NeKi InTeRvJu
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: NeKi InTeRvJu

 1. #1
  Legenda Fixa (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  12.817
  Reputaciona moć
  1026

  Podrazumevano NeKi InTeRvJu

  Eo nasao sam neki (poduzi) intervju na netu, pa me zanima sta o njemu mislite, ako uspete da vas ne mrzi da ga procitate.
  p.s. fali mi kraj, sjebala mi se disketa.

  - Da li veruješ u horoskop?
  - Ha, ha, ha... Mislim da si postavila pogrešno pitanje.
  - Što?
  - Pa, pretpostavljam da si htela da me pitaš da li verujem da planete utiču na naš život i uopšte sve u vezi sa tim, jel’ da?
  - Da.
  - Pa vidiš, horoskop je samo jedna od delatnosti astrolgoije. Astrologija nije samo horoskop, ona je mnogo šira i kompleksnija od samog horoskopa. Znam da je horoskop najzanimljiviji nama običnim ljudima, ali ne treba poistovećivati ukupnu delatnost astrologije sa horoskopom.
  - Ha, ha. Dobro, da li veruješ u astrologiju?
  - Pa vidi ovako, počeću od toga da astrologija nije nauka. Nedavno sam gledao emisiju čija je glavna tema bila upravo astrologija. Voditeljka je u goste dovela sledeće persone: astrologa, astronoma, biofizičara, psihijatra i sveštenika. Emisija je bila očajna (iz raznih, da sada ne navodim, razloga). Jedno od prvih pitanja bilo je da li je astrologija nauka, upućeno svim gostima. Astrolog (žena sa dugom crvenom kosom) naravno da je odgovorila potvrdno. Astronom (baba) i psihijatar (sredovečni čovek) su rekli da nije i tokom cele emisije bili su protiv svega u vezi astrologije. Sveštenik je takodje odgovorio odrično, ali u stilu klasičnom za sveštena lica, u fazonu nek su prokleti čitači zvezda. Biofizičar (takodje sredovečni čovek) bio je takoreći uzdržan i po ovom pitanju, i tokom cele emisije. On je stajao izmedju dve vatre. Da napomenem samo i da su svi pomenuti gosti vrhunski stručnjaci u svojoj oblasti.
  Ono što ja tokom cele emisije, a pogotovu u vezi ovog pitanja, nisam mogao da verujem, jeste da niko od njih nije argumentovao svoje iskaze. Ispalo je da je pitanje da li je astrologija nauka ili ne, pitanje nečijeg mišljenja, odnosno stava. Molim vas, pa to je skandal. Da li je astrologija nauka ili ne, nije pitanje nečijeg mišljenja. Ne možeš ti da misliš da je Zemlja okrugla ili ravna ploča. Prosto se zna, postoje dokazi da je okrugla. Tako je i sa ovim pitanjem. Tačno se zna koja delatnost može da bude nauka, a koja ne. Postoji niz metodoloških kriterijuma, precizno utvrdjenih, koja svaka delatnost mora da zadovoljava da bi bila nauka. Izmdju ostalog to su empirijski dokazi na osnovu kojih se grade teorijski modeli izvlače definicije itd. Astrologija ne zadovoljava ni jedan kriterijum i samim tim ona nije i ne može da bude nauka. Svaka nauka je egzaktna. Prirodne nauke su još uz to i fundamentalne, kao što je fizika ili astronomija, koja se bavi izmdju ostalog fundamentalnim zakonima. Evo, da plastično objasnim. Njutn je pomislio da se sva tela privlače. Postoji “nešto” što uzrokuje da se dva bilo koja tela privlače. Svi znamo da mu je to palo napamet kada je sedeo ispod jabukovog drveta. Kada mu je jabuka pala na glavu, on se pitao zašto je jabuka pala tu. Zašto nije pala negde daleko od drveta ili što nije poletela u vis. Tokom svog rada on je ustanovio da postoji sila koja je uzročnik toga da jabuka padne baš ispod drveta. Odnosno da Zemlja privlači jabuku. On je pretpostavio da je sila kojom Zemlja privlači jabuku iste prirode kao i sila kojom Zemlja privlači Mesec da se oko nje okreće. Tako je izdao zakon gravitacije kojim je objasnio da se bilo koja dva tela privlače i da jačina tog privlačenja zavisi od njihovih masa i rastojanja. On je taj zakon uobličio i matematičkom formulom:

  F=G*((m1*m2)/r^2))

