|
|
#1 |
|
Guest
|
Da li neko od ovde prisutnih zna koje je sve knjige napisao Miroslav Antic????
hvala! |
|
|
|
#2 |
|
Guest
|
Да, зна...
|
|
|
|
#3 |
|
Guest
|
За 35 година стваралаштва М. Антић објавио је више од 30 књига и радио на филмским пројектима "Свети песак" и "Доручак с ђаволом". Дела: збирке песама "Испричано за пролећа", "Плаво небо", "Рождество твоје", "Псовке нежности", "Гарави сокак", "Концерт за 1001 бубањ", "Кикинда", песме за децу "Плави чуперак", "Последња бајка", Насмејани свет", "Шашава књига", "Прва љубав", "Свашта умем", радио драме "Отужни марш", "Повечерје". Вероватно сам нешто пропустила.
|
|
|
|
#4 |
|
Guest
|
hvala ti Lilit!
|
|
|
|
#5 |
|
vrtim palceve i uzivam u mini raspustu
Aktivan član
Učlanjen: 23.07.2003.
Pol: ženski
Reputaciona moć: 8 ![]() |
da li je neko citao "koncert za 1001 bubanj"?
jel ima nekog koga ne mrzi da mi prekuca mrvicu iz te knjige MNOGO mi se cita, a josh nisam vratila knjizice u biblioteku... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Aktivan član
ZAR GA OVDE NIKO NE VOLI SEM MENE?!?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Primećen član
Učlanjen: 31.07.2003.
Reputaciona moć: 8 ![]() ![]() |
Voli, voli, kako da ne.
Do te mere, da evo iz glave / ako nesto fali, izvini/ : NEPOVRATNA PESMA Nikad nemoj da se vracas kad vec jednom u svet kreces. Nemoj da mi nesto petljas, nemoj da mi hoces- necas. I ja bezim bez povratka. Nikad necu unatrag. Sta ti znaci staro sunce, stare staze, stari prag? To je ono za cim moze da se pati. To je ono cemu mozes srce dati. Al ako se ikad vratis moras znati; tu ces stati. I ostati. Ocima se u svet trci, glavom rije mlako vece. Od reke se dete uci ka morima da potece. Od zvezde se dete uci da zapara nebo sjajem a od druma da se muci i vijuga za beskrajem. Opasno je kao munja opasno je kao metak kad u tebi becno klija i carlija tvoj pocetak. Ti za koran nisi stvoren. Ceo ti je svet otvoren. Ako ti se nekud zuri, stisni srce i zazmuri, al kad krenes, nemoj stati, mahni rukom i odjuri. Ko zna kud ces Ko zna zasto Ko zna sta te tamo ceka? Sve su zelje uvek belje kad namignu iz daleka. Opsano je kao munja opasno je kao metak kad u tebi vecno kunja i muci te tvoj pocetak. Ti si uvek krilat bio samo si zaboravio. zato leti Sanjaj Trci! Stvaraj zoru kad je vece. Nek od tebe zivot uci da se peni i da tece. Budi takvo neko cudo sto ne ume nista malo Pa kad krenes kreni ludo ustreptalo radoznalo. Ko zna sta te tamo ceka u maglama izdaleka. Al ako se i pozzlatis il sve tesko, gorko platis uvek idi samo napred. Nikad nemoj da se vratis. / M. Antic/ |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Aktivan član
predivna pesmica... hvala ti!
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zainteresovan član
Učlanjen: 30.06.2003.
Reputaciona moć: 0 ![]() |
Mika je zakon.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Primećen član
Učlanjen: 31.07.2003.
Reputaciona moć: 8 ![]() ![]() |
I jedan od retkih koji je branio boje svih plavusa.
Jer: " Cuperak kose obicno nose nego na glavi, neko do nosa al ima jedan cuperak PLAVI zamisli gde? U mojoj glavi....." |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Aktivan član
mika je zakon i moj dragi ga je voleo. umela sam da ga pecnem pesmom "zapisano u sredu", ali se on nikad nije vratio...
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zainteresovan član
Učlanjen: 18.11.2003.
Odlican izbor,Antic je zakon...
