Izuzetne penzije za vladike u BIH

dragosh

Veoma poznat
Poruka
11.827
Ima se moze se :think:


Odlukom Vlade RS, vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, banjalučki Jefrem i mitropolit dabrobosanski Nikolaj od početka jula ove godine primaće penzije u iznosu od po 2.300 maraka mjesečno, što pokriva čak 14 najnižih penzija u Republici Srpskoj.

Bez imalo publiciteta, entitetska vlada donijela je ovakve odluke obrazloživši da su ti crkveni velikodostojnici stekli “pravo na izuzetnu penziju” zbog svog “doprinosa duhovnom razvoju RS”. Međutim, u javnosti preovladava mišljenje da je takav potez Vlade dio predizborne kampanje u kojoj se nastoji osigurati podrška Srpske pravoslavne crkve.

Direktor Sekretarijata za vjere Vlade RS Jovo Turanjanin kaže da je inicijativa da se vjerskim poglavarima prizna status korisnika tzv. “izuzetne penzije” pokrenuta početkom prošle godine, od strane Međureligijskog vijeća BiH. Sekretarijat za vjere poslao je upitnik svim vjerskim poglavarima u RS – petorici episkopa, biskupu i muftiji – kaže Turanjanin.

„I svi su odgovorili i dali svoje biografske podatke i elemente koji trebaju da bi se stavilo u proceduru. Međutim, banjalučki muftija nije dostavio podatke. Onda je to razmatrala komisija koja se bavi tim predlozima i stala na stanovište da trenutno trojica episkopa, koji su inače otišli u penziju, trebaju biti tretirani, a ovi ostali kad steknu uslove. I što je bitno – oni to nisu tražili. Ta ideja je, kako bih rekao – izraz političke spremnosti i dobre volje premijera Dodika,“ ocjenjuje Turanjanin.

Da je riječ o političkoj volji Milorada Dodika, vjeruju i nezavisni ekonomisti. Jedan od njih, Damir Miljević, uopšte ne sumnja u pobude premijera Republike Srpske.

„Milorad Dodik ne preza ni od čega, kad je u pitanju ostanak na vlasti. Davanje „zaslužnih penzija“ ljudima koji su u svojim organizacijama, u ovom slučaju vjerskoj zajednici, potpuno ekonomski zbrinuti, predstavlja samo njegov pokušaj da ih kupi za izbore,“ smatra Miljević.

Kršenje tradicije crkvenog prava

Odluka Vlade RS nema uporišta ni u crkvenom pravu, ni u praksi – kaže sociolog religije Zoran Milošević.

„Do sada su u penziju na ovaj svjetovni način išli sveštenici, a pošto su vladike monarsi, oni su imali unutarcrkveno uređenje po tom pitanju. Dakle, monarh ne može da se penzioniše, a posebno ne može vladika. On je na toj funkciji doživotno. Dakle, bez obzira koja je to eparhija ili koji je deo Srpske crkve, to je univerzalno pravo koje važi za sve pravoslavne Crkve,“ rekao je Milošević.


Milošević priznaje da postoje i slučajevi kada se crkvenim velikodostojnicima nastoji zahvaliti za njihove doprinose.

„To je, po meni, poprilično trapavo jer moglo je neko zvanično priznanje ili neka beneficija dodeli bez penzije jer se ovim pravi presedan, odnosno pravi praksa koja sad može da se primenjuje i u drugim delovima, a to znači – ne samo kršenje tradicije crkvenog prava, nego i udar na budžet,“ smatra on.

Prema odluci Vlade RS, sredstva za isplatu penzija određenih tim rješenjima obezbjeđuju se iz budžeta entiteta. Kako “izuzetne penzije” nisu planirane budžetom za ovu godinu, ostaje nejasno na uštrb koga će se one isplaćivati.

Ministarstvu finansija RS ni nekoliko sati nije bilo dovoljno da dostave odgovor na to pitanje. Ali duhovni poglavari, svakako, znaće da procijene da li na račun sirotinje Republike Srpske treba da prihvate visoke penzije kojima ih je entitetska vlada počastila.

„Ja se nadam da, u ime naroda i u ime Boga, vladike na to neće pristati,“ kazao je Miljević.

http://www.slobodnaevropa.org/content/izuzetne_penzije_za_vladike/2098919.html
 

Back
Top