Nevladine sekte

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.686
У различитим фазама цивилног друштва у транзиционим земљама држало се да народи “нису зрели” па мало “ружења” њиховог простаклука и њихових неуких елита није на одмет. Тај образац се потрошио. Данас, са искуством од две деценије, највише поверења међу “презреним на свету” стиче објашњење Владимира Владимировича Путина

Готово да се претворило у досаду полемисати са ставовима наших суграђана организованих у НВО како би “међународна заједница требало да подржи тужбу Босне и Херцеговине против Србије за геноцид”. Јер је то, наводно, услов да би се Србија суочила са “недавном ратном прошлошћу”. У ту проповедничку поруку обавезно иде и фраза да је реализација те тужбе “услов за нормализацију односа у региону и за правилну интерпретацију ратова на простору бивше Југославије”. Кад би се радило о спонтаним реакцијама забринутих грађана вредело би објашњавати да аутогол није исто што и конструктивна самокритика: јер оно прво је директна и тешко надокнадива штета свом тиму, а друго поштено замишљена накана добронамерних појединца да се заједница суочи са сваковрсним чињеницама а онда, оснажена – победи. Али нагласак мора бити на “победи”, јер нема “доброг друштва” са израженим самоубилачким намерама.

Напор дела наших НВО ово друштво одавно не доживљава као добре намере или као помоћ да оно превлада своје бројне и велике проблеме. А ако се нема осећај да је “невладин” појединац добронамеран, ако се разуме да је његов циљ да заједница буде оштећена и повређена, ту нема учинка самокритике. Не може га бити, ма како себе представљали критичари. Онда после тога следи питање: зашто то наши храбри појединци из неких НВО уопште раде, ако је јасно да у нашем друштву то производи резултате супротне од прокламованих?

Постоје разноврсна објашњења. Али заједнички именитељ свих је да се у различитим фазама развоја цивилног друштва у транзиционим земљама држало да ови народи “нису зрели” па мало “ружења” њиховог простаклука и њихових неуких елита није на одмет. Тај образац се потрошио. Данас, са искуством од две деценије, највише поверења међу “презреним на свету” стиче објашњење Владимира Владимировича Путина. Бивши службеник озлоглашеног КГБ-а, а сада руски председник – поједностављено речено – тврди да НВО које се финансирају споља јесу независне од његове владе, али је готово искључено да су независне од неких других влада или спољних центара моћи – политичких, економских, обавештајних.

Непатворени љубитељи “отвореног друштва” дочекаће овакву теорију “на нож”. Оквалификоваће је као антиевропску, антицивилизацијску. О пракси ће се изјаснити као чврсторукашкој и тоталитарној. Неће изостати ни “познати” аргументи да “руски медвед” никад није љубио демократију, те да се из Кремља увек “ширио мраз”.

Међутим, Путин је прво (лако!) придобио своје јавно мњење, донео закон и сада све зачинио узбудљивим документарцем о џемсбондовским радњама у Москви, што овај пут није дело врхунских енглеских филмаџија, него Руса који и нису баш окапали по филмским академијама. Реакција Запада била је бучна, али млака. Јер то што је Путин саопштио одавно није непознато озбиљној западној јавности. Напротив.

Пре неколико година писац ових редова је на престижном америчком универзитету, као део литературе за постдипломске студије о невладином сектору, наишао и на текст лондонског “Економиста” из јануара 2000. године. Наслов: “НВО – Греси секуларних мисионара” најављивао је анализу која показује како се невладине организације “све више укључују у међународне послове. Али оне су често далеко од тога да су ‘невладине’, као што тврде. А нису увек ни упућене на то да чине добра дела”.

Јасно је да део озбиљне западне штампе не обмањује своју озбиљну јавност, те за оне које је то занимало суштина ангажмана транснационалних НВО одавно није тајна. Они неће аплаудирати Путину, али их он свакако не може изненадити. У друштву у коме се ни од кога не крије “како нема бесплатног ручка” нико озбиљан неће тврдити како онај ко даје новац некоме нема никакве захтеве. “Владе су откриле да НВО нису добре само за расподелу хране и ћебади”, писао је “Економист”. “Неке од њих могу да прикупљају значајне информације.” На пример: “Међународна кризна група и Global Witness објављују детаљне извештаје са оценама из региона који су у рату или у тешкој ситуацији. Тако рад Global Witness у Анголи, у ствари, плаћа британски Форин офис.” Сврсисходни напори, ма како они били организовани, на Западу се плаћају и ако неко жели да утврди зашто нека независна група лобира за нешто, он ће кренути путевима новца. И све ће бити јасно.

