Evo jos jedne pristalice zdrave hrane

Posto me, osim gastronomije, interesuje i nutricionizam, gledam da spojim lepo i korisno, da pripremam ukusnu ali zdrav(IJ)u hranu, vodim racuna o tome sta jedem.
Da ne pisem sad recepte, samo cu dati nekoliko saveta kroz licni primer, koji ce pomoci ako neko zeli zdravije da se hrani.
Ako ste zdravi, volite da jedete, nemojte naglo preci na makrobiotiku, vec ukinite sebi pojedinu hranu i vremenom ce vam je organizam sam odbaciti!
Ja i dalje nisam iskljuciva, samo sam smanjila te neke namirnice (to su uglavnom namirnice sa aditivima, vestackim bojama i konzervansima), smanjila meso i mesne preradjevine i to mi prija. Neke namirnice sam jednostavno zamenila zdravijim, na primer, umesto kupovnih sokova (mislim i na one "vocne", ne samo gazirane) koristim sokovnik i kuvam cajeve (kupujem kod travara, to su obicno blagi cajevi, lipa, rtanjski i sl), leti pravim vocne cajeve itd. Ne kupujem supe u kesicama, pastete i slicno, umesto cipseva i sl. grickam suvo voce i orasaste plodove...
Dan mi izgleda otprilike ovako - pocinjem cedjenim sokom pa zatim obrokom bez hleba - muslima (trudim se da mix bude sa vise presovanih zitarica, suvim vocem i sl), cesto je na meniju kacamak, jos cesce ovsena kasa (u koju takodje dodajem svasta, koga interesuje pisacu kako se sprema), ako je testo onda je to prosta seljacka proja, neka integralna peciva ili heljdina pita...
Voce jedem pre podne, uvek u zamrzivacu imam dosta crvenog voca, popijem jogurt (nekad sama napravim vocni, kupujem one sa zivim bakterijama - AB, LGG itd).
Rucak organizujem ovako - 2 dana riba (ne przena!), 2 dana mahunarke (pasulj, grasak, socivo, bez mesa!), 2 dana povrce sa mesom, to je obicno piletina, i pre novog "kruga" ubacim pecurke ili testeninu (nekad obicnu, nekad integralnu, sad bas ima raznih, sa sojom, koprivom, na primer). Trudim se da jelu prethodi supa/corba, bez vegete, zaprski i sl, to su obicno corbice od povrca, uz rucak obavezna sveza salata (a nekad sam pravila tako diiivne tursije, ehhh

).
Imam svoje poroke, i to su slatkisi, ali se i tu trudim da se kontrolisem.
Istina je ovo vezano za zitarice i mikrotoksine, i to pre svega vazi za robu kupljenu na meru, ona koja je duze bila izlozena vlaznosti vazduha, insektima i sl. Tako da, ukoliko se odlucite da dan sapocnete muslima i cerealijama, bez obzira na cenu, odaberite one u fabrickom pakovanju (ni to nije garancija, ali je opet bolje).

Pošalji link