Ban Ki Mun osudio blokadu Gaze

Marin55

Domaćin
Banovan
Poruka
3.091
Ban Ki Mun osudio blokadu Gaze


Ban Ki Mun je najoštije osudio izraelske planove za izgradnju novih jevrejskih naselja
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je kritikovao izraelsku blokadu u Pojasu Gaze, rekavši da ona izaziva "neprihvatljivu patnju" lokalnog stanovništva.
Ban Ki Mun je, tokom obilaska oblasti teško oštećene u izraelskoj ofanzivi pre 14 meseci, rekao stanovnicima Gaze: "Mi smo uz vas".

Prvi čovek svetske organizacije je rekao da palestinske porodice žive u "neprihvatljivim, neodrživim uslovima", dodavši da je potresen što ljudi i dalje žive u polurazrušenim kućama, s obzirom da zbog blokade nema dovoljno građevinskog materijala za obnovu.

Otkad je militantni pokret Hamas preuzeo kontrolu 2007, Izrael dozvoljava ulazak ograničene pomoći Gazi, i UN kažu da blokada ozbiljno ugrožava obnovu, nakon prošlogodišnjeg sukoba.

BBC-jev dopisnik međutim kaže da većina stanovnika Gaze ne veruje da će poseta generalnog sekretara UN išta promeniti -- UN su i ranije kritikovale Izrael, ali to nije dovelo ni do kakvih promena izraelske politike.

Ban Ki Mun bi trebalo da se sastane i razgovara sa izraelskim rukovodstvom.

Poziv Izraelu da obustavi gradnju

Generalni sekretar UN poručio je juče Izraelu da je gradnja naselja na okupiranoj teritoriji protivzakonita i da mora da prestane.

On je ovo izjavio nakon razgovora s palestinskim premijerom Salamom Fajadom, u Ramali, na početku posete Bliskom istoku.

Izrael odbiha odbija da zaustavi izgradnju jevrejskih naselja.

Kontroverzni plan Izraela da izgradi još 1,600 domova u Istočnom Jerusalimu izazvalo je najnoviju diplomatsku inicijativu.

Ban Ki Mun je apelovao na obe strane da nastave mirovne progovore i da pokažu iskrenost i fleksibilnost, a ponovio je stav UN da Jerusalim mora da bude prestonica i Izraela i buduće palestinske države.

Sukobi na Zapadnoj obali

U subotu je u sukobima na Zapadnoj obali Jordana između palestinskih meštana i jevrejskih naseljenika poginuo je jedan palestinski mladić a jedan je teško ranjen.

Palestinci tvrde da su u mladiće pucali izraelski vojnici, dok izraelska vojska demantuje da je koristila bojevu municiju.

Izrael pod pritiskom

Posle sastanka koji su u petak u Moskvi održali visoki predstavnici bliskoistočnog mirovnog kvarteta - koji čine UN, SAD, EU i Rusija, Izrael je izložen rastućem međunarodnom pritisku zbog planova za izgradnju novih domova za naseljenike u okupiranom istočnom Jerusalimu.

Posle sastanka održanog u Moskvi, Generalni sekretar svetske organizacija Ban Ki Mun osudio je nameru Izraela da gradi domove za jevrejske naseljenike u istočnom Jerusalimu i pozvao na zamrzavanje svih takvih aktivnosti. Dodao je da status grada mora biti rešen putem pregovora, ali je pozdravio spremnost Izraelaca i Palestinaca da započnu indirektne pregovore.

"Podsećajući da anektiranje Istočnog Jerusalima nije priznato od strane međunarodne zajednice, kvartet podvlači da je status istočnog Jerusalima permanentno statusno pitanje koje mora biti rešeno pregovorima između strana -- i osuđuje odluku vlade Izraela da nastavi sa planiranom izgradnjom stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu. Ponovo potvrđujemo nameru da pratimo razvoj situacije u Jerusalimu i nastavimo da razmatranjem dodatnih koraka u odnosu na stanje na terenu."

Na istoj konferenciji za novinare u Moskvi , američki državni sekretar Hilari Klinton, najavila je da naredne nedelje namerava da održi sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

"Očekujem da ću videti premijera kada se oboje budemo obratili konferenciji organizacije APEK u Vašingtonu. Naši odnosi se nastavljaju, oni su duboki i široki, snažni i trajni. Uvereni smo da će pokretanje indiretnih pregovora biti u velikom interesu Izraela, kao što je u interesu Palestinaca. U tom cilju nadamo se da ćemo početak tih razgovora videti što je pre moguće".


Napetost u vezi sa planovima Izraela da gradi nove domove u Istočnom Jerusalimu, je velika



Kvartet je takođe izrazio očekivanje da će sveobuhvatno mirovno rešenje za Bliski istok bude pronađeno u roku od dve godine. Da li, međutim, ovakve snažne diplomatske poruke mogu uopšte da utiču na povoljan razvoj situacije na Bliskom istoku? BBC-jev diplomatski urednik Džonatan Markus.

"Saopštenje kvarteta dolazi u trenutku kada su veze između Izraela i Sjedinjenih država napete i ono što je saopšteno -- u izvesnoj meri -- odražava tu tenziju. Obamina administracija postaje sve više nezadovoljna odbijanjem premijera Benjamina Netanjahua da obustavi izgradnju jevrejskih domova u istočnom Jerusalimu. U toku su intenzivni
napori da se te narušene veze obnove. Jer -- kada se sve uzme u obzir -- Rusija i Evropska unija akteri tu su uglavnom da pružaju podršku -- na američkoj je administraciji da zadatak da pogura ovaj proces."

Ali sve to, nastavlja BBC-jev diplomatski urednik, otvara niz krupnijih pitanja: Da li predsednik Obama ima vremena ili volje da krupno investira u bliskoistočni mirovni proces? I, što je važnije, da li je rešenje -- ne samo u roku od dve godine, kako je navedeno u saopštenju kvarteta -- već uopšte na vidiku?

"Mnogi analitičari strahuju da postoji fundamentalni raskorak između dobronamernih saopštenja međunarodne zajednice i realnosti na terenu. Za ostvarivanje napretka u mirovnom procesu, čini se, nisu sposobni
ni izraelski politički sistem, sa svojim dubokim unutrašnjim podelama, niti Palestinci, podeljeni u dva entiteta, kojima se drugačije upravlja. Opasnost se kriju kako u pokušajima da se krene napred -- posebno ako se podstaknu nade, koje se potom iznevere -- tako i sedenju skrštenih ruku. U tome je dilema Obamine administracijekaže BBC-jev diplomatski urednik Džonatan Markus. Američki predsednik uz sve to mora da ima u vidu upozorenje svog glavnog komandanta za Bliski istok -- generala Dejvida Petreusa -- da će izostanaka napretka ka pronalaženju sveobuhvatnog mira između Izraela i arapskog sveta, ozbilljno potkopati američku poziciju u tom regionu."


BBC Serbian
 
Izrael mora da zaustavi sirenje naselja na palestinskoj teritoriji jer to sto cini moze izazvati dalje sukobe i nesuglasice na treenu.Izrael mora da odblokira Gazu i u tim tackama Palestina ima podrsku UNa i ona mora na pametan nacin da to iskoristi i da ide u skladu sa UNovim odlukama a mozda ce toj podrsci pridruziti i Amerika.
 

Back
Top