Stitna zlezda - Strana 5
Strana 5 od 69 PrvaPrva 1234567891555 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 101 do 125 od 1718

Tema: Stitna zlezda

  1. #101
    Obećava ice land (avatar)
    Učlanjen
    20.12.2006.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Island
    Poruke
    96
    Reputaciona moć
    28

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Primetila je izbocinu na vratu pa je otisla kod lekara. I da, rekli su joj da ce posmatrati. Hvala puno u svakom slucaju



  2. #102
    Nov član
    Učlanjen
    18.01.2007.
    Pol
    ženski
    Poruke
    3
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Pozdravljam,
    Moram reci da sam preko trazilica dosla do ove stranice i iskreno zadovoljna jer nije bilo lahko doc na ovaj forum. Pomalo sam uplasena, za svoje zdravlje, ono sto jeste istina da u mojoj porodici niko nije imao problema sa stitnom zljezdom. Al evo ja izgleda sa svoje 23 godine imam, prije nekih mjesec dana zbog upale grla preporucen mi je UZ vrata, da bi se uspostavilo da mi je stitna zljezda lako veca, parenhim je izmjenjen po difuznom tipu kakvog srecemo kod autoimunih oboljenja stitnjace.specijalista koji mi je radio UZ rekao je da sve ukazuje na Hašimotov tireoiditis, gdje sam dobila preporuku da uradim kontrolu hormona i antitijela stitne zlijezde.
    Dobila sam nalaze i jako se uplasila, ovako mi pise:
    uTSH 9,0
    FT-4 13,5
    Ant TPO 563

    komentar je TSH hipotireoidan. FT4 eutireoidan. ATPO povisen sto govori u prilog aitoimune tiropatije. Prpoisana doza je Letrox tbl. 50 preporucena doza je 1/2 tbl dnevno, ujutru nataste.

    Eh sta raditi dalje, tj. osim ove terapije imal neki drugaciji pristup lijecenju i da li mjenjat nacin prehrane, strasno sam uplasena, jer nikad nisam susretala sa oboljenjima stitne zlijezde.
    Poslednji put ažurirao/la Tufah : 18.01.2007. u 18:54

  3. #103
    Buduća legenda WithdrawnWater (avatar)
    Učlanjen
    21.10.2004.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    7.171
    Reputaciona moć
    107

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Nista drugacije, pij lekove za hipotireozu, gledaj da maksimalno smanjis stres kolko god mozes, da se sto manje nerviras oko bezveznih svakodnevnih stvari (guzve u prevozu, reda u posti, itd), odmaraj se maksimalno, ispostuj svoje telo (ne forsiraj se bespotrebno), hrani se pravilno, tri obroka, dve uzine, unosi dosta svezeg voca i povrca, pojacaj svoj imuniteta, umereno vezbaj ili se kreci - jednom recju, zivi zdravo, jedi zdravo, dosta se smej...Nemas razloga da budes 'strasno uplasena' vec samo da se ponasas u skladu sa onim sto ti telo porucuje i da budes pametna i saradjujes sa lekarom. Sva ostala pitanja uputi svom endokrinologu.
    Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

  4. #104
    Nov član
    Učlanjen
    22.01.2007.
    Poruke
    1
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Pozdrav svima. Potreban mi je savet u vezi stitne zlezde. Nakon drugog porodjaja koji je takodje bio carskim rezom, doslo je do smanjenog rada stitne zlezde koji se odrazio na ubrzan rad srca, skoka pritiska i vrtoglavice. nakon kontrole hormona, pokazalo je da je smanjen TSH a ultrazvuk stitne zlezde je bio: uvecana u granicama normale. nakon uzimanja terapije PTU tableta u trajanju od 2 meseca, prestala je tahikardija i skokovi pritiska. TSH je normalizovan medjutim lekari mi daju razlicite smernice:
    da nastavim sa terapijom jos pola godine i sl.
    pitanje: da li da nastavim sa pregledima kao sto je magnetna rezonanca hipofize i sta mi jos savetujete povodom mog problema? hvala!

  5. #105
    Buduća legenda WithdrawnWater (avatar)
    Učlanjen
    21.10.2004.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    7.171
    Reputaciona moć
    107

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Nema potrebe da radis MR, nastavi sa terapijom jos pola godine. Pozdrav
    Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

  6. #106
    Nov član
    Učlanjen
    17.02.2007.
    Poruke
    3
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Cao, dobila sam juce rezultate stitne zlezde
    T4 = 39,6
    T3 = 10,1
    TSH = 0,1
    Godiste sam 1954, treci put mi se dogadja za 10 godina da mi zlezda ponovo proradi (prvi put 1996, drugi 2000) lecila sam se favistanom.
    Sada tek idem kod endokrinologa ali bih volela vase misljenje povodom ovih rezulatata.
    Unapred Hvala

  7. #107
    Buduća legenda WithdrawnWater (avatar)
    Učlanjen
    21.10.2004.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    7.171
    Reputaciona moć
    107

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Obzirom da nemamo referentne vrednosti laboratorije koja je radila ispitivanje nemamo ni misljenje, a i da imamo referentne vrednosti mogli bi samo imati misljenje da su hormoni povecani ili smanjeni. Vec ste bili 2 puta na ovoj istoj tacki, znate proceduru sta dalje. Niko Vam ne moze dati misljenje bez poznavanja kompletne istorije bolesti, dakle niko sem Vas endokrinolog.
    Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

  8. #108
    Početnik
    Učlanjen
    16.09.2006.
    Poruke
    41
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Zadnji nalazi hormina su mi
    TSH-3,3
    T3-2,7
    T4-122
    Da li treba da budem zabrinuta i odem na dalje pretrage s obzirom da mi je T3 malo povecan
    Hvala

  9. #109
    Buduća legenda WithdrawnWater (avatar)
    Učlanjen
    21.10.2004.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    7.171
    Reputaciona moć
    107

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Odnesite nalaze lekaru, a on ce Vas uputiti dalje po potrebi, kao sto Vas je uputio i da uradite hormone tiroidee.

    Jos jednom ponavljam po ko zna koji put: iz ovakvih postavljenih podataka NEMOGUCE JE, i bilo bi krajnje neozbiljno davati nekakva misljenja.
    Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

  10. #110
    Obećava
    Učlanjen
    10.02.2007.
    Pol
    ženski
    Poruke
    63
    Reputaciona moć
    28

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Pozdrav!
    Da li mogu dobiti savet vezan za moje rezultate.
    Danas radjeno:
    Eho stitaste zlezde:zlezda uobicajeno postavljena,uredne velicine,heterogenog eho odjeka bez izdvajanja cisti ili nodusa.
    FT4-14.10 REF 12.0-22.0
    TSH-3.24 REF 0.270-4.20
    ANTI TPO-118.6 REF 0.0-34.0
    Nalaz bi isao u prilog hronicnom tireoiditisu.
    Euthyreosis
    Kontrola za godinu dana.

    Imam 24 god.
    Ja vec jedno 5 godina se patim sa stomakom,ne mogu da svarim hranu,a i u krvi imam povecane analize za holesterol i sgot,sgpt i proteine.Prvo je krenulo tako sto sam sa 19 padala u nesvest,pa kasnije je doslo do nepravilnog varenja hrane,prolivi,nadimanja stomaka,nesvarene masti i skrob u stolici.Kao mala sam bila u bolnici zbog alergija(penicilin,baktrim,a i dobijala sam ospe po telu kad sam jela suhomesnato)
    Mene interesuje da li ovo jedno drugo povezuje i da li sam trebala dobiti neke lekove danas za stitnu zlezdu?Inace imam nekad ubrzan rad srca,boli me ponekad gusa i stalno su mi hladne noge i ruke.
    Inace pre 2.5 godine sam bila kod jednog endokrinologa na VMA,radio mi je ultrazvuk stitne zlezde i rekao da imam dosta pojacanu vaskularizaciju.Trebala sam da odem na kontrolu sa uradjenim ANTI TPO,T3,T4,TSH,pa bi posle toga razmotrio terapiju,ali nisam otisla zato sto sam neodgovorna.Da li treba to detaljnije da ispitam i da odem opet kod njega?
    Doktorka mi je danas dala upute za klinicki-gastroenerologiju i da me ispitaju na imunologiji.
    Sta znaci hronicni tireoiditis?
    Bila bi vam zahvalna ako bi mi dali neki savet i protumacili ove rezultate.
    Hvala!

  11. #111
    Buduća legenda WithdrawnWater (avatar)
    Učlanjen
    21.10.2004.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    7.171
    Reputaciona moć
    107

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Povisena azntitiroidperoksidazna antitela kod zdravih osoba koje nemaju nikakve simptome ukazuju na genetsku sklonost ka autoimunom tiroiditisu (Hasimoto tiroiditis), drugim recima sopstvena antitela i imuni sistem iz nekog razloga napadaju tiroidnu zlezdu.
    Povisen anti TPO nalaze se prakticno kod svih osoba obolelih od Hasimoto tiroiditisa.
    Anti TPO nisu mnogo poviseni, hormoni su normalni, tiroidna zlezad nije povecana (iz nalaza citam), ali imas neke simptome koji ukazuju na hiperaktivaciju tiroidee i da - NEOPHODNO je da sa ovim nalazima odes kod endokrinologa da se dogovorite sta dalje (mislim, da se ne uspanicis, stanje se leci, od toga se ne umire i to!). Pretpostavljam da su imunoloska ispitivanja zbog ovoga.

    A sto se tice varenja i zeluca i povisenih enzima jetre - to ne mora i nije uobicajeno da bude u korelaciji sa prethodno navedenim, mada problemi sa ishranom mogu biti u vezi sa aktivacijom tiroidee obicno to nije ovog obima koji opisujes.

    Svakako je neophodno da se pozabavis sa oba ova stanja, i naravno - poseta imunologu moze da bude i zbog eventualne alergije na hranu te posledicnih antitela i antigena.
    Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

  12. #112
    Početnik Sedef (avatar)
    Učlanjen
    31.05.2005.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    41
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Citat Original postavio Oriolus
    Ja imam Hashimoto oboljenje stitne zlezde.Pre trudnoce su svi hormoni uglavnom bili dobri i nisam imala terapiju. Tokom trudnoce je doslo do promena i pila sam Tivoral. Sada, 3 meseca posle porodjaja endokrinolog kaze da i dalje pijem Tivoral, FT4 je u granicama, a TSH je manji od vrednosti koju mogu da odrede u laboratoriji, sto bi rekli- prakticno ga i nema. Na kontroli su rezultati bili isti, znaci nema greske. Endokrinolog kaze da je sve OK dok god se ja osecam dobro.
    Da li ste culi za jos neki ovakav slucaj i mozete li makar malo da mi objasnite o cemu se ovde radi? Da li je doslo do poremecaja u radu hipofize ili nesto slicno?

    I ja imam to oboljenje štitne žlezde, taj Hashimoto ...Šta to zapravo znači? Kakvo je to oboljenje, kako nastaje? Ne pijem nikakve lekove, kad je oboljenje otkriveno nije bilo potrebe za nekom terapijom...doduše, ja ni ne kontrolišem to redovno. Nabacila sam nekoliko kg viška, imam prateće simptome oboljenje...ali, za sada je to tako. Da li ću imati problema da ostanem u drugom stanju i kakve sve komplikacije mogu da očekujem?

  13. #113
    Buduća legenda dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.806
    Reputaciona moć
    138

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    I sta cekas?Izvini ali moram to da te pitam. Treba li da se bas zakomplikuje da bi ti otisla kod lekara i pratila svoju bolest , i jos pitas kako to moze da utice na trudnocu a nisi se potrudila ni da se informises o onome sto te muci.
    Srecem se sa takvim izbegavajucim stavom vrlo cesto ali opet se svaki put neprijatno iznenadim.

  14. #114
    Obećava
    Učlanjen
    10.02.2007.
    Pol
    ženski
    Poruke
    63
    Reputaciona moć
    28

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    WW Hvala na odgovoru koji ste mi dali! .Znaci Hasimoto,ima ga i moja tetka,a i mama je imala problema sa stitnom zlezdom kad je bila mladja.Poslusacu savet!!!Pozdrav!

  15. #115
    Buduća legenda WithdrawnWater (avatar)
    Učlanjen
    21.10.2004.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    7.171
    Reputaciona moć
    107

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    NEma na cemu, treba da se pozabavis time sto pre, dok anti TPO nisu visoka i dok je tiroidea jos 'mirna'. Srecno i pozdrav
    Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

  16. #116
    Početnik Sedef (avatar)
    Učlanjen
    31.05.2005.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    41
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Citat Original postavio dr
    I sta cekas?Izvini ali moram to da te pitam. Treba li da se bas zakomplikuje da bi ti otisla kod lekara i pratila svoju bolest , i jos pitas kako to moze da utice na trudnocu a nisi se potrudila ni da se informises o onome sto te muci.
    Srecem se sa takvim izbegavajucim stavom vrlo cesto ali opet se svaki put neprijatno iznenadim.

    Ne razumem čemu tvoja agresivnost?!

  17. #117
    Buduća legenda WithdrawnWater (avatar)
    Učlanjen
    21.10.2004.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    7.171
    Reputaciona moć
    107

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    To nije agresivnost - vec zapanjenost. Tvoja neozbiljnost prema sopstvenom zdravlju je ono sto zapanjuje: nemas pojma o onome sto ti je dijagnostikovano (ajd i da razumem, pouzdas se u lekare, ikao nepostojanje doze znatizelje odudara od uobicajenog), ne pratis svoju bolest (iako je dijagnostikovana), ne ides na kontrole, imas pratece simptome (otkud znas, ako nemas pojam o cemu se radi) ali ti ne pada na pamet da bi mogla malo da odes kod lekara....? Priznajem, meni to i nije bas normalno....no to je tvoj zivot, ko sam ja da se mesam.....
    Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

  18. #118
    Nov član
    Učlanjen
    08.05.2006.
    Poruke
    2
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    da li moze da se akupunkturom dovede u red hipotireoza pre lecenja tsh mi je bio 8.27 a sada je 5,5 inace vec 6 meseci idem na akupunkturu

  19. #119
    Buduća legenda WithdrawnWater (avatar)
    Učlanjen
    21.10.2004.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    7.171
    Reputaciona moć
    107

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Ako je suditi po rezultatima, i ako nista drugo sem akupunkture nije radjeno - ocigledno da moze.
    Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

  20. #120
    Nov član
    Učlanjen
    08.05.2006.
    Poruke
    2
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    pila sam letrox ali sam prekinula da ga uzimam jer sam imala jako lupanje srca i generalno mi je bilo lose,a doktor kod koga idem na akupunkturu mi je rekao da treba oko godinu dana da se sredi hormonalni status .Ono sto mene interesuje je da li mogu da ostanem u drugom stanju ako mi hormoni nisu u normali i da li to ima posledice na plod.Inace sada opet idem da vadim hormone pa se nadam da se stanje malo poboljsaloInace pre
    terapije rezultati su bili:.Tsh 8.27
    ft412,35
    pth82.57 a sada su tsh5.5 ft415.25 pth 75.17
    Poslednji put ažurirao/la biolog : 04.03.2007. u 19:29

  21. #121
    Buduća legenda dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.806
    Reputaciona moć
    138

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Savetujem da u planiranje trudnoce bude pre svih ukljucen ginekolog.

  22. #122
    Zainteresovan član Hristina89 (avatar)
    Učlanjen
    18.04.2007.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Bgd...
    Poruke
    382
    Reputaciona moć
    30

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    e pa ovako...uclanila sam se na forum samo radi ove teme....jer sam se iskreno malo i smejala dok sam je citala...iskreno,bolest stitne zlezde nije nista preterano strasno..ako se kontrolise i redovno ide kod lekara i uzimaju lekovi..sasvim normalno moze da se zivi...negde sam procitala da je postoperativni tok jako tezak-iz licnog iskustva kazem da nije tako..oporavak traje 7 dana..posle 7-8 dana ,ja koja sam jako tesko podnela sve to sam vec komotno trcala lagano..moja operacija nije bila toliko strasna ali opet...nije tezak oporavak....
    sto se tice lekara...u Beogradu II hirurska je odlicna bolnica,sad je i renovirana.lekari su odlicni,sestre jako ljubazne...strucni su i za njih imam samo pohvale...iako su mi grlo malo unakazili tubusom sto se tice stitne zlezde-najbolji su....
    Ljudi nemojte se plasiti nije toliko strasno...
    simptomi jesu nespavanje,nervoza,menjanje kilaze...ali ne mora to da ukazuje na stitnu zlezdu...


    a mene zanima da mi vi ovde pojasnite do kraja dijagnoze..ako nravno mozete..a cini mi se da mozete jer ste strucni za owo...bar sam tako zakljucila iz postova...


    struma nodosa L dex e04.9
    i zanima me ovo...
    def. ph nalaz adenomacolloides hyperplasticum


    posto su oni meni sve to objanili ali ne do kraja....zelim da cujem jos necije objasnjenje....i molim vas da mi pomognete...hvala



    a svima koji imaju problem sa ovim ..samo napred,nije tesko...

  23. #123
    Nov član
    Učlanjen
    25.04.2007.
    Poruke
    1
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Ćao, molim vas za pomoć pošto stvarno o štitnoj žljezdi nemam blage veze.Samo znam da se uopšte ne osjećam dobro.Užasna nemoć,brzo umaranje,tahikardija,Otišla sam na ultra zvuk zbog bubrega a pronašli su mi promjene na štitnoj.Moj nalaz glasi ovako:
    Hormoni T3-2,2nmol/l,T4-72nmol/l,TSH-2,2miU/l.
    Desni režanj vel.36x15x13,lijevi 36x17x13,oba režnja su lagano nehomogene ehostrukture pretežno izoehogene sa par hipoehogenih zonica najveća u desnom režnju 4mm.DG Euthyreosis,Thyreoiditis chronika susp.Prepisano mi je da uzimam Tivoral i da uradim nalaz PTH.Može li mi iko prevesti ovaj nalaz i da li je moguće da je nalaz hormona uredan a da štitna zbog ovih promjena na njoj čini moje stanje lošim?Unaprijed zahvaljujem!

  24. #124
    Buduća legenda dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.806
    Reputaciona moć
    138

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    PTH je paratireoidni hormon, suvise malo podataka si dala o sebi da bi se zaklucivalo sta sve moze biti uzrok tvog stanja.
    Postoji lepljiva tema"pre postavljanja teme obavezno procitati " ali iz nekog razloga vecina clanova foruma je ignorise.

  25. #125
    Početnik
    Učlanjen
    26.04.2004.
    Poruke
    13
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Od pre tri meseca saznala sam da imam problem sa hipertireozom. Pila sam tiastat 2x1 - 3 meseca, ksalol i propanolol, zatim mi je smanjena terapija na 1x1 tiastat, hormoni su u normali, ali TSH mi se još umanjio0.004. to me jako brine. Interesuju me alternativni načini lečenja. Negde sam pročitala o kombu algi da je dobra za štitnu žlezdu, ali ne znam da li kad je u pitanju hipo ili hipertireoza. Čajevi od matičnjaka, očajnice i barskog bosiljka, takođe mi nije jasno koje je obolenje u pitanju u pitanju . Mozda ne bi trebalo toliko da razmisljam o tome, jer imam utisak da mi to jos vise stvara nervozu i napetost, a lekar mi je rekao da toga treba da se osloobim, mada je u ovom vremenu to jako teško.

Slične teme

  1. štitna žlezda
    Autor veris u forumu Zdravlje
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 07.11.2008., 16:08
  2. STITNA ZLEZDA
    Autor Byby u forumu Zdravlje
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 03.09.2007., 17:16

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •