Što se Lužičkih Srba tiče, već sam ranije govorio da današnji Lužički Srbi u velikoj većini nisu potomci Srba već Venda koji su preuzeli srpsko ime. Srbi su na sjeveru živjeli na određenom prostoru, između Labe i Sale, a to nije današnja Lužica. Na prostoru Lužice živjela su dva veća vendska plemena: Milčani na jugu i Lužičani na sjeveru. Od ta dva plemena nastale su dvije današnje grupacije Lužičkih Srba, Gornji od Milčana i Donji od Lužičana, koji ni jezički uopšte nisu bliski, jer su donji bliži Poljacima , a gornji Česima. Sem toga razlikuju se i po vjeri, gornji su katolici, a donji protestanti. Donji naročito izbjegavaju naziv Srbin za sebe i više vole da se zovu Vendima ili na njihovom jeziku Vendajo.
Pomenuto staro istraživanje među ovim Lužičkim Srbima nalazi 64% R1a haplogrupe, a kao drugu haplogrupu nalazi 20% I haplogrupe(koja nije snp testirana).
Arheološki podaci takođe govore u prilog priče da su Srbi živjeli samo zapadno, a ne i istočno od Labe. Nalazi između Labe i Sale pokazuju prisustvo praškokorčakovske kulture, dok oni istočno od Labe pripadaju sukovdzedzickoj vendskoj kulturi.
Dakle, Srbi koji su živjeli na prostoru današnje Njemačke su u najvećoj mjeri germanizirani još u 11.vijeku. Sadašnji genetski rezultati pokazuju i potvrđuju zajedničko porijeklo tih germaniziranih Srba Saksonije i današnjih Srba. Među pet mojih najbližih genetskih podudaranje je Claduer, saksonski Njemac. Na 37 markera razlikujemo se na 4 markera, kada se to prebaci u računicu o zajedničkom pretku dođe se otprilike do vremena seobe Srba na jug.
Cijela granična linija između Tiringije i Saksonije se zvala srpska marka, Srbima srodna slovenska plemena praško korčakovske kulture živjela su i istočnoj Bavarskoj oko gradova Regensburga i Bamberga. To se najbolje vidi na ovoj poljskoj karti gdje je upisana lokacija "pravih Srba" ili Sorbowie wlascivwi.
Kad sam vadio one haplotipove za Dinaric South, poslije Srba najviše Dinaric South haplotipova u pojedinačnoj populaciji bilo je među Njemcima.
Ta genetska veza je toliko jasna da nam zaista ne ostavlja ni najmanje sumnje u Porfirogenitovu priču o doseljavanju Srba sa sjevera u 7.vijeku.
Pošalji link