"Onome koga posmatras u ogledalu sa nadom,ti si nada koju on gleda iz svoga sveta.Ne veruj nicemu sto se moze posmatrati samo sa jedne strane vida..." |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Aktivan član
"Ljubav je kao snaga: ako je vishe troshis, vise ces je i imati"...takodje mika :wink:
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zainteresovan član
Učlanjen: 25.11.2003.
Pored onih dela cije nazive je neko vec otkucao,
preporucio bih ti, malecka, "Mit o ptici" (mada ga nisam ni ja procitao; ali sam ga onako slatko prelistao : )) kao i "Savrsenstvo vatre" - jedna od najfilozofskijih nefilozofskih knjiga... totalno drugacije od svega ostalog sto sam procitao a sto je on napisao... Zao mi je sto nemam neki tekst pored sebe da ti prekucam, a i u glavi se malo toga lepo formulisanog odrzalo (ostali samo dugmici i emocije...). No, prvom prilikom, serviracu nesto od mog izbora... : ) PS. Jako mi se svidja "Besmrtna pesma". PPS. I koliko se secam parceta... Zbog svega sto smo najlepse hteli hocu uz mene nocas da krenes Ma bili svetovi crni il beli ma bili putevi hladni il vreli nemoj da zalis ako svenes ... da sa mnom... pronadjes sunca komadic vreli pronadjes hleba komadic beli pronadjes zivota komadic zreli il crknes ako crci treba zbog svega sto smo najlepse hteli. PPPS. Read u soon... :wink: |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zainteresovan član
Učlanjen: 18.11.2003.
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Aktivan član
da te dve su mi najomiljenije... da dodam jos jednu propustenu knjigu "Tako zamisljam nebo"... nisam je josh citala, planiram...
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zainteresovan član
Nemoj da me zezas!!! Jesi li procitala "Besmrtnu pesmu"??? Zao mi sto nemam da ti posaljem ...
Bas onako, menja pogled na svet... Ipak, zavidim ti, pred sobom imas jedno prelepo iskustvo i saznanje...
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zainteresovan član
Učlanjen: 12.06.2003.
Reputaciona moć: 7 ![]() |
Ko se interesuje za ovu pesmu, evo je ovde...jeste dugacka, ali je vredna citanja. Pozdrav!
Besmrtna pesma 1. Ako ti jave: umro sam, a bio sam ti drag, mozda ce i u tebi odjednom nesto posiveti. Na trepavicama magla. Na usni pepeljast trag. Da li si ikad razmisljao o tome sta znaci ziveti? Ko sneg u toplom dlanu u tebi detinjstvo kopni. Brige... Zar ima briga? Tuge... Zar ima tuga? Po merdevinama maste u mladost hrabro se popni. Tamo te ceka ona lepa, al lukava duga. I zivi! Sasvim zivi! Ne grickaj kao mish dane. Siroko zvaci vazduh. Prestizi vetar i ptice. Jer svaka vecnost je kratka. Odjednom nasmejani u ogledalu nekom dobiju zborano lice. Odjednom: na ponekom uglu vreba poneka suza. Nevolje na prstima stignu. Godine postanu sivlje. Odjednom svet, dok hodas sve vise ti je uzan i osmeh sve tisi i tisi i nekako iskrivljen. Zato zivi, al sasvim! I ja sam ziveo tako. Za pola veka samo stoleca sam obisao. Priznajem: pomalo luckast. Ponekad naopak. Al nikad nisam stajao. Vecno sam isao. Isao... Ispredi iz svoje aorte pozlacen konac trajanja i zashij naprsla mesta iz kojih drhte cudenja. I nikad ne zamisljaj zivot kao uplasen oprostaj, vec kao stalni docek i stalni pocetak budenja. 