Stitna zlezda - Strana 13
Strana 13 od 64 PrvaPrva ... 3910111213141516172363 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 301 do 325 od 1594

Tema: Stitna zlezda

       
  1. #301
    Nov član
    Učlanjen
    18.03.2008.
    Poruke
    1
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    sinu od 12 godina je na osnovu pretraga :TSH:2,14(o,4-4,0),T4:107,0(58,0-161,0),FT4:19,1(1O,3-24,5),Anti TgAb 84,9(do 40,0)i Anti TPO Ab 116,0 (do 35,oo) postavljena DgThyreoditis chr.iuvenilis .Ultrazvucni pregled je pokazao uredan nalaz(st.zlezda normalne velicine,pravilnih kontura i ehostrukture),ocni pregled fundusa i egzoftalmometrije po Hertelu uredan.Molim vas da mi pojasnite Dg i posavetujete sta da radim u buduce ,sta me moze ocekivati i kakav stav da zauzmem po pitanju sporta,moze li se baviti vaterpolom ?



  2. #302
    Nov član
    Učlanjen
    18.03.2008.
    Poruke
    0
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Molim vas da li moze neko da mi objasni sta znaci povecana vrednost tsh od 4.39 ako je referentna od 0.27 do 4.2. U kojoj meri ova vrednost moze da utice na vrednost holesterola i triglicerida koji su mi takodje uvecani ( holesterol 6.3 a trigliceridi 3.2)

  3. #303
    Buduća legenda WithdrawnWater (avatar)
    Učlanjen
    21.10.2004.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    7.171
    Reputaciona moć
    106

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Ne znaci nista bez detaljno uzete anamneze i klinicke slike, drugih dijagnostickih pretraga i analiza. Javite se lekaru.
    Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

  4. #304
    Početnik
    Učlanjen
    05.02.2008.
    Poruke
    4
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    U julu mjesecu sam provjeravala hormone stitne zlijezde, i t3 i t4 su bili u granici normale ali mi je tsh bio 0,20. Nalaz mi je dala mlada doktorica koja mi nista detaljnije nije objasnila sta to znaci, vec mi je samo rekla da to nije nista strasno i da dodjem za tri mjeseca i uradim ponovo nalaz zato sto im je puno pacijenata imalo snizen tsh pa je mozda bilo do greske u lab.
    Medjutim, ja nisam ponovo uradila taj nalaz.. sad sam u 8.mjesecu trudnoce i interesuje me da li to moze nesto da mi skodi..kad sam oitala svog doktora(novog,jer sam se preselina iz bih u bec)da provjerim hormone, on je rekao da nema potr4ebe sada da to radim, jer su hormoni u trundnoci skroz drugaciji.
    Inace, provjeravala sam stitnu zlijezdu jer sam cesto imala preskakanje srca a ultrazvuk srca je ok.
    Po prirodi sam inace malo brizljiva, a poslijednjih godina sam imala malo vise problema pa ne znam..
    puno hvala.

  5. #305
    Buduća legenda dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.811
    Reputaciona moć
    137

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Opusteno i polako, bebica samo sto nije stigla.
    Kad se porodis i hormoni se stabilizuju mozes proveriti ponovo hormone, za sad nema razloga da se brines.

  6. #306
    Početnik
    Učlanjen
    02.10.2006.
    Pol
    muški
    Poruke
    9
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Pre godinu i po doktor mi je nasao da u desnom delu stitne zlezde imam nodus velicine 8 mm.Prethodni put kad sam bio na pregledu bilo je u avgustu prosle godine i doktor je rekao da je nodus velicine 8.3 mm i da je sve u redu i da se javim na ponovni pregled tek za godinu dana.Inace ranije mi je zakazivao na 3 i 6 meseci, mada sam ja gotovo uvek isao ranije.Inace, cim sam saznao da imam ovaj cvor uradio sam i scintigrafiju i doktor je ustanovio da cvor postoji i da je kako on kaze ,,topao" sto znaci da su sanse male da postane potencijalno opasan.Sada imam povremena ziganja u predelu cvora kao i konstantan slabi , ne bol, mozad bolje reci pritisak u predelu cvora.Uradio sam ponovo hormone i bili su sva tri potpuno u redu.Inace, zvanicna dijagnoza mi je Euthireosys.Hormone koliko god puta da sam davao bili su u redu osim jednom pre dve godine kada su bili enormno niski, mada je i tada TSH bio u redu i kada mi je dr Micic i postavio ovu dijagnozu. Sta mi preporucujete, da li da odem na raniji ultrazvucni pregled ili da cekam redovni u avgustu?Inace, ja nemam bas neke karakteristicne simptome, mozda neki put eventualno navala vrucine u licu i nista drugo.Hvala.

  7. #307
    Početnik
    Učlanjen
    24.03.2008.
    Pol
    ženski
    Poruke
    5
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Imam 48 godina, bez ciklusa od oktobra 2007., dobijam na tezini, bolovi u kicmi, misicima... Rezultati: T3: 1,68 (ref.vred. 1,3-3,1), T4: 67,1 (ref. vred. 58-161) i TSH: 14,9 (ref.vred. 0,400-4,000).

    Posle posete endokrinolgu (sredina februara) dijagnoza je: Hypothyreosis compensata prim. Pijem Euthyrox 100 mg i Selen 100 mg svakog dana.

    Po nalogu endokrinolga, u medjuvremenu, uradila sam:

    UZ stitne zlezde: Stitna zlezda je nesto manja, snizene ehogenosti, lako nehomogene strukture, bez izdvajanja fokalnih promena. Color signal u zlezdi nije pojacan. Nema znakova reg. adenopatije.

    Osteodenziometrija:kicma ok, na kukovima, kako oni kazu, osteopatija.

    ATG-AT: 84,59 (ref. vred. 0,0-25,3 IU/ml)
    AMC-AT (TPO): 174,9 (ref. vred. 0,0,-10,0 IU/ml)

    Molim i preklinjem za objasnjene ovih rezultata, kontola tek sredinom aprila kada cu saznati o cemu se radi (koliko sam citala u pitanju je Hasimoto).

    Unapred zahvalna na brzom odgovoru

  8. #308
    Buduća legenda dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.811
    Reputaciona moć
    137

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Promene na kostima su rekla bih u vezi sa godinama.
    Sto se tice nalaza stitasta zlezde, polako.
    Uzimajte redovno terapiju, rezultati antitela jesu poviseni no nije kraj sveta, Vas endokrinolog ce proceniti da li treba da se uvodi dodatna terapija, ipak on najbolje Vas poznaje kao pacijenta i zna sve relevantne podatke o Vama.

  9. #309
    Početnik
    Učlanjen
    24.03.2008.
    Pol
    ženski
    Poruke
    5
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Puno hvala, a koja bi dodatna terapija mogla da bude (znam da puno trazim)

    Pozdrav :shock:

  10. #310
    Početnik
    Učlanjen
    04.03.2008.
    Poruke
    10
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Pozdrav svima , javljala sam se vise puta u vezi ove teme,koristim terapiju svako jutro pre jela ,za dva dana trebam ici na kontrolu odnosno vaditi krv da se proveri da li se tsh snizio odnosno normalizovao, pa vas pitam da li smijem ujutro pre nego sto odem vaditi krv popiti redovnu terapiju ili ne , jer obicno kada idem u laboratoriju da kontrolisem krv nista ne jedem tako da neznam sta da radim vezano za terapiju , ako mozete da mi odgovorite

    Unapred zahvaljujem

    Pozdrav svima

  11. #311
    Buduća legenda dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.811
    Reputaciona moć
    137

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Citat Original postavio snebor Pogledaj poruku
    Puno hvala, a koja bi dodatna terapija mogla da bude (znam da puno trazim)

    Pozdrav :shock:
    Rekli smo da terapije ne dajemo na forumu.

  12. #312
    Buduća legenda dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.811
    Reputaciona moć
    137

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Citat Original postavio nesa10 Pogledaj poruku
    Pozdrav svima , javljala sam se vise puta u vezi ove teme,koristim terapiju svako jutro pre jela ,za dva dana trebam ici na kontrolu odnosno vaditi krv da se proveri da li se tsh snizio odnosno normalizovao, pa vas pitam da li smijem ujutro pre nego sto odem vaditi krv popiti redovnu terapiju ili ne , jer obicno kada idem u laboratoriju da kontrolisem krv nista ne jedem tako da neznam sta da radim vezano za terapiju , ako mozete da mi odgovorite

    Unapred zahvaljujem

    Pozdrav svima
    Naravno treba popiti terapiju, to nije kontrola secera.

  13. #313
    Domaćin Agnes (avatar)
    Učlanjen
    21.02.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Zrenjanin
    Poruke
    3.636
    Reputaciona moć
    59

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Neso, obavezno popij terapiju! Nemoj jesti, naravno, ali terapija je obavezna. Rezultati TSH nece biti realni, ako ne popijes. Bar je meni endokrinolog rekao da popijem eutirox i onda vadim krv, mada tim hormonima treba 4-6 nedelja da dostignu optimalni nivo u telu, jer ja kada regulisem terapiju, barem 3 nedelje pijem odredjenu dozu, pa proveravam nivo TSH. Ja samo to i proveravam, jer nemam stitinu, uopste.

  14. #314
    Početnik
    Učlanjen
    04.03.2008.
    Poruke
    10
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Puno vam hvala, ja sam prosli put kada sam proveravala tsh nisam popila terapiju tek nakon sto sam izvadila krv,i nije bilo uredu jos vise se povecao bio 8 kasnije 40 i onda mi je povecana doza leka.

    Agnes, i ja samo proveravam TSH, al mi kaze da je usporen rad stitne zlezde, pa sta znaci to da ti nemas stitnu a proveravas tsh, dali to isto kao i kod menejer nista drugo i neproveravam sve je ostalo u redu samo tsh uvecan.

    Jos jednom hvala puno

    Pozdrav

  15. #315
    Buduća legenda dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.811
    Reputaciona moć
    137

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Neso,proveravas tsh jer dok god nemas dovoljno tiroidnih hormona u krvi organizam salje signal hipofizi da proizvodi vise tsh kako bi stimulisala zlezdu da pravi hormone t3 i t4.
    Kad nivo hormona t3 i t4 bude ok, smanjice se i tsh.

  16. #316
    Domaćin Agnes (avatar)
    Učlanjen
    21.02.2008.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Zrenjanin
    Poruke
    3.636
    Reputaciona moć
    59

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Da, Neso, ja proveravam samo TSH zato sto sam operisala stitnu, nemam ni s od stitne, pa onda nema potrebe ni za T3 ni T-4, ti si druga prica, kao sto dr rece, kada se regulisu hormoni bice sve ok. Mada, stvarno, ne treba da se toliko brines... bice to super, samo treba vremena, hormoni su CUDO! Ja sam pre 15 meseci operisana i jos uvek lutam sa dozom hormona, cas sam ubrzana, a kada smanjim, tada mi TSH skoci na 7. Cak sam pravila neke ludacke kombinacije, npr, 125 mg eutiroxa mi je mnogo, a 100 malo, pa kombinujem od 100 i 25 prepolovim na pola, pa se maltretiram....

  17. #317
    Početnik
    Učlanjen
    04.03.2008.
    Poruke
    10
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Zaista veliko vam hvala, ja sam se bas u poslednje vreme jako opteretila tom zlezdom, mada se neosecam lose, al stvarno sam sebe uhvatila da stalno o tome mislim i stalno citam po netu o tome,zaista sama sebi kazem sta ti je vise nije to strasno sta drugi svet boluje pa sta ce, nesmije se klonuti duhom nego hrabro napred.
    Jako je lepo kada se moze i podeliti iskustva i saznati nesto novo

    Puno hvala i sve vas redom pozdravljam

  18. #318
    Početnik
    Učlanjen
    08.11.2007.
    Poruke
    8
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    da li bi trebalo da radim jos neke provere stitne zlezde,ovo su vrednost koje sa dobila pregledom krvi
    TSH 3.62 (ref.vr.0.4-6.0)
    FT4 16.15(ref.vr. 10.3-23.1)
    pozdrav!!!!

  19. #319
    Početnik
    Učlanjen
    24.10.2003.
    Lokacija
    Banjaluka
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    TSH je visok, uradite FT3, i po mogucnosti RT3, da li ima simptoma hypot. ?
    Aquarius forever.

  20. #320
    Domaćin RACE MASTER (avatar)
    Učlanjen
    08.04.2006.
    Pol
    muški
    Poruke
    4.429
    Reputaciona moć
    75

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Citat Original postavio codde Pogledaj poruku
    da li bi trebalo da radim jos neke provere stitne zlezde,ovo su vrednost koje sa dobila pregledom krvi
    TSH 3.62 (ref.vr.0.4-6.0)
    FT4 16.15(ref.vr. 10.3-23.1)
    pozdrav!!!!
    Citat Original postavio aquariuss Pogledaj poruku
    TSH je visok, uradite FT3, i po mogucnosti RT3, da li ima simptoma hypot. ?
    Kako visok?
    Sasvim je ok prema ovoj laboratoriji.

  21. #321
    Početnik
    Učlanjen
    24.10.2003.
    Lokacija
    Banjaluka
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    standardi za tsh su se promijenili od 2003. godine, postovao sam link americkog udruzenja endokrinologa prije neki dan ali je obrisan, vjerovatno zato sto je zabranjeno postovati linkove...

    zvanicno max. vrijednost za tsh je >3.0 , dok mnogi endokrinolozi stavljaju maksimum na >2.5 , a neki cak i >2.0 (sto ce vjerovatno biti uvedeno uskoro kao zvanicni maksimum)

    FT4 je prihvatljiv ali bez FT3 se ne moze puno reci , s obzirom da je T3 mnogo uticajniji hormon od T4.

    pozdrav
    Aquarius forever.

  22. #322
    Buduća legenda dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.811
    Reputaciona moć
    137

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Ovde se analize laboratorijskih pretraga jos uvek tumace prema ovdasnjim referentnim vrednostima.
    Dok se to ne promeni nema svrhe zbunjivati ljude.

  23. #323
    Početnik
    Učlanjen
    24.10.2003.
    Lokacija
    Banjaluka
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    zato sto je u drzavi sve zaostalo, kao i samo zdravstvo.
    ovo podrucje medicine konstantno napreduje dr, ja se tvojom neiformisanosti ne bih pretjerano hvalio pogotovo ako si endokrinolog, a ne bih ni rekao da zbunjujem ljude jer je ovaj standard vec u upotrebi u vecini civilizovanog svijeta.
    takodje hipotireoza moze biti subklinicka, gdje je tsh povisen (preko 2.5 ili 3.0) dok ft3 i ft4 jos uvjek u granicama normale. ali sve zavisi od simptoma , tako da brojeve ne treba uzimati kao jedini pokazatelj..
    Aquarius forever.

  24. #324
    Buduća legenda dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.811
    Reputaciona moć
    137

    Podrazumevano Re: stitna zlezda

    Sad si otkrio toplu vodu...

  25. #325
    Početnik
    Učlanjen
    24.10.2003.
    Lokacija
    Banjaluka
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Smile Re: stitna zlezda

    za promjenu od ledene dobro je dosla
    Aquarius forever.

Slične teme

  1. štitna žlezda
    Autor veris u forumu Zdravlje
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 07.11.2008., 16:08
  2. STITNA ZLEZDA
    Autor Byby u forumu Zdravlje
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 03.09.2007., 17:16

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •