trudi

jao koliko je ta knjiga dosadna!!!
"Nijedna maca koja voli ribu nije takva da je ne mozemo nesto nauciti. Nijedna maca bez repa nece se igrati sa gorilom. Mace s brcima uvek vole ribu. Nijedna maca koju mozemo nesto nauciti nema zelene oci. Nijedna maca nema rep ako ima brkove. Prema tome, nijedna maca sa zelenim ocima nece se igrati sa gorilom."
Arnold_Layne nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 09.12.2006., 19:35   #30
*+*+*+*+*
Legenda

Učlanjen: 03.01.2004.
*+*+*+*+* zrači*+*+*+*+* zrači*+*+*+*+* zrači*+*+*+*+* zrači*+*+*+*+* zrači*+*+*+*+* zrači

Citat:
Original postavio RBX89
Sledece nedelje imam pismeni na temu lika Sofke u romanu Necista krv.Da li neko zna dobar sajt za skidanje sastava(treba da dobijem 4 ili 5) ili ako neko ima sastav neka mi ga posalje na [email]rbx.iceman@gmail.com.Ljudi molim vas pomozite mi.
Evo ti jedan sastav, mozda mozes da iskoristis neke delove. Napisao cale jedne moje drugarice njoj za maturski ispit (Zivog bi me spalila da zna da sam ovo nakacio na net).

str1:
http://www.geocities.com/faraonslike/str1.jpg

str2:
http://www.geocities.com/faraonslike/str2.jpg

str3:
http://www.geocities.com/faraonslike/str3.jpg

str4:
http://www.geocities.com/faraonslike/str4.jpg
*+*+*+*+* nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 09.12.2006., 22:52   #31
astragal
Početnik

Učlanjen: 15.10.2006.
Reputaciona moć: 4
astragal se trudi

Pravo u sridu postavljacu topika...

Psihicki triler, u kome strada Sofka, na jos bezdusniji nacin nego Fata iz Na Drini cuprije.
I danas postoje Sofke, a i Fate... oni koji bi ih opisivali pustaju da ih grije sunce tudjega neba, ostali se lazu, dok ne povjeruju u vlastite lazi, i sami jednog dana mijenjajuci teze, i birajuci vjencanice, a ne muzeve...

Citao sam Necistu krv, sta citao, gledao...
astragal nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 10.12.2006., 12:49   #32
RBX89
Nov član

RBX89 (avatar)

Učlanjen: 09.12.2006.
RBX89 se trudi

Citat:
Original postavio AKHENATON
Evo ti jedan sastav, mozda mozes da iskoristis neke delove. Napisao cale jedne moje drugarice njoj za maturski ispit (Zivog bi me spalila da zna da sam ovo nakacio na net).

str1:

str2:

str3:

str4:
Hvala brate,pomoci ce mi za sastav
RBX89 nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 10.12.2006., 13:34   #33
jszkapsn58
Domaćin

Učlanjen: 19.02.2005.
Reputaciona moć: 11
jszkapsn58 se trudi

Dobar roman.
jszkapsn58 nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 10.12.2006., 15:48   #34
tarabica
happy go lucky
Domaćin

tarabica (avatar)

Učlanjen: 10.01.2006.
Reputaciona moć: 66
tarabica je guru II redatarabica je guru II redatarabica je guru II redatarabica je guru II redatarabica je guru II redatarabica je guru II redatarabica je guru II redatarabica je guru II redatarabica je guru II redatarabica je guru II redatarabica je guru II reda
Thumbs up Re: Nečista krv

Sofka je veoma sujetna, nadmena, hoce da bude iznad svih, nedodirljiva...Na kraju postaje zrtva, prvo svoje porodice, kasnije svekra, a i muza na kraju. Zrtva sredine i tog vremena, iskoriscena i odbacena. Roman pokazuje i da u to vreme nije sve bilo tako cisto i moralno, opisuje razlicite perverzije tadasnjeg drustva.
Srecno skolarci! Nadam se da vam predaju profesori knjizevnosti koji vas stimulisu da razmisljate i sami donesete sud o knjizevnom delu. Vecina profesora vise voli kad im ucenik preprica knjizevne kritike ili beleske sa casa, nazalost.

Poslednji put ažurirao/la tarabica : 10.12.2006. u 15:56
tarabica nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 11.12.2006., 09:55   #35
jane_va
Primećen član

jane_va (avatar)

Učlanjen: 05.05.2005.
Tekstova u blogu: 17
Reputaciona moć: 35
jane_va je gurujane_va je gurujane_va je gurujane_va je gurujane_va je gurujane_va je gurujane_va je gurujane_va je gurujane_va je gurujane_va je gurujane_va je guru

Јооој, Боже, зашто сам увек тако добра према лењој деци ??????

Шта је '' нечиста крв'' ? Одговор сте већ добили, а ја ћу додати још мало. Крвно сродство између чланова породице доводи до разних девијација, а Софка је жртва тог греха родоскрвнућа. И то не само она ,Станковић напомиње још неке чланове њене породице који су били умно поремећени или већ на неки други начин обележени.
Пошто је Станковић натуралиста, он ће се бавити проблемима друштвених и породичних поремећаја и деградација, а то је врло битно рећи.
За Томчу се удаје због стања у ком се налази њен отац , а самим тим и њена породица.
Не сме да се буни и да одбије тај брак, због патријархалне средине у којој живи, иако она ''искаче'' из ње, тј. она представља побуну против тадашњих догми,што је опет последица њене нечисте крви.
Марко се '' ломи '' пред Софкиним вратима... Бити или не бити?
У тренуцима унутрашње борбе, у њему ће победити одлука да не прекорачи њен праг, да не настави традицију његовог оца, деде , његове породице и уопште традицију свог времена. Он је тај који прекида ту '' нечисту крв'' . Неписано правило је прекршено и због тога је он најтрагичнији лик романа.
'' Ерос и месечина'' - главна одлика Станковићевих романа...
jane_va nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 01.12.2007., 20:59   #36
ena_z
Nov član

ena_z (avatar)

Učlanjen: 28.11.2007.
ena_z se trudi

Cao
Jel mozete i meni da pomognete ? )))
Ja treba da napisem referat o likovima iz romana "Necista krv",pa ako biste mogli,napisite mi nesto o likovima.
Unapred hvala
ena_z nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 01.12.2007., 21:04   #37
ena_z
Nov član

ena_z (avatar)

Učlanjen: 28.11.2007.
ena_z se trudi

Cao
Posto vidim da pomazete svima,volela bih ako biste mogli i meni))
Treba da napisem referat o likovima iz romana "Necista krv",pa ako mozete napisite mi nesto o njima.
Unapred hvala :smile::-D:smile:
ena_z nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 28.10.2008., 18:09   #38
_Una_
sunce!
Zainteresovan član

_Una_ (avatar)

Učlanjen: 13.07.2007.
_Una_ ima ugled_Una_ ima ugled_Una_ ima ugled

Ne razumem ali stvarno ne razumem...
Pa zar je toliko tesko procitati knjigu????
stari 04.12.2008., 23:41   #39
Princess Mimy
Početnik

Princess Mimy (avatar)

Učlanjen: 24.09.2008.
Princess Mimy se trudi

Nije uopste tesko,a i vredi je procitati.
Princess Mimy nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 07.12.2008., 13:48   #40
pataki91
Nov član

Učlanjen: 07.12.2008.
pataki91 se trudi

moze neko da mi napise sastav o liku sofke
pataki@gimelnet.rs
pataki91 nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 07.12.2008., 19:57   #41
fibiskus
pogadjaj?
Primećen član

Učlanjen: 18.02.2008.
fibiskus zračifibiskus zračifibiskus zračifibiskus zračifibiskus zračifibiskus zračifibiskus zrači

