|
|
#1 |
|
Zainteresovan član
Učlanjen: 01.01.2005.
Pol: muški
Reputaciona moć: 6 ![]() |
Molim vas, vaši komentari na ovo djelo. I malo obrazloženje vašeg komentara.
|
|
|
#2 |
|
između hajkinga i bajkinga
Primećen član
Učlanjen: 18.09.2005.
Pol: ženski
Reputaciona moć: 5 ![]() |
Evo opet jednog sto nece da cita lektiru!
MODERATORU, ajde napisi kao naslovnu temu-upozorenje-obavestenje (kakogod) da ne pomazemo djacima u prepricavanju, tumacenju, pisanju domacih! Stvarno vise dosadise ove instant - digest generacije! A ti, momce, lepo knjigu u ruke, pa kad je procitas, onda dodji da pricamo o (eventualnim) pitanjima koja te muce, a vezana su za delo. I svi cemo se ukljuciti i pomoci ti da razumes sve sto ti je ostalo nejasno. Poslednji put ažurirao/la Snezana67 : 03.12.2005. u 00:18 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Primećen član
Učlanjen: 14.10.2005.
Reputaciona moć: 0 ![]() |
Citat:
komentar: Delo koje ste spomenuli je dobro delo. obrazloženje: Dobro je, jer mu je dobrota nametnuta od strane onih koji sebe nazivaju, profesionalnim, objektivnim tumačima. Da li sam zadovoljio znati-želju tvoju? Ne moraš mi se zahvaljivati; ovde su svi skloni laganju. |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Primećen član
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Primećen član
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Legenda
Učlanjen: 07.08.2005.
Reputaciona moć: 20 ![]() ![]() ![]() |
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Primećen član
Citat:
Jednom smo imali pismeni iz srpskog i tema je bila Motivi Nečiste Krvi Naravno, srećom pred čas sam bio pročitao brže bolje neke glupave interpretacije i na osnovu toga napisao 5 strana i uradio najbolje pismeni u razredu, a da pri -tom nisam pročitao knjigu... Dan danas se smejem tome. Eh, ta škola, toliko besmislena a opet... :razz: |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Buduća legenda
Učlanjen: 01.04.2005.
Ima toga i na fakultetu. :-P
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Legenda
Učlanjen: 07.08.2005.
Reputaciona moć: 20 ![]() ![]() ![]() |
Citat:
)
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
forum je postao TUGA
Legenda
Učlanjen: 24.10.2004.
Reputaciona moć: 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Meni se bash dopala knjiga... Ne volim domacu knjizevnost neshto posebno, a tek tu "stariju", ali ova knjiga je ipak pisana napredno, i vidi se da je Stankovic likchina.
|
|
|
#11 |
|
Primećen član
Učlanjen: 30.04.2005.
Knjiga je fenomenalna..... Procitao sam je nekoliko puta..... Lektire su nam zesce umobolne, ali ovo je fantasticno..............
|
|
|
#12 | |
|
Aktivan član
Učlanjen: 14.05.2005.
Reputaciona moć: 7 ![]() |
Citat:
|
|
|
|
#13 | |
|
Zaslužan član
Učlanjen: 09.01.2004.
Citat:
mislim to shto se desilo ![]() mozda cui ja tako da prodjem¨!!!! ![]() mada je malo smandrljo pred kraj mozhda ali ne secma se tachno |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zaslužan član
Učlanjen: 09.01.2004.
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Primećen član
Nemoj tako, scharfschuetze je otisao zauvek s foruma. A o "pokojnicima" sve najlepse
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Elita
Učlanjen: 01.01.2004.
Reputaciona moć: 27 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Citat:
Ma vratice se on jednog dana...Ti sto se brzo naljute brzo se i odljute...
|
|
|
|
#17 |
|
Obećava
Učlanjen: 19.12.2005.
O ovom romanu bi zaista moglo jako puno da se priča. Veruj mi "Nečista krv" je lektira zato što zaista zaslužuje da to bude, a ne zato što je to neko nametnuo, kako sam pročitala u jednom komentaru. Ne zaboravi vreme u kom je pisana. Do tada ništa tako nije postojalo u srpskoj književnosti.
