Бока и Бокељи
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 44

Tema: Бока и Бокељи

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  16.12.2004.
  Lokacija
  Europa
  Poruke
  81
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Бока и Бокељи

  Када су БОКЕЉИ постали Црногорци? Је ли се то десило оног дана када је Бока припала Црној Гори, или нешто касније? 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  20.01.2006.
  Poruke
  203
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Bokelji su po porijeklu Crnogorci (Dukljani).

  Isti sindrom je u pitanju. Đe god bijahu osvajači i ropstvo vladajuća vjera na tim područjima pretvarala je Crnogorce ili u Hrvate ili u Srbe ili u Muslimane.

  JEDINO TAMO ĐE JE SLOBODA STALNO SJALA OPSTAŠE CRNOGORCI KAO VELIKA VEĆINA.

  Vrlo brzo, za koju godinu GENETIKA ĆE SVAKOME JASNO POKAZATI KO MU JE ROD A KO MU JE STRANAC.


  Tako da će Bokelji viđeti da su im Crnogorci najbliži rod. Viđeće to i Srbi crnogorskog porijekla i Muslimani Crnogorskog porijekla.

  Da na ovom svijetu genetski nemaju nikoga bližeg od Crnogoraca. To jest da su istih korijena.

  Da ne moraju tražiti svoje korijene tamo daleko, daleko od mora.

 3. #3
  Zainteresovan član goocha (avatar)
  Učlanjen
  08.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  427
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Eto ti sad...Na 10 tema pljujes Vuka ,zbog njegove ''ideologije'' ''Srbi svuda'',i dajes mu ruzne kvalifikacije,a sad ti odgovara pa koristis njegova djela...Govorila je moja baka:,,Samo zdravlja djeco..."

 4. #4
  Starosedelac
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.599
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  ALAVERTITI – doći do spoznaje nečesa. Filosofski nastrojeni Dukljani udijevaju ovaj termin đe bilo, a sve u cilju postizanja određenijeh efekta koji ne smiju bit mali, nit smiju proć krivuć. Prošječni Dukljanin se često alaverti kad čune da mu neko šega ženu, pa on ne može doj na red. Ta sitovacija se završava razvodom, nerijetko i po prknu.


 5. #5
  Aktivan član labo (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.400
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Citat Original postavio marlon
  ALAVERTITI – doći do spoznaje nečesa. Filosofski nastrojeni Dukljani udijevaju ovaj termin đe bilo, a sve u cilju postizanja određenijeh efekta koji ne smiju bit mali, nit smiju proć krivuć. Prošječni Dukljanin se često alaverti kad čune da mu neko šega ženu, pa on ne može doj na red. Ta sitovacija se završava razvodom, nerijetko i po prknu.

  Odlicna slicica...

 6. #6
  Starosedelac
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.599
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Однос према српским споменицима у Конавлима  Летак пронађен у цркви у Радовчићима 1992. године

  Овај рад нема претензију да пружи потпун увид у број и стање споменика културе у Конавлима, већ само да пружи доказе о неким примјерима њиховог уништавања и преправљања. Конавли нису изузетак. Сличних примјера има у свим српским земљама, посебно у онима које су биле под аустро-угарском окупацијом. Рад на откривању бројних фалсификата, од средњег вијека до данас, морао би бити један од приоритета наше науке. Разбијање јединственог српског етничког и културног простора покушава се постићи, између осталог, и манипулацијама споменицима, од њихове погрешне презентације – до простог заобилажења и нерегистровања.

  Стару словенску жупу Конавле, која на истоку граничи жупом Драчевицом (данашња Херцегновска општина), а на западу Жрновицом (Жупа дубровачка), према Константину Порфирогениту[1] населили су Срби. Српски и православни карактер Конавли су у потпуности сачували до прве половине XV вијека, када падају под власт Дубровника. И поред вишевјековне агресивне акције Римокатоличке цркве, која је и успјела да покатоличи конавоско становништво, трагови његовог православног поријекла видљиви су до данас.


  Слика 1.: Црква Светог Димитрија у Пичетама
  Конавли се помињу у изворима као једна од жупа Травуније или као посебна кнежевина. Област је била у саставу српских средњовјековних држава (Дукље, немањићке Србије, касније Босне), а са све већим слабљењем централне власти прелази из руку у руке разних обласних господара. Дубровник 1419. године купује од Сандаља Хранића источни дио Конавала са Витаљином, а 1426. остатак од војводе Радослава Павловића. Вјерски изразито нетолерантни Дубровник одмах почиње превођење Конављана у римокатоличку вјеру. Акција је спроведена релативно брзо, тако да се посљедњи православни свештеник Божидар Тараковић помиње 1466. године.[2] Активног отпора је било у почетку, а пасивног и много касније. Због снажног отпора становништва није успио покушај да се у селу Светог Ђорђа (данашњи Поповићи), најјачем православном центру, подигне фрањевачки самостан. Народна традиција памти убиство два фратра фрањевца, чак и мјесто гдје се то догодило.[3] Самостан је касније подигнут у Придворју.[4] Као траг православне прошлости остали су бројни топоними са префиксом "грчки", затим Поповићи, Попова глава, Попова њива, Калуђер и сл.

  Дубровачка Република се задовољила формалним превођењем становништва у римокатоличку вјеру, али углавном није дирала постојеће вјерске објекте и народне обичаје. (Разлике између православља и римокатолицизма у XV вијеку нису биле изразите као данас, а за обје конфесије је још важио јединствени јулијански календар). Конављани 1799-1800. године дижу устанак против дубровачке властеле, а у рату Руса, Црногораца и Бокеља против Француза 1806-1807. године дио Конављана прилази савезничкој војсци и пали имовину Дубровчана. Тек од пада под Аустрију 1815. године почиње систематска акција на денационализацији, искорјењивању старих српских народних обичаја и уништавању и преправљању српских споменика. Акција траје до пада Аустро-Угарске 1918., а наставља се још већим интензитетом за вријеме тзв. Независне Државе Хрватске и комунистичке СР Хрватске у бившој СФРЈ. Све до почетка аустријске окупације, па и много касније, хрватско име је потпуно непознато у Конавлима. Тек од друге половине XIX вијека, када су сви римокатолици српског језика проглашени Хрватима, постепено се уз притисак власти и Цркве и Конављани почињу изјашњавати као Хрвати.

  Наставак следи...

 7. #7
  Starosedelac
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.599
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Међутим, и поред притисака, највећи број Конављана чува старе српске народне обичаје (крсна слава, Божић са бадњацима и сл.), памти своје поријекло (Црна Гора и Херцеговина) и "стару вјеру".[5] До 1941. године се многи и формално изјашњавају као Срби римокатолици. Задржавање становништва под својом контролом Црква постиже разним методама, па и отвореним притисцима и пријетњама.[6]

  Традиција у Конавлима биљежи преко тридесет локалитета на којима су биле "грчке" или "православне" цркве и "грчка" гробља. Предање биљежи и најмање четири православна манастира. За неке цркве изричито говори да су грађене "кад је у Конавлима била православна вјера".[7]

  Споменици културе средњег вијека заслужују посебну пажњу и најубједљивије свједоче о православном карактеру Конавала. Управо они (не само у Конавлима, како ћемо видјети касније) су све до најновијег доба предмет беспримјерних манипулација, преправљања и уништавања.

  Запањујућа је чињеница да у Конавлима послије Другог свјетског рата нису вршена археолошка рекогносцирања и ископавања, или ако јесу, њихови резултати су сакривани од научне јавности. Конавли су "празан" простор на археолошким картама, нарочито за средњовјековни период. Треба напоменути да је Дубровачка општина била центар туризма бивше СР Хрватске и једна од најбогатијих општина у тој републици, па се такав однос према културној баштини (за разлику од етничких хрватских крајева) не може правдати недостатком материјалних средстава, а нарочито не недостатком стручних кадрова или стручног интересовања. Хрватске власти су искључиво из политичких разлога спречавале истраживања, јер би њихови резултати само могли штетити хрватском "праву" на окупиране српске земље и отвореним територијалним претензијама на друге српске области (Бока Которска). Споменици културе нису штићени, тако да је њихов број на терену данас мањи од иначе оскудних и непотпуних података у литератури.

  Више цркава, које су биле оријентисане ка истоку и имале православне олтаре, порушено је у другој половини XIX вијека, за вријеме аустро-угарске окупације, да би на њиховим темељима или у непосредној близини биле подигнуте нове, са другачијом оријентацијом и без апсиде. (1885. године је срушена црква Рождества Пресвете Богородице из XV вијека испод Соко-града, половином XIX вијека црква Св. Јована у Љутој, у новије вријеме црква са "грчким" гробљем у Рачевом пољу и подигнута данашња Свети Рок итд.). Ако се рушење старих цркава и њихово "обнављање" може некако и правдати незнањем у XIX вијеку, наставак такве праксе до шездесетих и седамдесетих година овог (XX) вијека (када постоје развијене службе евиденције и заштите споменика културе) упућује на намјерно, криминално уништавање споменика да би се прикриле њихове православне карактеристике.


  Слика 3.: Црква Светог Димитрија у Габрилима


  Двије цркве – Светог Великомученика Димитрија у Пичетама и Свете Великомученице Варваре у Мрцинама, у стручној литератури[8] су забиљежене као једнобродни храмови са полукружним апсидама, православним посветама[9] и великим некрополама стећака. Цркве, које су постојале до средине шездесетих година XX вијека, у таквом облику више не постоје.

  Црква Светог Димитрија у Пичетама (Митрова црква) је данас грађевина правоугаоне основе, димензија 5,80 x 3,70 метара, без апсиде (слика 1.). На сјеверној и источној страни садашњег објекта запажа се већа концентрација шута, који уз источни зид формира полукружну основу (темељ апсиде). У близини цркве нема ни једног стећка. Иза ње су се све до Првог свјетског рата сахрањивали православни.[10] Сви надгробни споменици су данас уништени.

  Црква Свете Варваре (Варина црква) у Мрцинама данас такође нема апсиду. На надвратнику је у плитко урезаном квадратном пољу уклесан крст и година 1889. Како је површина квадратног поља потпуно бијела (слика 2.), са свјежим урезима и траговима длијета, за разлику од околних површина које су временом добиле сиву патину, фалсификат не може бити старији од седамдесетих година овог (XX) вијека. Може се само нагађати шта је уништено овом интервенцијом. Сачувана је некропола стећака коју мјештани зову "гробље Кулина бана". Цркву Свете Варваре и непосредну околину хрватске окупационе власти су 1992-1993. године претвориле у утврђене тенковске положаје хрватске војске, што представља још једну, у низу злоупотреба споменика.

  Споља је президана и црква Светог Ђорђа у Цавтату, али се изнутра још види православни олтар. Између два свјетска рата црква је била православна. У порти је и сада православно гробље са више гробова руских емиграната.


  Слика 4.: Надгробни натпис породице Зоре са градског гробља у Цавтату

  Црква Светог Димитрија у Габрилима (слика 3)[11] из доба српске државе у Дукљи (XI вијек) најстарија је сачувана црква у Конавлима. Оријентисана је према истоку; апсида је споља четвртаста, а спољни зидови украшени лезенама. У изворном облику су сачуване цркве Св. Ане у Ловорну (XIII-XIV вијек) и старија (од двије постојеће) црква Светог Спаса у Витаљини (XIV-XV вијек), обје са православним олтарима, оријентисане ка истоку. Црква у Витаљини је ван употребе и претворена је у оставу.

 8. #8
  Starosedelac
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.599
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Значајно свједочанство православне прошлости Конавала су стећци, надгробни споменици XIV-XV вијека, карактеристични за српски динарски простор од Лике до Скадарског језера, а на сјеверу до Посавине. Од аустро-угарске окупације Босне и Херцеговине 1878. године до данас стећци су злоупотребљавани у политичке сврхе, са циљем изузимања територија на којима се налазе из српског националног корпуса. Приписивани су без ваљаних доказа историјски и археолошки неухватљивим "богумилима" и представљали су камен темељац у грађењу такозване "бошњачке" односно "муслиманске" нације. Такве тезе данас већина непристрасних истраживача не прихвата, што читаву бајку своди на разумну мјеру и све више је приближава истини. Данас се поуздано може тврдити да стећци, с обзиром на смјештај поред православних цркава (живих цркава, црквина и цркава које су касније преузели римокатолици), оријентацију исток-запад са главом покојника на западу, натписе и орнаментику, те распрострањеност искључиво унутар српског етничког простора – припадају вјерницима Источне православне цркве.[12]

  Стећци у Конавлима постоје на више од двадесет локалитета и не разликују се од оних у осталим дјеловима Травуније. Потпуно се стилски наслањају на сусједне области данашње Херцеговине, херцегновског краја и Жупе дубровачке. Од поменутих двадесет, дванаест локалитета уопште није познато у стручној литератури. Стећци данас постоје код цркава Св. Ивана и Св. Вида у Водовађи, Мале Госпе испод Сокола, Св. Срђа и Вакха и Св. Тројице у Придворју, Св. Варваре у Мрцинама, Св. Рока у Ђуринићима, Св. Спаса у Витаљини, Св. Ивана у Љутој, Св. Илије у Струјићу, Св. Михаила у Миханићима, Св. Димитрија у Габрилима, Св. Луке у Бротницама, Св. Ђорђа у Цавтату, Св. Луке у Комајима, Св. Ане у Пољицама итд. Преглед није потпун и детаљнијим рекогносцирањем би се број локалитета највјероватније повећао. Једини натпис на стећку је пронађен у Бротницама.[13] Остали ћирилични натписи који се помињу у литератури[14] данас су уништени. Само у Бротницама (Горњи Конавли, уз саму данашњу херцеговачку границу) стећци се налазе на својој првобитној локацији и оријентисани су исток-запад, док су на осталим локалитетима измјештани, намјерно ломљени и употребљавани као грађевински материјал. Док у сусједним областима данашње Црне Горе и Херцеговине постоје само спорадични примјери измјештања, у Конавлима се може говорити о намјерном, систематском ремећењу првобитне оријентације. На већини гробаља данас је знатно мање стећака него што је наведено у литератури (нпр. Мала Госпа испод Сокола, Свети Спас у Витаљини). Велики број стећака је секундарно употребљен за нове гробове или за ограде црквених порти, степеништа, капије и сл.  Слика 5.: Натпис на споменику Мата Враголова са градског гробља у Цавтату  На савременим гробљима готово да нема надгробних споменика прије 1900. године. Између године 1900. и почетка Првог свјетског рата, и неколико година послије њега, већина сеоских гробаља је обновљена и потпуно измијенила изглед. Уништени су скоро сви старији надгробни споменици. Уочено је да се на латиничним надгробним натписима са почетка овог (XX) вијека понекад мијешају ћирилична слова (гробље у Јасеницама и др.). Међу најстаријим натписима је један ћирилични са градског гробља у Цавтату, који припада римокатоличкој породици Зоре (слика 4.):

  РАКА

  ПОРОДИЦЕ ЗОРЕ

  ИЗ

  ЦАВТАТА

  ПОДИГНУТА ГОДИНЕ

  1889.

 9. #9
  Starosedelac
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.599
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  О српском осјећању неких старих Конављана римокатолика свједочи латинични натпис на гробу Мата Враголова (1907.), такође са гробља у Цавтату:

  ДНЕ VI ТРАВЊА ГОД. MCMVII

  ПРЕСЕЛИ СЕ У ВЈЕЧНОСТ

  У ЦВИЕТУ МЛАДОСТИ

  МАТО ВРАГОЛОВ

  ПОКОЈНОГ КАП. СТИЈЕПА

  ВЕЛЕПОСЈЕДНИК И ПРАВНИК

  РОДОМ И ДОМОМ ЦАВТАЋАНИН

  ДУШОМ СРБИН

  БИЈАШЕ МЛАДИЋ ПЛЕМЕНИТЕ ДУШЕ

  ПОШТЕНА СРЦА

  МНОГО УМАН И УЧЕН

  РАДО СЕ ЈЕ С НАРОДОМ БАВИО

  СИРОМАСИМА СКРОВИТО ПОМАГАО

  ПОШТЕНИЈЕМ ОМИЛИО

  НИКОМЕ СЕ НЕ ОМРАЗИО

  УЗ ТО ЗАСЛУЖИО

  ДА БЕЗ РАЗЛИКЕ РОДА И ЗАКОНА

  СВАК ГА ЗАЖАЛИ И ПОЖАЛИ

  ВЈЕЧНА МУ УСПОМЕНА

  Ријечи "ДУШОМ СРБИН" су намјерно уништене (слика 5.).


  Манипулације споменицима културе нису специфичност Конавала, мада је ту стање далеко горе него у другим крајевима, гдје је бројно и организовано православно становништво пружало отпор и углавном очувало своје споменике, нарочито цркве. Уништавања споменика и разних подметања има и у Боки Которској.

  На градским вратима Херцег-Новог (Тора) стајао је ћирилични натпис који је намјерно уништен.[15] Ћирилични натписи из XVIII вијека на црквама у залеђу Херцег-Новог (Свети Спас у Мојдежу, Света Варвара у Мокринама), који говоре о обнови тих цркава (дакле о њиховој генези из средњег вијека, прије доласка Турака), никада нису регистровани ни објављени, а већина цркава није проглашена споменицима културе. Рушевине манастира Потпланина у Мојдежу, који се јавља у архивским документима кроз читав XVIII вијек[16] заштићене су 1957. године.[17] Иако постоје архитектонски остаци на терену, који нису археолошки истражени, манастир је брисан из Регистра заштићених споменика.

  Православна црква Светих Врачева Козме и Дамјана у Ратишевини (Херцег-Нови), једнобродна грађевина са апсидом, оријентисана ка истоку, на којој су видљиве три архитектонске фазе, од којих прва припада XIV-XV вијеку, никада није регистрована као споменик културе. Није обновљена послије земљотреса 1979. године. На мјесту Светих Врачева у аустро-угарском катастру је убиљежена римокатоличка црква "Сви Свети" (кат. чест. 518, бр. 55.). Из катастра је тај погрешан податак механички преношен све до новијих топографских карата Војногеографског института ЈНА (1:50000 Котор 1, 1967. и 1:25000 Цетиње 1-1, 1974.). Календарско поклапање римокатоличког празника Свих Светих (1. новембра по грегоријанском календару) са православним Светим Врачевима (1. новембра по јулијанском) упућује на намјерно подметање. Да је у питању пракса, а не случајност, свједочи капела Свих Светих у Доброти (Котор), која се у народу још зове "Света Врача".[18] Међутим, у случају Ратишевине ради се о цркви која је увијек била православна, а налази се у селу у коме никада нису живјели римокатолици.

  Црква Пресвете Богородице у Будви је преименована у Santa Maria in Castello, дјелимично порушена 1888. године, а затим претворена у војни магацин.

  Црква Светог Саве Освећеног из XII вијека у Будви такође је за вријеме Аустро-Угарске претворена у војно складиште. Првобитно је била посвећена Светом Марку. Послије 1550. године присвојили су је фрањевци. Фалсификован је латински натпис са годином 1112. и посветом цркве, који је уграђен у дну јужног отвора за носећу греду иконостаса. Слова у средини натписа су дубље урезана, што значи да је уклесан пошто је камен већ био узидан. Нелогична је сполија са почетка XII вијека у цркви која заиста потиче из XII вијека. Фалсификатор је очигледно мислио да је црква новија, а посвета Светом Сави Освећеном је измишљена да би се сузбијао култ Светог Саве Српског, који је веома развијен у околини Будве.

  Најотвореније фалсификовање историје у новије доба представљају спомен-плоче поводом хиљадугодишњице крунисања хрватског краља Томислава 1925. године. Искоришћен је згодан политички моменат (рођење принца Томислава Карађорђевића 1928.) и еуфорија уједињења и интегралног југословенства, да се посију и по српском приморју, далеко ван граница Хрватске краља Томислава и преко 250 километара ваздушне линије далеко од источне етничке границе Хрватске.

 10. #10
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  20.01.2006.
  Poruke
  203
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Inače treba naglasiti Nemanjin veliki doprinos kada je uspio razoriti sve gradove u Duklji i primorju osim Kotora.

  Tako da je njihovu slavu u prah pretvorio. Do nemanje ni jedne srpske crkve nije bilo u Duklji.

  Veliki broj katoličkih crkava širom Duklje je bio. Zahvaljujući nemanji spaljeno je puno dukljanskih crkava.

  I građene su nove (i još starije).

  SPC tek od Svetog Save počinje. To jest nakon spaljivanja gradova i manastira stare Duklje. I nemože se govoriti o SPC prije Nemanje i paljevina.

  Živi je apsurd govoriti o srpskim crkvama prije i samog osnivanja srpske pravoslavne crkve.

  Istina je samo da je Nemanaj popalio sve što se moglo popaliti. da je slavu Dukljanskih gradova i znanje i bogastvo i tradiciju u pepeo pretvori. da im je crkve spalio.

  I da je na spaljenim temeljima gradio svoje vjerske objekte.

 11. #11
  Starosedelac
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.599
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Ма шта кажеш Немања попалио и није било цркава пре СПЦ... ко што су, онај бисер што рече, Српске цркве цветале за време турака.... само овако настави и они који су макар мало били у заблуди, има да се упишавају од смеха...

  Него идемо ми на виц...

  Како је дукљанин постао лијењ?
  Реко му лојавац...
  ”Шједи да ти објасним....”

 12. #12
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  20.01.2006.
  Poruke
  203
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Srpske crkve u Boki građene su nakon osvajanja od strane Nemanje i uništenja svega što s emoglo uništiti (osim Kotora).

  Tako da dok je bila srpska vlast u tim predjelima za vrijeme Nemanića građene su srpske crkve. naravno politika je natjerala Nemanjiće da omoguće i Katolicima daljnji rad u nekim gradovima.

  Ali nemanjići su širom Duklje nametnuli Pravoslavlje kao državnu religiju. Tako da je iz tih vremena ona poznata rečenica SRPSKA VJERA.

  Jer su je Srbi svojim osvajanjem doveli u Duklju i nametnuli. nametnuli srpski obrazac Pravoslavlja koji je poseban u svijetu i razlikuje se u nekim segmentima od drugih Pravoslavnih crkava

  Naravno vratimo se temi, a to su Bokelji. Smatram da su Crnogorskog porijekl. Prvo genetsko istraživanje potvrdiće da su genetski srodni Crnogorcima, a ne bilo kojem drugom narodu.

  Izolovanst od Crnogorac(jer bijahu pod stalnom okupacijom tuđina) tokom mnogih vjekova jest ostavila neke promjene. Ali geni se ne mogu promijeniti.

 13. #13
  Starosedelac
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.599
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  А јел знаш нешто како се ради генетско истраживање и ДНК? Јел ви имате колико пари хромозома.. и који су X или Y... а шта ћемо са двојним хромозомима... како то објашњаваш. И откуда си ти тако сигуран у резултате генетских тестова... да их неће можда радити дукљански генетичари... и кажи кога то имате светски познатог генетичара.

  Шта кажеш гени се не могу променити... а шта ћемо са мутираним генима?

 14. #14
  Starosedelac
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.599
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Е руфи немо то да тражиш по интернету... нема о томе много... ил’ знаш ил’ не знаш...

 15. #15
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  16.12.2004.
  Lokacija
  Europa
  Poruke
  81
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Ako je Crnogorac pripadnik nekog od plemena, nejasno je kako Bokelji mogu biti Crnogorci po tom principu, pošto oni nijesu pleme?

 16. #16
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  20.01.2006.
  Poruke
  203
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Genetika ti otkriva sve.

  I na temelju genetske mape. Možeš tačno saznati svoje korijene i ko ti je na ovom svijetu po tijelu najbliži. To jest odakle vodiš porijeklo.

  I to hiljadama godina unazad. Jer radi se o markerima koji se ne mijenjaju tako lako. Potrebni su mnogi vjekovi zasebnog života da bi se takav gen stvorio.

  U Americi za sitne pare možeš saznati svoju genetsku mapu i čak doći u kontakt sa ljudima (koji su dali već uzorke naanalizu) sa kojima imaš zajedničkog predka.

 17. #17
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  20.01.2006.
  Poruke
  203
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Zovu se Bokelji. I direktno vode porijeklo od starih Dukljana. Kako katolička crkva bi tamo neprekidno prisutna. I to hrvatska katolička crkva. Onda im ona dade svijest o nacionalnoj pripadnosti. Što je normalno. Jer bijahu vijekovima odvojeni od ostatka Crne Gore.

  Ito još od Nemanjića. Jer oni ostadoše katolici od početka. Dok Nemanja mačem i ognjem ne nametnu pravoslavlje u unutrašnjost Duklje. Naravno nije bilo teško. jer jedan pop zamijenio drugoga.


  Kod Bokelja izgleda nemanjićki mač nije dao rezultate. jer eto nije Kotor spalio. Pa ostadoše kao katolici. I preživješe i Nemanje i Murate .

  Ali porijeklo im je Crnogorsko. To jest Dukljansko. I to što nijesu pleme neko posebno. To je gradski život kroz vjekove učinio i pomorski. Da su zaboravili još iz davnih dana pripadnost plemenima. 9 vjekova je to.
  Poslednji put ažurirao/la Georgije : 19.02.2006. u 22:05

 18. #18
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  20.01.2006.
  Poruke
  203
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Hvala ti Rufime za ovu sliku.

  Da dolje ne piše da je Bokelj. Rekao bih da je Crnogorac i to pravi.

 19. #19
  Starosedelac
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.599
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Опет пишеш небулозе ѕа генетске мапе и маркере, јер немаш појма. Оне се раде због потпуно других ствари као што су болести, али то је небитно. Видиш ово сам те намерно питао да покажеш колико то што радите има везе са нацистичким поимањем свести. То је покушавао да ради Менгеле... тако размишљаш и ти и теби слични. На Земљиној кугли не постоји ниједна држава која свој национални програм базира на прављењу генетских мапа својих грађана. НИЈЕДНА. Само ви са Монтенегро форума се залажете за то. А шта ћеш да радиш са оних 20 % Шиптара у ЦГ међу које и сам спадаш поријеклом... И не сери да их има 6% јер то је попис из 1991 године. Јел ћете и њима да радите мапе ил ћете да их преименујете у Бокељце, Тужане Румијаше... а руфиме. Који сте ви морони... ја мислио ви се зезате... лепо ти рече она девојка ... ти си зрео за лудају... по хитном поступку.

 20. #20
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  20.01.2006.
  Poruke
  203
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  E moj Marlone. Ajde pogledaj na internetu imaš pravo bogastvo informcaija o razvoju genetike. Evo ti jedan mala stranica na kojoj ćeš neka razmišljanja i istraživanja naći. Samo to je već sve zastarjelo. Jer ta nauka ide nevjerovatno brzo naprijed. I ovi koji vode razgovor na forumu imaju samo dio činjenica i to su još početnici.

  Već su i kod Srba i kod Hrvata rađena neka istraživanja. Pa se stari mitovi pretvaraju u prašinu.

  http://p087.ezboard.com/fistorijabalkanafrm22


  I ne mislim ja radit genetsku mapu koga. JER DOK IMAMO OČIJU NIKAKVA NAM GENETSKA MAPA NE TREBA. VIDIMO KO JE KAKAV. I TU NAUKE NE TREBA.

  I VIDIMO OBIČAJE, MORAL, MENTALITET, JEZIK. Vidimo jasno sve ono što karakteriše jedan narod.

  naravno genetika je tu ta one koji ne vide DOBRO SVOJIM OČIMA. Pa sami mogu napraviti za sebe analizu. I TAČNO ZNATI ODAKLE VODE PORIJEKLO.

  Samo i tu će biti falsifikata i laži. Pokušaja da se prikaže da je prva srpska genetika zapravo genetika Srba Crnogorskog porijekla. Dok će vjerovatno ona istraživanja u Srbiji biti potiho sklonjena. Jer će svakome onda biti jasno ko dan ako se usporede rezultati istraživanja u Crnoj Gori i u Srbiji..

  Samo to će biti kratkog daha. Jer uskoro će i na našem području svaki od nas moći za sitne pare napraviti svoju mapu. I sve će mu biti jasno.

  TU NEMA LAŽI I MITOVA KADA SE GENETSKE KARTE UPOREDE. PRIRODA NE LAŽE.

 21. #21
  Starosedelac
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.599
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Ма заболе мене за вашу генетску мапу, оћете да се цепате, цепајте се правите Дизниленд доле за малоумнике, ваша ствар.... али фалсификовати историју, е то не иде и то не може да прође. Код оних брђана може не кажем, ал’ код људи који знају...мрка капа. И тиме распирујете мржњу. Ако иједна глава падне због тога, такви као ви сте одговорни. То ти говорим као човек који је прошао и видео свашта. Имали сте Месију СМ који је исто причао, па на шта је све испало. А и џаба вам све, Мило се договорио са Војом и Америма, нема државе у догледно време, према томе поткивате коња ког немате... ко цигани.

 22. #22
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  20.01.2006.
  Poruke
  203
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  To nije istina.

  Nikakvu mržnju mi ne raspirujemo. Nego suprotno. Jer živa je istina da do dana današnjeg ni jedan Srbin ne nastrada od Crnogorca ili Dukljanina kako hoćete.

  Jer to nije u našoj prirodi.

  Dok zbog Crnogorstva do dana današnjeg od braće Srba od 1914., preko 1918, 1919... Do dana današnjeg veliki broj je stradao.

  Mi nemamo svetaca bratomrzitelja i ubojica(nemanjići) i to nije dio Crnogorskog duha. Tako da vam od Crnogoraca nikada zlo neće doći.


  Ali opasnost je neđe drugo. U strašnoj mržnji i ljubomori prema svemu Crnogorskom. U onome Pašićevom Ratu što vodi Srbija protiv Crne Gore. I još nije dobiven mada se nadao.

  E tu leži Marlone problem. U svijesti osvajačkoj i imperijalnoj koja je još u nekim glavama. Koja ne može podnijeti da se neko osjeća drugačije od njega i od direktiva.

  U onome NIKOLIĆU (35% SRBA JE DANAS ZA NJEGA) koji prijeti stvaranjem nove države na sjeveru Crne Gore ako izglasaju građani nezavisnost. Ljubomori i mržnji prema DRŽAVI PETROVIĆA. Do tog nivoa da bi i u zlo ušli. I u stvaranje nove države. Valjda Sandžaka.

  Tu je problem moj Marlone. ŠTO NEČIJA SVIJSEST NE MOŽE PRIHVATITI OBNOVU ZAJEDNIČKOG DJELA SVIH PETROVIĆA I SVIH CRNOGORACA.


  ŠTO UISTINU CRNOGORSKO NE SMATRAJU SRPSKIM. Jer da smatraju samo bi se radovali još jednoj državi srpskoj. Ali kako ne smatraju Crnogorstvo dijelom Srpstva. Onda su užasnuti obnovom Petrovića države.

  Nema druge opasnosti po nikoga u crnoj Gori. I onaj nesretnik što onu familiju pobi pravdao se mržnjom prema Dukljanima. Mržnjom kojom ga je neko zadojio, a to nismo mi Crnogorci.
  Poslednji put ažurirao/la Georgije : 19.02.2006. u 23:58

 23. #23
  Starosedelac
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.599
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Ej aj moram da ti kazem srBski... nemoj da kenjas. Vase bre komunjare su jebale ovde u Srbiji sve zivo zadnjih 60 godina, nije mogao da bude niko direktor nekog velikog preduzeća a da nije plemenski povezan. To pricaj u obdanistu. Koji je ku*rac Toma Nikolić u Srbiji? Sta je on Premijer, Predsednik... lupetas zato što ste se svi ukenjali ko grlice ako radikali dodju na vlast i znate da ovakve priče više ne piju vodu. Misliš li bre da su Srbi moroni pa da žele vas u istoj državi... Znaš koji bi rezultat bio 80-20 %. Stvar je u ljudima dole koje ne možete da ubedite u to što lupetate. Oni su problem, a ne mi. I zato nema referenduma jer bi prsli ko zvečke. Zato će biti cirkusa ako su to dogovorili i stradaće nevini kao svuda. I ne seri molim te o osvajačkoj filozofiji Srba. Da vi organizujete referendum i izjasne se svi za otcepljenje... dobili bi žilav ku*rac iz Srbije. A cilj je da se ovde napravi isti takav pa da mi ispadnemo moroni i odjebemo vas i da vam plaćamo tantijeme. Taj film se neće više prikazivati. Ja samo jasno ukazujem na laži, falsifikate i sudbinu koja je 100 % izvesna ako se CG dovoji. Ti možeš ovcama da pričas bajke, nama ne.

 24. #24
  Aktivan član
  Učlanjen
  22.10.2005.
  Lokacija
  Primorje
  Poruke
  1.007
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  Citat Original postavio Georgije
  Srpske crkve u Boki građene su nakon osvajanja od strane Nemanje i uništenja svega što s emoglo uništiti (osim Kotora).

  Tako da dok je bila srpska vlast u tim predjelima za vrijeme Nemanića građene su srpske crkve. naravno politika je natjerala Nemanjiće da omoguće i Katolicima daljnji rad u nekim gradovima.

  Ali nemanjići su širom Duklje nametnuli Pravoslavlje kao državnu religiju. Tako da je iz tih vremena ona poznata rečenica SRPSKA VJERA.

  Jer su je Srbi svojim osvajanjem doveli u Duklju i nametnuli. nametnuli srpski obrazac Pravoslavlja koji je poseban u svijetu i razlikuje se u nekim segmentima od drugih Pravoslavnih crkava

  Naravno vratimo se temi, a to su Bokelji. Smatram da su Crnogorskog porijekl. Prvo genetsko istraživanje potvrdiće da su genetski srodni Crnogorcima, a ne bilo kojem drugom narodu.

  Izolovanst od Crnogorac(jer bijahu pod stalnom okupacijom tuđina) tokom mnogih vjekova jest ostavila neke promjene. Ali geni se ne mogu promijeniti.

  OVAJ PUT CU UCI U REPLIKU SA TOBOM, ALI VISE NECU.
  PO TVOJIM CITATIMA VIDIM DA TI NE ZIVIS U CRNU GORU, JEL ZNAS COVECE OD KAD JE BOKA U SASTAVU CRNE GORE, OD SKORO, JEL TI ZNAS DA SE OVDJE KOD NAS TACNO PO KULTURI ZNA KO JE KO, DA LI ZNAS DA PRIMORIJE NEMA CRNOGORSKU KULTURU, JEL ZNAS DA JE CRNA GORA OD SKORO IZASLA NA MORE, DA LI ZNAS KAD SU NASI STANOVNICI(CRNE GORE) SILAZILI U BOKU, DA SU TEDASNJE KULTURNE BOKELJKE GOVORILE, " ZATVARAJTE FINESTRE DOLAZE MONTENEGRINI", JEL ZNAS DA ONI NIKAD NISTA(PA CAK NI DANAS)NISU IMALI ZAJDNICKOG SA NAMA SA CRNOM GOROM, RAZGOVARAJ SA NEKIM STARIM BOKELJOM.
  AKO SE VEC JAVLJAS NA OVIM TEMAMA, PROBAJ DA BUDES ARGUMENTOM MOCAN, ALI NE KAO RUFIM-AGA SA NEKIM CLANKOVIMA IZ POBJEDE ILI TOME SLICNO, NEGO SA NECIM JAKIM, IZ SVERE ZIVOTA I OBICAJA KOJE SMO NASLEDILI, ALI TACNO I KOREKTNO, JA NE PRIZNAJEM DA JE NIKO VECI CRNOGORAC OD MENE, ALI TO NE ZNACI DA JA MORAM DA NA OSNOVU LAZI VELICAM MOJU CRNU GORU, OD ISTINE I TACNIH ARGUMENATA NEMOJ NIKAD BJEZATI, VALJDA SU TI STARI PRICALI O NASOJ DRZAVI, AKO JESU, ONDA ZNAS SVE, I NEMA NIKAKVIH RAZLOGA ZA VELICANJEM.

 25. #25
  Aktivan član
  Učlanjen
  22.10.2005.
  Lokacija
  Primorje
  Poruke
  1.007
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: - БОКА И БОКЕЉИ -

  MI CRNOGORCI NIKAD NISMO ZNALI STO JE RIBA (SAMO SMO ZNALI ZA KRAPA I UKLJEVU, ILI BRCAKA) ZELIM DA KAZEM DA U BOKU NIKAD NIJE BILO CRNOGORACA, I SAMI BOKELJI SU GOVORILI DA JE BOKA UVJEK MIRISALA NA RIBU, A NE NIKAD NA KASTRADINU, A KAD SU POMINJALI KASTRADINU MISLILI SU NA CRNOGORCE

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •