Епидемија вируса H1N1-свињски грип - Forum Krstarice

Idi nazad   Forum Krstarice > Život > Zdravlje

Zatvorena tema

Alati za teme
stari 29.10.2009., 17:07   #1
Софија
одмарам мозак :)
Elita

Софија (avatar)

Učlanjen: 29.08.2008.
Pol: ženski
Reputaciona moć: 56
Софија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II reda
Exclamation Епидемија вируса H1N1-свињски грип

Отварам тему с намером да напишем основне симптоме болести како би људи могли сами да препознају симптоме због којих треба одмах да се јаве свом лекару.

1. сув кашаљ

2. повишена температура

3. бол у мишићима

4. малаксалост

Значи, ништа различито од ''класичног'' грипа и свако ко послуша свог лекара нема разлога за бригу.

Citat:
Превенција:

- прање руку што чешће сапуном и водом

-имати увек код себе марамице

- избегавати контакт са болесним људима

-кад кашљете и кијате обавезно прекрите нос и уста марамицом

- редовно чистите кваке, даљинске управљаче и све ствари са којима сте често у контакту

- уносите што више витамина и течности у организам
stari 29.10.2009., 17:24   #2
Petar Borcha
I enjoy my cigare....
Aktivan član

Petar Borcha (avatar)

Učlanjen: 23.01.2009.
Pol: muški
Tekstova u blogu: 2
Reputaciona moć: 2
Petar Borcha ima svetlu budućnostPetar Borcha ima svetlu budućnostPetar Borcha ima svetlu budućnostPetar Borcha ima svetlu budućnost
Podrazumevano Re: Број оболелих од вируса H1N1 је почео да расте - свињски грип

Kad kroz bus kojim se vozim do skole svakog dana prodje 500 ljudi,velike su sanse da dobijem svinjski girip :S.....
stari 29.10.2009., 17:25   #3
Mirka Šizika
sija roze
Legenda

Mirka Šizika (avatar)

Učlanjen: 28.01.2008.
Reputaciona moć: 163
Mirka Šizika je majstorMirka Šizika je majstorMirka Šizika je majstorMirka Šizika je majstorMirka Šizika je majstorMirka Šizika je majstorMirka Šizika je majstorMirka Šizika je majstorMirka Šizika je majstorMirka Šizika je majstorMirka Šizika je majstor

Mene vise brine kako da ga prepoznam kod deteta kad ona ne zna da kaze sta joj je
stari 29.10.2009., 17:36   #4
_Look_Of_Expectancy_
Domaćin

_Look_Of_Expectancy_ (avatar)

Učlanjen: 22.05.2007.
Reputaciona moć: 14
_Look_Of_Expectancy_ ima počasti nad počastima_Look_Of_Expectancy_ ima počasti nad počastima_Look_Of_Expectancy_ ima počasti nad počastima_Look_Of_Expectancy_ ima počasti nad počastima_Look_Of_Expectancy_ ima počasti nad počastima_Look_Of_Expectancy_ ima počasti nad počastima_Look_Of_Expectancy_ ima počasti nad počastima_Look_Of_Expectancy_ ima počasti nad počastima_Look_Of_Expectancy_ ima počasti nad počastima_Look_Of_Expectancy_ ima počasti nad počastima_Look_Of_Expectancy_ ima počasti nad počastima

Ja danas u busu videh momka sa maskom i shvatih isto sto u naslovu pise

A cula sam i da je zatvorena Vojna gimnazija jer je nekoliko ucenika obolelo.
stari 29.10.2009., 17:37   #5
babY^
♥ tedy5
Obećava

babY^ (avatar)

Učlanjen: 10.10.2009.
Reputaciona moć: 1
babY^ ima ugledbabY^ ima ugled

Citat:
Original postavio Petar Borcha Pogledaj poruku
Kad kroz bus kojim se vozim do skole svakog dana prodje 500 ljudi,velike su sanse da dobijem svinjski girip :S.....
:S i ja idem to skole, i to ne sa jednim busom, nego sa dva...zamisli kako je meni
babY^ nije na forumu  
stari 29.10.2009., 17:38   #6
Luna72
TRAZITE I NACI CETE,MOLITE I BICE VAM DATO, KUCAJTE I BICE VAM OTVORENO
Buduća legenda

Luna72 (avatar)

Učlanjen: 09.07.2009.
Reputaciona moć: 67
Luna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II reda

Koliko treba da je povisena temperatura?Preko 38 ili ne?Neki kazu da moze biti i ispod toga zato pitam
stari 29.10.2009., 17:39   #7
damnjan
V F L
Buduća legenda

damnjan (avatar)

Učlanjen: 15.02.2005.
Reputaciona moć: 31
damnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnik

Citat:
Original postavio Софија Pogledaj poruku
Отварам тему с намером да напишем основне симптоме болести како би људи могли сами да препознају симптоме због којих треба одмах да се јаве свом лекару.

1. сув кашаљ

2. повишена температура

3. бол у мишићима

4. малаксалост

Значи, ништа различито од ''класичног'' грипа и свако ко послуша свог лекара нема разлога за бригу.
1. сув кашаљ - ja imam suv kasalj vec 2 - 3 nedelje
stari 29.10.2009., 17:45   #8
Luna72
Buduća legenda

Luna72 (avatar)

Luna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II redaLuna72 je guru II reda

Citat:
Original postavio damnjan Pogledaj poruku
Imao je i moj klinac sve ove simptome pre dve nedelje.U nasem gradu je registrovan virus jos letos.Doktorka,koja je inace u kriznom stabu za novi virus,objasnila mi je da se niko nece testirati ukoliko nema komplikacija.Svaki grip ce se tretirati kao obican dok ne nastupe neki problemi.Tako ona kaze a koliko je to ljudski i pametno,ne znam.Kad nastupe komplikacije moze biti i kasno.
stari 29.10.2009., 18:05   #9
NICS
zezanje
Ističe se

NICS (avatar)

Učlanjen: 08.08.2003.
Reputaciona moć: 10
NICS ima ugledNICS ima ugledNICS ima ugled

Ti siris paniku ili?
stari 29.10.2009., 18:06   #10
Софија
Elita

Софија (avatar)

Софија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II redaСофија je guru II reda

Citat:
Original postavio Luna72 Pogledaj poruku
Koliko treba da je povisena temperatura?Preko 38 ili ne?Neki kazu da moze biti i ispod toga zato pitam
Сачекаћемо Marinac. да сврати на форум па ће она детаљније објаснити. Њена ужа специјалност су плућне болести.

Citat:
Ти ниси тај!
stari 29.10.2009., 18:06   #11
Софија
Elita

Софија (avatar)

Citat:
Original postavio NICS Pogledaj poruku
Ti siris paniku ili?
Је л' ово питање мени упућено?
stari 29.10.2009., 18:07   #12
gica
češe jaja (uznemirava kokoške)
Zaslužan član

gica (avatar)

Učlanjen: 07.01.2007.
Reputaciona moć: 86
gica je guru II redagica je guru II redagica je guru II redagica je guru II redagica je guru II redagica je guru II redagica je guru II redagica je guru II redagica je guru II redagica je guru II redagica je guru II reda

Citat:
ју ар дајинг!
stari 29.10.2009., 18:08   #13
deja vu
imam utisak da smo se vec sreli
Obećava

deja vu (avatar)

Učlanjen: 25.01.2009.
deja vu ima ugleddeja vu ima ugled

Citat:
Imao je i moj klinac sve ove simptome pre dve nedelje.U nasem gradu je registrovan virus jos letos.Doktorka,koja je inace u kriznom stabu za novi virus,objasnila mi je da se niko nece testirati ukoliko nema komplikacija.Svaki grip ce se tretirati kao obican dok ne nastupe neki problemi.Tako ona kaze a koliko je to ljudski i pametno,ne znam.Kad nastupe komplikacije moze biti i kasno.
....naravno da nije pametno, ali nase zdravstvo je u haosu i ja ne ocekujem nista dobro od njih....najjaci udar gripa se ocekuje pred kraj godine a prve vakcine se ocekuju pocetkom sledece......i zato evo tebi ali i ostalima par jednostavnih preporuka koje su i meni prijatelji prosledili na mail, izvor je dr. Oz. koga, valjda, ona Opra cesto (zlo)upotrebljava u svom shou programu, preporuke su vrlo jednostavne i primenjive...mrzi me da prevodim ali mislim da razumete....ako bude trebalo, mozda kasnije....

While you are still healthy and not showing any symptoms of H1N1 infection, in order to prevent proliferation, aggravation of symptoms and development of secondary infections, some very simple steps, not fully highlighted in most official communications, can be practiced (instead of focusing on how to stock N95 or Tamiflu):

1. Frequent hand-washing (well highlighted in all official communications).

2. "Hands-off-the-face" approach. Resist all temptations to touch any part of face (unless you want to eat or bathe.)

3. *Gargle twice a day with warm salt water (use Listerine or Hydrogen Peroxide if you don't trust salt). *H1N1 takes 2-3 days after initial infection in the throat/ nasal cavity to proliferate and show characteristic symptoms. Simple gargling prevents proliferation. In a way, gargling with salt water has the same effect on a healthy individual that Tamiflu has on an infected one. Don't underestimate this simple, inexpensive and powerful preventative method.

4. Similar to 3 above, *clean your nostrils at least once every day with warm salt water, or hydrogen peroxide. *Not everybody may be good at Jala Neti or Sutra Neti (very good Yoga asanas to clean nasal cavities), but *blowing the nose softly once a day and swabbing both nostrils with cotton buds dipped in warm salt water is very effective in bringing down viral population.*

5. *Boost your natural immunity with foods that are rich in Vitamin C (Amla and other citrus fruits). *If you have to supplement with Vitamin C tablets, make sure that it also has Zinc to boost absorption.

6. *Drink as much of warm liquids (tea, coffee, etc) as you can. *Drinking warm liquids has the same effect as gargling, but in the reverse direction. They wash off proliferating viruses from the throat into the stomach where they cannot survive, proliferate or do any harm.

Pass this on to your entire e-list. You never know who might pay attention to it - and STAY ALIVE because of it.
deja vu nije na forumu  
stari 29.10.2009., 18:10   #14
Luna72
Buduća legenda

Luna72 (avatar)

Moji klinci su dobili skoro identican tekst u skoli,samo bez ove poslednje recenice.
Hvala u svakom slucaju
stari 29.10.2009., 18:12   #15
Софија
Elita

Софија (avatar)

Citat:
Original postavio deja vu Pogledaj poruku
....naravno da nije pametno, ali nase zdravstvo je u haosu i ja ne ocekujem nista dobro od njih....najjaci udar gripa se ocekuje pred kraj godine a prve vakcine se ocekuju pocetkom sledece......i zato evo tebi ali i ostalima par jednostavnih preporuka koje su i meni prijatelji prosledili na mail, izvor je dr. Oz. koga, valjda, ona Opra cesto (zlo)upotrebljava u svom shou programu, preporuke su vrlo jednostavne i primenjive...mrzi me da prevodim ali mislim da razumete....ako bude trebalo, mozda kasnije....

While you are still healthy and not showing any symptoms of H1N1 infection, in order to prevent proliferation, aggravation of symptoms and development of secondary infections, some very simple steps, not fully highlighted in most official communications, can be practiced (instead of focusing on how to stock N95 or Tamiflu):

1. Frequent hand-washing (well highlighted in all official communications).

2. "Hands-off-the-face" approach. Resist all temptations to touch any part of face (unless you want to eat or bathe.)

3. *Gargle twice a day with warm salt water (use Listerine or Hydrogen Peroxide if you don't trust salt). *H1N1 takes 2-3 days after initial infection in the throat/ nasal cavity to proliferate and show characteristic symptoms. Simple gargling prevents proliferation. In a way, gargling with salt water has the same effect on a healthy individual that Tamiflu has on an infected one. Don't underestimate this simple, inexpensive and powerful preventative method.

4. Similar to 3 above, *clean your nostrils at least once every day with warm salt water, or hydrogen peroxide. *Not everybody may be good at Jala Neti or Sutra Neti (very good Yoga asanas to clean nasal cavities), but *blowing the nose softly once a day and swabbing both nostrils with cotton buds dipped in warm salt water is very effective in bringing down viral population.*

5. *Boost your natural immunity with foods that are rich in Vitamin C (Amla and other citrus fruits). *If you have to supplement with Vitamin C tablets, make sure that it also has Zinc to boost absorption.

6. *Drink as much of warm liquids (tea, coffee, etc) as you can. *Drinking warm liquids has the same effect as gargling, but in the reverse direction. They wash off proliferating viruses from the throat into the stomach where they cannot survive, proliferate or do any harm.

Pass this on to your entire e-list. You never know who might pay attention to it - and STAY ALIVE because of it.
Види, лепо је што си нам поставио текст, али он је на Енглеском језику.

Не говоре сви Енглески.

Преведи кључне делове или све, с обзиром да си га ти поставио.
stari 29.10.2009., 18:14   #16
deja vu
Obećava

deja vu (avatar)

Citat:
Moji klinci su dobili skoro identican tekst u skoli,samo bez ove poslednje recenice.
Hvala u svakom slucaju
...nema na cemu...drago mi je da to dele po skolama, jer mislim da je prevencija, u nasem slucaju, (skoro) jedini lek...
deja vu nije na forumu  
stari 29.10.2009., 18:19   #17
damnjan
V F L
Buduća legenda

damnjan (avatar)

Učlanjen: 15.02.2005.
Reputaciona moć: 31
damnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnikdamnjan je guru pripravnik

Citat:
Nasi su debili. Novine pune pricama kako zbog lekareve greske povredjena/preminula osoba...
Citat:
Сачекаћемо Marinac. да сврати на форум па ће она детаљније објаснити. Њена ужа специјалност су плућне болести.

Ти ниси тај!
ma, jesam. Znam da jesam
Citat:
Original postavio gica Pogledaj poruku
ју ар дајинг!
da je ovo LJiS, sad bih rekao nesto
stari 29.10.2009., 18:22   #18
Софија
Elita

Софија (avatar)

Морам да Вас замолим све да ову тему не претварамо у тему о лекарским грешкама!

Тема је свињски грип!

Хајде да не разводњавамо суштину.

Хвала.
stari 29.10.2009., 18:24   #19
Luna72
Buduća legenda

Luna72 (avatar)

Imam jednu kutiju leka ali mu je rok do 11.2009...Neki kazu da ga cuvam jer je SZO produzila rok za dve godine.Pa,bolje i to nego nista
stari 29.10.2009., 18:27   #20
donna's_brother
evo moj mail , pa ko hoce invite za lockerz.com nek se javi... luka_ptrvc@yahoo.com
Primećen član

donna's_brother (avatar)

Učlanjen: 24.12.2008.
Reputaciona moć: 4
donna's_brother je naprosto divna osobadonna's_brother je naprosto divna osobadonna's_brother je naprosto divna osobadonna's_brother je naprosto divna osobadonna's_brother je naprosto divna osobadonna's_brother je naprosto divna osobadonna's_brother je naprosto divna osobadonna's_brother je naprosto divna osobadonna's_brother je naprosto divna osobadonna's_brother je naprosto divna osoba

a jel se zna koliko je do sada obelelo u srbiji??
donna's_brother nije na forumu  
stari 29.10.2009., 18:34   #21
deja vu
Obećava

deja vu (avatar)

Citat:
Види, лепо је што си нам поставио текст, али он је на Енглеском језику.

Не говоре сви Енглески.

Преведи кључне делове или све, с обзиром да си га ти поставио.
...ok, imas pravo, sorry......otprilike ovako...

1. Cesto pranje ruku....

2. Oduprite se svakom porivu da, bespotrebno, dirate lice...(nos, usta, oci....)

3. Grgoljajte (ako se to tako kaze) dva puta dnevno, zasoljenu, toplu, vodu....(moja preporuka je da koristite morsku so) ako ne verujete u so-metodu, isti efekat se postize sa hidrogen-peroksidom (mislim da se radi o 3%-tnom)...
...bolesti treba 2-3 dana od inicijalne infekcije virusom, da se razvije, za to vreme ovim, prostim, muckanjem i grgoljanjem, na neki nacin, postizete isti efekat kod zdrave osobe, kao sto ga ima Tamifly na bolesnu individuu....

4. Cistite (duboko), nosne supljine, dvaputa, dnevno, gore navedenim rastvorom ili alternativnim hidrogenom....koristite natopljene, pamucne, stapice...
...takodje je pozeljno da "ispraznite" nos (lagano) jednom dnevno....

5. Pojacajte, prirodni, imunitet, tako sto cete unositi dosta juznog voca...citruse pre svega...ako unosite suplimente, vitamin C tablete onda proverite da li taj supliment ima u svom sastavu Cink jer on pojacava assorpciju istog...

6. Pite, koliko je god moguce tople napitke (caj, kafu....) to ima isti efekat kao "grgoljanje" samo u drugom smeru, znaci, tako spirate virus u stomak, gde on ne moze da prezivi....

...evo nabrzaka....mislim da sam obuhvatio sve bitno....
pozzz.
deja vu nije na forumu  
stari 29.10.2009., 18:38   #22
Софија
Elita

Софија (avatar)

Да истакнемо садржај, битно је

Citat:
Превенција:

1. Cesto pranje ruku....

2. Oduprite se svakom porivu da, bespotrebno, dirate lice...(nos, usta, oci....)

3. Grgoljajte (ako se to tako kaze) dva puta dnevno, zasoljenu, toplu, vodu....(moja preporuka je da koristite morsku so) ako ne verujete u so-metodu, isti efekat se postize sa hidrogen-peroksidom (mislim da se radi o 3%-tnom)...
...bolesti treba 2-3 dana od inicijalne infekcije virusom, da se razvije, za to vreme ovim, prostim, muckanjem i grgoljanjem, na neki nacin, postizete isti efekat kod zdrave osobe, kao sto ga ima Tamifly na bolesnu individuu....

4. Cistite (duboko), nosne supljine, dvaputa, dnevno, gore navedenim rastvorom ili alternativnim hidrogenom....koristite natopljene, pamucne, stapice...
...takodje je pozeljno da "ispraznite" nos (lagano) jednom dnevno....

5. Pojacajte, prirodni, imunitet, tako sto cete unositi dosta juznog voca...citruse pre svega...ako unosite suplimente, vitamin C tablete onda proverite da li taj supliment ima u svom sastavu Cink jer on pojacava assorpciju istog...

6. Pite, koliko je god moguce tople napitke (caj, kafu....) to ima isti efekat kao "grgoljanje" samo u drugom smeru, znaci, tako spirate virus u stomak, gde on ne moze da prezivi....
stari 29.10.2009., 18:44   #23
deja vu
Obećava

deja vu (avatar)

Citat:
Да истакнемо садржај, битно је
...Bozeee, da sam znao da ces da "me istaknes" obratio bih paznju na pravopis...
...salim se, naravno, slazem se da je vazno...
deja vu nije na forumu  
stari 29.10.2009., 18:50   #24
Harmony
je otisla...
Elita

Harmony (avatar)

Učlanjen: 28.06.2005.
Reputaciona moć: 63
Harmony je guru II redaHarmony je guru II redaHarmony je guru II redaHarmony je guru II redaHarmony je guru II redaHarmony je guru II redaHarmony je guru II redaHarmony je guru II redaHarmony je guru II redaHarmony je guru II redaHarmony je guru II reda

Da li su oni koji preleze ovaj grip otporni na njega ubuduce?
stari 29.10.2009., 18:52   #25
november child
..levitira..
Elita

november child (avatar)

Učlanjen: 19.03.2005.
Reputaciona moć: 78
november child je guru III redanovember child je guru III redanovember child je guru III redanovember child je guru III redanovember child je guru III redanovember child je guru III redanovember child je guru III redanovember child je guru III redanovember child je guru III redanovember child je guru III redanovember child je guru III reda

Citat:
Original postavio Harmony Pogledaj poruku
Da li su oni koji preleze ovaj grip otporni na njega ubuduce?
..da, dok ne mutira..shto moze biti i za par meseci..

Pošalji link

Alati za teme

Pravila za slanje poruka
Ne možete kreirati novu temu
Ne možete poslati odgovor
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoju poruku

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen

Forum Krstarice > Život > Zdravlje

Slične teme
Tema Тemu započeo Forum Odgovora Poslednja poruka
Политички грип VW1302S Politika 11 08.11.2009. 07:42
ПТИЧИЈИ ГРИП... eremita Politika 9 18.08.2009. 20:00
Novi virus H1N1 Glava glavi Zdravlje 753 14.05.2009. 12:05

Forum Krstarice - Arhiva - Vrh strane
Krstarica | Uslovi korišćenja | Privatnost | Reklamiranje | Kontakt | Pomoć

Copyright © Krstarica d.o.o. Beograd 1999-2009. Sva prava zadržana.
Krstarica d.o.o. ne snosi odgovornost za sadržaj poruka na Forumu.