3D MONITOR!

Koliko ja znam, ovi koji proizvode stereoskopske slike nisu boz zna šta. Čitava tehnologija se zasniva na ideji da se sa ravne 2D površine projektuju 2 jednake slike pod različitim uglovima - jedna za levo oko, a druga za desno, čime se kod posmatrača stvara iluzija prostornosti (zbog pojava paralakse - različitog viđenja slike zbog različitih uglova gledanja).
I dok su kod 2D grafike rezultati prilično impresivni sve dok se glava drži u tačno određenom položaju u odnosu na sliku (ne sme se pomerati više od 2 - 3 cm u stranu), 3D grafika izgleda očajno (kako kažu ljudi koji su testirali te monitore).
Imaš više o tome ovde.

A ima i još jedna vrsta 3D monitora - oni se sastoje od velike staklene kugle u kojoj rotira 2D površina velikom brzinom. Tek su oni za prosečnog korisnika neupotrebljivi - zahtevaju poseban hardver i magistrale ogromnog bandwidtha. Više informacija ovde .

Prva vrsta ima da se kupi u serijskoj prodaji u Americi, Japanu, a verovatno i Evropi, druga je experimentalna (za naučne laboratorije i sl.).
 
da cena je interesantna... :(
mozda napreduje malo softver (CS) pa takav monitor nece biti potreban vec najgluplje crveno-plave cvike
ako neko zna gde imaju da se kupe 8) nek napise
 
Imao sam prilike da ga testiram, statične stereoskopske slike zaista izgledaju nestvarno dobro, ali nisam igrao 3D igre. Za nas koji inače ne igramo 3D igre, čini mi se da to i nije neki ograničavajući faktor... :D
 
Prvi (pravi) takav monitor proizvela je firma Actuality System, a monitor je nazvan Perspecta. U obliku je 3D kugle, 10-inčnog dijametra, rezolucije 768x768 piksela x 198 preseka sa frekvencijom osvežavanja od (svega) 24Hz. Vidljiv je horizontalno pod uglom od 360 i vertikalno 270. u njega je ugradit specijalni procesor TI 1600 MIPS i 3GB ram memorije. (to je bio prvi model) Dakle, on stvara 3D sliku, vidljivu sa svih strana, nešto nalik hologramu. Naravno, daleko je to od tog principa. Kao što je Đenka rekao, slika se stvara rotacijom 2D slike, pri čemu se stiče iluzija 3D prostora.

crorepressor_in_perspecta_large.jpg


Više informacija na http://www.actuality-systems.com/
 

Back
Top