CINEMA CITY | 05-12. Jun | Novi Sad - Srbija

EXIT Festival

Zainteresovan član
Poruka
194
Konkurs festivala Cinema City „Up to 10 000 bucks“

Festival Cinema City, koji se održava od 5. do 12. juna 2009. u Novom Sadu, u ponedeljak 8. marta zvanično otvara konkurs za selekciju „Up to 10 000 bucks“. Selekcija je takmičarska, a predstaviće filmove snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara i autore koji su bili dovoljno hrabri i kreativni da svoju ideju sprovedu u film sa malo novca. Konkurs će biti otvoren do 5. aprila, a svi koji žele da se prijave mogu to da učine putem formulara na sajtu festivala www.cinemacity.org/do10000/. Pobednički film ove selekcije osvojiće i novčanu nagradu od 2 000 dolara.

dunavskiparkopenair.jpg


Selekcija „Up to 10 000 bucks“ predstavlja jednu od najatraktivnijih selekcija festivala Cinema City koja uz brojnu publiku, svake godine otkriva nove talente i pruža im šansu za afirmisanje u filmskoj umetnosti. Autori izabranih filmova iz celog sveta biće gosti festivala, i imaće priliku da se upoznaju i edukuju kroz učešće u brojnim radionicama kao i na master-klasovima eminentnih filmskih autora. Selektor programa je Vladimir Perišić, reditelj filma „Ordinary People“, koji je na prošlogodišnjem Cinema City festivalu osvojio Grand Prix za najbolji domaći film, a koordinatorka programa je Dina Vuković. Filmovi koji se prijavljuju za konkurs potrebno je da nisu snimljeni pre 2008. godine, a sve vrste i žanrovi filmova - kratki, dokumentarni, animirani, igrani, su dobrodošli.

Tokom prethodne dve godine selekcija „Up to 10 000 bucks“predstavila je autore i filmove iz Srbije, Japana, Grčke, Izraela, Libana, Nemačke, Amerike, Novog Zelanda, Gruzije. Nagradu IBIS za najbolji film prošle godine osvojio je Ognjen Glavonić za film „Živan Pujić Jimmy“, dok se prvi pobednik selekcije Miloš Pušić, sa svojim prvim igranim filmom „Jesen u mojoj ulici“ prošle godine takmičio u Nacionalnoj klasi na festivalu Cinema City, i našao se u glavnoj selekciji Sarajevo Film Festivala. Detaljne informacije o konkursu mogu se pronaći na sajtu festivala www.cinemacity.org.

Cinema City od 5. do 12 juna
Treći internacinalni Festivala filma i medija Cinema City održaće se od 5. do 12. juna 2010. u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad će ponovo postati grad - festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima. Treće izdanje Cinema City festivala obeležiće brojni noviteti kao i premijere domaćih i stranih filmova i ugledni gosti iz sveta filma.
Cinema City u 14 selekcija prikazuje preko 150 filmova, više od sto premijera u četiri zatvorena i tri open air bioskopa, i dodeljuje 20 nagrada za domaći, internacionalni i niskobudžetni film.
Izuzetna posećenost, pozitivna festivalska atmosfera i kvalitetan filmski program obeležile su prethodni Festival filma i medija Cinema City. Tokom devet dana kroz bioskopske arene prošlo je nešto više od 70.000 gledalaca. Najatraktivnije lokacije - Katolička porta i Dunavski park i ove godine će, uz tehnički kvalitetne projekcije, prikazati aktuelnu svetsku kinematografiju. U centru Novog Sada biće smeštena izložba Media Art programa, kao i festivalski centar, po ugledu na velike svetske festivale.

Cinema City ima više od 500 akreditovanih gostiju, među kojima su filmski autori, reditelji, glumci, predstavnici svetskih festivala i filmskih institucija, novinari, umetnici. Pored prestižnih imena iz sveta filma, festival u okviru selekcije “Up to 10 000 bucks” ugosti preko 100 mladih autora, koji predstavljaju budućnost domaće i svetske kinematografije.
 

Back
Top