2. A onda, vec jednom ozbiljno razmisli sta znaci i umreti i gde to nestaje covek. Sta ga to zauvek iste. Nemoj ici na groblja. Nista neces razumeti. Groblja su najcrnji vasar i tuzno pozoriste. Igrajuci se nemira i svojih bezoblicja, zar nemas ponekad potrebu da malo krisom zadjes u nove slojeve razuma? U susedne buducnosti? Objasnicu ti to nekada ako me tamo nadjes. Znas sta cu ti uciniti: pokvaricu ti igracku koja se zove bol, ako se budes odvazio. Ne lazem te. Ja izmisljam ono sto mora postojati, samo ga nisi jos otkrio, jer ga nisi ni trazio. Upamti: stvarnost je stvarnija ako joj dodas nestvarnog. Prepoznaces me po cutanju. Vecni ne razgovaraju. Da bi nadmudrio mudrost, odneguj vestinu slusanja. Veliki odgovori sami sebe otvaraju. Posle bezbroj rodenja i nekih sitnicavih smrti, kad jednom budes shvatio da sve to sto si disao ne znaci jedan zivot, stvarno naidji do mene da te dotaknem svetloscu i pretvorim u misao. I najdalja buducnost ima svoju buducnost, koja u sebi cuje svoje buducnosti glas. I nema praznih svetova. To, cega nismo svesni, nije nepostojanje, vec postojanje bez nas. 3. Ako ti jave: umro sam, evo sta ce to biti. Hiljade sarenih riba leprsace mi kroz oko. I zemlja ce me skriti. I korov ce me skriti. A ja cu za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, vec samo trenutnih granica. Jedricu nad tobom u svitanja niz vetar klizav ko svila. Razgrtacu ti obzorja, obrise doba u povoju i prizore buducnosti lepotom nevidljivih krila. I kao necujno klatno zaljuljano u beskraju, visicu sam o sebi kao o zlatnom remenu. Prostor je brzina uma sto sama sebe odmotava. Lebdecu u mestu, a stizacu i nestajacu u vremenu. Odmoricu se od sporednog kao galakticka jata, koja su srasla pulsiranjem sto im u nedrima traje. Odmoricu se od sporednog kao ogromne sume, koje su srasle granama u guste zagrljaje. Odmoricu se od sporednog kao ogromne ptice, koje su srasle krilima i celo nebo oplele. Odmoricu se od sporednog kao ogromne ljubavi, koje su srasle usnama jos dok se nisu ni srele. Zar mislis da moja ruka, koleno, ili glava, mogu da postanu glina, koren breze i trava? Da neka malecka tajna, il neki treperav strah mogu da postanu sutra tisina, tama i prah? Znas, ja sam stvarno sa zvezda. Sav sam od svetlosti stvoren. Nista se u meni nece ugasiti ni skratiti. Samo cu, obicno tako, jedne slucajne zore svom nekom dalekom suncu zlatnih se ociju vratiti. Kaznjavan za sve sto pomislim, a kamoli sto pocinim, osumnjicen sam za neznost i proglasen sam krivim sto ljubav ne gasim mrznjama, vec novom, vecom ljubavlju i zivot ne gasim smrtima, vec necim drukcije zivim. Poslednji rubovi beskraja tek su pocetak beskrajnijeg. Ko traje dalje od trajnijeg ne zna za kratka znanja. Nikad se nemoj muciti pitanjem: kako preziveti, nego: kako ne umreti posle svih umiranja. 4. Ako ti jave: umro sam, ne brini. U svakom stolecu neko me slucajno pobrka sa umornima i starima. Nigde toliko ljudi kao u jednom coveku. Nigde toliko drukcijeg kao u istim stvarima. Proceprkas li prostore, iskopaces me iz vetra. Ima me u vodi. U kamenju. U svakom sutonu i zori. Biti ljudski visestruk, ne znaci biti rascovecen. Ja jesam deljiv sa svacim, ali ne i razoriv. A sva ta cudesna stanja i obnavljanja mene i nisu drugo do vrtlog jednolik, uporan, dug. Znas sta su prorocanstava? Kalupi ranijih zbivanja i zadihanost istog sto vija sebe ukrug. Pa sto bismo se oprastali? Cega da nam je zao? Ako ti jave: umro sam, ti znas - ja to ne umem. Ljubav je jedini vazduh koji sam udisao. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem. Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. Da za mnom ostane nesto kao leprsav trag. Nemoj da budes tuzan. Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast, cudno drag. Nocu kad gledas u nebo, i ti namigni meni. To neka bude tajna. Uprkos danima sivim, kad vidis neku kometu da vidik zarumeni, upamti: to ja jos uvek sasav letim i zivim. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Aktivan član
hvala ti die_happy!
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zainteresovan član
Učlanjen: 27.11.2003.