Znam da ce se mnogi pobuniti protiv ovog komentara ali sta cu, moram da kazem. U ovoj nasoj lektiri zaista postoje dela koja treba procitati (Na Drini cuprija i Ana Karenjina su za mene neprevazidjeni),a medjutim neki se ne potrude ni toliko. Moram da priznam da nisam procitao ovu knjigu iz samo jednog razloga. Posle nekoliko glava koje sa procitao, ova knjiga mi se bukvalno smucila zbog svog sadrzaja i dalje nisam zeleo da citam nesto sto me cini da se osecam lose. Slican slucaj sam imao i sa knjigom "Kad su cvetale tikve". Ni ovu knjigu nisam procitao vec nakon nekoliko strana sam pozeleo da je poredim sa nekim "zutim" casopisom po najvise zbog zargona kojim je knjiga pisana, a koji po meni ne prilici jednoj lektiri.
fibiskus nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 17.12.2008., 23:07   #42
MILLLENA
Nov član

Učlanjen: 08.12.2008.
MILLLENA se trudi

str1:

str2:

str3:

str4:

prepisano iz pregleda jugoslovenske knjizevnosti... i usput, mislim da su suvisni ti komentari da knjiga ne treba da se procita ili sta vec pisete, ne zelim to ni da citam jer mislim da su zaista bez imalo razmisljanja napisani.. Ali svako ima pravo na svoje misljenje.. (a ovde ima i maloumnih, bez uvrede).
MILLLENA nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 17.12.2008., 23:14   #43
Verovatnoća
Piša uz košavu...
Elita

Verovatnoća (avatar)

Učlanjen: 29.12.2007.
Reputaciona moć: 52
Verovatnoća je guru II redaVerovatnoća je guru II redaVerovatnoća je guru II redaVerovatnoća je guru II redaVerovatnoća je guru II redaVerovatnoća je guru II redaVerovatnoća je guru II redaVerovatnoća je guru II redaVerovatnoća je guru II redaVerovatnoća je guru II redaVerovatnoća je guru II reda

Citat:
Original postavio Slavik Pogledaj poruku
Molim vas, vaši komentari na ovo djelo. I malo obrazloženje vašeg komentara.
O'ma da ti kažem da je sramota da to ne pročitaš...jedan od najvećih umova naše književnosti, a i knjiga kao sama je fenomenalna....opisuje onaj deo srpske kulture koji baš i nije najbolje poznat.
stari 20.11.2009., 12:03   #44
ivaccc
Nov član

Učlanjen: 20.11.2009.
ivaccc se trudi

Citat:
Original postavio fibiskus Pogledaj poruku
Znam da ce se mnogi pobuniti protiv ovog komentara ali sta cu, moram da kazem. U ovoj nasoj lektiri zaista postoje dela koja treba procitati (Na Drini cuprija i Ana Karenjina su za mene neprevazidjeni),a medjutim neki se ne potrude ni toliko. Moram da priznam da nisam procitao ovu knjigu iz samo jednog razloga. Posle nekoliko glava koje sa procitao, ova knjiga mi se bukvalno smucila zbog svog sadrzaja i dalje nisam zeleo da citam nesto sto me cini da se osecam lose. Slican slucaj sam imao i sa knjigom "Kad su cvetale tikve". Ni ovu knjigu nisam procitao vec nakon nekoliko strana sam pozeleo da je poredim sa nekim "zutim" casopisom po najvise zbog zargona kojim je knjiga pisana, a koji po meni ne prilici jednoj lektiri.
Jao, kako možeš da sudiš koja knjiga je prikladna za lektiru, a koja nije, ako nisi vrhunski stručnjak u oblastima prosvete i književnosti... Nijedna knjiga se u srednjoj ne čita bez razloga... To su odlična dela, a to što ti nemaš stomak da čitaš o stvarima koje su malo crnje, već verovatno voliš samo srećan kraj i miran san, ne znači da su ta dela manje vredna... Ja bih pre uporedila 'Anu Karenjinu' sa nekim trećerazrednim ljubavnim vikend romanom, nego 'Kad su cvetale tikve' sa 'žutim' časopisom, mada i ja smatram da je 'Ana Karenjina' remek delo...
I još nešto što verovatno većini ljudi nije jasno... Umetnost nije knjiga ispisana 'lepim' rečima, već knjiga koja sadrži suštinu stvari...
ivaccc nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 21.11.2009., 16:50   #45
picololeone
Starosedelac

picololeone (avatar)

