Како размишља просечан незнабожац

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Svecovek

Ističe se
Poruka
2.345
Сматрао сам за сврсисходно, да започнем тему овим цитатима:


"Они, који одричу вечни живот, морају гледати на земаљски живот као на једину реалност и стварност, тада им садржај живота морају постати интелектуална или чулна наслађивања, који он пружа. Свет никоме не може дати срећу: како верницима тако и неверницима. Само верник осећа дубље тугу, када га свет заробљава у његову мрежу страсти. А код неверника ова туга се манифестује у глувој злоби, незадовољству, досади, које они покушавају заглушити, вином, бујицом вањских утицаја, телесним и душевним насладама, као да хоће да умање бол од ране, али непрестано је загађујући." Архимандрит Рафаил Карелин


"Шта је човек који пориче душу у себи и у свету око себе? Ништа друго до -
униформисана иловача, ходећи мртвачки сандук од иловаче. Ако нема бесмртности и вечнога живота ни у човеку ни око човека, онда је за човека - животињу сасвим природан и логичан животињски морал; онда - да једемо и пијемо, јер ћемо сутра умрети. Само на осећању човекове бесмртности може се заснивати виши и бољи
морал од животињског. Глуп је неверник, катастрофално глуп, када може, не верујући у Бога и бесмртност душе, веровати у прогрес, у смисао живота, и радити на томе. Без Бога – свет је неиздржљива бесмислица; без бесмртности – човек је оваплоћење нечијег злурадог потсмеха.
"
Св. Јустин Ћелијски


Овако (по мом скромном мишљењу) размишља просечан атеиста:

Циљ живота

Живету у стицању задовољстава, избегавању жртве, и чињену своје воље. Корисност је мерило свих вредности. Сопствена материјална добит је врховни обзир, јер једном се живи. Нема раја и пакла, смрт је крај постојања, зато узми све што ти овај кратак живот пружа.

Свемир и Земља

Бог не постоји, зато се опусти и ослободи страха. И Свемир и Земља су постали неким случајем који ће наука разјанити. За сад о томе се више не зна него што се зна. Човек је производ случаја, феномен природних сила. Човек је само виша животиња. Земљу треба искористити до максимума. Човек самог себе ствара. Не постоји виши смисао живота.

Моралност и карактер

Морал су измислили да би нас спутали. Морал нам ограничава слободу. Не треба ником допустити да нам смета у сексуалним уживањима. Дроге, алкохол, блуд и перверзија су у реду, али се пази СИДЕ и освете других.

ЈА

Наше ЈА је врховна вредност. Ни Божије ни људске наредбе не вреде ништа. Ја сам свој господар. Што ми годи, то ћу чинити. Паметан човек даје што мање, а узима што више. Послушај Кроулија и чини оно што хоћеш и нека ти то буде једини закон.

Лепота и уметност

Нема правила за лепоту у ликовним, музичким и књижевним стварањима. Традицију треба одбацити и пркосити јој. Неометана лична воља је једино правило уметности, као и пркос сређеној класичној уметности.
 
tema je obično preterivanje koje nema veze sa životom.
pa šta sad, kao svi koji ne veruju u Boga su automatski loši?
ovde zapravo nisi opisao nikoga ko nema veze sa verovanjem u Boga,
već mnoge 'vernike' koji kad im prigusti sete se da postoji Bog.
i uopšteno ovde opisuješ nekog sebičnog bez kulture, a to nema veze sa religijom.
valjda bi ti kao vernik bar to trebalo da znaš...
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top