Срећковић(SPO): За мудру националну и прозападну политику

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

odgovor0

Zainteresovan član
Poruka
245
Потпредседник Српског покрета обнове и министар за дијаспору у Влади Србије Срђан Срећковић изјавио је је данас у Руми на обележавању двадесетогодишњице од оснивања странке да Србија мора водити мудру националну и прозападну политику која ће јој омогућити да за своје савезнике и партнере има најмоћније земље света, јер само тако може поново да легитимизује своје интересе и да постане лидер у региону.

„Морамо убрзати реформе у свим сферама да би што пре постали део свих западних интеграција и да би постали атрактивни за стране инвеститоре јер је то услов да би се Србија привредно развијала. Само економски јака Србија може бити тачка ослонца целокупне нације, фактор регионалне стабилности и мотор привредног развоја читавог Балкана“ - рекао је Срећковић.

„Србија је претежно пољопривредна земља и зато поред улагања у инфратруктуру и развој малих и средњих предузећа држава да би се развијала мора много више помагати примарну пољопривредну производњу и стимулисање програма који подстичи младе да остану на селу. Села су опустела, читави крајеви су потпуно испражњени чак и у Војводини. У последњој деценији прошлог века која је била једна од најтежих у историји, па и данас у условима светске економске кризе, какав такав ниво животног стандарда у земљи одржава се управо захваљујући пољопривреди. Са друге стране, алармантно је што паори годинама уназад на крају сезоне схвате да нису зарадили ништа или готово ништа. Морају се плански и много конкретније финансијски подржати и заштитити од монопола при откупу и преради хране јер монополисти присвајају комплетан профит. Овоме се мора стати на пут и дефинисати јасна дугорочна аграрна политика и стратегија за опоравак села, на чему ће Српски покрет обнове инсистирати. Ово није само економско, већ и државно и национално питање првог реда. Не можемо ми равијеном свету парирати у високој технологијији и софистицираним услугама али можемо и морамо у производњи здраве и квалитетне хране јер алтернативу немамо “ - нагласио је Срећковић.

„Ова година је и прекретница за Српски покрет обнове. Хоћемо да што брже мењамо Србију али то подразумева да мењамо и себе саме. Кренули смо у модернизацију странке, са намером да уведемо позитивни дух, нов начин комуникације са јавношћу и да руководство странке освежимо новим, младим и стручним људима. Циљ је јасан: одлучни смо у намери да постанемо водећа странка европске српске деснице и зато интезивно радимо на дефинисању десетогодишње стратегије која ће нам то омогућити. Дакле, одговорна национална политика и привредни развој а оквир за то су западне интеграције које немају алтернативу“ - нагласио је Срећковић.

„Ни по програмским начелима, ни по циљевима за које се залагала и залаже не постоји ниједна странка која може да предводи европску српску десницу изузев Српског покрета обнове (СПО). Не могу они који су само декларативно за Европску унију а суштински против европских вредности и који заправо још увек немају политички програм да буду европска десница. Западне интеграције су пројекти европских десничара и наше крајње исходиште и зато ће модернизован Српски покрет обнове бити тачка окупљања прозападних, реформских и конзервативних организација и појединаца. Верујем у снажан раст нашег политичког утицаја и верујем да ћемо дати велики допринос убрзаној модернизацији Србије- то заслужујемо а наша двадесетогодишња историја нас на то обавезује. Верујем да је будућност Србије у сарадњи демократске левице коју предводи наш стратешки партнер, а то је Демократска странка (ДС) и модерне европске српске деснице која се полако профилише и у којој ће Српски покрет обнове (СПО) имати важну улогу“ - закључио је потпредседник Српског покрета обнове (СПО) Срђан Срећковић
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top