male slike u velike

Ako poznajes nekoga ima fotoshop ili korel odes kod njega i sve
slike uvelicas
kliknes na prozor arange u fotoshopu / meniju arange ce ti naci
image size itd /kliknes
na jedan od tih prozora i izace ti kao neke tabele u ekselu videces pise ti tu po cm
po pixel ti odredi sama velicinu koja ti odgovara
Ako nemas fotosop evo ti neki program za pocetnike www.photodex.com
 
Od toga nemas nikakve koristi, ako ti smetaju kockice, jer ako si recimo tu sliku stavio na desktop 1024x768 i ona je ocajna ti kada prosiris tu sliku na recimo 1024x768 (sto mozes odraditi u bilo kojem programu za graficku obradu), dobit ces potpuno istu sliku kao sto ti je bila na desktop-u, osim ako izvrsis neke promjene u kompresiji, ali u toj situaciji dobit ces jos gore.
Dakle iz manjeg u vece bez gubljenja kvaliteta nije moguce.
 
ma da. hteli bi kao u filmovima da trazite da se zumira deo slike koji je minimalan i onda se to uveca preko celog ekrana i onda lepo izostri i mozes da procitas automobilske tablice :)
Nema takvog programa.
U stvari pre par godina sam cuo od druga koji ima druga koji se u usa profi bavi kompjuterskom grafikom da postoji takav program ali za filmove (za slike ne postoji). Naravno ovo zadnje je samo domen rekla kazala i nemam pojma da li je istina,.
 
lord_tana:
Ne moze se mala slika konvertovati u veliku nikako... Ni PHOTOSHOP ne pomaze...
Ako ona ima 120*100 nikako ne moze da se konvertuje u 800*600npr. ali moze ono, ali slika ce biti UZAS
Normalno, jer nije to vektorski, pa da pogled ide sve dalje i dalje i da se otvaraju novi detalji, vec sta je tu je 50000 pixela, 50000, nema druge, pa ti vidi sta ces dobiti kada razvuces to na nekih 1000000 pixela.
 
Nashao sam...
Program se zove Shortcut PhotoZoom Pro . Ne znam koja je verzija sada aktuelna, ali lako cesh naci (oko 3MB).

Svet Kompjutera:
Sigurno vam se do sada često dešavalo da na Internetu vidite neku fotografiju koja vam se čini simpatičnom ili vam je potrebna, ali je premala da biste mogli da je iskoristite. Klasičan „resize” u Photoshopu ili nekom drugom programu može da poveća tu fotografiju, ali njena upotrebljivost se time neće promeniti, čak se lako može desiti da postane potpuno neupotrebljiva. Razlog je jednostavan: povećanje rezolucije istovremeno dovodi i do rasterizacije fotografije. Ako se na ovaj način fotografija poveća, recimo, četiri puta, jedan piksel na novoj fotografiji biće veličine četiri piksela na staroj fotografiji. Takva rasterizacija donosi samo vidljivo smanjenje kvaliteta i ništa drugo.

Program po imenu PhotoZoom Pro kompanije zanimljivog imena Shortcut rešava taj problem. Korišćenjem njihove patentirane tehnologije S-Spline Pro, ovim programom se mogu dobiti fotografije bilo koje veličine, sa veoma malim, praktično nevidljivim gubitkom kvaliteta. Pošto se sve vrti oko pomenute tehnologije S-Spline Pro, pokušaćemo da je ukratko objasnimo.

Ostatak teksta pogledaj na http://www.sk.co.yu/2004/05/sktr03.html

Program radi extra posao, koshta 130 $ :) , moze da radi kao plugin u photoshopu i prilichno je jednostavan...
 
Gryphon:
NE POSTOJI PROGRAM. To je teoretski nemoguce. Ako se na mojo umanjenoj slici ne vide oci, koji program moze da pretpostavi koje su boje moje oci.

Pa program upravo to i radi, pretpostavlja po nekom algoritmu (nemoj mene da pitash kako)... Ako je slika izuzetno mala, ti od nje mozesh da napravish wallpaper, ali slika moze (a i ne mora) da ima greshke...
 
pa dobro, jel "apsolutno nemoguce" ili "moguce, ali ne sjajno" ???
Mozda su tvoji zahtevi i kriterijumi suvishe visoki?
Pretpostavljam da bi prog. solidno odradio resize sa recimo 800x600 na 1024x768 ili vishe...

ali nema veze...
 
Nisam citao clanak u SK ali na osnovu ovog sta je SU napisao pretpostavljam da se radi o klasicnoj interploaciji i da program na osnovu podataka vrsi korekciju slike ali ako nema dovoljno podataka o necemu onda postoji mogucnost greske.
Inace interpolacija se upravo koristi za takvestvari i u drugim oblastima ne samo u grafici kad je potrebno projektovati neke putanje.
To se upravo ovde i radi tom s-spline pro tehnikom jer on interpolira splajnove koji se vide kao kvadratici pri povecanju rezolucije.
Skinucu program ovih dana i bas pogledati.
 
Nemoguće je od babe napraviti devojku! :) :) :)
Ali najbezbolnije povećanje možete uraditi u Corel-u. Kada ubacite sliku u Corel dešava se neverovatna promena. Obična slika male rezolucije postaje Wallpaper, vrlo pristojan za oči. :) :) :)
Uveze se slika u Corel. Konvertuje se u Bitmap. U novootvorenom prozoru, ako vam je slika za komp, tj. Wallpaper, stavite RGB i najbolje je 300 pixela, a ako je za štampu onda staviti CMYK i možete isti broj pixela. Posle toga sliku exportujete u format koji želite, npr. JPG. Dobićete naravno mnogo veći fajl od onog izvornog, ali to je cena kvaliteta u odnosu na veličinu.
Stavite to na desktop i proverite da li je uspelo.
Ko uradi neka napiše koji redak kako je zadovoljan ovom konverzijom.
 
Interpolacija koja se pri uvelicavanju slike desava je nesto sto ima svoje granice. Dakle, ako imas sliku od 100x100, uvelicabanjem na 1024x768 ces dobiti nesto sto ne lici ninasta.

E sad, ako je slika snimljena na primer digitalnim fotoaparatom od 4> Mpixela, uvecavanjem jednog dela se postizu dosta dobri rezultati, sto opet ima granicu. Ali to je vec zimuranje odredjenog dela slike.

To sto drugar hoce od male da napravi veliku jednostavno ne ide, matematika je tu neumoljiva, nazalost. Imao sam i ja neki programcic koji navodno dobro uvecava sliku, ali se sve opet svelo na interpolaciju, doduse dobro uradjenu ali interpolacija je ipak samo to - prakticki "nagadjanje" sta bi na pojedinim delovima slike trebalo da bude. Jako neupotrebljivo za veca uvecanja.
Interploacija zapravo pokusava na osnovu susednih pixela da "pogodi" kako bi i cime trebalo da se popuni onaj prostor koji nastaje "razvlacenjem slike na vece dimenzije...

Dobro, ponavljao sam vecinu stvari koje su drugari vec pre mene rekli, ali to je sustina - dakle ne moze - barem ne upotrebljivo.

E sad, ako govorimo o vektorskoj grafici (pa cak i nekoj slici), to je vec druga prica. Takva grafika se teorijski moze neograniceno povecavati.
 
36_2_34.gif
 
Znate sta je fora kod onog programa sto ga je Serijski_Ubica predlozio.
On ce perfektno da uvelica sliku od 1024x768 na 2048x1536
ali sliko od 200x200 na 400x400 nece perfektno, ali opet mnogo bolje nego PS.

Znaci sto je slika vece bolje ce da je uveca.
U svakom slucaju vrlo koristan programcic.
Hvala na informaciji serijski
worshippy.gif
 

Back
Top