Opet kofer!

tu tu tu

Buduća legenda
Poruka
45.209
Beograd 11. 05. 2010

Press

Afera 'Kofer 2'

Policija uhapsila četvoro bivših direktora PTT-a jer su nabavkom nedovoljno kvalitetnih kofera za transport novca oštetili firmu za skoro 50 miliona dinara
1

Kriminalistička policija uhapsila je juče četvoro bivših i sadašnjih direktora JP PTT „Srbija" zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili preduzeće za 48.389.228 dinara, rečeno je Pressu u MUP-u Srbije.

Prema navodima policije, uhapšeni su Veseljko Vračar, bivši direktor Direkcije za poštansku mrežu, Dragoljub Mikić, direktor Sektora za organizaciju transporta i preradu poštanskih pošiljaka u istoj direkciji, zatim Koča Anđelković, šef Službe za organizaciju transporta i prerade pošiljaka u unutrašnjem saobraćaju, kao i njegova saradnica Marija Stanimirović.

Dalibor Štula organizator?
Svi oni osumnjičeni su da su u periodu od 2004. do 2007. godine od švajcarske firme „Gehrer" nabavili kofere koji nisu za profesionalnu upotrebu, umesto predviđenih 250 kofera koji bi zadovoljavali najviše bezbednosne standarde za prenos novca. Sumnjiv posao obavljen je preko firme „Mejnc i partneri", za čijim je vlasnikom Daliborom Štulom raspisana potraga, zbog sumnje da je bio podstrekivač za izvršenje krivičnog dela.
- Za potrebe „Pošta" trebalo je, putem tendera, nabaviti 250 kofera najviših sigurnosnih karakteristika. Štula, koji je očigledno mozak čitave prevare, organizovao je prezentaciju za uhapšene Anđelkovića i Stanimirovićku, na kojoj su prikazani koferi koji nisu u skladu sa potrebama „Pošta". Potom se pristupilo postupku javne nabavke - navode u MUP-u Srbije.
1
Ćirić: PTT na raspolaganju policiji
Direktor PTT-a „Srbija" Goran Ćirić potvrdio je Pressu da su neki od uhapšenih i dalje zaposleni u tom preduzeću, ali da se više ne nalaze na rukovodećim funkcijama.
- Ne bih da komentarišem i utičem na istragu. Neka nadležni organi utvrde ko je za šta kriv, a onaj ko nešto nije radio kako treba, neka snosi odgovornost. Mi smo kao preduzeće na raspolaganju da pružimo sve podatke i dokumentaciju - kazao je Ćirić.

Švajcarci ih upozorili
U policiji dodaju da je švajcarski proizvođač jasno stavio do znanja da njihovi koferi nisu za te potrebe, ali da su osumnjičeni falsifikovali dokumentaciju koja se odnosi na kvalitet proizvoda.
- Švajcarski koferi su znatno jeftiniji od onih koji zadovoljavaju karakteristike za siguran prevoz novca. Međutim, uhapšeni direktori su ipak kupili te obične „pojačane" kofere i to preko firme Dalibora Štule. Da ti koferi nisu dovoljno kvalitetni, vrlo brzo se pokazalo u praksi, pa su povučeni iz upotrebe jer nisu bili bezbedni za prenos novca. Osim što su preduzeće oštetili za skoro 50 miliona dinara i primorali „Pošte" da krenu u novu nabavku, oni su ugrozili i sigurnost prenosa novca - ističu u MUP-u.
Policija sumnja da je veći deo novca od pola miliona evra završio kod osumnjičenih, odnosno kod odbeglog Dalibora Štule, koji je uvukao rukovodioce „Pošta" u ove malverzacije. Inače, Veseljko Vračar je i dalje zaposlen u ovom preduzeću, ali više nije na rukovodećoj poziciji, kao ni Mikić ni Anđelković. Marija Stanimirović je, prema podacima policije, prešla da radi u firmu Dalibora Štule! Uhapšenima je određen policijski pritvor od 48 sati, posle čega će biti izvedeni pred istražnog sudiju.


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/116655/Afera+'Kofer+2'.html
 

Back
Top