Razmisljaj o Sofkinim precima. Kakvo su joj nasledje ostavili. Ta krv se dugo mutila i prljala da bi na kraju nestala u svojoj prljavštini. Sofka nije obrazac bilo koje srbijanske devojke toga vremena. Ne bi mogla da nastane u Šumadiji ni u Vojvodini. To je nešto usko lokalno, vranjansko. U isto vreme ona je nosilac i univerzalnih motiva u svojoj borbi za samostalnost i slobodu. ... |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Početnik
Učlanjen: 08.01.2006.
I meni hitno treba pomoc oko ovog romana,jer moram imati 4 iz srpskog kako umem i znam ove godine
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zainteresovan član
Učlanjen: 26.12.2005.
Нечиста крв је проклетство једне породице. Ако будеш читала видећеш понашање њених предака. То проклетство у крви кулминирало је код Софке, дакле она је платила проклетсво своје породице. Нечиста крв је порочна, мутна, као нека Пандорина кутија у којој се кува зло.
Удала се за малог Томчу, јер је видела колико јој се отац понизио, капут му је исцепан, нагло је остарио и зарад љубави према њему не жели да и даље за мушкарце буде недодирљива. Ја бар мислим да је то разлог њене удаје. Мада није ни сањала да ју је отац продао за шаку дуката. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
trenutna je aktivnost.
Primećen član
Reputaciona moć: 5 ![]() ![]() |
a mozda je lik koji je postavio temu procitao delo pa samo zeli da vidi utiske drugih??
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Elita
Učlanjen: 24.12.2005.
Citat:
P.S.Ako me ne mrzi kasnije cu napisem domaci zadatak,al morate da nazncite dal ocete da izgleda ko da ste vi pisali il ko da je doktor nauka pisao. Poslednji put ažurirao/la frozen1982. : 20.01.2006. u 16:30 |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
trenutna je aktivnost.
Primećen član
Reputaciona moć: 5 ![]() ![]() |
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Elita
Učlanjen: 24.12.2005.
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Obećava
На пар места у роману писац назначава Софкину надменост. Њену потребу да буде изнад свих и страх да ће се једног дана појавити нека боља и лепша од ње. Када схвати у каквој се ситуацији налази њен отац, када јој он то тако бруталоно баца у лице, постаје јој јасно да више никада неће бити она стара Софка. Зато се и жртвује, опет да би својим поступком показала да је изнад свих. Да је она та која ће спасити породицу од беде.
Марко није могао да ожени Софку јер је већ био ожењен. То што се тиче практичних разлога. Слажем се са онима који тврде да је он најтрагичнија личност у роману. Више је разлога због којих доводи Софку у своју кућу. Поред њене лепоте која га је занела, ту је и питање статуса. Ородиће се са једном тако старом и цењеном породицом, он који је практично дошао из дивљине. И њега је његов отац исто тако младог оженио. Он заправо и не зна да ли му је син заиста син или брат. Тако да сматра да и он има право да поступи као његов отац, само што нема снаге за то и у томе је његова трагичност. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Početnik
Učlanjen: 08.01.2006.
Hvala svima koji su napisali nesto za mene,tj za one dve poruke ;-) ...Poslednje pitanje je bilo pogresno preformulisano,htela sam da pitam zasto Marko nije uzeo Sofku-iskoristio,jer definitivno nije mogao da je ozeni,ali sam svakako dobila odgovor....Neko ce biti aktivan sutra na srpskom 8-)
|
|
|
|
![]() |
| Pošalji link |
| Alati za teme | |
|
|
Slične teme
|
||||
| Tema | Тemu započeo | Forum | Odgovora | Poslednja poruka |
| Nečista krv | [NaTaSHa] | Književnost | 1 | 01.12.2007. 03:43 |
| B. Stankovic - "Necista krv" -HITNO | keka7 | Društvene nauke | 1 | 13.12.2004. 22:14 |