Učlanjen: 03.04.2007.
Tekstova u blogu: 1
Reputaciona moć: 594
picololeone je velemajstorpicololeone je velemajstorpicololeone je velemajstorpicololeone je velemajstorpicololeone je velemajstorpicololeone je velemajstorpicololeone je velemajstorpicololeone je velemajstorpicololeone je velemajstorpicololeone je velemajstorpicololeone je velemajstor

Jedna od nasih najbolji knjiga, tj. romana.
Jedino je na kraju malo bezveze...ali "öprasta" se...
stari 06.12.2009., 13:00   #46
Milica :-(
trazim te i medju zvezdama...al ne nalazim te....
Početnik

Milica :-( (avatar)

Učlanjen: 15.11.2009.
Tekstova u blogu: 3
Milica :-( se trudi

Eh....i ja sada trazim pomoc...Imam 15 naest pitanja i u njima jos podpitanja o romanu...Ako je neko dobre volje neka mi napise.
1.Necista krv je slika vranjanskog zivota s krajem 19.veka.Kako zamisljate sliku Vranja toga doba?Kakve su ulice,sokaci,ljudi,obicaji,cesme,ducani?
2.O kojim sve promenama u drustvu govori pisac?Sta se sve rusi i menja na ekonomskom,socioloskom,moralnom i psiholoskom planu?Pronadjite detalje koji govore o propadanju porodica efendi-Mite.
3.Izvrsi poredjenje izmedju drustvenog sloja koji nestaje i onog koji je u usponu?
4.Dijalog je cest oblik pripovedanja Bore Stankovica?Obratite paznju na dijalog Sofke i njenog oca koji ce bitno uticati na dalji razvoj radnje.Analizirajte jos neki dijalog u romanu.
5.Bora je slikar i pesnik,pronadjite slike koje pokazuju Sofkinu rasplamsalu ljubav.
6.Kako tumacite naslov romana?Sta je tu necisto?
7.Objasnite kako pisac slika portrete?Kako slika Sofku na pocetku,a kako na kraju?
8.Kakve su Sofkine devojacke noci?O cemu ona sanja zatvorena kapijom i zidovima?
9.Kada ce i zasto zaplakati Sofka?
10.Kako utice patrijahalno vaspitanje na zivot Borinih junaka?Sta je patrijahalnost za njih?
11.Kako efendi-Mita dozivljava udaju svoje kceri?
12.Istrazite kako pisac pokazuje psihologiju licnosti?Kako prati psiholoske promene u Sofkinom odbijanju,a potom pristajanju na udaju za mnogo mladjeg mladica?
13.Uporedite postupke hadzi-Zamfire i efendi-Mite?Sta radi jedan a sta drugi za srecu svog deteta?
14.Pronadjite naturalisticko pripovedanje(strast,zivotinjsku,pohotnost).
15.Pronadjite kako su ovom delu pisali kriticari.U cemu se slazete,a u cemu ne sa njihovim ocenama?

acili_cmoook@live.com Hvala unapred puno...
Milica :-( nije na forumu   Odgovorite sa citatom
stari 16.03.2010., 23:32   #47
mbx
kotrlja pri razlicitim brzinama
Početnik

Učlanjen: 26.01.2010.
Reputaciona moć: 1
mbx se trudi

Zaprepascena sam komentarima na ovu temu, kao i velikim brojem tumacenja ovoga romana, i uopste Bore Stankovica .

