Profesor katoličke teologije predavao na muslimanskom univerzitetu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Bucko22

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.101
100818107.jpg

Leonard Swidler


Rijad
Profesor katoličke teologije predavao na muslimanskom univerzitetu
U Svjetskom islamskom centru u Saudijskoj Arabiji ovih je dana jedan profesor katoličke teologije prvi put držao predavanja o međureligijskom dijalogu.

Leonard Swidler, profesor katoličke teologije i međureligijskog dijaloga na univerzitetu u Philadelphiji u Sjedinjenim Američkim Državama, muslimanskim profesorima na sveučilištu u Riyadu održao je predavanja o međureligijskom dijalogu.

Predavanjima je prisustvovalo oko četrdeset profesora, među njima je bilo desetak žena, saopćeno je na internetskoj stranici časopisa "Svijet i misije" Papinskoga zavoda za vanjske misije.

Možda to neće "zagrijati" brojne osobe, ali je riječ o velikoj promjeni u Saudijskoj Arabiji, ustvrdio je Fahad al-Alhoumoudi, profesor na univerzitetu u Riyadu, najzaslužniji za Swidlerov posjet.

Posjet profesora Swidlera uslijedio je nakon sudjelovanja 14 muslimanskih profesora na jednosedmičnom kursu održanom na zavodu za dijalog u Philadelphiji koji je prije trideset godina osnovao profesor Swidler. Saudijski su se profesori prvi put okupili na nekom tečaju da raspravljaju o dijalogu s kršćanima i židovima.

Profesor Swidler je iskoristio prigodu za dogovor o budućoj saradnji između zavoda u Philadelphiji i rijadskog univerziteta, na kojem se nalazi institut za dijalog između kultura, otvoren na zahtjev kralja nakon njegovog susreta s Benediktom XVI. 2007. godine i međureligijskog skupa održanog 2008. godine u Madridu na inicijativu saudijskog kraljevstva.
(FENA)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top