Original postavio
Лички гусар
Po sjecanju bi ti mogao ovo reci... Tkz. kraljevina jugoslavija je bila ruglo u svakom smislu - politicko, ekonomsko, zakonsko itd. (pa tu cak sam kralj izvrsio drzavni udar i srusio zakone koje je sam skrojio?).. Cak i tada, pred sam rat, Englezi i Francuzi itd. imali su daleko veceg udjela u ekonomiji tkz. kraljevine, nego Njemci, pa time i interesa.. Ovo pisem po sjecanju, a sad me mrzi da prebiram po knjigama. Najveca srpska nesreca je bas ta "jugoslavija"... ona je vezala Srbima ruke, ona ih je gurala u propast i stradanja...
Ja vjerujem da bi Srbi, da su bili sami, daleko bolje prosli... moguce je da bi cak izbjegli rat, a ako i ne bi, on bi bio nista gori nego recimo od onog u Holandiji ili Norveskoj. Dodje jako nevrijeme, a ti se pokrijes ceradom, pa neka i prokisnjava i nek se malo smrznes, ali nevrijeme prodje i izadje sunce ... a tebi ne fali ni pero. No, "jugoslavija" je Srbina bacila na vjetrometinu, i bez cerade i bez obuce i bez odjece .. da se smrzne i - crkne...
Samo misljenje o Slovenima nije nista znacilo.. niti je tu bio problem u samim Slovenima kao Slovenima, osim puke propagande... vec je problem bio u tome sto su Sloveni stajali na putu prosirenja na istok, pa su zbog toga i stradavali.. Mi nijesmo bili na istoku niti u tijem planovima, pa stoga ne vidim da bi prosli kao Rusi, Poljaci, Cesi, pa i Slovenci ...
I jos jedna stvar... Nedicu se prigovara da je bio izdajnik, kolaborator i sl. gluposti.. a taj isti Nedic je odbio da posalje srpsku SS diviziju na istocni front.. Ja bi licno volio da je on to uradio, jer vjerujem da bi to spasilo stotine iljada srpski zivota i olaksalo polozaj Srba u cijeloj bivsoj tkz. kraljevini ... a ni "tisucljetna uljudba" ne bi mogla onako tamaniti Srbe kako je tamanila.
Pošalji link