Ovaj roman je zvanicno jedini pravi ljubavni roman u nasoj knjizevnosti.
I svakako ga treba procitati.

Bora Stankovic iskljucivo pise o zivotu zena u jugoistocnoj Srbiji tog vremena :

ONE su najtragicniji junaci i nosioci najzescih drama u njegovim pripovetkama ( Necista krv, Kostana, Uvela ruza su neka od njegovih dela ). Iskljucivo se radi o tome kako u takvom drustvu - sto patrijarhalnom, sto u nekom smislu izopacenom te zene - koje su izuzetne lepote i sposobnosti, te KAO TAKVE ( a ne zbog nadmenosti ili uobrazenosti , koje nisu opravdane ) odskacu od svoje sredine, venu i propadaju na kraju.

Necista krv je sinonim za krv nastalu ukrstanjem krvnih srodnika, a ovde predstavlja citav jedan obicaj i stil zivota koji je i izrodio bledunjavo i nikakvo potomstvo u tom delu Srbije - milje u kome se ova prica dogadja;
nasuprot tome, Sofka je jedra, zdrava, krupna , lepa, inteligentna devojka, koja na taj nacin odskace od te i takve sredine i kao takva, NIKAKO SE NE MOZE ZAKLJUCITI, da je iz takve price ili takve porodice.
Cak, sama cinjenica da ona odrasta sama sa majkom, a da otac nikada nije bio kod kuce tokom njenog odrastanja cini da ona sve do te svoje svadbene noci nije ni znala da je to obicaj u njenoj okolini.

Njen otac, je jedna najobicnija ustva: on se pojavljuje u njenom odrastanju tek onda kada je ona bila stasala za udaju , u cilju da je najbanalnije receno proda;

on se nikako nije ponizio ( kao sto pise u nekim komentarima ), vec je bio ofucan, jer je bio spao na prosjacki stap; pa je mislio je da ce da se obogati cerkinom udajom.

Naposletku, upravo taj otac unistava njen brak, jer, kad posle izvesnog vremena nije dobio/jao pare od zeta i njegove porodice, on odlazi u njihovu kucu i pravi sramnu scenu - kako nije on za to udavao cerku. To se, na zalost, dogodilo upravo onda kada su se Sofka i taj mladic poceli zaljubljivati jedno u drugo, jer on je poceo da stasava u mladica i, malo po malo, ona je prihvatila zivot sa njim i poceli su da bivaju srecni.

Medjutim, ta scena sa njenim ocem je veoma povredila njenog muza i od tada pocinje tegoban zivot, koji na kraju dovodi do toga da i sama Sofka izrodi gomilu dece, nijedno sa njim - tj. takoreci proizvode "neciste krvi" . I ona na kraju pocinje da lici na gomile zena iz susedstva sa stalno vezanom maramom oko glave i crnim lukom na slepocnicama - protiv glavobolje ...

Poslednji put ažurirao/la mbx : 16.03.2010. u 23:47
mbx nije na forumu   Odgovorite sa citatom

Odgovorite

Pošalji link

Alati za teme

Pravila za slanje poruka
Ne možete kreirati novu temu
Ne možete poslati odgovor
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoju poruku

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen

Forum Krstarice > Umetnost i kultura > Književnost

Slične teme
Tema Тemu započeo Forum Odgovora Poslednja poruka
Nečista krv [NaTaSHa] Književnost 1 01.12.2007. 03:43
B. Stankovic - "Necista krv" -HITNO keka7 Društvene nauke 1 13.12.2004. 22:14

Forum Krstarice - Arhiva - Vrh strane
Krstarica | Uslovi korišćenja | Privatnost | Reklamiranje | Kontakt | Pomoć

Copyright © Krstarica d.o.o. Beograd 1999-2010. Sva prava zadržana.
Krstarica d.o.o. ne snosi odgovornost za sadržaj poruka na Forumu.