Da li nas je JNA rastav'la od DZemala?

svr

Ističe se
Poruka
2.353
Trenutno je ziza desavanja na jednoj avio nesreci.
Kako vama deluje nasa iz (ne)davne proslosti?

Otac 'muslimanske nacije' zabio se u planinu Inac kod Kreseva 18.01.1977.

http://www.bhdani.com/arhiva/99/tekst199.htm


Da li je Jugoslavija imala razloga da se oslobodi svog premijera? Apsolutno ne! Da li je imala JNA? Apsolutno da! U zavjeru koju bi inicirala drzava morao bi biti ukljucen Tito kao naredbodavac, a Franjo Herljevic, ministar unutrasnjih poslova, kao realizator ideje. To su apsurdne pretpostavke do te mjere da ne zavrjedjuju raspravu. Uostalom, Dzemal Bijedic je u cetiri navrata podnosio ostavku na funkciju premijera koju je uvijek povlacio pod Titovim uticajem. Trebalo je samo jednu od njih prihvatiti. Taj izlaz je uvijek bio otvoren.

Zasto JNA? Danas se vidi da je imala skriveni program velikosrpske dominacije i da bi Dzemal bio realna prepreka njegovom ostvarenju. Ne samo sto je posjedovao medjunarodnu reputaciju i popularnost unutar zemlje nego je bio covjek i drzavnik sa visokim moralnim vrijednostima, politicar prihvatljiv oprecnim snagama u zemlji, hrabar i moguci nasljednik na drzavnoj funkciji koju je napustao Tito.
 
Poslednja izmena:
Zašto nisi stavio sliku kako bi korisnici znali o kome se radi :evil:
Dzemo-bijedic.gif
 
Evoj još jednog dela, za mene zanimljivog:
"Zasto se Bosnjak ne moze zvati i Dragan i Milenko, Ozren, Darko i Jasenko, Nenad, Goran i Rodjeni, odnosno - zasto bi bosanski toponimi bili rezervisani za srpska ili hrvatska imena?

Ima bosanska sevdalinka: U Agana, u dragana moga... Ima niz imena, upravo kod muslimana stranog porijekla, koja su dobila pravo gradjanstva. Indira je indijsko-budisticko ime, Sabina katolicko, a Sana, Una lijepi bosanski toponimi.".

Po ovome ispadoše Dragan, Milenko, Una, Sana imena stranog porekla. Pitam se samo kojim to jezikom "Bošnjaci" pričaju? Svojim ili stranim?

Još mi nešto pade u oko. Džemal je bio otac muslimanske nacije, a ne bošnjačke????
 

Back
Top