Srpska rezolucija iznenadila moćne sponzore Kosova

Halix

Elita
Poruka
16.206
Srpska rezolucija iznenadila moćne sponzore Kosova

29. jul 2010. | 17:01 → 20:17 | Izvor: Tanjug, FoNet

BEOGRAD - Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je danas da je iznenađen odlukom Srbije da podnese rezoluciju o Kosovu Generalnoj Skupštini UN i da za njegovu zemlju tekst rezolucije nije prihvatljiv.


Vordsvort je u intervjuu za Bi-Bi-Si na srpskom jeziku, rekao da Srbija pre podnošenja rezolucije UN o tome nije informisala zvaničnike EU i SAD.

"Mi i dalje želimo da sa Srbijom napravimo rezoluciju s kojom bi se izašlo pred Ujedinjene nacije. Smatramo da je to razumno sa naše strane, ali i sa strane Srbije koja je želi da postane država članica EU", istakao je britanski ambasador. Objašnjavajući situaciju koja je prethodila odluci Srbije da podnese sopstvenu rezoluciju pred SB UN, Vordsvort je kazao da su nakon odluke MSP zvaničnici EU radili zajedno sa svojim srpskim kolegama na sastavljanju zajedničke rezolucije.

"I zvaničnici SAD su učestvovali u ovim razgovorima. Početkom nedelje su u Briselu vođeni razgovori o elementima te zajedničke rezolucije i naše je razumevanje bilo da će se te konsultacije nastaviti", rekao je on.

Prema rečima ambasadora, MIP Srbije je u utorak pozvao predstavnike , kako je rekao, pet najuticajnih država sveta, podelio nam je nacrt srpske rezolucije i tražio komentare.

"Zato nas je iznenadila informacija koju smo dobili kasnije tog dana da je Srbija u UN već podnela nacrt svoje rezolucije", naveo je ambasador Britanije.

On je dodao da su mu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije narednog dana rekli da su bili zabrinuti zbog plana Albanaca da podnesu svoj nacrt rezolucije i da je Srbija brzo reagovala kako bi svoju rezoluciju dostavila prva.

"Rekao sam im da ne znam za postojanje bilo kakve 'albanske rezolucije', kasnije tokom dana sam to proverio i sa kolegama u Njujorku i na osnovu toga sam pitao MIP da li je moguće povlačenje predloga, kako bi se vratili svom izvornom planu i dogovorili zajednički nacrt rezolucije EU i Srbije".

Govoreći o tekstu rezolucije koji je podnela Srbija, Vordsvort je kazao da države koje su priznale Kosovo, poput Britanije, ne mogu da se slože sa nečim što bi pred UN GS "praktično poništilo deklaraciju o nezavisnosti".

"Ali postoji način da se usaglasi tekst koji bi zadovoljio interese obe strane, dok jezik koji se koristi u ovoj konkretnoj rezoluciji za nas nije prihvatljiv", ocenio je ambasador Velike Britanije.

On je dodao i da je mnogo puta rečeno da "nema smisla pozivati na nove razgovore o statusu, jer Vlada Kosova na tako nešto ne bi pristala i niko ih na to ne bi ubeđivao". "Kosovo je već priznalo 69 država, ostvarilo je članstvo u MMF i Svetskoj banci i ne bi ulazilo u proces koji dovodi u pitanje njihovo samo postojanje. Nema smisla organizovati razgovore koji se ne mogu desiti", naveo je Vordsvort.

"Smatramo je da je bolje da Srbija i EU na ovome rade zajedno i da dogovorimo kako ćemo ići napred, nego da svaka strana radi odvojeno jer tako možemo da završimo na terenu konfrontacije. Ne čini nam se smisleno da se Srbija i EU konfrontiraju u Njujorku, dok istovremeno Srbija tvrdi da želi da postane članica EU, zaključio je britanski ambasador.

Peter Bajer: Šteta za Srbiju

Član spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Peter Bajer izjavio je danas da je iznenađen potezom Srbije da samo nedelju dana posle mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu preda rezoluciju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ocenjujući da će taj potez naneti štetu Srbiji i blokirati njen put ka Evropskoj uniji (EU).

"Srbija sada čini mi se pokušava da zaobiđe to mišljenje i da krene u novi napor da spreči priznanje Kosova. Mislim da to nije potez koji ide u prilog članstvu u EU. Zapravo mislim da će naneti štetu Srbiji", ocenio je Bajer u izjavi za Bi-Bi-Si na srpskom.

Upitan da li očekuje da će Nemačka, zajedno sa još nekim članicama EU, zbog rezolucije blokirati proces kandidature Srbije za članstvo u EU, Bajer je odgovorio: "Da, ja to očekujem".

"Ja ne predstavljam vladu, ali ako mene pitate mislim da će do toga doći, odnosno, da će izostati dalja podrška članstvu Srbije u EU, ukoliko Beograd i dalje zadrži poziciju na kojoj trenutno insistira. Moja procena bi bila da nemački parlament neće pristati na članstvo Srbije u Uniji sve dok ova ne promeni svoj pristup", poručio je Bajer.

Drašković: Šanse manje od minimalnih

Nekadašnji ministar inostranih poslova i predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je danas da su šanse da Srbija dobije većinu za svoju rezoluciju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija "manje nego minimalne".

Trebalo je da iskoristimo tekst ove rezolucije i da ga usaglasimo sa svim članicama Evropske unije, što bi podržale i sponzorisale SAD, rekao je Drašković za Radio Slobodna Evropu.

"Onda bismo imali šanse da donesemo jednu rezoluciju kojom bi albanska i srpska strana bile pozvane na međusobni dijalog i pregovore o važnim pitanjima života i saradnje", ocenio je on.

Bivši ambasador u SAD, Vujačić: Možemo očekivati nekakvu modifikaciju rezolucije

Nekadašnji ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Ilija Vujačić izjavio je danas da je skeptičan u pogledu uspeha usvajanja rezolucije, koju je Srbija predložila Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Ukoliko ne dođe do neke elementarne saglasnosti sa nekim od vodećih zemalja Evropske unije u vezi sa rezolucijom, mislim da su šanse vrlo male", rekao je Vujačić za Radio Slobodna Evropa.

Vujačić je ocenio da je podnošenje rezolucije logično, jer je Srbija tražila rezoluciju kojom se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde, ali je naglasio da nije siguran da su obavljene dovoljne konsultacije sa Evropskom unijom.

Naša glavna adresa trebalo bi da bude Brisel, jer imamo aspiracije ka evropskoj budućnosti i videćemo kakve će reakcije biti u narednim danima, rekao je Vujačić.

"Pretpostavljam da u narednim mesecima možemo očekivati i neki kompromis ili nekakvu modifikacija rezolucije, ukoliko dođe do nekakvog sporazuma", istakao je on.

:think:
 
A šta treba da radimo?

Ja sam ozbiljan. Lepo su rekli da nema nista od ulaska. Znaci, u se i u svoje kljuse i vuci za sebe. I tako bi bili poslednji misevi u toj Uniji koja ce da se raspadne ubrzo.

Brinulo me je da ne udjemo, pa da se raspadne Unija. Garantujem da bi Srbija poslednja napustila ideju evro bratstva i jedinstva. Mi smo probali, i ne savetujem ponovo. Ne umemo da napustimo ideju, pa je bolje da ne ucestvujemo u stvaranju iste.
 
Drhte sponsori od ove Jeremijine rezolucije :mrgreen:

Хехехе... све као НИЈЕ ИМ СРБИЈА ВАЖНА, СВЕ КАО КО НАС *ЕБЕ - а нема дана да се не баве СРбијом... у Н.Пазару 17 канцеларија анбасада и других организација ВЕРОВАТНО ЗАТО ШТО НЕ ДРХТЕ И НИЈЕ ИМ ВАЖНО...:per:
 

Back
Top