Republika Srbija i Kosovo

Da li biste ovo želeli?

  • Da

  • Ne

  • Da, ako mora...


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Appel

Iskusan
Poruka
5.689
... ili Biste li pristali na ovo?

Generalno, dobar tekst. Tu i tamo možda ima preterivanja sa nekim hipotezama, ali osnova je jasna. Ako ne želimo nezavisnost, da vidimo šta je alternativa...

...
Čisto hipotetički: zamislimo situaciju da se odjednom desi nešto što bi prekonoć ubedilo većinu stanovnika Kosova da im je bolja budućnost unutar Srbije (VOA-MON status) nego kao samostalne države. I da pošalju poruku Beogradu: pristajemo na VOA-MON, izvolite, pošto vi dosad NIŠTA konkretno niste predložili, evo našeg predloga.

Pokušao sam da zamislim kako bi taj predlog Prištine mogao da izgleda. Recimo ovako:



Sporazum o uspostavi Republike Srbije i Kosova


Naziv države

Država se zove Republika Srbija i Kosovo (na srpskom), odnosno Republika e Serbisë dhe Kosovës (na albanskom), u daljem tekstu RSK.

Ustavom će RSK biti definisana kao država svih njenih građana. Nijedan ustavni akt neće se pozivati na prošlost bilo kojeg od naroda koji ulaze u sastav RSK.

Službeni jezik i pismo

U RSK u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo i albanski jezik i latinično pismo, kao i drugi jezici i pisma u skladu sa zakonom, posebno zakonima o pravima manjina.Svi zvanični dokumenti su dvojezični a u slučaju primene manjinskih jezika mogu se na treće mesto dodati jezici manjina u skladu sa zakonom.

Na teritoriji uže Srbije i Vojvodine na prvom mestu u službenoj upotrebi je srpski jezik a na drugom albanski. Na teritoriji Kosova na prvom mestu je albanski jezik a na drugom srpski. Zakonom se može propisati da zvanični dokumenti budu pisani i na jezicima manjina u skladu sa zakonom i na jezicima međunarodne komunikacije.

Državni simboli

Državni simbole (zastavu, grb i himnu) donosi Skupština RSK dvotrećinskom većinom glasova u roku od 6 meseci od potpisivanja Sporazuma o uspostavi RSK.

Državni simboli ne mogu sadržati nikakve nacionalne simbole ili njihove elemente niti se na bilo koji način pozivati na tradiciju bilo koje etničke, verske, kulturne ili lingvističke grupe. Ovo se takođe odnosi i na sve simbole državnih organa i institucija kao i organa i institucija lokalne samouprave.


Državljanstvo RSK

Državljanstvo RSK stiču svi građani koji imaju državljanstvo Republike Srbije ili Republike Kosovona dan stupanja Sporazuma na snagu.

(Alternativa: Državljanstvo RSK stiču svi građani koji su na dan 28. marta 1989. imali državljanstvo Socijalističke Republike Srbije ili Socijalističke Automne Pokrajine Kosovo kao i njihovi direktni potomci, usvojena deca i bračni drugovi. Svi ostali državljani sadašnjih Republike Srbije i Republike Kosova moraju podneti zahtev za prijem u državljanstvo RSK).
Uspostaviće se centralni elektronski registar državljana RSK.

Politički i izborni sistem

RSK je demokratska republika. Jednodomna Skupština RSK bira se opštim pravom glasa svih punoletnih građana.

Skupština RSK ima 250 poslanika, od toga 186 izabranih sa teritorije uže Srbije i Vojvodine i 64 izabranih sa teritorije Kosova.

Nijedna odluka Skupštine RSK koja se donosi prostom većinom glasova ne može biti doneta ako za nju ne glasa najmanje 1/3 poslanika izabranih sa teritorije Kosova, odnosno 22 poslanika. Ni jedna odluka Skupštine RSK koja se donosi dvotrećinskom većinom glasova ne može biti doneta ako za nju ne glasa najmanje 1/2 poslanika izabranih sa teritorije Kosova, odnosno 32 poslanika.

Ovi odnosi važiće do prvog popisa stanovništva RSK i uspostave novog centralnog biračkog spiska. Po uspostavi elektronskog centralnog biračkog spiska ovi odnosi korigovaće se u odnosu na broj glasača registrovanih na teritoriji uže Srbije i Vojvodine odnosno Kosova.

Vlada RSK

Vlada ima predsednika, jednog potpredsednika i ministre čiji će broj i nadležnosti biti uređeni zakonom. Predsednik i potpredsednik vlade ne mogu biti iz istog naroda. Broj ministara iz redova bilo kog naroda mora biti proporcionalan broju glasača iz redova tog naroda

Organi, ustanove i institucije RSK

U svim organima, ustanovama i institucijama RSK 25,3% zaposlenih biće iz redova albanskog naroda. Nacionalna struktura imenovanih i izabranih funkcionera na svim nivoima odgovaraće nacionalnoj strukturi stanovništva.

Po održanom popisu stanovništva RSK, ovaj procenat revidiraće se u skladu sa podacima dobijenim na popisu. Nakon toga procenat će se revidirati svakih deset godina, po svakom održanom popisu stanovništva RSK.

Obrazovni sistem

Učenici osnovnih škola na srpskom jeziku imaće albanski kao obavezan nastavni predmet, sa 3 časa nedeljno, od 3. do 8. razreda a učenici osnovnih škola na albanskom jeziku imaće srpski kao obavezan nastavni predmet, sa 3 časa nedeljno, od 3. do 8. razreda. U srednjim, višim i visokim školama najmanje 1/5 predmeta u nastavi na srpskom jeziku držaće se na albanskom a u školama na albanskom jeziku najmanje 1/5 predmeta u nastavi na albanskom jeziku držaće se na srpskom.
U školama na jezicima nacionalnih manjina ove kvote mogu biti smanjene.
Nacionalna komisija za školski program doneće zajednički školski program za sve predmete u kojima se izučava nacionalna kultura i tradicija (maternji jezik i književnost, drugi zvanični jezik RSK i književnost, poznavanje prirode i društva, istorija, muzičko obrazovanje).U okviru ovih predmeta učenici se moraju upoznati i sa kulturom i tradicijom drugog naroda.

Odbrana i bezbednost

U svim organima, organizacijama, telima i ustanovama u sistemu odbrane i bezbednosti struktura ljudstva odgovaraće nacionalnoj strukturi RSK i revidiraće se svakih 10 godina, po izvršenom popisu stanovništva.

Jezici rukovođenja i komandovanja su srpski i albanski. Jedinice i ustanove do nivoa čete mogu biti formirane na osnovu nacionalne pripadnosti; jedinice i ustanove višeg nivoa moraju odražavati nacionalnu strukturu RSK. U jedinicama i ustanovama na nivou višem od čete mora se komandovati i rukovoditi na jeziku koji je maternji većini pripadnika jedinice.

Za sticanje oficirskog zvanja potrebna je diploma drugog jezika (albanskog za kandidate kojima on nije maternji odnosno srpskog za kandidate kojima on nije maternji) na nivou znanja "srednji I". Za sticanje čina majora potrebna je diploma drugog jezika (albanskog za kandidate kojima on nije maternji odnosno srpskog za kandidate kojima on nije maternji) na nivou znanja "viši I".

U svim jedinicama i ustanovama na nivou višem od čete komandant i načelnik štaba ne mogu biti iz redova istog naroda.

U svim jedinicama i ustanovama Vojske RSK obezbediće se puna verska sloboda pripadnicima svih veroispovesti. Vojska RSK dužna je da pripadnicima islamske veroispovesti obezbedi higijenske uslove i prehranu u skladu sa njihovim verskim potrebama.


Ekonomija

U RSK će se uspostaviti jedinstveni porezni, tarifni i carinski sistem.

U svim preduzećima i ustanovama u kojima udeo državnog vlasništva prelazi 50% pri zapošljavanju će se vršiti pozitivna diskriminacija do dostizanja kvote zaposlenih prema nacionalnoj pripadnosti u skladu sa rezultatima popisa stanovništva.


Državni praznici

Dan potpisivanja Sporazuma o uspostavi Republike Srbije i Kosova slaviće se kao nacionalni praznik, Dan državnosti, sa 2 neradna dana.

Uzimajući u obzir da preko 1/4 stanovništva RSK čine stanovnici islamske veroispovesti, u RSK će se kao državni praznici slaviti po 2 najveća praznika dominantnih veroispovesti: Uskrs i Božić kao i Kurban-bajram i Ramazanski bajram.
...

Odlikovanja i nagrade

Danom potpisivanja Sporazuma ukidaju se sva dosadašnja odlikovanja i nagrade... Nova odlikovanja i nagrade ne smeju u sebi sadržati nikakve istorijske, nacionalne ni verske elemente.

Da li biste ovo želeli? Ja ne bih...

Takođe, ne verujem da više od ovoga i možemo očekivati, ali dobro... možda neko veruje.

Šta mislite, koliko je ovakav ishod realan? Da li je on (ili njemu sličan ishod) jedini mogući da bi Kosmet ostao u sastavu Srbije?
 
Jedini realan i moguci ishod je PODELA KOSOVA.

Sve drugo ce biti daleko teze, skuplje i neizvesnije.

Za obe strane.
Реалност је једна а могућности много. Преспојио си у глави реално и могуће, вероватно помоћу парола и мантри са Б-52.

Немо се играш са логиком и беседништвом кад ти не иде, нема свако за то дар. Мани се ћорава посла.

Косово је Србија, а Метохија поготову.
 
Албанаца има око 1.5 милиона на КиМ, уз лошу економију и недостатак перспективе биће их све мање тамо, селиће се на друге меридијане.
Уколико бисмо ми успели да повећамо наталитет уз повећање стандарда, за неко време бисмо дошли у ситуацију да на овај или онај начин повратимо своје.

Борба ће бити дуга, исход зависи од наше способности и виталности, Албанци могу бити само национална мањина у Србији и ништа више, никакве аутономије, никакве покрајине, и ову на северу треба укинути и направити дубинску децентрализацију, а не да уместо београдизације имамо новосадизацију...
 
... ili Biste li pristali na ovo?

Generalno, dobar tekst. Tu i tamo možda ima preterivanja sa nekim hipotezama, ali osnova je jasna. Ako ne želimo nezavisnost, da vidimo šta je alternativa...



Da li biste ovo želeli? Ja ne bih...

Takođe, ne verujem da više od ovoga i možemo očekivati, ali dobro... možda neko veruje.

Šta mislite, koliko je ovakav ishod realan? Da li je on (ili njemu sličan ishod) jedini mogući da bi Kosmet ostao u sastavu Srbije?

Sta je ovo,ko je pisao ovo?
 
Kosmet je deo Srbije. Ustav Republike Srbije vec postoji i nema potrebe za bilo kakvim izmenama, posebno tako debilnim kao u predmetnom tekstu.

U predmetnom tekstu se upravo navodi mogući ishod ovakve politike i ovakvog ustava. Kako ti zamišljaš Kosmet i Srbiju za recimo 10 godina? Ako je ovo debilno, šta misliš da će se desiti?

Ja se slažem da je stanje navedeno u tekstu zapravo debilno, a to je i poenta autora posta.
 
Stvarno me interesuje kako ljudi zamišljaju celokupnu takvu situaciju -
Eto, rešen je status Kosmeta, u Srbiji je, stvar je gotova, izborili smo se, ovo, ono - kako biste opisali rešenje koje vaše glave zamišljaju, pri kome bi Kosmet ostao deo Srbije?
 
Stvarno me interesuje kako ljudi zamišljaju celokupnu takvu situaciju -
Eto, rešen je status Kosmeta, u Srbiji je, stvar je gotova, izborili smo se, ovo, ono - kako biste opisali rešenje koje vaše glave zamišljaju, pri kome bi Kosmet ostao deo Srbije?

Nema tu na Krsti cile-mile, bato...vratićemo Krstino Kosovo silom (ako i može milom, za inat nećemo, nego baš silom), Albanci će da se sele sa KiM, takoreći beže odozdo već sada, natalitet im je prs'o, naš će biti bolji (100% posto pored ovakvih patriotskih pastuva kakve Krsta ima) i to bi bilo to, ukratko :super:
 
Не, заправо залажем се за примену решења по моделу, најближем Шкотском, уз још мало јачи степен аутономије.
Држава би се звала Србија, Албанци би практично имали федералну јединицу, са правом да на територији јужно од Ибра доносе законе, сами убирају приходе и располажу њима, чак би могли бити део појединих међународних тела под именом Република Србија- Косово.
Ту пре свега мислим на ММФ, ЦЕФТА...
У оквиру федералне једнице Косово и Метохија, постојао би српски ентитет, северно од Ибра.
Он би имао висок степен надлежности...
 
Stvarno me interesuje kako ljudi zamišljaju celokupnu takvu situaciju -
Eto, rešen je status Kosmeta, u Srbiji je, stvar je gotova, izborili smo se, ovo, ono - kako biste opisali rešenje koje vaše glave zamišljaju, pri kome bi Kosmet ostao deo Srbije?
Rešen je u glavama onih koji su sada jači i onih Srba koji misle da će im stomaci biti puniji ako prihvate ono što im jači otimaju.i pune oči sa EU.
Srbija ne sme dozvoliti da ih EU uvede u zamku da bira njih a da za to daje svoju zemlju i to onima koji se nakotiše i digoše oružje na gazde te zemlje kojom sada nečisto vladaju.
 
Не, заправо залажем се за примену решења по моделу, најближем Шкотском, уз још мало јачи степен аутономије.
Држава би се звала Србија, Албанци би практично имали федералну јединицу, са правом да на територији јужно од Ибра доносе законе, сами убирају приходе и располажу њима, чак би могли бити део појединих међународних тела под именом Република Србија- Косово.
Ту пре свега мислим на ММФ, ЦЕФТА...
У оквиру федералне једнице Косово и Метохија, постојао би српски ентитет, северно од Ибра.
Он би имао висок степен надлежности...

severno kosovo je de facto deo srbije, a ostalo treba podeliti
 

Back
Top