Шансе ових “секуларних мисионара” (“Економист”) да они у друштву имплементирају “велике идеје” и учествују у друштвеном препороду су незнатне. Број људи који поверују тој врсти проповедника добацује до секте. Али то и даље не значи да “спољна сила” не може бити заинтересована да их финансијски и организацијски подржава...

Е, сад је то већ у сфери сукоба не само са управо донесеним Путиновим законом, већ добрим делом и са правним регулативама било које нормалне државе. У сваком случају, јануар 2006. јесте почетак једне нове фазе у покушају стварања цивилног друштва у земљама које стварно хоће да гаје демократију – за себе и своје добро, а не зарад похвала и тапшања из “мисионарских централа”. И улога транснационалних НВО ће се за те потребе свакако редефинисати.

Слободан Рељић
 
Одличан наслов теме. Наравно, ко прочита текст с овим ће се сложити.

НЕвладине организације...Наравно, мисли се на организације које се не финансирају из извора влада, али се при томе мисли - СВИХ влада на свету.

Сматра се да онај који финансира неку организацију, има право и да управља њеним активностима. Због тога је и настао израз "НВО"- сектор. Сектор у који нема уплива од стране влада, њених агенција, организација које имају везе са владом и слично.

Када погледамо на активности појединих НВО, не само код нас, видећемо да се ту нешто "иза брда ваља", нису сасвим чисте ствари...Зашто те НВО јавно не обелодане изворе финансирања и тако једном заувек запуше уста свима нама "неверним Томама", није ми јасно...

О утицају на српско јавно мнење не вреди трошити речи. Те организације саме себе демантују...
 
Hayek:
NVO smetaju onima koji se plase sopstvenih gradjana.
Ne mogu NVo da nateraju gradjane da urade nista sto oni ne zele.

E papiga, ovim si nadmasio sebe :D:D:D

Inace Duse, jel si citao kako su ispushili na konferenciji za stampu povodom carobnog kamena...:D Slovenska pamet... stvari se polako vracaju na svoje mesto, kako je oduvek trebalo da bude. Za ove nase babe mozemo da zahvalimo nikome drugom nego SM. On ih je pustio da rade sta zele, uveo mehanizme da niko ne sme da ih kontrolise iako rade protiv drzave u kojoj su, kao i otvorio vrata sektama svih boja i vrsta. To sto ih je Vojvodina prepuna i sto su se uvukli u same strukture lokalnih vlasti niko ne prica. Nista se ne radi preko noci i to Premijer dobro zna, ako nista drugo. Komunizam je u Rusiji bio koliko godina... trebace sigurno isto toliko da se iskoreni. Milosevic ja bacio Srbiju u kaljugu i isto toliko ce trebati da se izadje iz nje. Licno mislim da NVO cine jako korisne stvari Srbiji, osim nekoliko njih koji cine losu uslugu kao prvo svom gazdi jer ne rade posao kako treba. Ti gradjani na koje se papiga poziva, su prvi koji ih pljuju i kojima je pun Zivan njihovog kavaziideoloskog rada na "prosvecivanju" zatucane Srbije. Jedna je ortodoksna ********* iz iste takve porodice, druga isfrustrirana nedojebana baba... sto isto vazi i za ovu prvu :D koja vise voli prljave siptarske gace nego proju sa kajmakom. Ali tako je to.... neko voli popa neko popadiju, a one vole egzibiciju pojavljivanja u medijima. Ja im ne bi zabranio rad, cak nasuprot... otvorio bih im sve medije da seru koliko mogu... Posle nedelju dana i deca iz osnovnih skola bi videli kloaku iz koje su izasle. Toliko, inace tekst verno odslikava situaciju kakava jeste.
 
marlon:
Licno mislim da NVO cine jako korisne stvari Srbiji, osim nekoliko njih koji cine losu uslugu kao prvo svom gazdi jer ne rade posao kako treba.

Баш тако. Што рече покојни Калајић: замислите да су ти људи интелигентни, па да су у стању да квалитетно обаве посао за који су плаћени - српски народ би вероватно већ до сада престао да постоји.
 
Ma eto brate, bila divna tema o Kalajicu, jos na staroj Krsti... steta sto je nema. Bili i citati Bjelice. E sad ja Bjelicu ne podnosim ni njeno proseravanje a ni ono sto pise, kao ni Kalajiveceve slike... po meni je to sve trash, ali ono sto je Bjelica napisala za njega dok je bila ako se dobro secam na Taormini, skidam joj kapu. Naravno kao i njemu. Sve sto je pricao i pisao, govorio je sa pozicije coveka koji je poznavao Italiju, njen fasizam, kulturu, istoriju. Trebalo je imati jaja pa u ono vreme ici u Krajinu kad niko nije hteo ili smeo. Slava coveku.
 
marlon:
Ma eto brate, bila divna tema o Kalajicu, jos na staroj Krsti... steta sto je nema. Bili i citati Bjelice. E sad ja Bjelicu ne podnosim ni njeno proseravanje a ni ono sto pise, kao ni Kalajiveceve slike... po meni je to sve trash, ali ono sto je Bjelica napisala za njega dok je bila ako se dobro secam na Taormini, skidam joj kapu. Naravno kao i njemu. Sve sto je pricao i pisao, govorio je sa pozicije coveka koji je poznavao Italiju, njen fasizam, kulturu, istoriju. Trebalo je imati jaja pa u ono vreme ici u Krajinu kad niko nije hteo ili smeo. Slava coveku.


Да, и то не само фашизам, премда је (више естетски, рекао бих) волео да кокетира са Италијанима 1920-их. Рецимо, Драгош је (колико знам) био ПРВИ у Србији у последњих пола века који је схватио важност тог tutti uniti-приступа, односно превазилажења (ионако превазиђених) класичних XIX-вековних образаца "левице" и "деснице". Најбоље је то што је левицу познавао боље него гомила ових трагичних "левичара" сорошевског израза, који га вулгарно дефинишу као "фашисту" а не би могли ни кућни љубимци да му буду - зато су и заобилазили расправе с њим у широком луку... Све у свему, Драгош није оставио правог наследника иза себе, јер је био припадник стварно последњег великог нараштаја Европљана (да не буде забуне, и ја сам првенствено "естетски" фан Калајића, јер сам одрастао на његовим текстовима и емисијама, а у неким стварима се "идеолошки" нисам слагао са његовим поставкама - додуше, његов национални рад је био много важнији од формалних "идеолошких" поставки).

Исидорин некролог са Таормине је и мени био дирљив. Означила је Драгоша као "оца" интелектуалног Београда нашег времена (и то оца чија идејна "деца" још увек оно што је он био у њиховим годинама).
 
Nije ostavio nikog, ali ima dosta njih koji se pozivaju na njega, ali ne mogu ni da mu primirisu. Inace uradio je jos jednu vrednu stvar... Kao sto je isto pokojni Laza Trifunovic imao seriju o slikarskim pravcima XX veka na RTS-u, tako je i Dragos imao slican serijal o savremenom slikarstvu.
 
marlon:
Nije ostavio nikog, ali ima dosta njih koji se pozivaju na njega, ali ne mogu ni da mu primirisu. Inace uradio je jos jednu vrednu stvar... Kao sto je isto pokojni Laza Trifunovic imao seriju o slikarskim pravcima XX veka na RTS-u, tako je i Dragos imao slican serijal o savremenom slikarstvu.


Ухватих јесенас на "Трезору" једну епизоду. Крај седамдесетих, Драгош обучен као денди из Лондона тих година (мало ме подсетио на Малколма Мекларена, мада је Драгош био Премијер лига за Мекларена). Иде он тако по европским музејима и коментарише слике, разни правци ХХ века. На самом крају, сцена Драгоша који се вози у фијакеру кроз неки мегалополис причајући о томе како су куле (џиновски клозети - Норман Мејлер) по америчким градовима ултимативни израз краја једне цивилизације. Како се камера одмиче и обухвата цео кадар, видиш да Драгош изговара те речи ИСПРЕД твин-тауера Светског трговинског центра у Њујорку. Година - 1979.
 
:D:D"D Secam se brate. Malo sam u digresijama veceras, setih se sad Laze i emisije o Lubardi, slikaju ga krupno sve vreme i polako izvlace zum nazad i vidis pozadinu iza njega neki crnogorski krs iz rodnog mu Ljubotinja kao da je sisao sa njegove slike... Bilo je stvarno divnih emisija.

Inac Dragos je bio veliki kozer i umeo da zabavlja drustvo, zene su ga obozavale, a inace je bio skroman covek. Onda su ovi ljubomorni smradovi po Beogradu, poceli da ga zaebavaju kako je babojebac.... Kao Alisa i one sto pljuju po Kusti...
 
Juče, 17:25 #4
Hayek
Registrovan korisnik




Učlanjen:: 10.11.2005.
Poruke: 345 Re: Nevladine sekte

--------------------------------------------------------------------------------

NVO smetaju onima koji se plase sopstvenih gradjana.
Ne mogu NVo da nateraju gradjane da urade nista sto oni ne zele.

Папига!

