Bezobrazluk države i naftaša: Litar benzina ide na 123,4!

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Novi obračun cena goriva biće urađen 14. jula, prema trenutnoj računici benzin će poskupeti za četiri, a evrodizel za tri dinara

Gorivo u Srbiji za desetak dana najverovatnije će da poskupi za tri do četiri dinara po litru, saznaje Press. Nova maksimalna cena benzina tako će biti 123,40, a evrodizela 123,90 dinara. Naftaši kažu da je slabljenje dinara glavni „krivac" za veće cene goriva i traže promenu uredbe o cenama derivata nafte.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić izjavio je za Press da je nagli pad vrednosti dinara najviše doprineo novom poskupljenju goriva.
Loša uredba
- Prema trenutnoj računici benzin bi poskupeo za oko četiri, a evrodizel za tri dinara. Iako je cena sirove nafte rasla, na veće cene goriva najviše je uticala depresijacija dinara. Inače, kada bi se dozvolio slobodan uvoz, gorivo bi bilo jeftinije oko osam dinara. Pored toga, trebalo bi izmeniti postojeću uredbu o cenama derivata nafte, zbog čega mi od Vlade Srbije tražimo da se cena obračunava prema realnim berzanskim cenama, a ne ceni sirove nafte, kao što je sada - kaže Rakić.
Ministarstvo energetike je pre nekoliko meseci promenilo uredbu o cenama derivata nafte, prema kojoj se cena menjala na dve nedelje ako odnos kursa dolara i cene sirove nafte pređe 1,5 odsto. Sadašnja uredba propisuje da se cene menjaju na 30 dana ako ovaj odnos pređe 3,5 odsto.
Nebojša Atanacković iz AD „Nafta" kaže da je zbog toga ova uredba „gruba" jer su skokovi i padovi u ceni veliki.
- Gorivo bi do sada mnogo puta pojeftinilo da dinar ne gubi na vrednosti. Ranije se pominjalo smanjenje akciza kako bi gorivo bilo jeftinije, ali u budžetu nema dovoljno para i mislim da nema teorije da će država smanjiti akcize kako bi se mi jeftinije vozili - skeptičan je Atanacković.
Vlada Srbije formirala je u aprilu radnu grupu koja je trebalo da ispita uticaje smanjena akciza na priliv sredstava u republički budžet. U Ministarstvu finansija kažu da još nisu doneli nikakvu odluku, a da bi krajnji sud o svemu morao da iznese MMF.
- Taj predlog je i dalje na stolu ali još uvek nije završena kompletna analiza koja treba da pokaže kako će to da se reflektuje na budžet i prodaju određenih derivata. Kada bude završena analiza, nove akcize će biti predložene Ministarstvu finansija. Ne zna se kada će to biti, a MMF je taj koji mora da odobri izmenu akciza - rečeno nam je u Ministarstvu finansija.
Odlučuje MMF
MMF će sledeći put u Srbiju doći tek u avgustu, a ako bi tada i dobili „zeleno svetlo" za smanjenje akciza, morala bi da se radi revizija budžeta koju bi usvajao parlament. Zbog dugačkih procedura, akcize u svakom slučaju ne bi mogle da budu smanjene pre septembra! Rakić kaže da je to suviše kasno i da bi već sada akcize mogle biti smanjene bez štete po budžet Srbije.
- Na benzin akciza je 44,70 dinara, a na dizel 30,50. Ako se smanji akciza na benzin za pet dinara, a na dizel poveća za isto toliko, država tu ništa ne gubi - kaže Rakić.
Potpredsednik UBSS-a Borisav Tatić kaže da Ministarstvo finansija nije uradilo dovoljno da bi se akcize smanjile.
- Mi stojimo na stanovištu da akciza na benzin može da se smanji u rasponu od pet do 10 dinara, a da se poveća na dizel i TNG. Smatram da država ne radi ozbiljno na tome - objasnio je Tatić.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...e+i+naftaša:+Litar+benzina+ide+na+123,4!.html

benzin.jpg
 
- Mi stojimo na stanovištu da akciza na benzin može da se smanji u rasponu od pet do 10 dinara,
a da se poveća na dizel i TNG.

Значи пресепи са овога на онога, битно да је мени у џепу исто ...

:dash::dash::dash::dash:


Smatram da država ne radi ozbiljno na tome - objasnio je Tatić.

А ко је та "Држава" ????
Моја покојна мама или можда актуелни ПреЦедник ???????????

:dontunderstand::dontunderstand::dontunderstand::dontunderstand:
 

Back
Top