srpska fobija od turaka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imali neki razlog sto nakon 150 godina nezaviznosti od osmanskog carstva, jos uvek imamo fobiju od turskog naroda.

Sve sta ima i prizvuk "turskog" bilo sta hoce da se izbaci iz zemlje.

Ja nemam nikakvu fobiju od turskog naroda, stavise, smatram da je bespotrebno i steta izbacivati "pusto tursko" iz nase knjizevnosti, kulture, umetnosti, pa cak i ponekih navika.
 
Oд турске заоставштине највише волим бањалучки, сарајевски и лесковачки...
eyhmrma9.jpg
 
Ja nemam nista protiv turske niti bilo cije hrane, muzike, umetnosti... Mislim, ako neko voli, njegova stvar.

Medjutim, mnogo mi smeta politicki povratak turske na Balkan, petljanje oko Bosne i Kosova i sl.

Ne svidja mi se to sto bi Zapadna Evropa da zrtvuje Balkan kako bi preko Turske umilostivila jedan deo muslimanskog sveta, onaj najekstremniji saudijsko-vehabijski.

,,Evropske integracije i dezintegracije: istok i zapad”, Robert Bidelo, Ričard Tejlor;

http://books.google.com/books?id=bi...page&q=churchill balkan confederation&f=false

,,Raspad stare Evrope u leto 1940. naveo je Čerčila, kao i mnoge druge da razmisle o kontinentu posle poraza Nemačke. Plan koji je smislio ne samo da je bio dalekosežan, već i ekscentričan. Trebalo je prekrojiti evropske granice – ne samo granice poraženih država, već i granice neutralnih i, što je još neverovatnije, samih pobednika. Čerčil je svojim kolegama u Kabinetu rekao da postoji samo pet velikih evropskih nacija, koje bi trebalo da ostanu nezavisne države – Engleska, Francuska, Italija, Španija i Pruska. Ostale evropske države bi bile grupisane u četiri konfederacije. Severni blok bi se sastojao od skandinavskih zemalja i Holandije, a prestonica bi mu bila u Hagu. Srednjoevropa bi se sastojala od Čehoslovačke i Poljske. Dunavska konfederacija, koja bi se sastojala od Bavarske, Virtemberga, Austrije i Mađarske, imala bi Beč kao glavni grad. Balkanska konfederacije bila bi pod vođstvom Turske, a kao svoju prestonicu, imala bi ono što je Čerčil još uvek starinski nazivao ,,Konstantinopolj”. Pet nezavisnih sila i četiri konfederacije činili bi Savet Evrope, koji bi upravljao internalizovanim vazduhoplovstvom, pri čemu bi pojedinačnim državama bilo dozvoljeno da održava samo narodnu vojsku. Za Čerčila je ključna stvar u toj postavci uvek bila Dunavska konfederacija, rasturanje Nemačke i obnova Habsburške vladavine. (U ratu je posvetio značajan napor da ostvari ovaj poslednji cilj). Decembra 1942. napisao je: ,Odvajanje Austrijanaca i Južnih Nemaca od Prusa je neophodno za preuređenje Evrope’.”

Iz intervjua Otoa Habsburga za nemački ,,Welt”.

http://forum.krstarica.com/blog.php?b=15223

,,WELT ONLINE: Bili ste dugogodišnji član Evropskog parlamenta. Kakva je vaša vizija evropske budućnosti?

Habsburg: Kosovo mora biti nezavisno. Nemate pojma kako je simpatično tamošnje stanovništvo. Zatim nam je potrebna Turska – kao privilegovani partner. Turska ima ulogu mosta prema islamu – sličnu ulozi koju je igrala u vreme Austrougarske Monarhije
 
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top