SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U USTIKOLINI (FBiH),OBNOVA

sklopotnica

Zainteresovan član
Poruka
173
Postovani,
u toku je obnova Crkve SILASKA SVETOG DUHA NA APOSTOLE u Ustikolini u Federalnom dijelu Bosne i Hercegovine. Pored crkve se nalazi i strao crkviste- mjesto na kome se nalazila stara crkva koja je srusena prodorom turske u ove krajeve u 15 vijeku.
U Ustikolinu se vratio veliki broj povratnika Srba i velika je potreba da se obavi ovo Boguugodno djelo.
Pomozimo svoj narod. Sve informacije i način na koji možemo pomoći naći će te na stranici www.geocities.com/spcustikolina .
 
Црква је касније нешто обнављана и прву Литургију послије те дјелимичне обнове служио је њен свештеник Новак Станојевић, 25.марта 1945. године у прву недељу поста

Прота Новак Станојевић је још од 1937. године био свештеник четничке војске Војводе Косте Пећанца. Сретао се са Дражом Михаиловићем пре рата, и Дража Михаиловић га је поставио за војног свештеника Дринског и Романијског корпуса. Иначе, вест да је постављен за војног свештеника Дринског и Романијског корпуса, пренео му је у Фочи, Милан Матовић, командант Фочанске четничке бригаде.

Прота Новак Станојевић, свештеник из Устиколине је сведок стрељања на хиљаде четника од стране нечастивих партизана 1945. У Фочи. Његов живот и рат (1941-195x) на простору Вишеграда, Фоче, Соколца и других места, најбоље су описани у књизи Момира Крсмановића “Крваве Руке Ислама”.

Прота Новак Станојевић, изузетна личност, велики родољуб. Прочитајте ову књигу и остале две из ове трилогије.
 

Back
Top