Dodik: Nemogucnost opstanka BiH

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

RoccoS

Veoma poznat
Poruka
11.405
Dodik: Kako će BiH opstati?
18. avgust 2010. | 18:05 | Izvor: Beta
Banja Luka -- Premijer RS Milorad Dodik kaže da BiH pokazuje sve veći stepen nemogućnosti opstanka i optužuje međunarodne predstavnike da su odgovorni za loše stanje.

Dodik je rekao da BiH može da funkcioniše ako se bude držala izvornog Dejtonskog sporazuma i sporazumnog dogovora strana potpisnica tog sporazuma.

Dodik je ocenio da je njegova poseta Izraelu, gde se sastao sa najvišim zvaničnicima, "jedna od najznačajnijih", naglašavajući da ta zemlja vodi "izbalansiranu politiku u uslovima složenih odnosa na Bliskom istoku".

Premijer RS ponovio je da neće učestvovati u sprovođenju ustavne reforme u BiH koju bi modelirali stranci, niti će je prihvatiti i istakao da su za njega prihvatljive samo promene državnog ustava koje se odnose na primenu presude Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci".

Prema njegovim rečima, ti odnosi bitno su usloženjeni zbog činjenice da je Turska "promenila određene angažmane", zbog čega je došlo do problema u odnosima između SAD i Turske, a što, po pravilu, otvara i probleme između Izraela i Turske.

"Sve to pred Izarel postavlja nove izazove da koncipira novu politiku u regionu", rekao je Dodik.

On je naveo da je BiH, kao članica Saveta bezbednosti UN, u nekoliko navrata glasala za rezolucije koje su Izrael "stavljale u složenu situaciju", ističući da su takvi stavovi BiH bili rezultat aktivnosti bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića i Željka Komšića, kao i ministra inostranih poslova BiH Svena Alkajala.

Dodik je ponovo optužio Tursku da se "neopravdano meša u unutrašnje stvari BiH", kao i da podržava samo jednu - bošnjačku stranu.

Premijer RS naveo je da je u Izraelu saznao da poglavar Islamske zajednice u BiH reis Mustafa Cerić misli da je BiH zemlja Bošnjaka, dodajući da je to saznao iz razgovora sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom Trećim, koji se ranije u nekoliko navarata sastajao sa reisom Cerićem.
 
meni je cela alijina ideja nezamislivo nerezonska

i da se otcepi, i da zadrzi bih, i da pobedi srbe, i da ga srbi prihvate...itd, itt

mislim da on nije bio glup pa da je stvarno to mislio da ce postici. samo je bio extremista i terorista

dakle ovakva bih...nemoguce kao samostalni subjekt
 
Federacija be i ha

thzui.jpg
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top