  F je sila privlačenja, m su mase tela, a r je rastojanje izmedju dva tela. G je gravitaciona konstanta, za koju Njutn nije znao kolika je. Tek kasnije je fizičar Kevendiš eksperimentalno, pomoću torzione vage, odredio kolika je gravitaciona konstanta.
  Ovom pričom pokušao sam da plastično objasnim na koji način se dolazi do naučnih zaključaka. Slično se radi i za sve ostale zakljčke u okviru fizike i drugih nauka. Dakle imaš hipotezu, zatim empirijske dokaze i na kraju matematičku verifikaciju. Naravno, ne mora tim redosledom da se ide, ali to su neki elementi koji moraju da postoje u naučnom smislu. Astrologija to nema. Ona od svega ima hipotezu, i cela delatnost je zasnovana na hipotezi. A do hipoteze se došlo putem statistike. U stvari, sve što astrologija poseduje zasnovano je na nekoj statistici. Recimo, da banalizujem sada celu stvar, astrolozi beleže pozicije planeta i medjusobne položaje, a paralelno sa tim i promene, dogadjaje i situacije. Pa tako na primer, desi se razorni zemljotres. Oni to zabeleže, a paralelno sa time i pozicije i medjusobne položaje planeta. Zatim se desi drugi zemljotres, i oni učine isto. Zatim treći, četvrti, peti itd... I oni su ustanovili da kad god se Saturn nadje u tom i tom položaju on pruzrokuje zemljotres. Na osnovu toga, oni izvode zaključak da je Saturn uzročnik zemljotresa. Sada imate dve priče. Jednu naučnu i jednu nenaučnu priču. Mislim da se jasno vidi razlika izmedju naučnog rada i nenaučnog rada.
  - Pa čekaj, zar ne misliš da je logičo da astrolozi zaključe da je Saturn uzročnik zemljotresa, kada se pokazalo da svaki put kada se desi razorni zemljotres Saturn se nalazi u istoj poziciji.
  - Mislim. Da logično je. Pogotovu je logično, zato što je astrološka statistika u stvari najobimnija statistika, jer astrologija datira iz prvih dana ljudske civilizacije. Tako da nije u pitanju zaključak na osnovu pet razornih zemljotresa, već na osnovu hiljadu istih. Kada je u pitanju neko ljudsko oboljenje na primer, onda postoji statistika od recimo milion slučajeva. Dakle u milion slučajeva ljudi koji imaju u svojim natalnim kartama tu i tu poziciju planeta ili taj i taj planetarni aspekt oboljevaju od jedne te iste bolesti.
  - Pa tim pre je logično da odredjena planeta ili kako ti kažeš medjusobni položaji njih utiču na zemljotres ili oboljenje na primer.
  - Da, ali to je hipoteza na osnovu statistike. Takav zaključak ne može biti naučni. Eventualno otkrivanje uzroka bi bilo takvo otkriće da bi astrologiju iz momenta uvrstio u nauke. Znači ako astrologija želi da bude nauka, ona mora da otkrije uzrok: zašto Saturn izaziva zemljotrese. Odgovor na to pitanje bilo bi revolucionarno otkriće i kao što sam rekao to bi definitivno astrologiju uvrstilo u nauke.
  E sad, spomenuo bih još neke stvari koje su loše po pitanju ozbiljnosti astrologije. Prvo, često slušam rasprave izmedju zagovornika i protivnika astrologije. Slušao sam razna predavanja astrologa, što putem televizije, što putem interneta. Čitao sam članke astroloških stručnjaka sa nekih univerziteta u americi itd. U svemu tome mogu da konstatujem jednu dozu neozbiljnosti astrologa. Prvo, mislim da niko od njih, počev od običnog astrologa amatera, do profesora astrologije na jednom značajnom američkom univerzitetu, nema naučni pristup astrologiji.
  - Stani, rekao si da astrologija nije nauka, kako sada može neko da ima naučni pristup njoj?
  - Da, astrologija nije nauka. Ali imati naučni pristup nečemu ne znači da je to nauka, već da se naučnim metodama i sa naučnom ozbiljnošću pristupa jednom problemu, ma kakav da je.
  - Aha, recimo da sam shvatila.
  - Ako je jedan čovek ozbiljan i profesionalan, on će i gledanju u pasulj pristupiti sa naučne tačke.
  - Pa nauka je hladna i egzaktna, šta ako je ovde u pitanju neka mentalna energija, za koju nauka još uvek ne zna i samim tim ne možeš svim stvarima pristupiti naučno.
  - Sad si odvalila jednu glupost i ostala živa, hahaha.
  - Ja, što? Pa zar nije tako?
  - Naravno da nije. Imati naučni pristup ne znači samo matematički, fizički ili ne znam ni ja kakav sve pristup. Razlika izmedju naučnog priustupa problemu i nenaučnog jeste u ozbiljnosti, izmedju ostalog. Kada prustupaš nečemu naučno, onda su argumenti ključna stvar u donošenju nekih zaključaka. Ali ostavimo ovo za neki drugi put. Prosto se tačno zna šta zanči naučni pristup, a mi ćemo se udaljiti od teme ako nastavimo o ovome da razgovaramo.
  - Ok. Dakle, rekao si da astrolozi nisu ozbiljni, zašto?
  - Pođimo od toga da niko ne proučava suštinu astrologije. Svi astrolozi i dalje rade jedno te isto, imaju jedan te isti pristup astrologiji - statistika. Naravno nije to bukvalno suva statistika, ali na kraju se svodi na to. Razlika izmedju praastrologa i ovih savremenih jeste u načinu i tehnici statistike. Sada se uvode kompijuteri koji sa velikom preciznošću obradjuju astrološke podatke. Ali time oni ne zadiru u suštinske probleme astrologije. Oni nisu usmerili svoje znanje i rad ka otkrivanju eventualnih uzroka i veza recimo. Ja, naravno, ne očekujem da sada astrolozi sede i mozgaju i konstruišu neke instrumente za oktrivanje neke do danas nepoznate sile, jer je to veoma veoma, ali veoma teško i malte ne predaleko.
  - Da, baš sam htela da te pitam u vezi postojanja eventualne sile ili energije. Možda nauka ne zna da postoji tako nešto, pa odbija asrologiju.
  - To je poseban problem i o njemu ću govoriti malo kasnije. Sada bih da kažem nešto drugo.
  - Hajde, samo nemoj da zaboraviš
  - Haha, neću. Dakle, obzirom da je pravac istraživanja eventualnih novih sila, energija itd. takoreći nemoguć (bar za sada), onda bi astrolozi trebalo da se okrenu pravcu koji je realan i moguć sa sadašnjim stanjem, tj. nivoom nauke i tehnologije i uopšte mentalne svesti čovečanstva. Ja ne razumem zašto oni to ne rade. Zbog čega se niko ne trudi da istraži suštinu astrologije koji, kažem, treba da ide u pravcu mogućeg istraživanja. Dakle, naučni pristup.
  - Jel’ možeš ti to malo konkretnije da objasniš?
  - Da, baš sam sada nameravao to i da uradim.
  - Hajde, jer počinjem da se gubim, haha.
  - Prvo trebamo da znamo da se astrologija služi astronomskim dostignućima. Podjimo od problema Zodijaka. Naučno - astronomski - gledano Zodijak je skup sazveždja kroz koji Sunce, prividno, u toku godine prodje. Odnosno, Sunce se kreće prividno u toku godine po krugu koji se naziva eklipika. Sazveždja kroz koja prolazi ekliptika naziva se krug Zodijaka. Malo ljudi zna, da postoji u stvari 13 sazveždja zodijaka, a ne 12 kako to astrologija objašnjava. Izmedju Škorpije i Strelca, Sunce prolazi kroz još jedno sazveždje, a to je Ofijuh ili Zmijonoša. Iako se Sunce kratko zadržava u tom sazveždju jer prolazi kroz njegov najjužniji i najuži deo, ono se ipak u njemu nalazi odredjeno vreme. Drevni astrolozi su izbacili ovo sazveždje jer im je, zbog računice, bilo lakše da dele krug na 12, a ne na 13 delova. Današnja astrologija ne uvrštava sazveždje Zmijonoša u Zodijak, uz objašnjenje da nema nikakvog utiacja i razlike, te kada se Sunce nadje u Zmijonoši prosto se prepiše da se nalazi u Škorpiji, odnosno Strelcu. Takav stav astrologije je potpuno neozbiljan. Oni moraju da utvrde makar i najmanje nijanse razlike kada se Sunce nalazi u Zmijonoši, jer apsolutno je nelogično i nedopustiva je negacija evidentnog postojanja jednog sazveždja. Uostalom, mnoge stvari u nauci su zakomplikovane time što su neke konstante, zakoni itd. ili suviše mali brojevi ili umno nezamislivi itd. Medjutim, bez obzira na to, bilo bi veoma neozbilojno i neodgovorno od nauke da ne uvrsti dotičnu konstantu u računicu ili da negira evidentno postojanje nečega. Prema tome, ovo je još jedan primer za ozbiljnost nauke i nenauke. Druga stvar je problem precesije. Precesija je klaćenje Zemljine ose rotacije i za oko 27 500 godina, Zemljina osa rotacije opiše jedan konus, a nebeski pol opiše jedan pun krug. Stim u vezi, menja se i izgled neba, odnosno položaji, tj, koordinate nebeskih tela. Obzirom, da je velikih broj sadašnjih astroloških zaključaka izveden na osnovu statistike počevši od najranijih perioda civilizacije, to znači da se tadašnje računice odnose na tadašnji izgled neba, tj. tadašnje položaje nebeskih tela. A savremena astrologija još uvek koristi takve računice i zaključke, iako se nebo od tada značajno izmenilo. To znači da oni danas vrše računice za sadašnji period na osnovu podataka koji nisu tačni, jer su se položaji nebeskih tela promenili. Problem precesije ne odnosi se na celokupnu astrologiju i sve u vezi sa njom, naravno, ali se ipak odnosi na jedan njen deo. Prema tome, treba uvesti u astrološke račune i korekciju precesije. Uopšte treba ispitati uticaj precesije na promene astroloških računa. Astrolozi to ne rade. Oni da su ozbiljni oni bi istraživali ovaj problem i pokušali bi da nađu i da izraze vezu između precesije i astroloških računa i podataka.
  Dakle, naveo sam dva značajna problema astrologije. I izmedju ostalog, po ova dva problema, vidi se koliko je sadašnja astrologija ozbiljna. Mi ne možemo da se igramo kada su takve stvari u pitanju, pa da kažemo e ovo mi se ne svidja i neću sa ovim da se igram, tj. da se cimam, a ovo mi se svidja i sa ovim ću posebno da se poigram. Nauka ništa ne ostavlja po strani, u nauci se sve uzima u obzir, pa čak i tela koja imaju zanemarljivo malu masu kada se govori o masama.
  - Tvoj savet je astrolozima je , dakle, uozbiljite se))
  - Pa, da. Ja bih voleo da se uozbilje jer u stvari to ide njima u prilog. Oni će time prikupljati argumente i naučnim pristupom, oni se u stvari približavaju nauci (ukoliko astrologija stvarno postoji).
  - Aha. Dakle, hoćeš li mi već jednom odgovoriti na pitanje koje sam ti postavila na početku Ja sam te pitala da li veruješ u horoskop, a ti mi ispričao čitavu filozofiju. Šalim se, ali stvarno bih volela da konkretno čujem odgovor: da ili ne?
  - Odgovoriću ti, ali pre toga da kažem ono što sam rekao da neću zaboraviti.
  - Jao, pa da. Lepo sam ja rekla da ti ne zaboraviš, jer znam da ću ja sigurno, hahaha. Zanima me tvoje razmišljanje u pravcu postojanja nekih novih sila ili energija ili čega već. Uopšte zašto ne vlada stav da sadašnja nauka, tehnologija i tehnika nisu u mogućnosti da otkriju postojanje tih sila, a sve u vezi astrologije naravno?
  - Postoje dva aspekta sa koga možemo sagledati to pitanje. Prvi je naučno logički, a drugi aspekt je filozofski. Sa aspekta naučno logičkog mi naše razmišljanje moramo da baziramo na osnovu svih poznatih zakona prirode, na osnovu fundamentalnih sila i interakcija. Sa takvog aspekta naučnici su u mogućnosti da predvide nešto što ne postoji, odnosno nešto za šta još uvek ne znamo da postoji. Najplastičniji primer za to su crne rupe. Naučnici su bukvalno na papiru dokazali da takva tela jednostavno moraju da postoje. Niko ih nije video, niko ih nije registrovao na bilo koji način, medjutim, obzirom da je njihovo postojanje matematičkim računom, uzimajući u obzir sve zakone prirode, dokazano na papiru, nauka je definitivno prihvatila njihovo stvarno postojanje. Dosta kasnije, astronomi su pronašli posredne empirijske dokaze. U centrima aktivnih galaktičkih jezgara dogadja se nešto, što može da se objasni samo postojanjem crne rupe na tom mestu, i tako dalje. Dakle, one stvarno postoje. To vam govori o egzaktnosti jedne nauke. Kada je nešto egzaktno, onda je egzaktno za svagda i svuda. Jačina svih sila izmedju dva tela, izmedju ostalog, zavisi i od daljine tih tela. Ako postoji neka, nama nepoznata, sila, onda je logično da njena jačina zavisi i od daljine. Sa astrološke tačke gledišta, tj. način interpretacije uticaja planeta, definitivno ukazuje na to da ta sila nema veze sa daljinom. Daljina planeta u astrologiji ne igra nikakvu ulogu, jer se interpretacija uticaja planeta ne menja sa njihovom promenom daljine. Ako postoji sila čiji uticaj ne zavisi od daljine, onda se ona ne uklapa u fundamentalne zakone prirode i po drugim osnovama. Zato je nemoguće istraživati i razmišljati o eventualno novoj sili sa naučne tačke gledišta.
  - Znači, ostaje nam filozofski pristup.
  - Da. Sa filozofskog aspekta, sve je dozvoljeno. Ramišljati u tom pravcu nismo skoro ničim ograničeni. Jednostavno možemo da zamislimo jednu silu ili još bolje da se izrazim “uticaj” koji se ne uklapa u fundamentalne zakone prirode. Na taj način, ne verujem da će u skorije vreme, ili ikada, biti dokazano stvarno postojanje takvog uticaja. Dakle, svako novo otkriće bilo da je vezano za Kosmos, Zemlju, biologiju, hemiju itd. prosto se uklapa u prirodu i način njenog funkcionisanja. Moguće je, i nije nerealno, razmišljati da postoji deo prirode koji nam je nepoznat u kontekstu funkcionisanja. Ali istraživati taj nepoznati deo prirode, skoro je nemoguće na sadašnji način.
  - Pojasni.
  - Pa, ako razmišljamo filozofski i samo filozofski nećemo se pomeriti sa mrtve tačke. Nikada nećemo saznati za stvarno postojanje takvog dela prirode. U nauci mora da se desi neki spektakl. Dakle, potrebno je da se otkrije nešto, što će nam makar otškrinuti prozor ka tom nepoznatom delu prirode. Prema tome, mi moramo da imamo polaznu tačku u našem istraživanju. Jer, Kosmos je Kosmos - jedan sistem. Eventualno nova sila ili uticaj na kraju krajeva ne mora da zavisi od daljine ili mase recimo. Ali ona mora, taj uticaj mora po nekom osnovu da se uklapa u Kosmos, u sistem funkcionisanja Kosmosa. U Kosmosu sve je povezano. Svaka situacija, svako telo, svaki uticaj može se preko nečega objasniti. Potpuni je apsurd razmišljati da nešto ne može da se objasni preko nečega. Jer to je onda negacija sistema, a on definitivno postoji.
  - I dalje nisam skapirala, da li veruješ u astrologiju ili ne. Mislim da je to jednostavno pitanje.
  - Ako misliš da je to jednostavno pitanje, onda sam ja za badava sve ovo pričao.
  - Ne, uredu je kompleksnost tog pitanja, ali mene interesuje, da li ti veruješ u astrologiju?
  - Sve ovo sam ispričao, izmedju ostalog, da bih pokazao da nije moguće na to pitanje odgovoriti tako jednostavno sa da ili ne. Dakle, ubeđen sam da pitanje astrologije nije pitanje verovanja već egzaktnosti. Ja sam otvoren prema astrologiji.
  - Otvoren?
  - Da i mislim da bi svi trebalo da budemo otvoreni prema astrologiji.
  - Šta konkretno to znači?
  - To znači da ja ne verujem u astrologiju na način na koji verujem da je Zemlja okrugla. Eto, ako insistiraš da upotrebim reč verovati.
  - Aha, dakle ti veruješ kada je u pitanju astrologija da tu nešto postoji?
  - Čak ne ni to. Smatram da astrologija ima jedan potencijal koji nije zanemarljiv. Taj potencijal postoji zahvaljujući viševekovnom radu ljudi koji se bave astrologijom. Upravo zbog tog potencijala ja smatram da astrologija, dakle, ima šansu da se dokaže, ali isto tako ima i šansu da propadne. Da li će se dokazati ili propasti zavisi od raznih faktora, a neke najznačajnije faktore sam već pomenuo. Prema tome, zbog postojanja takvog potencijala, mislim da je neodgovorno od svakog čoveka ako u startu odbaci astrologiju kao moguću disciplinu. Treba prepustiti da vreme pokaže pravo lice astrologije.
  - E, setila sam se. Znam kako ću da te uteram u ćošak
  - Hahaha...
  - Postaviću ti pitanje, na koje ćeš morati konkretno da mi odgovoriš jer nema druge.
  - Kekeke, ‘ajde probaj.
  - Da li znaš koji si horoskopski znak?
  - Znam, ja sam bik.
  - Ok. E, sad ide moje ofanzivno pitanje Da li tebi znači nešto taj horoskopski znak? Da li ti znači bilo šta, to što si bik u horoskopu? Hajde sad’ da te vidim kako ćeš da se izvučeš.
  - Da, znači mi šta sam u horoskopu.
  - Wow, pa ovo je totalno neočekivan odgovor. Iako sam mislila da nema druge nego da mi dogovoriš sa da ili ne, ipak je postojala sumnja da ćeš opet početi da filozofiraš. A sada mi reci šta ti znači?
  - E, ovako. Do pre tri godine astrologiju sam shvatao kao zabavu. Znao sam o znakovima horoskopa kao i svaki prosečan običan čovek, dakle po jednu dve rečenice o svakom znaku; tipa: Bik je tvrdoglav, Blizanci lažu, Rakovi su inteligentni itd...Moje interesovanje za astrologiju počelo je tako što sam imao potrebu da saznam koji horoskopski znak je devojka u koju sam se zaljubio. Nisam je poznavao, nismo bili čak ni na ćao-ćao. Bio sam potpuno u ne znanju. Svaka informacija o toj osobi bila je dragocena, već kako to ide kada se zaljubi jedan srednjoškolac. Onda je do mene, sasvim slučajno, došla knjiga velikog astrologa Linde Gudman “Sunčevi znaci”. Knjiga je pisana u veoma interesantnom stilu. Kroz životne situacije i događaje, kroz humor i primere, Linda G. je provukla ogroman broj informacija o svakom znaku. To je jedan svojevrstan edukativni roman. Čitajući knjigu, odmah sam zapazio koliko je dobra ta predstava o znacima.
  - Dobra? Hoćeš reći tačna?
  - ‘adje nek bude tačna.
  - Dakle, nisam mogao da verujem kako se svi koje ja poznajem uklapaju u navedene osobine, događaje i situacije. Kako knjiga sadrži i fizičke osobine svih znakova, mislim da sam se naoružao znanjem, da konačno provalim šta je moja osoba, u koju sam se zaljubio, u horoskopu. Dok ti ovo pričam i dalje ne znam, jer ne mogu da potvrdim, ali to sada nije bitno. Ono što je bitno jeste da sam svoje znanje i tačnost astrologije proveravao u praksi na sasvim konkretan način. Prosto sam se zapanjio.
  - Zbog čega si se zapanjio, tačnošću ili te je nešto konkretno zapanjilo?
  - Zapanjio sam se saznanjem da imam jednu novu moć, da sam razvio jednu novu moć, ili ti osobinu.
  - Hoćeš da kažeš da ono što si naučio iz te knjige, da se to definitivno potvrdjuje u praski. Da su svi blizanci lažovi, a?
  - Prvo nisu svi blizanci lažovi, o tome ćemo posle.
  - Nego?
  - Nije najznačajnije to što sam skapirao da se sve osobe koje poznajem uklapaju u svoj znak savršeno. To jeste definitivno ostavilo veoma snažan utisak na mene, ali ne i najjači po tom pitanju. Ono što je mene zapanjilo, ono zbog čega ja mislim da je vredan astrološki potencijal o kome smo pričali maločas, jeste saznanje da ja umem da pogodim ko je šta u horoskopu, a da osobu ili prvi put vidim ili je znam, ali ne i njen znak. Da, mogućnost da pogodim šta je neko u horoskopu, definitivno mi ukazuje da je taj potencijal koji ima astrologija vredan i da ga ne treba zanemarivati.
  - Hoćeš da kažeš da si ti video neku osobu i da si joj pogodio šta je u horoskopu?
  - Da, upravo to.
  - Hajde ja malo da budem skeptična, pa da te pitam da li si iz prve pogodio i u koliko slučajeva si pogrešio?
  - U početku, kada mi je da se tako izrazim astro-radar bio na vrhuncu, odnos pogrešnog i tačnog bio je 1:10. Dakle, od deset pogađanja pogrešim jednom. Ali, i kad pogrešim ne pogrešim kardinalno.
  - Hmz, šta to znači sada?
  - To znači da nisam omanuo za 1800, već sam bio blizu. A, u nekim slučajevima dešavalo se da je osoba npr. Lav u podznaku, a ja sam mislio da je u znaku. Ono što je još zanimljivije, jeste da mi se dešavalo da pogodim ko je šta u znaku, u situacijama kada sam samo video delić jedne osobe. Npr. bio sam kod drugarice na kafi. Ona je snimala u kući neki rad za fakultet i po celoj sobi bili su reflektori i jedan paravan. Onda je došao njen kolega sa fakulteta da joj donese neku bateriju valjda za kameru. On je provirio iza paravana da se pozdravi samnom. Bukvalno sam mu video samo pola lica. Naravno, prvi put ga vidim, to da ne zaboravim da spomenem. Mislim, nisam ga ni tada video, već kažem, samo pola lica koje viri iza tog paravana. Sve što je rekao bilo je “ćao”, a onda je otišao. Kada je drugarica došla kod mene, prvo što sam joj rekao bilo je: “ovaj mora da je blizanac u horoskopu”. Nastao je veliki smeh jer jeste blizanac. I tako, dešavale su se razne situacije u kojima sam ja uspevao da pogodim ko je šta u znaku. A ona, moja drugarica, bila je veštija od mene.
  - Ok. I kako sada ti interpretiraš sve ovo što si ispričao? Mislim, koje je tvoje objašnjenje za tako nešto?
  - Smatram da postoje grupe ljudi sa sličnim ili istim osobinama, kao i karakteristične fizičke crte u okviru te grupe. Iz mog iskustva, dakle ličnog iskustva, ja sam utvrdio, tj. sebi dokazao da je tako.
  - A te grupe su pretpostavljam horoskopski znaci?
  - Da.
  - Znači ti veruješ da svaka osoba koja je rođena npr. u znaku Lava ima iste ili slične osobine i neke fizičke karakteristike kao i druga osoba koja je rođena u znaku Lava?
  - Mislim. Ali kasnije ću reći nešto o problemu koji se tu javlja. Sada da kažem još nešto o ovome. Dakle, svih 12 znakova imaju svoje karakteristike, što mentalne što fizičke. Pored toga, postoje još neke podele između znakova, a to je podela prema elementu, prema polu i prema promenljivosti. Pa tako se dvanest znakova dele na zemljane gde spadaju Bik, Devica i Jarac; vodene gde spadaju Rak, Škorpija i Ribe; vatrene gde spadaju Ovan, Lav i Strelac i vazdušne gde spadaju Blizanci, Vaga i Vodolija. Prema polu Ovan je muški znak, Bik je ženski, Bliznaci su muški, Rak je ženski i tako redom. Prema promenljivosti postoje fiksni znaci gde spada npr. Bik, zatim kardinalni itd...A pored toga svaki znak ima svoju planetu - vladara. Pa tako, npr. Strelcem vlada Jupiter, Vodolijom Uran, Ribama Neptun itd...
  - Ako smem da pitam, što si ti sada naveo sve ovo?
  - Zato što smatram da su te navedene stvari tačne. Iz ličnog iskustva ja sam uvideo da je ovakva podela izuzetna i određena i nije slučajna. Nije slučajno određeno da je Bik zemljani fiksni i ženski znak, te da mu je planeta vladar Venera. Dakle svaki element se savršeno uklapa u drugi i tako čini jedan sistem horoskopskih znakova.
  - Ok. Sada da te pitam, koji je to problem koga si spomenuo?
  - Problem je vezan za ljude. Oni koji ismejavaju astrologiju, kada im kažeš da je Bik tvrdoglav, oni će cinično i kroz smeh odgovoriti: e pa ja sam Bik i uopšte nisam tvrdoglav, a moja drugarica je Rak i uopšte ne menja brzo raspoloženje.
  - To si naveo jedan primer?
  - Otprilike, ovim izmišljenim primerom sam pokazao klasičnu reakciju takvih ljudi. Ljudi banalizuju sistem horoskopskih znakova i njegovu kompleksnost svode na fraze. Prvo treba svakom normalnom i odgovornom čoveku biti jasno da je sistem horoskopskih znakova kompleksan sistem. Drugo, treba čovek da ima talenat, tj. sposobnost da uvidi kod čoveka one psihofizičke karakteristike koje nosi njegov znak. Upravo zato sam ranije mogao da tako dobro pogađam znakove. To ne može svako. Svako može da pročita obimnu literaturu o ovom sistemu, dakle svako može da zna teoriju. Ali ne može svako da uvidi tu teoriju u praksi. U većini slučajeva glavne, frazne, karakteristike znaka su prikrivene iza nečeg drugog. Osim toga, u ozbiljnim astrološkim knjigama nigde ne piše da su svi Bikovi tvrdoglavi, niti da su svi Lavovi egocentrični recimo. Postoje ljudi kojima se u ponašanju i fizičkom izgledu uopšte ne vide osobine tog znaka u kojem je rođen, ali on je ipak taj znak i ja to mogu da vidim.
  - Kako to?
  - U osnovi se radi o tome da se posmatra osoba kao celina, dakle sveukupnost osobe. Zatim, povezivanjem njenih određenih karakte-ristika sa tom celinom daje konačnu sliku i tu malte ne ne može da se omane.
  - Zanimljivo.
  - Da, a pomenuo bih i to da sve frazne karakteristike nikada nisam posmatrao kao suve definicije. Kada je neko tvrdoglav, postoji veliki broj načina na koji je neko tvrdoglav. Kada neko laže, postoji milion načina na koji može neko da laže, itd. Prema tome, kada bi čovek uvideo kompleksnost sistema horoskopskih znakova, a pri tom u shvatanju istog unosi i poznate psihološke teze, lako bi uvideo da je taj sistem veoma precizan.
  - Sada mi nešto nije jasno. Ako veruješ u horoskop, a kako si maločas rekao da si sebi dokazao njegovu tačnost i sad kažeš da je veoma precizan; zar ne misliš da bi astrologija ipak trebala da se uvrsti u nauke? Zar ne želiš da se ta tačnost proglasi naukom?
  - Ne mislim i ne daj bože da se sa sadašnjim stanjem to desi, da se astrologija uvrsti u nauke. Kada bi svetska naučna javnost proglasila astrologiju kao nauku to bi bio skandal neviđenih razmera.
  - Čekaj, objasni mi sad zašto?
  - Kao što sam rekao, postoje tačno utvrđeni elementi koja neka delatnost mora da zadovoljava da bi bila nauka, a da astrologija ne ispunjava skoro ni jedan taj kriterijum. Nisu bez veze ustanovljeni ti kriterijumi. Oni jednostavno moraju da se zadovolje i tu nema drugog izlaza. Bio bi potpuni debakl kada bi se oni zaobilazili, a to bi između ostalog pokazivalo i izuzetno veliku neozbiljnost i neodgovornost ljudske civilizacije. To što ja smatram da je sistem horoskopskih zankova tačan i precizan, ali ne samo ja, neka smatraju svi ljudi na svetu da je tako; to nikako ne znači da bi astrologiju trebalo uvrstiti u nauke. Vidi, time što sam ja iz iskustva dokazao sebi da je sistem horoskopskih znakova tačan, ja nisam shvatio njegovu suštinu i niko i dan danas ne zna njegovu suštinu. Prosto mora da se otkrije, zašto je Bik Bik, zbog čega je Škorpija fiksni znak, zašto Mesec utiče na emocije, a Uran na promene.
  - Aha, sad sam shvatila. Mi znamo posledice, ali ne i uzrok.
  - Upravo to. Ljudi su oduvek znali i uviđali da jabuka kad pada, pada ispod drveta. Njutn tu nije ništa novo primetio. Međutim, on je otkrio uzrok, on je odgovorio na pitanje zašto jabuka pada ispod drveta, a ne 100 metara od njega ili zašto ne poleti u vis, nego baš pada ispod njega.
  - Dakle suština astrologije i posle nekoliko hiljada godina njenog postojanja zavijena je velom tajni?
  - Da. Niko ne zna šta se u stvari tu dešava, astrolozi su vrlo upućeni u posledice, ali nemaju pojma niti bilo ko ima pojma o čemu se tu zapravo radi. A to je ključ u raskrinkavanju astrologije.
  - Pa čekaj, iz tvog prvobitnog izlaganja shvatila sam da ti smatraš da su šanse da astrologija bude nauka i da tu definitivno nešto postoji pola-pola, tj. 1:1. A sada, na kraju izaganja, kada si počeo priču u sistemu horoskopskih znakova shvatila sam da su veće šanse da astrologija bude nauka u budućnosti i da su veće šanse da se tu otkrije da nešto postoji, nego da je suprotno?
  - Ne. I dalje smatram da su šanse 1:1. A to što verujem u sistem horoskopskih znakova ne ide u korist astrologije.
  - Kako sad pa to?
  - Tako što apsolutno ne mora da znači da sistem horoskopskih znakova ima neke veze sa astrološkom interpretacijom koji astrolozi zastupaju. Možda ima veze, ali možda i nema.
  - Hmz. Tek sada ništa ne razumem.
  - Pa vidi, suština sistema horoskopskih znakova kao što sam rekao nikome nije poznata. Uzrok njegove tačnosti ne mora da leži u astrološkoj interpretaciji.
  - Moraš da mi daš primer, pošto mi i dalje ništa nije jasno.
  - Hmz. Mislim da nemam primer koji će izuzetno plastično objasniti na šta zapravo mislim. Ali pokušaću ovim. Tačnost sistema horoskopskih znakova ili uticaja planeta, možda bi moglo da se objasni placibo efektom. Odnosno uzork i suština astrologije možda leži u ovom-placibo efektu. Ako se kojim slučajem dokaže da je tako, onda ćeš se složiti da to nema nikakve veze sa astrologijom i samim tim mnogo što šta bi palo u vodu, a astrologija bi prestala da postoji u krajnjem slučaju i kroz neko vreme.
  - Ok. sad mi je jasnije, ali ne baš kristalno.
  - Ako astrologija tvrdi da X utiče na Y, gde X predstavlja elemente astrologije: planete, znaci, apsekti itd...a Y čoveka, tj. ljude.
  - Pratim...
  - Ako se u stvari dokaže da neko Q utiče na Y, a ne X; a da je X u stvari deskriptivna metoda da Q utiče na Y, onda je očigledno da X kao uticaj ne postoji. Q može da bude kao što sam rekao npr. placibo efekat ili nešto drugo.
  -Ok. Mislim da sam shvatila. Znači ti misliš da je moguće da je astrologija u stvari samo deskriptivna metoda, jedna obična deskripcija nekog Q uzroka?
  - Da, to je moguće. I zato ne mislim da su šanse, da je astrologija ipak nauka, povećane time što verujem u sistem horoskopskih znakova. Ali ne radi se samo o deskriptivnoj mogućnosti, već tu postoji verovatno još niz mogućih rešenja.
  - E, sada sam sigurna da te u potpunosti razumem. Pre nego što ću ti postaviti poslednje pitanje, jer smo poprilično razgovarali o astrologiji, a moram da te intervijuišem za još dosta toga, upravo mi je palo napamet sledeće pitanje. Rekao si da je Njutn otkrio uzrok zašto jabuka pada tu gde pada - dakle gravitaciju, a da astrologija nije ustanovila zašto npr. Uran izaziva promene. Interesuje me sledeća konstatacija. Njutn, niti sada bilo ko drugi ne zna zašto se dva tela privlače, isto tako se ne zna zašto su magneti magneti i zbog čega se oni u stvari privlače i mnoge druge stvari u nauci nisu objašnjene. Šta ćemo sa time, a upitanju su egzaktne fundamentalne nauke? 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  13.03.2005.
  Lokacija
  NS
  Poruke
  141
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano

  Mrzi me da citam

 3. #3
  Zainteresovan član Tamarela (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2004.
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  281
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano

  Citat Original postavio begmaki
  Mrzi me da citam
  i mene

 4. #4
  Buduća legenda loop (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2005.
  Lokacija
  u senci divljeg kestena
  Poruke
  9.161
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  a ja pomislio "vidi ovde dva odgovora, zar je neko stvarno ovo procitao"

  ja sam procitao pocetak i nije losh, ali stvarno nisam toliko dokon da citam ovo do kraja

 5. #5
  Zaslužan član ? (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2004.
  Poruke
  15.076
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  aj procitala na preskok dobro je majke mi mada nisam bash sve

  !!!!!!!

  brate zanam za teoriju o 12 tipova mimo astrologije objasnjenje javi mi se na private

  dobar je intervju, neobican je, kao da pricaju dva drugara, i slazem se otprilike s tim !!!!!

  odakle je ovo?

 6. #6
  Legenda Fixa (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  12.817
  Reputaciona moć
  1026

  Podrazumevano

  e i mene je mrzelo da citam, kad sam video koliki je tekst, stajao mi je na kompu jedno mesec dana i nikako da predjem fazon prvi pasus. a onda sam jednom reko, ae jbt da procitam ovo ili da ga brisem. znaci u jednom dahu sam ga ischitao; i mnogo je lakse, naravno, kad se odstampa.

 7. #7
  Zaslužan član ? (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2004.
  Poruke
  15.076
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  a odakle je

  jedno 10 ekrana : )))

 8. #8
  Legenda Fixa (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  12.817
  Reputaciona moć
  1026

  Podrazumevano

  ne znam, surfovajuci, nasao sam na nekom sajtu u vezi astrologije.

Slične teme

 1. Neki piju od tuge,neki od srece a mi pijemo od jutros
  Autor cheda@ u forumu Dom i porodica
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 04.01.2007., 12:31
 2. Intervju sa Comskim
  Autor 00 Chief Parish u forumu Politika
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 13.05.2006., 14:41
 3. intervju
  Autor stane u forumu Zdravlje
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 25.07.2005., 17:36
 4. postoji li neki sajt gde moze da se pogleda neki film?
  Autor varius u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 13.02.2004., 13:56

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •