CRTAĆI

majcheki

Iskusan
Poruka
6.520
Ja stvarno ne znam da li je ova tema već postoji, pokušala sam da nađem, ali pretraživač nije ni za q.

Ono što se ja svakodnevno pitam je - da li je moguće da plasiraju ovako retardirane crtaće za decu? Ceo dečiji program je očajan.

Da li to i u kojoj meri utiče na vaše klince? Stvarno me zanima kako oni reaguju na Sunđer boba, pokemone i šta znam šta sve još ne.
 
ti crtani filmovi su kao latino serije za odrasle.lepo su se potrudili silni urednici programa da nadju adekvatnu zabavu koja vezuje pogled za ekran, a mozak dovodi na velicinu kikirikija! definitivno decu vracaju u neku infantilniju fazu.protiv toga sam. zatim kad obratis paznju na radnju ona zapravo ne postoji, a fond reci je minimalan, i uglavnom se svodi na vrlo organicene izjave obogacene svim mogucim kricima, cak i psovkama. tako kad izadjes u park ili kada se deca igraju u kuci mozes da cujes upravo samo takve krike i neko mucno stenjanje. meni deluje da ce jezik postati rudimentiran patrljak mislenog i da cemo se vratiti na stadijum sporazumevanja urlicima i motkama. nema nikakve edukacije, nema pozitivnog, definitivno destrukcija.
 
... da nešto tu stvarno nije u redu...

Ne prave više ni one filmiće, kao što je bio recimo onaj - o Giletu, divljem prasetu ili bilo šta sličnog karaktera.

Moja komšinica, ima 4 godinice ne zna boje, ne zna dane u nedelji, ne zna gde je sever, gde je jug... Ne zna ni interesantno pitanje da postavi - ali zato celu početnu špicu ''Pokemona'' zna da otpeva bez greške.
 
jok paja patka treba da gledaju ,,,
mada ... kupila sinu ove lepe crtaće što sada ima na trafikama ,,,, ne znam naslove ---uglavnom blago zivotinjsko carstvo koje ima svakodnevne bezazlene nestašluke ,,,, ---- ma mali ga nije gledao ni pet minuta ,,,, kaže nema akcije ,,,,

dobro bi bilo da se udruzimo protiv ratobornih crtaća ,,, ali ne vredi da ja kupujem zekicu u šumici ,,,a u vrtiću gledaju spajdermena koji leti sa zgrade ,,, dakle ,,,ne vredi ,,, ma slažem se sa vama ali nema vajde ,,,inače imaćeš ovcu medju vukovima -- možda i ne ,, ne znam ,,,najbolje bi bilo ,,,osim ljubavi i pažnje i jedno uputstvo za upotrebu
 
У последње време је на хрватској Новој ТВ суботом пре подне ишао леп цртаћ у наставцима ''Чудновате згоде шегрта Хлапића'', прави дечији, леп, лепо цртан...а и деца мало науче хрватски.
Иначе, ''Картун нетворк'' (да се сад не пребацујем на латиницу) сам избацила из свог програма, а деци рекла да су ''они безобразници из кабловске укинули Картун''! Тамо су цртаћи били гроозни, ружни, глупи, само понекад Том и Џери, а ово остало... :roll:
 
majcheki:
Ja stvarno ne znam da li je ova tema već postoji, pokušala sam da nađem, ali pretraživač nije ni za q.

Ono što se ja svakodnevno pitam je - da li je moguće da plasiraju ovako retardirane crtaće za decu? Ceo dečiji program je očajan.

Da li to i u kojoj meri utiče na vaše klince? Stvarno me zanima kako oni reaguju na Sunđer boba, pokemone i šta znam šta sve još ne.

Ja se sa tobom u potpunosti slazem, ni meni se ne dopadaju, narocito oni u kojima se pojavljuju cudovista i neke apstrakcije gde deca gube osecaj za realnost. Ja sam ipak za Mikija, Paju, Bambija i dobre stare crtace. Sto se tice decijih emisija, nadje se po neka dobra ali neprevazidjena ce, po meni, ostati Kockica....Pozzz
 
a da nismo mi malo nostalgicni pa nam je sve iz naseg vremena bolje? :lol:
znate ono "eh kad sam ja bila mlada jabuke su bile i vece i sladje"
ok i meni se crtani cine grublji,ali ni tom i dzeri nisu bili naivni!
a i ovo je neko drugo vreme,nase je bilo malo vise naivno,ovo sad je na drugi fazon.ja to gledam tako.
 
Istina, nema vise kvalitetnog decjeg programa, a ni crtaca. Ja se secam, iz svog detinjstva: "Opstanak", "Kocka, kocka, kockica", "Na slovo, na slovo", "Muzicki tobogan", "Mikijeva radionica", "Smogovci"... crtanih filmova "Kalimero", "Popaj", "Tom i Dzeri".i svi Diznijevi crtaci...
Toga vise nema ni u pismu, a ne znam zasto. Ceo svet se izopacio, klince od 10 godina vise ne zanima "zivotinjsko carstvo" ili "put oko sveta" vec samo kompjuteri i mobilni... Ja imam cerku od 2,5 g. i da budem iskrena, strasno se bojim kako ce proci njeno detinjstvo!? Trudim se maksimalno da je "zastitim" od ovog novog "talasa" ( gleda samo Diznijeve crtane i ono sto nadjem da je kvalitetno i zanimljivo za njen uzrast ), makar da stekne drugaciju naviku od ostalih, ali... ni to necu moci jos dugo, jer ce je drustvo sigurno "povuci" u svom smeru... Mislim, zamislite da ode u vrtic i svi pricaju i oponasaju "Pokemone" a ona nema pojma sta je to!? Tesko meni onda.
UZAS!!!
 
E jeste Branko Kockica je bio vrh - svaki put nešto novo, interesantno - REALNO...

Pre dve nedelje sam, čini mi se - na TV-u opet videla Peđolina :wink: Ali ovaj Peđolino je imao 300 kila i dva smorena klinca pored sebe :roll:

A bila je i ona ''Laku noć deco'' lutkarska predstava u kojoj su svake večeri pričali po neku novu basnu.

''Fazoni i fore'', sećate se njih?

Pa onaj crtać, sa onom Džini - sećate s, imala je roze kosu i ruke su joj išle iz kose, onaj mali duh koji je vodio u nova saznanja onog dečaka sa psom.

Pa ''Metla bez drške''...

Zašto su bre takvi baksuzi? Što ne naprave nešto kvalitetnije za klince - Teletabisi, Moćni rendžeri, pa evo sve do ovih pokemona - šablon od 4,5 boja i karaktera čiju fabulu znamo pre nego što serija i počne...

Ja i dan danas volim kad naletim na neku praistorijsku reprizu
 
hanibal77:
a da nismo mi malo nostalgicni pa nam je sve iz naseg vremena bolje? :lol:
znate ono "eh kad sam ja bila mlada jabuke su bile i vece i sladje"
ok i meni se crtani cine grublji,ali ni tom i dzeri nisu bili naivni!
a i ovo je neko drugo vreme,nase je bilo malo vise naivno,ovo sad je na drugi fazon.ja to gledam tako.

У праву си делимично, само у наше време су дечије емисије и цртаћи претежно имали неки едукативан и васпитни карактер, а данас је само лова у питању!
Била сам једном на Пинку и присуствовала снимању неке Мандине емисије. Па њима су деца тамо последња рупа на свирали! 5 сати снимања а измолили смо само једну паузу за од 10 минута, деца нису била послужена ни соком, постављена су на неке скеле високо у студију, необезбеђене... само сам страховала кад ће неко да склизне са висине 2. спрата! А емисија је служила само за рекламирање производа, деца су ту сасвим споредна ствар! Она се третирају само као потрошачи, циљна група којој је усмерена реклама.
Но, одлутах ја са теме...на Манду и Пинк! :x
 
pa dobro vi nama došli u 21 vek , kapitalizam i potrošačko društvo ...
mi smo ovde na Balkanu još uvek u nekoj vrsti puberteta ali ljudima na zapadu je to jednostavno svakodnevnica ...
mislim da je hani verno predstavila stav prosečnog Evropljanina ako takvo što uopšte postoji ...
sad mi možemo žaliti i misliti verovatno sa pravom da je neko naše prošlo vreme bilo lepše romantičnije i bolje ...
ali svako suprotstavljanje je zapravo samo još jedna borba sa vetrenjačama ...
u stvari možemo mi žmuriti , zatvarati kapke na prozorima i sakrivati kanale na tv-u ali negde napolju našu decu će pre ili kasnije svakako sačekati RL ...

da ipak dam mali doprinos temi spomenuću neke od prastarih i ,, naivnih ,, crtaća koje dobar deo forumaša nije ,, zakačio ,, ...

atom mrav
kalimero ... pa to je nepravda
balu balu
pčelica Maja ... i Pavo

p.s. : još uvek mi je u svesti šok vezan upravo za ovu temu , koji sam doživeo kao klinac kad sam prvi put otišao na mesec dana u CH ...
 
Savremeni crtaći su lošijeg crteža, šturije priče i i neduhoviti. Sundjer Bob je, da se vratim na početak, stvarno manje agresivan od Toma i Džerija, ali su Tom i Džeri jasnijh linija i realniji (suvozemni) su likovi; Pokemoni su oštro crtani, ali je priča potpuno u skladu sa informatičkom erom - iako mi si uopšte ne dopadaju. Mnogo je bolja i potpunija priča iz Digimona, a odličan je i kompjuteriuzovani crtać X-Man. No, Tom i Džeri, Ptica Trkačica i Kosta Kojot, sušta su oličenja nerealne agresivnosti koju mladji preškolac uopšte ne mora da shvati kao duhovitost.
Svakako da glasam za Diznija i animirane ruske bajke, ali gde to, pobogu, da nadjemo i još sinhronizovano i kvalitetnog snimka da budu??
Sve u svemu, trudim se da pre svega ja biram šta će moje dete gledati (sva sreća da je mnogo mali pa još uvek to mogu), sednem uz njega pa ga kroz priču motivišem BAŠ ZA TO, kao oduševljavam se, ako mi se nešto ne dopada komentarišem negativno (on je sada u fazi imitacije i model sam mu za formiranje ukusa, pa onda ja to sada zloupotrebljavam), tako nekako. A kasnije... videćemo, ipak smo rasli ne u dva veka nego u dva milenijuma... :?
 
Da, slazem se... u principu nisu toliko ni bitne linije crtane forme, ostre ili ne, bitna je prica i doza realnosti. Slazem se i da ima jako puno agresivnosti u skoro svakom crtacu, ali su animatori valjda i inspirisani realnim zivotom ( ili je obrnuto, nikada necemo znati tacno, "sta je starije koka ili jaje"...!? ).
U svakom slucaju, tu smo mi odrasli, da ih uputimo, objasnimo i damo primer, pa kako nam bude svima... Sve u svemu, svako doba ima svoje cari, prednosti i mane, ma koja era i tehnologija vladala. Banalni primer: eto, u moje vreme nisu postojale patikice sa svetlecim djonom, a sada ja moju curicu uvek mogu da nadjem u mraku i guzvi. :lol:
 
majcheki:
Pa onaj crtać, sa onom Džini - sećate s, imala je roze kosu i ruke su joj išle iz kose, onaj mali duh koji je vodio u nova saznanja onog dečaka sa psom.

OrdyOuLesGrandesDecouvertes-1.jpg


@vd

Ko je bese Balu Balu?
 
balu je onaj medved iz knj o dzungli, mozda je to ot


a sta deca vole da gledaju, kad ne cenzurisete? meni su svi ti tehnicki crtaci bili dosadni i nisam ni mogla da ih gledam kao dete..volela sam crtani nedeljom (to je obicno bio duzi crtani, pola sata.....mmm..shtrumpfovi, snorkijevci..) i kad su se pojavile ninja kornjace..meni je to bilo glupo i nisam tako redovno pratila..nerviralo me sto nemaju licnosti. nisam mogla ni one transformerse da gledam...hi mena sam jos i gledala valjda. volela sam i mikija i paju.

sta deca biraju danas.. valjda im je nesto i dosadno
 
ma otishlo sve u 3 lepe...al kad pogledash...mojim matorima mora da jebilo ogavno shto ja gledam skeletora i hi mena....tako isto i sada....mada sundjer bob i pokemoni jesu pomalo debilni...al jbga
 

Back
Top