Prvi kiborzi na planeti

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Paganko

Elita
Poruka
16.640
Ovo može da ide i u tehničke nauke, ali ja ipak biram da postavim temu ovamo. Mnogo tamo ima rafofa, matica, ležaja i druge zanimacije, niko ne bi obratio pažnju na poentu.

Očemu se radi?

U drugojpolovini 20og veka lagano se razvijalo polje neuronskih mreža, gde su istraživači učili da pomoću veštačkih neurona, manje ili više uspešno oponašaju rad ljuskog mozga. Veštački neuron može samo po sebi bii deo algoritma u nekom programu, može biti električni čip, ili šta god poželite. Npr. programi za skeniranje teksta koriste jedan tip neuronskih mreža da bi prepoznavali slova. Takodje neuronske mreže mogu uspešno da navode robote izmedju prepreka, prepoznaju glas (na mobilnim telefonima npr.)

Pre par godina neki pametnjakovići su se dosetili sledećeg: Uzeli su izvestan broj živih nerona pacova, nasadili ih na elektroprovodljivu, ali i hranljivu podlogu, i preko wireless-a je povezali sa malim robotom na dva točka. Rezultat? Prvi spoj mašine i živog bića, reklo bi se kiborg. Ovako pripremljen mozak je u stanju da pokreće robota, izbegava prepreke i sl. Vek trajanja mu je oko 3 meseca. Svaki put kada bi stavili nove ćelije, robot bi se ponašao drugačije. Zanimljivo je da i robot pomalo deluje kao pacov koji se kreće po sobi. Kako to sve izgleda, i šta o tome kaže njegov tvorac, možete pogledati ovde:


Za sada kiborg i ne deluje naročito impresivno. Par lampica, par točkova, i to je to. A gde nas sve to vodi... Do HAL9000, ili možda do dobrog starog Robokapa? Ili do aviona bombardera kojima upravljaju bezlični mozgovi pacova.....
 
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top