Vladu baš briga što krši zakone

NE-ZGODAN

Poznat
Poruka
7.555
Službe slobodno prate ko s kim razgovara bez odluke suda, funkcioneri slobodno sede u dve ili više fotelja, nameštaju se izbori saveta nacionalnih manjina, falsifikuju birački spiskova, prekršen je Ustav pri izboru sudija. Sve su to ozbiljne primedbe na rad vlasti koju su uputila nezavisna tela, a čije preporuke Vlada ignoriše vođena činjenicom „mi smo vas osnovali, mi ćemo i da vas ukinemo”.
Ignorišu kritike: Vlada Srbije

Nezavisna regulatorna tela koje je Vlada Srbije izabrala onemogućena su da obavljaju svoj najznačajniji posao - kontrolu vlasti jer se ta ista vlast bezbroj puta do sada oglušila o njihove sugestije. Time su ove institucije ne samo omalovažene, nego se postavlja ozbiljno pitanje da li su samo pro forme formirane kako bi vlast zadovoljila uslove EU, a pred domaćom javnosti se prikazala kao demokratska i transparentna.


Sijaset je primera kada je vlast kršila zakone, a regulatorna tela bezuspešno na to ukazivala. Poznato je, na primer, da je zaštitnik građana Saša Janković nedavno ukazivao na kršenje zakona prilikom izbora Nacionalnog saveta Bošnjaka, za šta je vlast nametnula da je potrebno dve trećine glasova, iako to nije bilo pravilo koje je moralo da se poštuje. Drugi primer desio se prošlog meseca prilikom donošenja zakona o elektronskim komunikacijama, kada je Janković amandmanski pokušao da spreči da bezbednosne službe mogu da prate ko s kim, koliko i kada kontaktira telefonom ili internetom. Vladajuća koalicije nije dozvolila ni skupštinskom odboru da raspravlja o ovom predlogu.


Janković kaže za „Blic” da je Vlada Srbije jedan od šest organa koje su Ustavom izuzete od nadležnosti zaštitnika građana, ali i to da je Vlada obavezna da razmatra njegove inicijative. On ističe da je u aprilu ove godine podneo inicijativu za izmene Zakona o kulturi jer je ocenio da pojedine odredbe ovog zakona ugrožavaju prava u ustanovama kulture. Janković navodi i to da je 18. marta, nakon opsežnog istraživanja o načinu sprovođenja ustavne obaveze staranja o ravnopravnoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u javnim službama, uputio Vladi inicijativu za izmene Zakona o državnim službenicima.


- Vlada do sada nije razmatrala tu inicijativu ili me nisu obavestili. Da bi mogao davati mišljenje na predloge zakona kojima se utiče na ostvarivanje prava građana, što je zakonsko pravo zaštitnika građana, tražio sam od Vlade da me obaveštava o dnevnom redu svojih sednica i dostavlja mi nacrte zakona. Iz Vlade je stigao odgovor da njen poslovnik ne predviđa da se materijali šalju zaštitniku građana i da to oni neće činiti - kaže zaštitnik građana. Vladajuća koalicija nije prihvatila ni mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije da republički i pokrajinski poslanici ne mogu da obavljaju više funkcija. Vlada Srbije se tu perfidno ogradila tako što je odbila amandman Vladana Batića i prebacila vruć krompir u parlament koji ga je skoro jednoglasno usvojio, sa tri glasa protiv. Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić podseća da je ranije jedan službenik Ministarstva pravde poslao tumačenje da lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ima pravo na funkcije gradonačelnika Jagodine i poslanika.


- Da je to tumačenje poslao ministar ili državni sekretar, bilo bi drugačije, imalo bi težinu. Ovako, to je poslao jedan načelnik u Ministarstvu i mi ne možemo da taj potez pripišemo Vladi - kaže Čupić. Međutim, činjenica je da je posle tog pisma Marković glasao za deklaraciju o Srebrenici. On dodaje da je Agencija prošle godine formirana i da će se uskoro, kada na dnevni red dođe kontrola finansiranja političkih stranaka, videti da li će Agencija imati problema sa Vladom.


Državna revizorska agencija takođe više puta je pokušala da procesuira slučajeve funkcionera koji su nenamenski trošili državni novac. Iako su za to propisane prekršajne kazne, nijedna mera do sada nije izrečena.

DEMOKRATIJA NA DELU......
 

Back
Top