По уставу САД, НВО сектор је забрање на фин начин јер постоји ствака да нико споља не сме да финансира никакво удружење грађана у САД.
Треба ли ишта више рећи о страху од сопствених грађана?
 
marlon:
:D:D"D Secam se brate. Malo sam u digresijama veceras, setih se sad Laze i emisije o Lubardi, slikaju ga krupno sve vreme i polako izvlace zum nazad i vidis pozadinu iza njega neki crnogorski krs iz rodnog mu Ljubotinja kao da je sisao sa njegove slike... Bilo je stvarno divnih emisija.

Inac Dragos je bio veliki kozer i umeo da zabavlja drustvo, zene su ga obozavale, a inace je bio skroman covek. Onda su ovi ljubomorni smradovi po Beogradu, poceli da ga zaebavaju kako je babojebac.... Kao Alisa i one sto pljuju po Kusti...


Веруј ми, нисам уопште гледао Трифуновићеву емисију, мада бих волео (јел' има нека реприза?). Него, кад причамо Драгошу и сликарству, не знам јел' ти дошла некад у руке Капорова књига "Успомене једног цртача" (одлично опремљена, издавач Глас Српски, негде 1997)? Е, то ти је, практично, незванична (и зато мноооооооого интересантнија) историја неких пола века српског сликарства и поезије, па ту имаш гомилу ствари везаних за Либера Марконија, Љубишу Јоцића и сличне легенде, као и за много тих старих шмекера (скоро заборављених, нажалост, у глупој држави која се ложи на идиотске ситкоме на кретенским телевизијама).

Него, наравно, Драгош је био велики шмекер (знаш да је својевремено шетао Урсулу Андрес ин хр прајм ;-) , а и лепше жене од ње). У праву си, добар део анти-калајићевске мржње има корен баш у његовом успеху код жена. Иначе, јесте, био је стварно човек беспрекорних манира, који се никад није постављао супериорно у односу на "обичан" свет па је у ратној атмосфери у Босни, Крајини и Херцеговини био "код куће" колико и по салонима у Риму и фенси-журкама у Гштаду. Такође имао је један фантастичан манир презира према шљаму, зато га је и мрзела данашња "елита".
 
Марлоне, па наравно да су га зајебавали да је бабојебац с тим да су испустили из вида чињеницу да је у том перидоу већ нагињао ка деди што нас доводи да је био опасан ***** и као млад а боме и као деда.

Има још боља прича у вези Кула Близњакиња, Свети Николај, маестралну књигу "Рат и Библија" почиње монологом америчког пуковника који каже како ће авиони које су они направили на крају приче уништити понос и симбол њихове земље - Куле.
Књига је издата 1929. године.

Што се тиче некролога, мени се највише свидео Тиркетов некролог - није га ни написао.
Знао је за Калајићев анимозитет према тој литерарној форми па га је испоштовао до краја.
 
@tragach

Brate nisam video tu Kaporovu knjigu. Pogledacu bas zbog tih legendi o kojima govoris. Poeziju nisam mnogo voleo, ali eto i neka korist od boravka ovde na forumu... zarazi me jedan hiperborejac odavde sa Vaskom tako da sam rovit...:D

@ Ras

:D:D:D ... 'ebes, kad nas narod ima duha on da ga ima :D

To sam cuo, mislim za taj deo, nisam imao zadovoljstvo da procitam... ali niti je to prvo niti poslednje da kazem predskazanje njihovog kraja, a mozda i cele civilizacije. Covek se odrekao Bozanskog principa u sebi i epilog moze da bude samo nekrolog njemu samom.
 
Марлоне, упоредо сам читао "Рат и Библија" и "Чуј мали човече" Вилхелма Рајха, е брате да видиш шта кажу на исту тему учен човек и ординарна будала.
Није ни чудо што је несретни Рајх завршио како је завршио.
 
РАС, брате, хвала на препоруци, нисам читао.

Марлоне, нисам ни ја нешто претерано инту поетри, али ово Капорово је стварно страшно интересантна ствар. Не знам да ли је има у продаји, видео сам јако давно, стравично добро опремљена Капоровим цртежима, луксузно упакована и сасо манге... Колекционарско издање... Можда ћеш пронаћи на Интернету, јер је ишла као НИН-ов фељтон баш 1997-почетком 1998, сећам се. Једном сам тражио нешто из НИН-а на Интернету (да не копам по старим бројевима) и провалим да имају скоро целу архиву из тих година доступну. Укуцај на Гугл, "Момо Капор, НИН, Успомене једног цртача", можда нађеш.

Него, кад смо код Калајића, провали Такија, овог лика овде http://amconmag.com (ако читаш на енглеском). Промувај се по архиви "Америчког конзервативца" и пронађи његове старије текстове. Тај тип (Таки Теодоракопулос) ти је последњи, ваљда, плејбој старог кова, оно, олд скул... Син неког грчког бродовласника из Америке, школовао се у Енглеској, радио као новинар 1970-их... Сав је у тим хај сосајети-причама (и оженио се из аристократије, жена му је Аустријанка), али није досадни сноб, него стварно зајебант и јако интересантан лик. Наравно, нема Драгошеву дубину, више је у тим необавезнијим причама, али је паметан и занимљив човек (просрпски оријентисан, бај д уеј!), притом десничар који диже велику прашину својом политичком некоректношћу (осим што је основао тај Амкон, где је Пет Бјукенан главни лик, Таки пише и за "The Spectator", "Right Now!" и још пар новина). Стално је у Гштаду и Риму, можда је и знао Драгоша. Углавном, пун је тих прича типа "седимо ја и мој кум Порфирио Рубироза у Паризу 1972, кад иде Брижит Бардо, а отуд наилази принц Реније и ево га и Џејмс Џонс...". Ето, још једна корист од форума ;-) .
 
Hayek:
NVO smetaju onima koji se plase sopstvenih gradjana.
Ne mogu NVo da nateraju gradjane da urade nista sto oni ne zele.

Мислиш на оних 60000 бирача ЛДП?!?
(мада мислим да онај који је то рекао вам је и ту поклонио гласове)

marlon:
Inace Duse, jel si citao kako su ispushili na konferenciji za stampu povodom carobnog kamena...:D Slovenska pamet... stvari se polako vracaju na svoje mesto, kako je oduvek trebalo da bude. Za ove nase babe mozemo da zahvalimo nikome drugom nego SM. On ih je pustio da rade sta zele, uveo mehanizme da niko ne sme da ih kontrolise iako rade protiv drzave u kojoj su, kao i otvorio vrata sektama svih boja i vrsta. To sto ih je Vojvodina prepuna i sto su se uvukli u same strukture lokalnih vlasti niko ne prica. Nista se ne radi preko noci i to Premijer dobro zna, ako nista drugo. Komunizam je u Rusiji bio koliko godina... trebace sigurno isto toliko da se iskoreni. Milosevic ja bacio Srbiju u kaljugu i isto toliko ce trebati da se izadje iz nje. Licno mislim da NVO cine jako korisne stvari Srbiji, osim nekoliko njih koji cine losu uslugu kao prvo svom gazdi jer ne rade posao kako treba. Ti gradjani na koje se papiga poziva, su prvi koji ih pljuju i kojima je pun Zivan njihovog kavaziideoloskog rada na "prosvecivanju" zatucane Srbije. Jedna je ortodoksna ********* iz iste takve porodice, druga isfrustrirana nedojebana baba... sto isto vazi i za ovu prvu :D koja vise voli prljave siptarske gace nego proju sa kajmakom. Ali tako je to.... neko voli popa neko popadiju, a one vole egzibiciju pojavljivanja u medijima. Ja im ne bi zabranio rad, cak nasuprot... otvorio bih im sve medije da seru koliko mogu... Posle nedelju dana i deca iz osnovnih skola bi videli kloaku iz koje su izasle. Toliko, inace tekst verno odslikava situaciju kakava jeste.

Слажем се апсолутно.
Сатрап Цобе их је пустио да би му давали пропагандно покриће. Као оно, у Србији је демократија, можеш да лајеш... Истовремено, а то можемо да захвалимо неспособној тадашњој опозицији, појавила се потреба да сви будемо у истом фронту, па да се диференцијација одложи за касније.
Међутим, када је дошло то касније (после 5. октобра) бабе су у некрофилији пронашле нови модус свог деловања.

Занимљиво је како велки модернисти никако да се сами модернизују. Они су до преко главе у 90-им. Како овде, па свуда траже Милошевића (значи недостаје им); тако и у односу на светска збивања - никако да схвате да време Европе и Америке неумитно пролази.
Ако не то, онда бар да Јутарња Звезда воздиже, а и Руски медвед устаје на задње шапе ;)

А за грађане на које се позивају... Па не знам да ли мисле на "безрепу стоку", "вашљиво племе" или "гентску депонију", како су још исте грађане "частили".

PAC-PAC:
Папига!

По уставу САД, НВО сектор је забрање на фин начин јер постоји ствака да нико споља не сме да финансира никакво удружење грађана у САД.
Треба ли ишта више рећи о страху од сопствених грађана?

Треба.
Patriotic Act I und II
 

Back
Top