Stitna zlezda - Strana 43
Strana 43 od 69 PrvaPrva ... 3339404142434445464753 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1.051 do 1.075 od 1723

Tema: Stitna zlezda

  1. #1051
    Nov član
    Učlanjen
    23.11.2011.
    Pol
    ženski
    Poruke
    1
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    zanima me vase misljenje za ove rezultate
    nalaz ultra zvuka: levi rezanj 16,3 x14,3xoko 40mm.istmus levo 3,1mm desno 3,6mm
    desni rezanj 15,2x14x29,2mm
    parenhim izrazito heterohogen pretezno hipohogen sa jasnim hipoehogenim nodusom lateralno u levom r.6,7x6,2mm
    u celini parenhim azrazava izrazitu heteroehogenost i heteroehogeni okrugli nodus 5,2x5,1mm
    ne registruje se pojacan CD signal

    i uradjene su analize:
    TG-antitela <20
    calcitonin<2,00
    S-PTH 47,5
    S-tireoglobulin 42,55
    S-Anti-TPO 154,0

    inace pijem letrox(tivoral) vec 21god.i dijagnoza je struma diffusa hashimoto thyreditis.



  2. #1052
    Zaslužan član Софија (avatar)
    Učlanjen
    29.08.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    ту и тамо...
    Poruke
    24.099
    Reputaciona moć
    1227

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Изузев повишених anti-TPO антитела, што је и очекивано са вашом дијагнозом, све остало је у границама.
    Да ли одувек имате тај чворић?

  3. #1053
    Nov član
    Učlanjen
    24.11.2011.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Zdravo svima...
    Ja sam nova
    Pre godinu dana su mi konstatovali hipertireozu i sve vreme otada uzimam terapiju (tiastat, propranolol, bromazepam). U isto vreme mi je konstatovana helikobakterija, mala hiatus hernia i veoooooma spušten želudac.
    E sad, zbog svega toga sam bila mnoooooogo mršava a jela sam enormne količine hrane. Otkako sam na terapiji za štitnu (heliko sam izlečila) počela sam nenormalno da se debljam. za pola godine sam dobila 10 kg a jedem sve manje. da li je moguće da to bude od hormonske tablete ili je samo moj metabolizam vraćen na svoje prirodno stanje bucke? (ranije sam već bila debeljuca, u pubertetu, sada imam 29 god )

  4. #1054
    Zaslužan član Софија (avatar)
    Učlanjen
    29.08.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    ту и тамо...
    Poruke
    24.099
    Reputaciona moć
    1227

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Спуштен желудац обично указује на држане дијете.
    Уз хипертиреозу не би требало да се дебљаш, обично иде мршављење. Биће да се метаболизам, услед терапије, вратио на старо. Припази на исхрану.

  5. #1055
    Početnik
    Učlanjen
    02.07.2011.
    Pol
    ženski
    Poruke
    36
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    pisala sam na forumu pre nekoliko meseci tj, letos kada je mojoj mami od 62god utvrdjen nodus na zlezdi, Analize svih hormona vezanih za nju su bili odlicni sem pth koji je bio 130, snizenog vitamina D, Radjena joj je scientografija gde je bio hladan cvor, Uradjena joj je operacija, izvadjena cela stitna i jedna parastitna,,,operacija i postoperativni tok je bio odlican, Pustena je kuci i prepisane su joj sumece tablete kalcijuma od 500. Drugog dana po dolasku kuci, rano ujutru, ona oseca da joj trne lice i ruke, Popila je jednu tabletu kalcijuma, ali je pocela da joj trne celo telo, sva se ukocila, Odvedena je u hitnu gde du joj dali , posle analize krvi infuzija sa kalcijumom i kalijumom, Ostala je u bolnici na daljem ispitivanju, Da li je neko od vas imao ovakve simptome, jer je ona kada je bila ukocena mislila da umire, Steglo joj se oko grudi, glava, uzas na sta je licila,,,,,sta dalje,,,,

  6. #1056
    Zaslužan član Софија (avatar)
    Učlanjen
    29.08.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    ту и тамо...
    Poruke
    24.099
    Reputaciona moć
    1227

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Редовна терапија уз надомештање калцијума. Код ваше мајке је снижен витамин Д, а повишен паратхормон. Оба , уз калцитонин, учествују у регулацији калцијума у организму. Улога витамина Д је да му повећава вредност, а паратхормона да га снижава. Дакле, због јачег дејства паратхормона фали јој калцијума и због тога се грчи.

  7. #1057
    Početnik
    Učlanjen
    02.07.2011.
    Pol
    ženski
    Poruke
    36
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    hvala Sofija, Da li je moguce da vadjenje samo jedne paratiroidne zlezde od 4 i cele stitne izazove toliki pad kalcijuma i kalijuma, ....Ona je sva bila izoblicena, zgrcena, prsti, na glavi je imala osecaj kao da ima slem, zgrcena pluca i plasila sam se da nije poceo infarkt, jer nizak kalcijum izaziva grcenje misica asrce je koliko ja znam misicavi organ,,,uzas

  8. #1058
    Zaslužan član Софија (avatar)
    Učlanjen
    29.08.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    ту и тамо...
    Poruke
    24.099
    Reputaciona moć
    1227

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Искрено, мени није јасно зашто је дошло до скока вредности ПТХ. Јер он је , уствари, читаву збрку изазвао. Срце страда и од калцијума и од калијума...све у свему, добро је прошла. То је изгледа била нека тешко предвидива реакција њеног организма. Јер логично би било да кад се извади макар и једна параштитна жлезда, да вредности птх иду доле. Можда је био у питању неки компензаторни скок...шта су вам рекли доктори који су је примили у том стању?

  9. #1059
    Početnik
    Učlanjen
    02.07.2011.
    Pol
    ženski
    Poruke
    36
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    ne znam sta su dr rekli jer su bili jako neljubazni u hitnoj jer je bio vikend, Danas joj vade sve hormone pa cemo da vidimo, Inace je dobro, dali su joj da pije kalcijum karbonat, skinuta je sa infuzije, Ne znam da li joj je visok pth,,,Otisla sam na kliniku kod dr gde je operisana i on se bas iznenadio da je do takve reakcije doslo, jer je imala odlicne rezultate pa su tada resili da je otpuste, ali onda je doslo do ovog pada kalcijuma kada je dosla kuci drugog dana, Dr mi jer rekao da to moze da potraje 2-3 meseca dok se organizam ne navikne da nema zlezdu,,,,

  10. #1060
    Nov član
    Učlanjen
    28.11.2011.
    Pol
    ženski
    Poruke
    1
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Operisala sam pre 2 meseca stitnu zlezdu,ph nalaz glasi "MICROCARCINOMA PAPILLARE GLANDULAE THYRECIDEAE ,dimenzija 5*3mm" i popila sam jod i za 3 dana treba da idem na SCINTIGRAFIJU celog tela pa bih volela da znam sta je to i koliko je opasno,hvala unapred

  11. #1061
    Nov član
    Učlanjen
    24.11.2011.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Tako sam i mislila
    Inače, nikad nisam držala dijetu a probleme sa želucem imam od rođenja tako da je to kod mene urođeno

  12. #1062
    Zaslužan član Софија (avatar)
    Učlanjen
    29.08.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    ту и тамо...
    Poruke
    24.099
    Reputaciona moć
    1227

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Citat Original postavio kukupuku Pogledaj poruku
    ne znam sta su dr rekli jer su bili jako neljubazni u hitnoj jer je bio vikend, Danas joj vade sve hormone pa cemo da vidimo, Inace je dobro, dali su joj da pije kalcijum karbonat, skinuta je sa infuzije, Ne znam da li joj je visok pth,,,Otisla sam na kliniku kod dr gde je operisana i on se bas iznenadio da je do takve reakcije doslo, jer je imala odlicne rezultate pa su tada resili da je otpuste, ali onda je doslo do ovog pada kalcijuma kada je dosla kuci drugog dana, Dr mi jer rekao da to moze da potraje 2-3 meseca dok se organizam ne navikne da nema zlezdu,,,,
    Па ето, и мени на то личи. Али њен ендокринолог и хирург ће најбоље то проценити.

  13. #1063
    Zaslužan član Софија (avatar)
    Učlanjen
    29.08.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    ту и тамо...
    Poruke
    24.099
    Reputaciona moć
    1227

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Citat Original postavio zabrinuta plavusa Pogledaj poruku
    Operisala sam pre 2 meseca stitnu zlezdu,ph nalaz glasi "MICROCARCINOMA PAPILLARE GLANDULAE THYRECIDEAE ,dimenzija 5*3mm" i popila sam jod i za 3 dana treba da idem na SCINTIGRAFIJU celog tela pa bih volela da znam sta je to i koliko je opasno,hvala unapred
    Пре свега, имате најчешћи карцином штитне жлезде, а то је оно добро у том злу јер је заиста јако висок проценат излечења. А пошто је најчешћи, највише се о њему зна.
    Сцинтиграфија је метода буквално снимања штитне жлезде уз помоћ неког од радионуклида. За штитну жлезду се најчешће користи радиоактивни јод. Јод се везује за активније зоне жлезде и на тај начин маркира сумњиво место. Не брините, метода је безопасна.

  14. #1064
    Početnik
    Učlanjen
    07.10.2009.
    Pol
    ženski
    Poruke
    7
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
    За штитну жлезду, мој ти је савет да дођеш до професора Пауновића на Интерној Б (бе) клиници. Он је сјајан човек и бави се највише штитном жлездом. Ја бих њега послушала.
    Жлезду не треба вадити док може да се држи под контролом лековима, ни случајно.
    Sofija, kao sto si mi preporucila, bila sam kod prof Paunovica. Cekam rezultat TSH receptorskih antitela (vec 3 nedelje jer na Klinickom nemaju reagense potrebne za ovu analizu) i rekao mi je da ce na osnovu tog rezultata presuditi da li sam za operaciju ili ne. U iscekivanju ovog rezultata danas sam uradila UZ vrata i evo sta je napisano a molim te samo za objasnjenje obelezenih delova:
    Levi rezanj stitne zlezde uvecan 25mm, naglasenije vaskularizovan, pseudonodozno izmenjen usled prisustva ostrvaca ocuvanog zlezdanog parenhima. Desni rezanj normalne velicine sa nekoliko grubih septi i ostrvcima ocuvanog parenhima vise loboistmicno. Istmus normalne velicine.
    U vratu desno i supraklavikularno nema pat. izmenjenih i uvecanih lgl, vidljiva jedna reaktivna zlezda u KJ lancu velicine 8mm. U KJ lancu levo takodje subasntimetarska (ovo je ocigledno pogresno otkucano?) reaktivna lgl, na toj strani i supraklavikularno nema pat. izmenjenih i uvecanih lgl.

    Hvala!

  15. #1065
    Zaslužan član Софија (avatar)
    Učlanjen
    29.08.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    ту и тамо...
    Poruke
    24.099
    Reputaciona moć
    1227

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Псеудонодозно измењен паренхим = жлезда изгледа као да имаш чвориће у том делу али их немаш, смо је гушће ткиво жлезде у том делу
    септе= везивно ткиво које раздваја ткиво жлезде, код тебе је неколико њих јаче наглашено, ништа чудно
    vidljiva jedna reaktivna zlezda u KJ lancu velicine 8mm= једна жлезда у пределу врата ти је увећана, опет ништа специфично

    Професор је само јако темељан. Зато и волим људе да упутим на њега.

  16. #1066
    Početnik gaga968 (avatar)
    Učlanjen
    14.08.2009.
    Pol
    ženski
    Poruke
    38
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    ja sam to radila do sada vec 3 puta za dve godine .nije nista strasno . samo legnes na krevet i budes miran nekih pola sata dok kamera odradi svoje. to je metoda kojom se snimi celo telo da li ima negde da se vezao jod koji si popila. samo je malo bezveze sto moras da se distanciras od ostalih par dana. poz
    Citat Original postavio zabrinuta plavusa Pogledaj poruku
    Operisala sam pre 2 meseca stitnu zlezdu,ph nalaz glasi "MICROCARCINOMA PAPILLARE GLANDULAE THYRECIDEAE ,dimenzija 5*3mm" i popila sam jod i za 3 dana treba da idem na SCINTIGRAFIJU celog tela pa bih volela da znam sta je to i koliko je opasno,hvala unapred

  17. #1067
    Nov član
    Učlanjen
    01.12.2011.
    Pol
    ženski
    Poruke
    3
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Zdravo svima! Molila bih za misljenje - TSH, T3 i T4 su u granicama normale, ultrazvuk stitne cist, malo je uvecana leva strana paratiroidne zlezde. Nikada nisam imala problema sa stitnom. Danas sam dobila rezultate ostalih analiza:
    PTH 10,9 (ref. vrednost 10.4-66.5)
    ukupni kalcijum 2.56 (ref. vrednost 2.10-2.55)
    kalcitonin 25.6 (ref. vrednost do 13) --> ovo je ono sto me najvise interesuje!!!

    Hvala na pomoci!

  18. #1068
    Zaslužan član Софија (avatar)
    Učlanjen
    29.08.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    ту и тамо...
    Poruke
    24.099
    Reputaciona moć
    1227

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Калцитонин регулише метаболизам калцијума, а продукује га параштитна жлезда.
    Пошто ти је повишен, а ако он делује на повећање калцијума у крви, тако ти је сразмерно и ниво калцијума повишен.
    Ништа страшно осим што ће се нека терапијска мера морати предузети. Можда ће ти предложити операцију, али само можда.

  19. #1069
    Nov član
    Učlanjen
    01.12.2011.
    Pol
    ženski
    Poruke
    1
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Zdravo,

    interesuje me vaše mišljenje o sledećim rezultatima:
    T3:1,52 (1,3-3,1)
    T4:5,49 (0,0-10,0)
    TSH:1,28 (0,400-4,000)
    ATG-At:372,9 (0,0-25,3)
    AMC-At (TPO):5,49 (0,0-10,0)
    Samo je ATG-At puno iznad normalne vrednosti...da li to ukazuje na tiroiditis ili na nešto drugo?

    hvala unapred!

  20. #1070
    Zaslužan član Софија (avatar)
    Učlanjen
    29.08.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    ту и тамо...
    Poruke
    24.099
    Reputaciona moć
    1227

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Може да укаже на тиреоидитис и не мора.
    Анти-тела буду некад повишена и као увод у неко од обољења жлезде, а некад и на бази стреса.

  21. #1071
    Nov član
    Učlanjen
    01.12.2011.
    Pol
    ženski
    Poruke
    3
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
    Калцитонин регулише метаболизам калцијума, а продукује га параштитна жлезда.
    Пошто ти је повишен, а ако он делује на повећање калцијума у крви, тако ти је сразмерно и ниво калцијума повишен.
    Ништа страшно осим што ће се нека терапијска мера морати предузети. Можда ће ти предложити операцију, али само можда.
    Draga Sofija,
    hvala na odgovoru

  22. #1072
    Zainteresovan član sandz (avatar)
    Učlanjen
    18.11.2011.
    Pol
    ženski
    Poruke
    136
    Reputaciona moć
    22

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Pozdrav svima,

    Intereresuje me da li, ako je u pitanju neautoimuno oboljenje stitne zlezde, terapija moze da se prekine posle nekog vremena i sve vrati u normalu bez potrebe za daljim lecenjem i da li Euthyrox moze dodatno da ulenji stitnu zlezdu, cak iako se uzimaju niske doze od 25 ili 50mcg. Priznajem da me ova mogucnost zabrinjava, tako da ne bi bilo lose da mi neko da tacnu informaciju - sta se u ovakvim slucajevima obicno desava po prestanku uzimanja terapije. Da li su rezultati isti li cak gori nego sto su bili pre pocetka bilo kakvog lecenja, da li bi stitna zlezda proizvodila manje hormona nego pre?

    Ova pitanja postavljam iz tog razloga sto lek pijem nekih godinu i po dana, a ni sama nisam sigurna da li je trebalo zapocinjati terapiju, rezultati su mi od samog pocetka pomalo cudni, a pored toga nemam antitela, tako da ni ne znam sta je prouzrokovalo hipotireozu niti da li je u mom slucaju u pitanju "prava" hipotireoza.

    Unapred hvala na odgovoru

  23. #1073
    Zaslužan član Софија (avatar)
    Učlanjen
    29.08.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    ту и тамо...
    Poruke
    24.099
    Reputaciona moć
    1227

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Може терапија да се прекине постепеним смањивањем дозе.
    Шта је с резултатима?
    Напишите вредности хормона.

  24. #1074
    Nov član
    Učlanjen
    08.12.2011.
    Pol
    ženski
    Poruke
    2
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Pozdrav
    Juce sam vadila krv i moji rezultati su sledeci:
    TSH 2.18 (0.35 - 5.50)
    FT3 5.0 (3.1 - 6.8)
    FT4 15 (12-22)
    Anti TPO at 59 (do 34)
    Svi su mi rezultati u granicama normale, samo je ovaj Anti TPO malo povisen. Mozete mi reci nesto vise?
    Hvala vam puno!

  25. #1075
    Zaslužan član Софија (avatar)
    Učlanjen
    29.08.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    ту и тамо...
    Poruke
    24.099
    Reputaciona moć
    1227

    Podrazumevano Re: Stitna zlezda

    Ништа за сад, морају да се прате хормони. У случају да дође до поремећаја вредности ићи ће и одговарајућа терапија.
    Анти-тела некад значе почетак болести али некад и не.
    За сад ништа специфично.

Slične teme

  1. štitna žlezda
    Autor veris u forumu Zdravlje
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 07.11.2008., 16:08
  2. STITNA ZLEZDA
    Autor Byby u forumu Zdravlje
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 03.09.2007., 17:16

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •