САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА
МИТРОПОЛИТА ДАБРОБОСАНСКОГ Г. НИКОЛАЈА

Поводом медијске хајке на Православну Цркву у Црној Гори и њене Архијереје, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај огласио се следећим саопштењем за јавност:

Пратио сам, пажљиво читао и оцјењивао сва збивања у Црној Гори. Исто тако сам будно пратио, пажљиво читао о свим нападима на српску православну цркву , - Митрополију црногорско-приморску и Епархију Будимљанско-никшићку. Њихови архијереји: Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и Преосвећени Епископ Јоаникије су ревносни и угледни архијереји Српске православне цркве.
Свети апостол Павле писао је свом угледном и првом ефеском Епископу Тимотеју: «Пази на себе и на науку и истрај у томе; јер чинећи ово спасићеш и себе и оне који те слушају»(1 Тим, 4,16). Ову поруку Свети апостол Павле није упутио само епископима и свештеницима, него и вјерницима. Дакле, свима Хришћанима. «Тако , човјек у Цркви постаје васељенско биће кроз Сина Божијег који је сјединио небеско и земаљско»(Шмеман). Та апостолова порука морала би бити у потпуности примјенљива у Црној Гори, гдје се дигла велика галама на поменуте Архијереје , али и на све оне који су заједно са њима следбеници Христови, тј. Српске православне цркве, која је у 786. години регуларног живота.

Порука «Пазите на науку» значи: улитељи вјере и морала су само они, који ће до краја свог овоземаљског живота бити ученици свог небеског Учитеља. На жалост, на ове улитеље вјере и морала «заратише охолошћу и мржњом низашто» вели псалмопјевац Давид(Пс. 108, 3). Моја маленкост се моли ријечинма поменутог старозавјетног цара и молитвеног пјесника: «Господе, Господе, учини што приличи имену Твојему. Ти си добар, милошћи Својом избави их»(Пс. 108,21). Исто тако молимо се : «нека се нападачи даље не облаче у клетву као хаљину, нити да се досадашњим појасом више не пашу».

Нека ми опросте сви којима сам све ово рекао, а ствари познају боље од мене. Нека ми опросте што сам их задржао на овим почетним и основним стварима и нека се бар с љубављу сјете својих, као и корака својих предака у духовном животу. То што су нам преци и ми сада донекле прошли, треба и други да прођу, а не да падају различита негативна оцјењивања ствари у Црној Гори и упућују своје осуде како са личног становишта тако и са уопштеног. Јеванђељем расуђујте о свему како су то чинили Свети Божији људи на овим просторима , и пред Богом су Свети.

Митрополит Амфилохије и Епископ Јоаникије су позвали на помирење , а ријеч је о оном миру на који је упутио Господ Христос: «Блажени су миротворци, јер ће се синовима Божјим назвати»(Мт. 5.9.).

И ми са псламопјевцем можемо рећи : «Велик мир имају они који љубе закон Твој Боже, у њих нема спотицања» (Пс. 118,165). Тако, требало би у те велике исконске истине упућивати своје млађе , ако им желимо добра, и ако они себи желе добра, а не да им ставарамо немир у души. Требало би да их упућујемо и на оне, на изглед мале ствари, које је Србин до скора знао а сада почео нагло заборављати.

Све напријед изложено, упућује ме, и као Архијереја Српске православне цркве обавезује, да у име нашег свештенства, монаштва, и у своје скромно име, Митрополиту Амфилохију, Епископу Јоаникију, њиховом свештенству , монаштву и благочестивом православном вјерујућем народу у Црној Гори изразим своју подршку и молитвено их замолимо да издрже на овом путу многих искушења, да све чините ради истине са својим сарадницима и паством и тако окићени силом благодати Божје припашете узасе «част своју и красоту своју». Тако окићени похитајте ка истини, и кроткој правди и десница ће ваша показати чудеса.(ст. Пс.44,3 и 4 ).

Мир Божји да буде са свима вама. Од Бога вам милост, од срца радост, а од Цркве православне благослов, овдје и свуда, сада и вазда.

Сарајево (Соколац)
2. септембар 2005. г.

Митрополит Николај