sta je bolje catv ili satv ?

Satelit ant.-gledas ono sto zelis (ili ono za sta si sposoban da provalis).Treba ti mesto,oprema i u zavisnosti od kvaliteta uredjaja NOVAC.(Sat risiver+ant+motor+modul=500 do600 e ILI SkyStar2 kartica u komp(oko 70e) + moror+tanjir (oko 150 e)=oko 250e.Nije sigurno da ce se interesantni kanali otvarati za DZABA doveka...
Kablovska-gledas sta ti serviraju,nije sigurno da te to sve zanima,ali nemas toliko izdataka odjednom stim da placas pretplatu cija vrednost zna da poraste bez da se dobije neka posebna usluga ,a opet dobijas par kanala koji se tesko otvaraju piratski(ili nikako!)
Sve u svemu obe imaju i prednosti i mana.
 
Pa, kazu da je chesto DVB-S signal kvalitetniji od DVB-C, ukoliko je sat. antena dovoljno dobra. U DVB-C modulatoru MPEG-2 signal prolazi kroz iste stepene kondicioniranja kao i u satelitskom standardu, jedino shto nedostaje korak konvolucijskog kodovanja, shto je i razumljivo zbog hm, robusnijom medija prostiranja. Kablovski prenos ima i jachi odnos signal/shum i nema toliko problema sa refleksijom pa se i primenjuju dig. modulacije veceg kvaliteta tipa 64QAM do 256QAM.
Sve u svemu, i u kablovskoj distribuciji se koriste zajednichki antenski sistemi, pa je meni cela pricha oko kvaliteta slike malko sumnjiva. Ipak su to sve DVB standardi, i necesh pogreshiti shta god da uzmesh shto se kvaliteta tiche. A sad shto bi imao neki Urugvajski dnevnik :) ili kambodzanski jutarnji program preko Sat, to je tvoj izbor. Po meni je kablovska prava stvar :wink:
 

Back
Top