Pol: muški
Zbog svega sto smo najlepse hteli
hocu uz mene nocas da krenes Ma bili svetovi crni il beli ma bili putevi hladni il vreli nemoj da zalis ako svenes ... da sa mnom... pronadjes sunca komadic vreli pronadjes hleba komadic beli pronadjes zivota komadic zreli il crknes ako crci treba zbog svega sto smo najlepse hteli. Ovo je deo pesme koja se zove Senka. Inace sam veliki postovalac dela M.A. Koncert za 1001 bubanj je jedina stvar koja me je rasplakala (pesma Porodiliste). I evo ti jedan delic: ...Gospodjice, dalje zaista nemam vise sta da vam kazem. Osim...mozda.. Da ste ostali najlepsa medalja iz najlepseg rata u kom su mi srce amputirali Gospodjice Ja nisam za vama bio onako obicno gimnazijski zanesen u meni je sve do tabana minirano... Ako zelis vise ...glok@sezampro.yu... nece me mrzeti da ti posaljem |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ističe se
Učlanjen: 29.08.2003.
Reputaciona moć: 10 ![]() |
Ko nije plovio, ko nije brodio,
ko se od strašnih talasa skrivao, taj kao da se upola rodio i kao da je upola ziveo. ... Idi i vidi šta su mornari... Pojedi sa njima zalogaj hleba, progutaj gutalj vode i neba, posrći poneku psovku slanu, istuširaj se u okeanu. Postaćeš luđi od svake bure, postaćeš mlađi od svakog proleća, doživećeš za deset godina što neko ne može za tri stoleća. Mika Antić je zakon ! |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Aktivan član
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ističe se
Učlanjen: 29.08.2003.
Reputaciona moć: 10 ![]() |
Citat:
Evo još nešto malo od moje malenkosti. Nepovratna pesma 1. Nikad nemoj da se vraćaš ako stvarno u svet krećeš. Nemoj da mi nešto petljaš Nemoj da mi hoćeš-nećeš. Opasno je kao munja, opasno je kao metak kad u tebi večno kunja i šunja se tvoj početak. Svud se staje. Svud se može. Samo ne u iste kože. 2. Ne gužvaj se, ne saplići o sopstveni rep i trag. Sta ti znači staro sunce? Stare staze? Stari prag? To je ono za čim može da se pati. To je ono čemu možeš srce dati. Al' ako se ikad vratiš, moraš znati: tu ćeš stati I ostati. 3. Očima se u svet trči. Glavom rije mlako veče. Od reke se čovek uči ka morima da poteče. Od zvezda se čovek uči da zapara nebo sjajem. I od druma: da se muči i vijuga za beskrajem. Opasno je kao zmija opasno je kao metak, kad u tebi večno klija i čarlija tvoj početak. Nek ti čelo zore ore. Ti za koren nisi stvoren. Ceo ti je svet otvoren. 4. Pa daj, budi takvo čudo što ne ume ništa malo, vec kad kreneš - kreni ludo, ustreptalo, radoznalo. Ko zna kud ćeš? Ko zna zašto? Ko zna šta te tamo čeka? Sve su zelje uvek belje kad namignu iz daleka. Pa ako se i pozlatiš, il' sve teško, gorko platiš, uvek idi samo napred. Nikad nemoj da se vratiš. . ... i čitam, i čitam, i čitam. I uvek kažem: Bože, kako je ovo lepo ! |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zainteresovan član
Učlanjen: 30.06.2003.
To je moja omiljena pesma Mikina. Kao da je za mene pisao.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zainteresovan član
Ljudi, aj jos malo pisite Mikine stihove... Malecka, parazitiram na (tv)ovoj temi...
Ako neko ima "Savrsenstvo vatre" bio bih mu zahvalan... |
|
|
|
![]() |
| Pošalji link |
| Alati za teme | |
|
|
Slične teme
|
||||
| Tema | Тemu započeo | Forum | Odgovora | Poslednja poruka |
| Miroslav-Mika Antic - poezija za sva vremena | jekaidjole@ptt.yu | Romantika | 452 | 04.02.2010. 17:07 |
| O.Antić-N.Kandić. | munjoliki | Politika | 8 | 20.01.2009. 17:34 |
| Antic iz Gradjanskog | pravnica064 | Društvene nauke | 1 | 19.08.2004. 00:06 |