Posljednje rijeci Svetog Petra Cetinjskog
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Posljednje rijeci Svetog Petra Cetinjskog

 1. #1
  Legenda diretore (avatar)
  Učlanjen
  18.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  38:54:18N 77:00:58W
  Poruke
  13.149
  Reputaciona moć
  180

  Podrazumevano Posljednje rijeci Svetog Petra Cetinjskog

  Ovo su poslednje rijeci Svetog Petra Cetinjskog

  18. октобра 1830, пред само упокојење, Петар I Петровић Његош (Свети Петар Цетињски) обратио се црногорским главарима:

  Посљедње ријечи Светог Петра Цетињског  Ја већ немам рад шта крити, мени се посљедњи час приближио, и ја ћу овај свијет оставити.

  Препоручујем ви узајамну слогу, мили витези и честити јунаци!

  Поздравите ми сву браћу Црногорце и кажите им, да иако им се њихов Господар преселио у вјечност, да је његова топла и посљедња жеља, да му његова слободна браћа Црногорци у миру и братској љубави бране своју богодану слободу, и да не забораве да су Црногорци и слободни јунаци.

  У мучној и кукавној али слободној земљи преживјех младу нејакост и сиједу старост. Божа је воља, да се с вама растанем вјечно, но не заборавите на моје ријечи.

  Збогом слободне горе, и не увенула ви слава доклен траје свијета и вијека! Благодат Божија по сриједи вас и свега рода србска!

  Поведите ме у моју одају, да мирно мој дух предам вишњему промислу.
  "This time next year, we'll be millionaires" 2. #2
  Legenda diretore (avatar)
  Učlanjen
  18.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  38:54:18N 77:00:58W
  Poruke
  13.149
  Reputaciona moć
  180

  Podrazumevano Re: Posljednje rijeci Svetog Petra Cetinjskog  Sveti Petar Cetinjski
  "This time next year, we'll be millionaires"

 3. #3
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.824
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Miona Kovačević | 01. 03. 2013. - 06:31h | Foto: R. Ristić/E. Čonkić

  Ovo je testament Svetog Petra Cetinjskog

  | Komentara: 3

  U Narodnoj biblioteci Srbije, najstarijoj ustanovi kulture u zemlji, koja je juče proslavila 181. rođendan, tokom marta će biti izložen značajan dokument - testament Sv. Petra Cetinjskog, to jest Petra I Petrovića Njegoša (1748-1830), za koji se jedno vreme verovalo da je izgubljen.

  Testament Sv. Petra Cetinjskog - Petra I Petrovića Njegoša

  U holu ispred Centralne čitaonice izložen je papir pisan rukom Sime Milutinovića Sarajlije, Petrovog sekretara i Njegoševog učitelja, datiran 18. oktobra 1830, dana kada je Petar I preminuo.

  - Dugo se nije znalo za testament i pretpostavljalo se da je izgubljen - kaže za „Blic“ Dušan Nikodijević, bibliotekar i voditelj Zbirke arhivalija u Odeljenju posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije.

  Pretpostavlja se da je originalni primerak sa sobom poneo Sima Milutinović, koji je 1831. napustio Crnu Goru, „jedva izvukavši živu glavu“, kako je pisao Vuk Karadžić. Testament je prvi put objavljen u listu „Podunavka“ 1845, veruje se zaslugom samog Milutinovića, a 1850. on je uvršten i u istoriju Crne Gore Milorada Medakovića, prvog Njegoševog ađutanta i kasnije sekretara kneza Danila (Njegoševog naslednika).

  U Biblioteci je prvi put bilo izloženo pismo Nikole Tesle Jovanu Jovanoviću Zmaju

  - Biblioteka je kupila testament od izvesnog Stevana Radovanovića avgusta 1959. godine. Pretpostavlja se da je on potomak Medakovića i da je dokument bio u njegovoj zaostavštini - kaže Nikodijević.

  Direktor Muzeja na Cetinju Risto Dragićević (ujak Danila Kiša) je 1949. u časopisu „Istorijski zapisi“ pisao o tom testamentu kao o izgubljenom dokumentu. Desetak godina kasnije našao se u posedu Narodne biblioteke, koja ga je kupila po ceni od tadašnjih 30.000 dinara (kada su knjige u proseku kupovane za 500-1.000 dinara).

  Ono što je najznačajnije u ovom testamentu jeste da je za naslednika određen Petrov sinovac Rade Tomov Petrović, poznatiji kao vladika Petar II Petrović Njegoš (1813-1851), i da je naređeno dalje održavanje savezništva s Rusijom.

  - Bila su to nemirna vremena plemenske anarhije i borba za presto bila je velika - kaže Nikodijević.

  Jevrejska Tora u procesu restauracije: U laboratoriji Odeljenja za zaštitu, konzervaciju i restauraciju, nalazi se jevrejska Tora ispisana na pergamentu u veoma lošem stanju. Spis je u biblioteci od pre 40 godina. Nepoznatog je porekla

  Evo na koji je način Sveti Petar Cetinjski testamentom imenovao Petra II Petrovića Njegoša za svog naslednika:

  „Na moje mjesto nasljednikom upraviteljem i čuvateljem od svega mojega i Cerkovnoga činim i ostavljam sinovca mojega Rada Tomova Petrovića i kojega se nadam da će biti čojek od posla i od razuma, koliko je preblagi Otac Nebesnij blagovolio podariti, i kojega Bogu i Caru našemu i svemu Narodu Cernogorskome i Berdskomu za vijeka preporučavam svijem serdcem i svom dušom“.

  Izvod iz testamenta Sv. Petra Cetinjskog

  „Ako bi se ko našao u narodu našemu da ne prijmi ove moje potonje riječi i preporuke za istinite, ili ako ne bi sve tako poslušao kako sva knjiga izgovara, nego bi kakvu smutnju i razdor među narodom usudio se činiti slovom ili djelom, toga svakojega, ko bi gođ on bio, mirskij ili duhovnij, ja na samertnij čas moj vječnome prokletstvu i anatemi predajem, kako njega tako i njegov rod i porod, da mu se i trag i dom iskopa i utre!
  Isto tako da Bog da i onome, koi bi vas od vjernosti k blagočestivoj i Hristoljubivoj Rusii otlučiti poiskao i svakojemu ako bi se koi iz vas Cernogoracah i Berđanah našao da pomisli otstupiti od pokroviteljstva i nada na jednorodnu i jedinovjernu nama Rusiju, da Bog dajakij te od njega živoga meso odpadalo i svako dobro vremenito i vječno otstupilo!“

  http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/370...tra-Cetinjskog

 4. #4
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.824
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano 04. mart 2013.

  Nema testamenta Petra I sa njegovim potpisom  Ugledni crnogorski istoričar i akademik otkriva detalje koji ukazuju da ne postoji testament Petra I sa originalnim potpisom utemeljivača moderne crnogorske države. Dr Rotković za Portal Analitika objašnjava kako su Milutinović i Medaković manipulisali ostavštinom Petra I, odnosno Svetog Petra Cetinjskog; kako su lažno predstavljali njegove misli i djela.


  Akademik DANU, profesor dr Radoslav Rotković ustvrdio je u razgovoru za Portal Analitika da je Sima Milutinović, lični sekretar Petra I Petrovića, falsifikovao riječi crnogorskog vladara i otuđio originalni testament!
  - Ono što se pokazuje u Beogradu i na Cetinju predstavlja - vjernu kopiju originala, ali sa jednom rečenicom koju je Milutinović promijenio i zbog koje je i napravio ovaj falsifikat. Na isti način je postupio i Medaković kada je ukrao govor Petra I pred bitku na Martinićima, da bi ga objavio u svojoj knjizi 1850. godine, ali sa jednom izmijenjenom rečenicom, koja je njemu i njegovim nalogodavcima bila važna, kaže dr Rotković.  Profesor Rotković detaljnije objašnjava da ne postoji originalni potpis Petra I na testamentu koji je zapisivao vladarev lični sekretar Sima Milutinović Sarajlija.
  - Petar I je diktirao svoj testament sekretaru Milutinoviću, kao što je to radio i sa pismima, od kojijeh neka nije ni potpisivao. No, pismo je – pismo; testament je – testament. Da bi se shvatilo u kakvome je stanju Petar I diktirao taj testament, valja pročitati što piše Karadžić, kako je umro Petar I, govori dr Rotković i navodi dio teksta Vuka Karadžića iz djela „Crna Gora i Crnogorci“.
  - Pošto je sve uredio i po zakonu se pripremio za smrt, 18-tog oktobra poslije podne ogrije se u kujni (jer u drugome mjestu u kući nije bilo vatre), i uđe s glavarima u svoju ćeliju, gdje je kao pravi pustinjak živio, legne na postelju i razgovarajući se izdahnu mirno, bez bolova i bolovanja. Bilo mu je preko 80 godi, citiraRotković spis Karadžića i potom dokazuje tezu da, u stvari, ne postoji originalni potpis crnogorskog vladara na testamentu.
  „Dakle, Petar I je sve sredio pa je i izdiktirao testament i potpisao ga. A na kopijama koje se danas prikazuju na tome mjestu stoji „vlad(i)ka Petr I s.r.“ Je li to original? Nije. A zašto nije.? Ne samo zbog odsustva potpisa nego i zbog toga što se Njegoš žalio ruskom poslaniku Gagiću na Milutinovićevu zavjeru“, kaže Rotković.
  Milutinović kao srpski izaslanik: Akademik Rotković navodi brojna istorijska dokumenta koja dokazuju da ni nasljednik Petra I, vladika Petar II Petrović Njegoš nije jedne lijepe riječi o Simi Milutinoviću. Naprotiv, navodi Rotković, u pismu ruskom konzulu Jeremiji Gagiću, smještenom u Dubrovniku, Njegoš januara 1831. godine piše:
  „A naš Milutinović uzeo je nečesovu slobodu otka se predstavio mitropolit, koja bi mu slomila vrat da se ne gleda na njegovo inostranstvo, pa i na Vaše pismo s kojijem ste ga i propratili k mojemu po. dondu“.  - Eto dokaza da je Milutinović poslat sa zadatkom u Crnu Goru, a preporučio ga je ruski poslanik u Dubrovniku Gagić, Srbin, koji i vlastitim pečatom dokazuje svoje srpsko porijeklo, tvrdi Rotković.
  Bježanija sa Cetinja: Dr Rotković navodi i dalju prepisku iz koje se jasno vidi da se Njegoš ruskom konzulu Gagiću žalio na Milutinovićevu nelojalnost i navodi primjer kako se Milutinović, nesuđeni Njegošev učitelj svega dva dana (!) zadržao na Cetinju, te da se Milutinoviću trag izgubio u pravcu Boke Kotorske, bez prethodnih dogovora sa crnogorskim glavarima.
  U drugom pismu koje akademik Rotković navodi, Njegoševom dopisu iz marta 1831. godine, crnogorski vladika optužuje Milutinovića za – krađu novca iz državne blagajne! “Što me pitate za gospodina Simeona, jučer su pošli glavari da ga ćeraju s Njeguša... Ali kako je čuo da idu glavari, utekao je... Nego i ovo Vas uvjeravam da se je on bio herđava posla ufatio. Čuli ste može bit i priđe kako su dati od dvora avstr. 6000 cekina svake godine da se muti Cerna Gora i da ne prima rusijnsko pokroviteljstvo... Nije ih nitko ohtio prifatit nako Simeon s nekom družinom...“ - piše Njegoš konzulu Gagiću.
  Dr Rotković objašnjava da su, upravo zbog takvog ponašanja, Njegoš i crnogorski glavari otjerali Milutinovića sa Cetinja, o čemu svjedoči i Vuk Karadžić, navodeći da je „Sima sa Cetinja jedva izvukao živu glavu“.
  - Njegoš je za Sima Milutinovića u pismima govorio da „je Simo ništa čojak“. Na kraju je to priznao i konzul Gagić koji je, svojevremeno, Petru I sugerisao da Milutinović nije kadar za njegovog ličnog sekretara, otkriva detalje dr Rotković.  Milutinović kao falsifikator:
  Akademik DANU nema dilema da je Sima Milutinović pravio više falsifikata tekstova ili pjesama Petra I Petrovića.
  - Da je Milutinović i prije ovoga pravio falsifikate, dokaz je činjenica da je falsifikovao pismo Petra I Aleksandru Karađorđeviću od 27. VI 1829. godine, pa je o tome otkriću Petar I pisao Gagiću, s napomenom da je otpustio iz službe, da bude samo „naučitelj mladoga Rada Tomova“ . Ali, „što ćete kad nikoga nemate“, taj isti falsifikator je dobio dužnost da zapiše testamentarni diktat Petra I, ističe dr Rotković i objašnjava kako se desilo i zašto je uopšte konzul Gagić potvrdio autentičnost testamenta koji je, u stvari, kopija sa jednom falsifikovanom rečenicom.
  - Prvo: Gagić je i poslao Sima na Cetinje. Drugo: i po stilu i po jeziku ta kopija jeste diktat Petra I, jer se inače ne bi mogla ni čitati na Cetinju, đe su svi znali kako zbori Sveti Petar, a kako nabada „ludi Simo“. A ona falsifikovana rečenica nije primijećena u vrijeme žalosti za Petrom I i uzbuđenjem oko izbora njegovoga nasljednika, čemu se protivio guvernadur, koji je navodio prividno logičan razlog: da Rade Tomov ima svega 17 godina i da nema nikakvoga ni vjerskoga čina, ni državničkoga iskustva, ističe Rotković i otkriva suštinu Milutinovićevog falsifikata.
  - U čemu je taj falsifikat? Da bi jedan faklsifikat uspio, mora da se oslanja na original, a zamijeni se samo jedna rečenica ili nekoliko riječi. I tako to promakne, da se niko toga ne śeti ni nakon 150 godina, tvrdi dr Rotković.

 5. #5
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.824
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano ...

  Kad cernogorstvo postaje srpstvo: Profesor Rotković analizira, u razgovoru za Portal Analitika, kako je i zašto Milutinović falsifikovao rečenicu Petra I, odnosno kako je ideja o narodu cernogorskome preformulisana u pojam Narod srbski.
  - Simo je falsifikovao rečenicu u kojoj se govori o prijemu ruske pomoći. Ta rečenica: „Mene je uduviteljno (sc. čudno) što ova tisuća cekina ne ide pravo c e r n o g o r s k o m u, nego slaveno-serbskome narodu. Može biti neka političeska pričina tomu“. Petar I se konzulu Gagiću žalio što pomoć ruska nije dostavljena pa se čudi da je, možda, došlo do greške i prenaupućenja. Očito, Petar I pravi razliku između crnogorskog i slaveno-serbskog naroda, ističe dr Rotković.
  Dakle, i u diktatu Petra I morala je da postoji samo slična firmulacija, poput ove o narodu cernogorskom, ali to nije odgovaralo ni Milutinoviću, ni onima koji su ga poslali u Crnu Goru da je posrbljuje, pa je unio u svoju kopiju testamenta da je Petar I zborio, žaleći se da je te pare iźeo i braći podijelio, a te su pare korišćene samo na državne potrebe jer su „na moje raspoloženije po moim molbama date, a na polzu svega Naroda Srbskoga“. Dakle, Slaveno-serbi su ovđe postali Srbi, iako su u „Letopisu Matice srpske“ za 1825. godinu u Slaveno-Serbsko koljeno uneseni i Bugari, a „Cernogorci (Montenegri) nazivaju se Slovenski obitatelji planina Cernogorski“, kaže Rotković i nudi fotokopiju kao dokaz.


  Slaveno-Serbsko koljeno u „Letopisu Matrice srpske“ 1825.

  Za akademika Rotkovića jasna je logika manipulacije: politički motivi objedinjavanja svesrpske ideje i države. Zato su termini kao narod cernogorski ili Slaveno-Serbi bili – nepoželjni.
  Da su Slaveno-Serbi bili Srbi, onda bi i slaveno-serbski jezik bio srpski jezik, a Vuk se cijeloga života borio protiv te, kako je sam pisao „slaveno-serpske mješavine“. Eto zašto je Sima napravio kopiju diktata Petra I koji je i inače sam pisao, a kao sekretar mogao je da udari i pečat, ali nije mogao da falsifikuje potpis Petra I. Falsifikat je Milutinović objavio u „Podunavki“, 1845. godine, ističe dr Rotković.  Istorijske manipulacija Medakovića:
  Prema mišljenju dr Rotkovića, manipulacije slične Milutinovićevim, radio je i Milorad Medaković, lični sekretar Petra II Petrovića Njegoša..
  - Isto što i Milutinović uradio je i Medaković. On je odnio sa Cetinja čuveni govor Petra I pred bitku na Martinićima, da bi u tekst Petra I ubacio nekolike svoje riječi: „Zato na oružje, na krvavo polje, mili vitezi! Da pokažemo da u nama neugašeno srbsko srce kuca ,Srbska krvca vrije...“, kaže Rotković i navodi dokaze da je Petar I se ipak drugačije izražavao:
  - O istome događaju – bici na Martinićima - Petar I ima i pjesmu u kojoj je to mjesto kazano drukčije: Spomente se ko ve je rodio/koga li ste roda i plemena/ slavenskoga odiskon imena!“ No, ovo nije odgovaralo Medakoviću i njegovijema, kao ni ono Milutinoviću i njegovijema: da osam godina prije ustanka 1804, koji su sami Srbi nazvali prvim, nije bilo logično da se Crnogorci hrabre srpskom krvcom, dokazuje Dositej Obradović koji je još 1804. godine pisao: „Serbije vostani, Dosta si spavala!“ – objašnjava dr Rotković.
  Neznavena Crna Gora: Polemika oko originala testamenta Petra I otkrila je i druge brojne političke obmane koje su činili stranci, poput Milutinovića ili Medakovića.
  No, otkrilo se i koliko građani Crne Gore nijesu svjesni vlastite istorije i koliko teških obmana još opstaju kao istorijske istine. Na to, godinama i decenijama, upozorava i dr Radoslav Rotković. Crnogorski akademik, na kraju razgovora, otvoreno ukazuje na niz pitanja koje bi država Crna Gora morala da zna odgovore:
  „Zašto je Crnoj Gori potrebno 150 godina da stvari oko testamenta Petra I raščivija? Zašto 500 godina od Štamparije Crnojevića ne znamo o njoj ništa sem onoga što se da zaključiti iz knjiga, a knjige jasno kažu: da je bilo prekida u njenome radu, a to znači da je zaista počela na Obodu, a završila na Cetinju. Za istraživanje u Veneciji Crna Gora nije nikad dala ni cekin, ni krunu, ni perper, ni dinar, ni marku, ni euro.
  Zašto se godinama pisalo o Bogorodici Filermosi, kada Filermos ne postoji niđe u svijetu, ali postoji Filerimos, od grč. fil-erimos, što upućuje na skrovište pustinjaka.
  Kako to da se ne može naći grob vladike Vasilija, kada je on sahranjen desno od Suvorova? Zašto su grobne ploče šest naših kraljeva u mulju Bojane? Zašto se Država ne obraća na grob Đurđa Crnojevića, iako je sa podacima o tome upoznata već 3 godine!
  Zar ne bismo, poput Dositeja, morali da uskliknemo: Ustaj, Crna Goro, dosta si spavala!“

  Draško ĐURANOVIĆ

  http://www.portalanalitika.me/drustv...-potpisom.html

 6. #6
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.824
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano 08. mart 2013.

  ZEKOVIĆ: Ne postoji original testamenta Petra I, samo krivotvoreni prepisi Sime Milutinovića  O
  riginal testamenta Sv. Petra Crnogorskog sa njegovim rukopisom i svojeručnim potpisom uopšte i nigđe ne postoji, jer ga je uništio (”stopio”) Vladičin pisar Simo Milutinović, tvrdi publicista Sreten Zeković.
  On u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika piše da je Milutinović uništio testament upravo zato da bi ga mogao krivotvoriti, i napraviti njegove preinačene prepise – drugačice (cetinjsku, beogradsku i ruskom konzulu Jeremiji Gagiću).
  Na svakom od tih krivotvorenih testamenata se navodi da ga je ”svojeručno potpisao vladika Petar”, što bi, kako primjećuje Zeković, bilo ne samo suvišno, no i besmisleno, da je u pitanju original.
  „Umjesto Vladičinog potpisa na njima je potpis ’Sekretar Naroda Cernogorskog Simeon Milutinović’. Tvrdnja da je taj i takav testament na Cetinju i u Beogradu – original, nema nikakvu istoriografsku i arhivsku osnovu, niti se ona može utvrditi osnovnim savremenim istoriološkim principima autentičnosti, originalnosti i provjerljivosti. Da je bio prisutan izvornik ovog testamenta, ne bi ni postojao problem njegove autentičnosti ni u Njegoševom dobu, niti bi opozicija postavljala Njegošu pitanje nasljeđivanja Petra I Svetog, niti bi se u nauci toliko o tome raspravljalo sve do danas“, tvrdi Zeković.
  On smatra da nas informacija Narodne biblioteke Srbije da je na njezinoj izložbi dokumenata izložen i originalni testament Petra I Petrovića, ali i demanti Ministarstva kulture Crne Gore uz tvrdnju da je izvornik izložen od 1951. u Njegoševoj ”Državnoj kući” na Cetinju (Biljardi), opet vrće na početak priče o autentičnosti ovog testamenta, u kojem se stvarni i otvoreni naučni problem originalnosti testamenta zatura.
  „Stvarni i otvoreni naučni problem originalnosti testamenta zatura i preusmjereno zatvara u novinarskoj agonalnoj prepirci institucija o prvijenstvu beogradskog ili cetinjskkog originala ili pak sva tri njegova primjerka, što unaprijed, apriori podrazumijeva da stvarno postoji njegov izvornik“, piše Zeković.
  On dodaje da je još problematičnija informacija koju je objavio podgorički ”Dan” (M. Nj, Originalni pečat i potpis gospodara CG, 5.03.2013) da su ”rukovodioci Narodne biblioteke Srbije i njen tim istoričara odlučili da ni riječ komentara ne izađe u javnost nakon što se oglasilo Ministarstvo kulture CG”.
  „Umjesto primjerenih naučnih dokaza i argumenata, beogradski istoričari preko novinara nude smijeh (’Kako saznajemo istoričari su u Beogradu sa smijehom dočekali dovođenje u pitanje njegove autentičnosti’). Ujedno se skrivaju iza prepuštenog ”Danovog” komentara koji je posve suprot(iv)an dosadašnjoj nauci, posebno izričitoj tvrdnji akademika i revnosnog arhivara Jevta Milovića da štivo testamenta Vladike Svetoga u Narodnoj biblioteci Srbije nije original (jer nema potpisa Petra I), nego samo jedan od Simovih preinačenih ’prepisa prepisa’ sa navedenim njegovim potpisom, koji je Simo objavio u ’Podunavci’ kao original, ali ipak različit od one drugačice u Narodnoj biblioteci Srbije (Jevto Milović, Petara II Petrović Njegoš u svom vremenu, NIO Univerzitetska riječ, Titograd, 1984, str. 29).

  http://portalanalitika.me/drustvo/vi...lutinovia.html

Slične teme

 1. Odnos Hrista i svetog Petra?
  Autor operisan:. u forumu Religija
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 13.02.2009., 14:35
 2. Riječi, riječi... samo riječi...
  Autor T-Zex u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 81
  Poslednja poruka: 08.11.2007., 16:05
 3. Plan Sv. Petra Cetinjskog o obnovi srbskog carstva
  Autor Zmaj_Svevlad u forumu Istorija
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 16.07.2006., 11:15
 4. Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 09.09.2005., 17:36

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •