Agnosticizam - Strana 7

Pogledaj rezultate ankete: Moje mišljenje o agnosticizmu je:

Glasova
36. Ne možete glasati na ovu anketu
  • Pozitivno

23 63,89%
  • Negativno

8 22,22%
  • Nemam mišljenje

3 8,33%
  • Nešto četvrto

2 5,56%
Strana 7 od 7 PrvaPrva ... 34567
Prikazujem rezultate 151 do 156 od 156

Tema: Agnosticizam

Domaćin muzjak (avatar)
    Učlanjen
    01.08.2006.
    Pol
    muški
    Van pameti - u Lazi. . Status: Nepostojeći član
    Tekstova u blogu
    4
    Reputaciona moć
    1212

Podrazumevano Re: Agnosticizam

Citat Original postavio hogarius Pogledaj poruku
    Drugim recima, hteo si da kazes da je u pitanju lakovernost.
    Nije lakovernost već neophodnost i neminovnost. Tako je čovek konstruisan i kao takav je opstao. Da nije bilo toga verovatno ne bi ni opstao. E sad, očigledno to utiče da se pojave i druge konsekvence koje nije lako celovito sagledati i odrediti da li su negativne ili pozitivne i sa kojih aspekata.

Da dodam, hipnoza nije uvek rezultat volje hipnotisanog.
    Poslednji put ažurirao/la muzjak : 02.08.2012. u 12:30
    UM CARUJE, DUNDO MAROJE
    Tema u kojoj su se odmah svi složili, propala je.

Elita goranbeograd (avatar)
    Učlanjen
    27.10.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    1
    Reputaciona moć
    306

Citat Original postavio muzjak Pogledaj poruku
    Ne možeš da znaš, možeš samo da pretpostavljaš, a to je razlika. Kad bi to shvatio, bio bi malo kritičkiji. Ali nije svakome dato da shvati.

Naravno da molitva nije bezdejstvena. Baveći se hipnozom to sam ustanovio pre više od 30 godina.
    No, hipnoza nije nešto previše mistično. Zasniva se na podložnosti čoveka na sugestiju. Kako onu koja dolazi spolja tako i onu od samoga sebe.
    Takva je ljudska psihička konstitucija. Ta sugestibilnost mu je potrebna da usvoji reflekse koji će mu trebati za život.
    ...ниједно жемско се не породи јербо мужјак не мере...
    како објаснити оном ко не жели да схвати?

Legenda fisherman1 (avatar)
    Učlanjen
    30.01.2012.
    Pol
    muški
    Reputaciona moć
    2305

Citat Original postavio goranbeograd Pogledaj poruku
    ...ниједно жемско се не породи јербо мужјак не мере...
    Ak ne mere on -tu smo mi da pripomognemo...
    Pitam onog kneza,a on doveo mladu snajkaču i tražio od doce zamenu za vijagru jer će vijagra da mu udari na srce,je li treba pomoć,a on nezahvalni Cigan ni pet ni šes:
    "Id u p...izdu materinu,hebo te doca-cinkaroš...!"
    Ne vredi moj Gorane-ostalo da se razmnožavamo prostom deobom ko zeleni bićari...
    Tek pametan uviđa svoju glupost.

Početnik
    Učlanjen
    20.12.2012.
    Pol
    muški
    Reputaciona moć
    0

Pronasao sam se u agnosticizmu.

Postoji toliko mnogo vjera u svijetu i one samo razdvajaju ljude. Zbog njih su vodjeni ratovi i izgubjeno bezbroj zivota. Mislim da to nije svrha vjere i zato ipak biram agnosticizam, vjerovanje u nesto "iznad nas" je dovoljno..
    Hocu u Kanadu!

Legenda stnco (avatar)
    Učlanjen
    26.07.2006.
    Pol
    muški
    Reputaciona moć
    215

Citat Original postavio Rufus Dinaricus Pogledaj poruku
    Agnosticizam je filozofsko i teološko verovanje da je spiritualna istina, kao što su postojanje Boga, bogova ili božanstava, nepoznati ili ih je nemoguće utvrditi. Reč agnosticizam prvi je počeo da koristi Thomas Henry Huxley 1869. godine, a koristi se i za one koji nisu ubeđeni ili ne pridaju značaja saznanju o postojanju božanstava ili drugih duhovnih pojava. Reč agnostik vodi poreklo od grčkog α (bez) i γνοςισ (znanje).

Agnostici mogu da tvrde da je nemoguće doći do potpunog i sigurnog duhovnog saznanja; neki dopuštaju da je to i moguće, ali oni lično nemaju takvo saznanje. Agnosticizam u oba slučaja uključuje skepticizam prema religioznim verovanjima.

Neki agnostici veruju da religijska verovanja nisu dokazana ili ih je nemoguće dokazati. Agnostik recimo može da smatra da religijske norme treba da budu dokazane kako i naučne, eventualno koristeći naučne metode.

Najpoznatiji agnostici (u modernom shvatanju reči) bili su Thomas Henry Huxley, Charles Darwin i Bertrand Russell. Neki smatraju da je David Hume u svojim radovima, pre svega u Dijalozima o prirodnoj religiji iskazao agnostičarske stavove, mada oko toga ima neslaganja.

+++++++++++

Vaše mišljenje o agnosticizmu ? "Mlaki ateizam", filozofski skepticiam u formi teološkog verovanja, puka neodlučnost i nesigurnost ili pak nešto sasvim drugo ?

Sebe smatram agnostičkim ateistom. Ne vjerujem u postojanje božanstva ili božanstava, i takođe smatram da je to pitanje nedokazivo.
    Animizam--->totemizam--->politeiam--->(na kraju neizbežni) ateizan. Agnosticizam je prelazna faza teizam--->ateizam, koji nije neophodan.
    Voljeni nikada ne umiru.

Zaslužan član Reckless (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2007.
    Pol
    muški
    Reputaciona moć
    288

Moguce, ja ne kazem sad "E nije tako." jer ipak znam neke ljude kojima je to zaista bila prelazna faza iz teizma u ateizam, ali opet, ne mora da znaci.

A isto tako cuo sam i stav kao da su agnostici zapravo ateisti, ali oni ne smiju da javno kazu da su ateisti, kao kukavice. Pa ponekad zaista stavim prst na celo i zapitam se da li je taj sto je to izjavio uospte razmislio o tome. Ukratno receno, glupa izjava, a evo i zbog cega to mislim.

Ateizam je pojam poznat svakoj budali, i svi znaju sta to znaci, ali agnosticizam je pojam koji nije bas poznat svakome, veliki broj ljudi nema blage veze, jer nikad nijesu ni culi za to. Pa kad kazem nekome da sam agnostik, ne samo sto moram da mu objasnjavam sta je to, na cemu se zasniva, i sl. no moram takodje da mu kazem da to nije nikakva organizacija, no licno teolosko tumacenje o postojanju visih sila, licni stav, da to nije nikakva sekta Prema tome, puno je em lakse em treba manje hrabrosti reci da ste ateista, nego agnostik.

Dalje, citao sam izjave ljudi da su oni i ateisti i agnostici u isto vrijeme jer se ateizam bazira na (ne)vjerovanje a agnosticizam na (ne)znanje sto je potpuno razlicito. Moze biti, ali kad bih bio i jedno i drugo, onda bi mi bilo 30 puta lakse reci da sam ateista, nego agnostik, a razloge sam naveo u prethodnom pasusu. A ne smatram sebe vjernikom, jer sve price koje sam cuo, tipa dobri idu u raj, losi u pakao, zatim jedna sila koja nas gleda sve i odlucuje o nasim sudbinama, pa treba da se svi bojimo te sile i da ne nabrajam sad, sve te price su za mene nekako nametnute, plod su necije maste, pa sad se mnogi toga pridrzavaju. U tako nesto ne mogu da povjerujem jer nemam nekog osnova osim prica nekih za koje nema dokaza.

A isto tako, ne mogu da povjerujem je sve sto nas okruzuje nastalo iz nicega. Pa morao je neko ili nesto stvoriti univerzum, teisti tvrde da je Bog stvorio, i to moze da prodje, ali ko je stvorio stvaraoca? Mnogi ce reci "Pa on, misleci na Boga, je vazda postojao" ali to je meni pokazatelj da taj koji to izjavi nikad nije prije toga ni razmisloi o tome. A ateisti su zadovoljni Teorijom Velikog praska, ili Big Bang Theory, i meni je prihvatljivija od ove prve, ali je li to pocetak svega, da li je postojalo prije toga nesto ili je sve nastalo iz nicega?

To je samo jedan primjer, ne mogu pisati sve. Ne kazem ja, mozda promijenim misljenje, mozda saznam nesto sto ce me natjerati da to uradim, ali jedno cu uvijek raditi, a to je traziti istinu, svoju neku istinu, koju nijesam a i male su sanse da cu je za zivota naci. Pa zato ne mogu biti nista drugo no agnostik, jer mi nista drugo ni ne preostaje. Danas vjerujem u jedno, sjutra cu vjerovati u nesto drugo, ali svijest o tom (ne)znanju ce uvijek postojati, tako da agnosticizam je meni najprihvatliviji, a svjestan sam da mnogo pametnijih i ucenijih ljudi od mene misle drukcije

Strana 7 od 7 PrvaPrva ... 34567
Vrh strane

Slične teme

1. Agnosticizam i religija
    Autor fisherman1 u forumu Religija
    Odgovora: 105
    Poslednja poruka: 22.06.2012., 20:20
  2. Agnosticizam i deizam
    Autor Septimius u forumu Religija
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 06.07.2009., 20:04

Pravila za slanje poruka