čije je kosovo sa istorijskog aspekta

haramBASHA

Početnik
Banovan
Poruka
14
piše u slobodnoj evropi

Malcolm: Većinu mitova o Kosovu generisali su srpski istoriografi
Noel Malcolm u Prištini

Noel Malcolm u Prištini
Ažurirano posljednji put: 14.05.2010 19:20
Amra Zejneli
Ima klasičnih primera upotrebe istorije u političke svrhe, a iako je narod na vrhu često sudelovao u manipulaciji svesti ljudi, mi ne moramo da tvrdimo da oni uvek znaju da ono što pišu je pogrešno. Oni pišu ono što žele da bude istina, a to znači nešto drugo, izjavio je u Prištini poznati engleski istoričar i pisac Noel Malcolm, koji je inače kosovskoj javnosti poznat kao autor knjige "Kosovo – kratka istorija".

Noel Malcolm je u petak pred punim auditorijumom kosovskih intelektualaca, ali i međunarodnih zvaničnika na Kosovu, govorio na temu: Mitovi, ideologija i istorija Kosova, odnosno o mitskoj istoriji Kosova, funkciji mitova u društvu te o fundamentalnim mitovima koji su uticali na razumevanje istorije.

“Kada sam radio na istoriji Kosova, dok sam pisao knjigu, stalno sam nailazio na vrste istorijskih mitova koje vam opisujem. Većina mitova bili su generisani od strane srpskih istoriografa i srpskih pisaca, a samo je mali broj bio od albanske strane”, rekao je Malcolm, objašnjavajući da to nije iznenađujuće iz više razloga, među kojima je i politički projekat iredentizma koji je Srbija od 19. veka imala prema Kosovu.

"Takođe, tada je Srbija imala mnogo veći broj istoričara i intelektualaca u vreme kada je Albancima jedva bilo dozvoljeno da osnovno obrazovanje steknu na svom jeziku. A što se tiče albanske strane, stvaranje albanske države je više bilo fokusirano na albansku zemlju u celini, nego na Kosovo samo. Tako da, dok je Srbija imala posebne interese iredentizma za razvoj mitova o Kosovu, ne može se reći da je situacija bila simetrična i sa Albancima", objasnio je istoričar Malcolm.

Različita svrha mitova

Grafit u Beogradu
On navodi da su glavni albanski mitovi bili nacionalne prirode, kao što je slučaj u svakoj zemlji koja prolazi kroz stvaranje države, i to u vezi identiteta, o ljudima koji se uvek borbe za slobodu, nezavisnost i drugo.

Što se tiče srpskih mitova, njihovi nacionalni mitovi su bili veoma jaki tako što je glavni posao istoričara u 19. veku bio da razviju narodnu svest, odnosno narodnu priču koja će zadovoljiti ciljeve srbijanske države.

“Nacionalni mitovi su naravno naglašavali da je Kosovo kolevka srpskog naroda, srce Srbije i ostalo, a ovakav stil pričanja o istoriji Kosova je nastavljen i do današnjeg dana i mogu se videti ispisani na zidovima Beograda. Naravno, istorijski gledano, ne možete da kažete da je Kosovo bilo kolevka Srbije. Kolevka srpskog naroda bila je Raška, Crna Gora, odnosno zapadni Sandžak, i to su mesta gde je srpski narod formiran u ranoj istoriji Balkana”, kazao je Malcolm.

Malcolm je takođe pomenuo da je mit velike seobe Srba sa Kosova 1690. godine dobar primer o tome kako se mitovi menjaju, razvijaju, i koji dalje sadrži mitove o migraciji i velikom broju žrtava. Po njemu, ovaj mit takođe sadrži i netačan broj Srba koji su se onda odselili na teritoriju današnje Mađarske.

"Pisale su se knjige kako su Srbi napustili Kosovo i to im je bilo objašnjenje o naknadnom postojanju albanskog naroda na Kosovu – kažu da se onda stvorio jedan vakuum", rekao je engleski istoričar.

Noel Malcolm, pored toga što je napisao niz radova o Kosovu za brojne svetske novine, autor je i knjige pod nazivom "Istorija Bosne". U Prištini je boravio na poziv Američkog univerziteta na Kosovu.

:eek:
 
Ko je Noel?


He is a former Foreign Editor of The Spectator, and columnist for the Daily Telegraph. He gave up journalism in 1995 to become a full time writer, becoming in 2002 a Senior Research Fellow of All Souls College, Oxford. He is a Fellow of the British Academy. He serves on the advisory board of the conservative magazine Standpoint. He is the general editor for the Clarendon edition of the complete works of Thomas Hobbes, and the editor of The Correspondence.

He now chairs the Board of Trustees at the Bosnian Institute, an organization on Bosnia-Herzegovina.


sve referenca do reference: bivsi novinar koji nije mogao da zivi od toga, i poceo da radi kao "pisac" , najverovatnije po narudzbini.Pa , da vidimo koja su mu to dela:

Noel Malcolm is the author of Bosnia: A Short History (1994), Origins of English Nonsense (1997), Kosovo: A Short History (1998), Aspects of Hobbes (2002), and (with Jacqueline Stedall) John Pell (1611-1685) and His Correspondence with Sir Charles Cavendish: The Mental World of an Early Modern Mathematician (2005). He is the editor of The Correspondence of Thomas Hobbes (1994). He has also written George Enescu: His Life and Music (1990) (Toccata Press). He also wrote a pamphlet in 1991 titled Sense on Sovereignty, a discussion of the arguments about Britain's membership of the European Union published by the Centre for Policy Studies.


Koliko je poznat?

Noel Robert Malcolm FBA FRSL (born 26 December 1956) is an English historian, writer, and columnist.


da. to je sve sto WIKI ima da kaze o njemu...ja bih da dodam i kako izgleda:

prof_malcolm.jpg
 
piše u slobodnoj evropi



:eek:

Ta љигава персона је почетком 2008 године навела у ауторском тексту да су Срби били на Косову непуних 100 година!

Он је чак експерт, поред Косова и за Босну у којој наравно негира постојање Срба!

Шта овом земљом хода!:dash:
 
..ali..koliko nisko oni mogu ici..to nije ''narod''...nemaju prava sebe time da nazivaju..da bi bio to treba ti osnovno :dostojanstvo. Oni su ko bubasvabe pishali tamo na krstove i odnosili i kamenje kao pacovi da se ne bi videlo da smo bili tamo,pa posle bili licemerni da pushtaju klasicnu muziku dok su isle kamere Zapada,prave se ludi nemaju cak ni muda ( hrabrost je drugi imperativ osobina da bi bio narod u mojim ocima ) da kazu '' e da jesmo,mi smo vas sve poklali i uzeli ) vec ko dete od 5 godina kad ukrade cokoladu i onako pokvareno ti se smeje i porice,kradu sve jer nemaju nishta svoje puzeci i ljubeci kolena svakome, to nije nacija,to je hrpa sluga i malih Juda koji stalno iz anekog puze,lizu nekom noge ( a puca velikim silama za njih ) ,da ne ljube stopala Americi sutra ce biti druga zemlja,pa treca,cetvrta.stalno neshto muvaju,lazu,stalno lazljivi,nemaju ni istoriju jer su siromashni u svakom smislu pa placaju neke ubice tamo da im pishu ''knjige'' ko paraziti..Al jeste bitno je prodje i tri godine od Kosova i svi odma ''jaaaao pa shto ne budemo priiiijatelji pa ajde da prekinu neprijateljski odnosi'' ma jeste k.urac, pokushali ste da nam uzmete istoriju,ko zna koliko poklali,silovali,ko zivotinje,pokushali da preko nas steknete i taj jadan ''identitet'' shto imate kao masa,preko nashe istorije sve obrnuli i napravili vashu,i sad bi ''dobrocudno'' sigurno jel,da mi sve to zaboravimo. shto bi reko neko iz moje porodice '' pa ako su nas vec j.ebali daj da narod ne bude imbecil pa sad i u dupe da nas j.ebu ''
 
znaci po ovom velikom naucnom radniku ipak su albanci popravili onolike pravoslavne manastire i crkve po kosovu..?? nisam znao....pecku patrijasiju su napravili ocito kao akt dobrosusedstva sa srbima...kako su pazljivi---svaka im cast....da ih svako pozeli za komsije...

Nemoj da se nerviras,ovde ima svakakvih koji zele da provociraju i tome slicno neke teme su jednostavno za ignore.
 
Ima i ljudi koji se ne slazu sa njim:

How was Noel Malcolm's book received by American and British historians?
Historians, but also other scholars or analysts, responded to Noel Malcolm's book soon after its appearance, the way they responded to the book by Miranda Vickers dealing with the same theme published some time before Malcolm's. Such a prompt response is to be attributed to the fact that the publication of these two books coincided with the beginning of repeated terrorist actions by the separatists against the civilian population and armed confrontations of the KLA with the police throughout the area of Kosovo and Metohija.
The available critical reviews and polemics inspired by Malcolm's work suggests that the majority of the authors voiced well grounded objections to Malcolm's book, whereas only a minority embraced it unreservedly. It also seems that the authors giving priority to the book by Miranda Vickers were more numerous. This finding perhaps contrasts with the reception of Malcolm's book by some political circles.

http://www.kosovo.net/nmalk6.html
 
Da baš kad pomenu Englezi...Njihova politika u Alsteru,okupiranom delu Irske je bila identična politici Turaka na Kosovu i Metohiji,odnosno konstantno menjanje brojeva,gušenje Irske nacije i pravljenje razdora.
Takođe,irska vlada i dalje od svog stanovništva krije lokacije masovnih grobnica Iraca koji su umrli u vreme gladi,izazvane britanskom pomorskom blokadom.
http://www.noraid.com/Holocaust.htm
http://www.irishholocaust.org/
 

Back
Top