|
|
#76 |
|
proučava zakone i piše žalbe
Moderator
Učlanjen: 07.09.2003.
Pol: ženski
Tekstova u blogu: 16
Reputaciona moć: 32 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Čim malo zahladni, evo obećavam, pravim mnooooooogo domaćih, pravih krofni (ni tu ništa nije "zdravo"
|
|
|
#77 |
|
volim da snove pretvaram u javu
Zainteresovan član
Učlanjen: 05.05.2009.
Reputaciona moć: 1 ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
Moderator
Reputaciona moć: 32 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
U nedelju jedemo lubenice!
![]() A za krofne ima vremena.... Duuuuuuuuga je zima
|
|
|
#79 |
|
Početnik
Učlanjen: 12.11.2008.
Reputaciona moć: 2 ![]() |
http://www.kleineisel.de/blogs/brotu...og=2&paged=244
E prvi put link, pa ne znam dal će uspeti. Gle šta rade Švabice, sa 6 kg brašna. ![]() ![]() Ako link nije uspeo, javite pa da kopiram slike. A bilo bi lepo ako neko zna nemački, da nam pročita recept.
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Početnik
Učlanjen: 28.07.2008.
Pol: muški
Reputaciona moć: 0 ![]() |
Postovane gospodje i gospodjice,
Pre par meseci sam se posluzio vasim receptima i sada mogu da se pohvalim da sam postao pravi expert za krofne! Evo ovako, prvo uzmete jedno 300 ml mlakog mleka i u mleko stavite 8-9 kasika secera i svez kvasac (nemojte da stavite bas celo pakovanje, nego malcice odsecite!). Pustite kvasac da proradi. (Sa naucne strane, hemijska reakcija kvasca se odvija u dodiru sa vodom i secerom. Masnoca i so ga koce! Tako da je veoma pozeljan taj secer u mleku. Probajte pa recite kako vam se cini! Prijatno!
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Moderator
Ne sumnjam da su krofne odlične.
![]() Nego, belanca sačuvaj za nešto drugo. Nije slučajno što u tkz. "kiselo testo" (to su testa sa kvescem) uvek idu samo žumanca (eventualno celo jaje, ali je uvek lepše bez belanca).
|
|
|
#82 |
|
56 mm, malo li je :)
Buduća legenda
Učlanjen: 28.07.2004.
Reputaciona moć: 29 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
puslice, puslice
|
|
|
#84 |
|
Moderator
Meni se nešto prijele krofne (obožavam ih... pa izbegavam da ih pravim
Fino se ispržile, narasle, sve po propisu, ja iznela pekmez (domaći od kajsija - taj najviše volim), a moj ti dragi ustane, ode do frižidera, odfikari komadinu kobasice, naseče paradajz i udri po krofnama! ![]()
|
|
|
#85 |
|
Moderator
Učlanjen: 02.10.2007.
Tekstova u blogu: 2
Reputaciona moć: 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Eeee muskarci su takvi razbijaci romantike
![]() Zato se meni mnogo svidja ona reklama za amstel pivo i muzika......"...if you don't know me by now, you will never, never, never know me..."
|
|
|
#86 |
|
radoznala, raspolozena za druzenje i
razmenuiskustava
Obećava
Učlanjen: 25.06.2009.
Reputaciona moć: 1 ![]() |
Пробајте "крофне" на нови начин. Ово је словачки специјалитет: НАДЛАЦКЕ.
Немојте да вас превари изглед. Доста су неугледне, јер су бледе, делују као непечене. У ствари, то је кувано тесто и одлично је за оне који не подносе (тешко варе) кисела теста. Замесите најобичније кисело тесто (што значи замутите свез квасац са мало воде, шећера и брашна и оставите да расте). Вода коју користите не сме бити ни прехладна ни преврућа, само млака. Кад се квасац подигне, додате га брашну које сте претходно мало посолили. Додајте и 2 жуманца и снег од 2 беланца. Тесто не мора да нарасте, али није на одмет ако мало одстоји. Развуцете га на дебљину прста и вадите чашом кругове (као кад се праве крофне). Потребно је да имате шерпу или тигањ са поклопцем, по могућству провидним. Прекрите уљем или машћу дно тигања и загрејте. Када се масноћа загреје, крофне слажите у тигањ, налијете са пола чаше воде, поклопите и вратите на шпорет на средњу ватру да кратко врије. Тигањ не сме да се отклапа све док се тесто пече (ослоните се на своје чуло мириса и док чујете да вода шушка). Готове „крофне“ се вруће умачу у шећер, мак или орахе, а одлично иду и са ренданим качкаваљем. У мојој кући се прави овако, а видела сам код других рецепата да се тесто ставља на хладну масноћу па пече. |
|
|
|
|
|
#87 |
|
uziva u svetu slatkisa
Primećen član
Učlanjen: 06.09.2007.
Reputaciona moć: 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Samo jedan savet kad smo kod kiselih testa,a savet je profesionalnih pekara.Kvasac ne sme doci direktno u dodir sa soli.Znaci izmesano sa brasnom kako je i Olgicag i rekla pa tek onda u kvasac koji je izasao.
Ovaj recept Olgiceg deluje zanimljivo s tim sto mi deluje dugotrajno.Kod mene se krofne mese i jedu u ogromnim kolicinama.A ako nije ostalo za sutra ,kao da ih nije ni bilo!Kao i palacinke. |
|
|
|
|
|
#88 | |
|
radoznala, raspolozena za druzenje i
razmenuiskustava
Obećava
Učlanjen: 25.06.2009.
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
maštam
Zainteresovan član
Učlanjen: 16.07.2009.
Reputaciona moć: 1 ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
sred bure oluje i nedaca svih biti vedar nasmejan
i tih najveca je umetnost na svetu
Ističe se
Učlanjen: 06.10.2008.
Reputaciona moć: 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Uf Hello kity ala mi napravi zazubice ovako rano ujutro. bas bi mi prijala jebna krofna uz jutarnju kafu.
|
|
|
|
|
|
#91 |
|
maštam
Zainteresovan član
Eh teta Iro,da smo bar bliže, a ne udaljene nekih 600km
![]() Bilo bi i krofni i svega... |
|
|
|
|
|
#93 |
|
Početnik
Učlanjen: 12.11.2008.
Reputaciona moć: 2 ![]() |
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
maštam
Zainteresovan član
Ima recept,a bio je u plehu za krofnice i ja nisam bas nesto oduševljena,mada napisacu ga pa se mozda nekom i svidi
Ja bi pre stavljala neku masu od mufina.... a te americke nemam pojma poreklo,tj.recept sam dobila sa Zlatibora.....Recept cu napisati kad spremim malene na spavanje....
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Početnik
Učlanjen: 01.05.2009.
|
|
|
|
|
|
#96 | |
|
maštam
Zainteresovan član
Citat:
Klasičan-2,5dl mleka,1 jaje,120gr secera,1 vanil secer,komadici cokolade,limunova korica,rum,540gr brasna,pola kesice suvog kvasca,120gr riccote,ili maskarponea ili neki drugi kremast sir.ako vam se čini da je pretvrdo doadati jos malo mleka.Tepsiju namazati margarinom i posuti brasnom.Peci na 180 oko 30 min,kada se ohlade ukrasiti po želji Te plehove sam proletos videla na futoskoj pijaci u NS,i ima dve veličine ,kostali su oko 120dinara.... |
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
maštam
Zainteresovan član
[QUOTE=MARIJA035;11132241]evo recepta
2,5dl mleka,25 gr kvasca,o,5dl ulja,4 zumanca,30gr zutog secera,1 kasika kisele pavlake,vanil secer,3 kasike ruma(po zelji),limunova korica,250gr ostrog brasna i 250gr glatkog,prstohvat soli.Umesimo testo i stavimo da malo kisne ,otprilike 30 min,onda testo podelimo na 12 delova,od svakog dela napravimo jufku,lopticu.Ostavimo da kisne 15 min sa jeden strane i 15 min sa druge.Kada se okrene na drugu stranu u tiganj se stavi jedno sa 3 prtsa ulja.Proverimo dal je dobro ugrejano tako sto drsku od varjace stavimo u ulje i kad pocnu mehurici da se prave,stavljamo krofne stim da strana koja je kisnula ide dole. Pečemo 4 min sa poklopcem ikad okrenemo krofne onda pecemo otkriveno.temperatura nesme biti prejaka.Pecene staviti na papirnu salvetu da upije masnocu.Puniti po želji,sa marmeladom,eurokremom...One sa cokoladnom glazurom su punjene sa vanila kremom i ide ovako 1kesica galeta pudinga od vanile 250 ml slatke pavlake 250 ml mleka umutiti mikserom i puniti spricom.odgore cokoladna glazura,nekad punimi a galeta pudingom od cokolade pa odgore prelijem belom cokoladom Eto to je to,nadam se da sam bila jasna.Pre sam ih non stop pekla u fritezi i nikad nisam imala taku belu crtu ,venac ,zato pecemu tiganju... |
|
|
|
|
|
#98 |
|
Početnik
Učlanjen: 01.05.2009.
Hvala na ovako brzom odgovoru.
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
maštam
Zainteresovan član
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
Početnik
Učlanjen: 30.10.2009.
Upravo pravim Micine krofne!Mlada domacica i prvi put ih pravim! Umjesila sma tjesto i sad cekam da nadoje.....
Uhhhh...Sretno mi.... )))Uzbudjena sam.... |
|
|
|
![]() |
| Pošalji link |
| Alati za teme | |
|
|
Slične teme
|
||||
| Tema | Тemu započeo | Forum | Odgovora | Poslednja poruka |
| princez krofne! | **case-problem**palcica | Kulinarstvo | 6 | 26.05.2009. 00:52 |
| Holandske krofne-Oliebollen | z!lic M | Kulinarstvo | 3 | 14.01.2009. 18:20 |
| Vasarske Krofne | MileL | Kulinarstvo | 7 | 11.11.2008. 14:55 |
| americke KROFNE & MUFFINS | cicos - macos | Kulinarstvo | 16 | 23.02.2007. 11:55 |