Sto se tice DNK nisam strucan da komentarisem, ali koliko se secam negde sam video/citao, i mislim da je prilicno novog datuma (ali ne garantujem), da "junk DNA" uopste nije besmislen, iako je mozda "junk". Naime radjeno je poredjenje sa kompjuterskim programima, tacnije tehnikama programiranja, i uoceno da su delovi tog nekoriscenog DNK dela vrlo smislene celine, koje jedino nisu aktivne.
Uprosceno, kao da je neko deaktivirao namerno deo DNK koji inace funkcionise. U programiranju to se radi stavljanjem simbola koji znace "odavde sledi komentar - nije deo programa - ne izvrsavati".
Ne ulazim da li je to prirodno ili vestacki - ali koliko znam to je trenutno saznanje o "junk DNA".
Sto se tice broja lanaca u spirali, bez ulazenja u stabilnost takve konstrukcije, ja zamisljam spiralu sa vise lanaca na sledeci nacin.
Zamislimo da je DNK molekul potpuno ravan, kao stapic. I mi ga posmatramo odozgo, mali kao molekul. Ono sto cemo videti bice dve kuglice (recimo, nije sad bitno precizno) sto su vrhovi dva lanca koji cine klasicnu DNK.
E sad, zamislimo da vidimo "Mercedes" znak - to bi bila DNK sa tri lanca.
Krst bi bio DNK sa 4 lanca, i tako dalje do 12 (i vise?) lanca.
Stabilna ili ne, ja tako sebi predstavljam hipoteticki DNK sa 12 lanaca. Nadam se da nisam konceptualno pogresio.
A za kraj jedan jako interesantan link, barem meni kao el. ing. -
DNA seen through the eyes of a coder. Ili kako jedan programer vidi i dozivljava DNK.
http://ds9a.nl/amazing-dna/
Pošalji link