Dan sećanja na žrtve holokausta 27. januar 2009.

gost 102443

Buduća legenda
Poruka
31.186
[
B]
Dan sećanja na žrtve holokausta[/B]
27. januar 2009. | 01:00 -> 22:12 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Širom sveta danas je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.


Memorijalni centar Jad Vašem (Beta)
Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovila je 2005. godine Generalna skupština UN, a kao datum uzet je dan kada su 1945. godine sovjetske trupe oslobodile nacistički logor Aušvic. Ova godišnjica će posebno biti obeležena u evropskim zemljama u kojima je tokom Drugog svetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, od čega blizu 31 milion civila.

Centralna komemorativna manifestacija povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta održana je danas u Beogradu kraj Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu. Beogradski rabin Isak Asijel obavio je verski obred, a članovi hora "Braća Baruh" izveli su prigodne kompozicije.

Vence su položili predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Ministarstva prosvete, Skupštine grada Beograda, ambasador Izraela Artur Kol, kao i predstavnici Muzeja žrtava genocida.

Predsednik Srbije Boris Tadić, povodom Dana sećanja na žrtve holokausta, poručio je da svet više ne sme da dozvoli stradanje nevinih samo zato što pripadaju drugoj veri ili naciji.

"Dajemo pomen svim nevinim žrtvama nacističkih zločina i okrenuti budućnosti gradimo bolji svet u kome holokausta više nikada neće biti", saopštio je predsednik Srbije.

Srpski narod, naveo je on, nikada nije bio antisemitski raspoložen, a država Srbija se uvek zalagala za očuvanje uspomene na holokaust.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=01&dd=27&nav_id=341476


Slava i večno sećanje svim žrtvama nacističkog holokausta.I da se više nikad i nigde ne ponovi.
 
Прочитао сам неколико књига о холокаусту и увек се изнова питам шта је то у људском мозгу што га наведе да смисли такав злочин.
Шта се тим људима дешавало док су били деца, какве то трауме треба да преживиш да би мирно могао да пошаљеш туђу децу, жене и људе у смрт једним потписом?
А тек какав је то ментални склоп извршилаца?
 
gledaj Belu traku, počećeš dublje da razmišljaš o takvima. film upravo o tome govori.
zaista uvek kad počnem da mislim o drugom svetskom toliko se iznerviram da kontam na Nemci nisu dovoljno kažnjeni.
mada, ko sam ja da kažnjavam..
Пробаћу да нађем. Једино...мислим да нацисти и злочинци нису довољно кажњени. Не бих све Немце убацивао у исти кош.
 
Пробаћу да нађем. Једино...мислим да нацисти и злочинци нису довољно кажњени. Не бих све Немце убацивао у исти кош.

Pa Nemci i nisu znali za konc. logore. Tek posle rata, kad je pocela denacifikacija, ameri i englezi su ih vodili da vide sta su nacisti radili.
 
Alo bre! Bas me briga da postujem dan za zaljenj ustanovljen pre 4,5 godina. ZA SRBE JE DANAS SRPSKA SLAVA SVETI SAVA!!!

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA I SRBI ŠIROM OTADŽBINE I RASEJANJA DANAS PROSLAVLJAJU PRAZNIK POSVEĆEN RODONAČELNIKU SRPSKE DUHOVNOSTI
Sveti Sava srpska slava
Srpska pravoslavna crkva i Srbi širom otadžbine i rasejanja danas proslavljaju praznik posvećen rodonačelniku srpske duhovnosti i kulture, osnivaču srpske crkve i prvom arhiepiskopu i prosvetitelju - Svetom Savi.
Rođen je 1169. godine kao najmlađe dete velikog srpskog župana Stefana Nemanje i njegove žene Ane, dobivši ime Rastko. Malog Rastka vaspitavali su najbolji učitelji iz Soluna, Dubrovnika, Venecije i Carigrada. Bio je bistro, pametno i veselo dete, brzo je naučio da čita i piše. Međutim, Rastka svetovni život nije mnogo zanimao, već je interesovanje pokazivao za duhovne lepote. U vreme njegove mladosti, kada je uveliko pripreman za život budućeg vladara, na Nemanjinom dvoru boravili su svetogorski monasi, među kojima je bio i jedan Rus. Zaokupljen razmišljanjima o motivima iz žitija svetih, koje je svakodnevno čitao, sedamnaestogodišnji Rastko dugo je s njima razgovarao. Zadivljen pričama o lepoti Svete gore, doneo je odluku koja će mu potpuno izmeniti život - rešio je da ode u ovu monašku državu. S obzirom na to da nije mogao da računa na roditeljski blagoslov, odlučio je da pobegne s monasima. Slomljen od bola, Stefan Nemanja odmah šalje poteru za sinom. Rastko se nalazio u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona (Rusik), gde je pod pretnjom obećao Stefanovim ljudima da će se narednog dana vratiti u dvor. Ali, svetogorski monasi, na Rastkov predlog, pribegoše lukavstvu - spremiše bogatu trpezu i vino, pa gonioci posle obimne večere zaspaše. Mimo manastirskih propisa, dotadašnji princ se zamonašio. Sutradan se kao monah Sava obratio nadmudrenoj poteri: „Ovo što se dogodilo sa mnom, Bogu se tako o meni svidelo, koji me je od oca mojega dovde proveo a da me vi niste uhvatili, pa me on i sada od vaših ruku izbavi. Jer vi ste hteli da me sa dobra i željena puta sprečite i da se sa mnom pohvalite, ugodivši svome gospodaru. Ali, Bog moj na koga se uzdah i izađoh bio mi je pomoćnik, kao što vidite, on će i ubuduće voditi moj život po svojoj volji. A vas, ljubazne moje, molim da ne tužite zbog ovoga, niti da ste skršeni, nego bolje sa mnom pohvalite Boga, koji me je udostojio svoga obraza, za kojim sam oduvek žudeo.

NAJSTARIJA SVEČANA PESMA
Svečana pesma ispevana tokom 18. veka u slavu Svetom Savi, najstarija je himna u Srba. Napisana je na crkvenoslovenskom jeziku i imala je četiri strofe. Javno je izvedena 1839. godine u Segedinu, a posle toga je često izvođena u Srbiji. Prvi notni zapis ostavio je Kornelije Stanković, posle svetosavske proslave u Beču 1858. godine. Himna Svetom Savi kasnije je doživela nekoliko verzija. Ovo je jedna od njih.
Himna Svetom Savi
Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi srpske crkve i škole svetiteljskoj glavi.
Tamo venci tamo slava gde naš srpski pastir Sava.
Pojte mu Srbi pesmu i utrojte!
S neba šalje blagoslov Sveti otac Sava sa svih strana svi Srbi s mora i Dunava k nebu glave podignite Savu tamo ugledajte. Savu srpsku slavu pred prestolom Tvorca!
Blagodarna Srbijo puna si ljubavi prema svome pastiru svetitelju Savi.
Bosna i Hercegovina Svetog Save dedovina s tobom slave slavu Svetitelja Savu.
Da se srpska sva srca s tobom ujedine, sunce mira, ljubavi da nam svima sine.
Da živimo svi u slozi Sveti Savo ti pomozi. Počuj glas svog roda srpskoga naroda!
Pet vekova Srbin je u ropstvu čamio svetitelja Save ime je slavio.Sveti Sava Srbe voli i
za njih se Bogu moli.Pojte mu Srbi, pesmu i utrojte!
Uzevši moju poznatu rizu i vlasi glave moje, vratite se u miru kući i ove znake predajte roditeljima i braći mojoj da vam poveruju da ste me živa našli, i to Božjom blagodaću kao ikona - Sava je ime moje“.
Tako je Sava ostao u manastiru, gde se revnosno molio, učio i služio. Posle kratkog vremena, prešao je u grčki manastir Vatoped, takođe na Svetoj gori, gde je nastavio strogi monaški život.
Za to vreme u Srbiji, posle prvog očajanja, Stefan Nemanja se pomirio sa sinovljevom željom. Često mu je slao novac, da bi mu u manastiru bilo udobnije, ali je on sve delio siromasima ili svetogorskim manastirima. U jednom pismu, Sava kaže svom ocu: „Prezri zemaljsko carstvo i bogatstvo kao nepostojano i ništavno, ostavi svet i krasote sveta i sva vidljiva blaga kao tašte i kratkotrajne i pođi za mnom krstonosnim putem smernosti koji sam ti pripremio u ovoj pustinji...“ I zaista, Stefan Nemanja ubrzo je poslušao savet i, posle trideset godina vladavine, preneo je upravu na drugog sina Stefana. Na Blagovesti, (7. aprila) 1196. godine Stefan Nemanja i njegova žena Ana primili su monaški postrig u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu. Nemanja je dobio ime Simeon i otišao je u svoju zadužbinu Studenicu, a Ana je postala Anastasija i povukla se u manastir Presvete Bogorodice kod Kuršumlije. Godinu dana kasnije, monah Simeon pridružio se svom sinu Savi u Vatopedu.
U međuvremenu, dok je Sava na Atosu živeo mirnim životom, u otadžbini je došlo do nesloge između njegove braće Vukana i Stefana. Nezadovoljan Nemanjinom željom da mlađi Stefan bude naslednik prestola, stariji Vukan krenuo je da vojskom ostvari svoje pravo. Sukob se završio na bojnom polju u korist Stefana, zemlja je opustošena, a narod osiromašio. Sava odlučuje da posle dvadeset godina privremeno napusti monaški život i doprinese učvršćivanju i napretku srpske države. Sa posmrtnim ostacima svoga oca, koji je umro 1199. godine, Sava dolazi u Srbiju i nad njima miri svoju zavađenu braću a zatim svog oca ponovo sahranjuje u Studenici. Posle izmirenja braće, na Stefanovu molbu, Sava ostaje u Studenici i u njoj stvara novi duhovni i kulturni centar srpske države. Narednih osam godina Sava će biti iguman ovog srednjovekovnog hrama. Za to vreme je pisao i prevodio srpske spise, poučavao braću i prosvećivao narod. U Studenici otvara prvu školu srpske pismenosti i školu za sveštenike i kaluđere - postaje duhovni voda i ustrojitelj srpske države.

 
Taj dan su ustanovile ujedinjene nacije pre 5 godina!? Sveti Sava je najveci srpski svetac i nikada ne sme biti zaboravljen. Jel gledas televiziju? Jel vidis koliko vise paznje posvecuju holokaustu, a ne Svetom Savi? Prema holokaustu treba da se postavimo celokupnim ponasanjem, a ne proslavom nekog dana koji nam se potire sa onom najboljom tradicijom.
Ako nema veze, da li bi cela Srbija slavili rodjendan tog druga ili novu godinu? Pa pre bih rekao Novu Godinu, samo sto je ovde suprotno!
 
Taj dan su ustanovile ujedinjene nacije pre 5 godina!? Sveti Sava je najveci srpski svetac i nikada ne sme biti zaboravljen. Jel gledas televiziju? Jel vidis koliko vise paznje posvecuju holokaustu, a ne Svetom Savi? Prema holokaustu treba da se postavimo celokupnim ponasanjem, a ne proslavom nekog dana koji nam se potire sa onom najboljom tradicijom.
Ako nema veze, da li bi cela Srbija slavili rodjendan tog druga ili novu godinu? Pa pre bih rekao Novu Godinu, samo sto je ovde suprotno!

Potrudi se da nađeš malo dostojanstva.Imaš temu vezano za svetog Savu pa se tamo tome raduj.NIje uopšte bitno kad je Dan sećanja ustanovljen, već samo sećanje na žrtve zločina u kojem je stradalo i preko 600.000 Srba.
 
Pa Nemci i nisu znali za konc. logore. Tek posle rata, kad je pocela denacifikacija, ameri i englezi su ih vodili da vide sta su nacisti radili.
Није то баш тако црно-бело. Нису Немци џабе бежали на запад и тражили предају американцима и енглезима. Знали су јако добро да су Совјети били предвиђени за "коначно решење". Нису сви криви али није баш да нису знали.
 
Potrudi se da nađeš malo dostojanstva.Imaš temu vezano za svetog Savu pa se tamo tome raduj.NIje uopšte bitno kad je Dan sećanja ustanovljen, već samo sećanje na žrtve zločina u kojem je stradalo i preko 600.000 Srba.

Jel zna neko kog dana se obelezava proboj logora Jasenovac i da li se obelezava u Beogradu na drzavnom nivou?:roll:
 
Holokaust se mora osluditi i sačuvati od zaborava, ali nije mi jasno zbog čega se toliko forsira sećanje na stradanja Jevreja na štetu stradanja drugih. Više od milion Srba stradalo je u tom ratu, što u odnoisu na celokuponu populaciju nije mali procenat, Poljaci su blizu, a što se Rusa tiče procene idu i do 20 miliona. Ali nikome od njih nije posvećen poseban međunarodni dan sećanja

PS Na B92 je upravo rečeno da je logor na Sajmištu bio najveći u Jugoistočnoj Evropi, zaboravljajući verovatno na postojanje Jasenovca, Stare Gradiške i drugih ustaških logora u NDH...
 
Pa Nemci i nisu znali za konc. logore. Tek posle rata, kad je pocela denacifikacija, ameri i englezi su ih vodili da vide sta su nacisti radili.

Прве конц. логоре су основали Енглези у Првом бурском рату почетком прошлога века за Буре........то је једна мало позната чињеница коју Енглези свесно прећуткују.

Нека је лака земља свим невиним жртвама.
 
Holokaust se mora osluditi i sačuvati od zaborava, ali nije mi jasno zbog čega se toliko forsira sećanje na stradanja Jevreja na štetu stradanja drugih. Više od milion Srba stradalo je u tom ratu, što u odnoisu na celokuponu populaciju nije mali procenat, Poljaci su blizu, a što se Rusa tiče procene idu i do 20 miliona. Ali nikome od njih nije posvećen poseban međunarodni dan sećanja

PS Na B92 je upravo rečeno da je logor na Sajmištu bio najveći u Jugoistočnoj Evropi, zaboravljajući verovatno na postojanje Jasenovca, Stare Gradiške i drugih ustaških logora u NDH...

Зар си од Б92 очекивао нешто друго?
 
Није то баш тако црно-бело. Нису Немци џабе бежали на запад и тражили предају американцима и енглезима. Знали су јако добро да су Совјети били предвиђени за "коначно решење". Нису сви криви али није баш да нису знали.

Upravo tako. Izmedju ostalog i onaj Genser sto je imao zapazenu ulogu pri razbijanju SFRJ je jedan od tih sto je u zadnjem momentu prebegao na teritoriju koju su Ameri drzali. Steta sto ga Rusi nisu "rehabilitovali" malo
 
Pokoj dušama nedužnim.

Будале на Б92 ово доживљавају као "сећање на настрадале Јевреје".

Ваљда их блам да причају о Србима убијеним у холокаусту, звучи им некако шовинистички

Гамад.

Mislim da je većinski stav da se ''holokaust'' i odnosi samo na Jevreje. Istina, postoje neki ljudi koji smatraju da tu treba uključiti sve žrtve. Znam da je sam izraz prvi put upotrebljen negde u dvanaestom veku i da se radilo o nekom masakru nad Jevrejima. Sa druge strane, tokom samog Drugog svetskog rata, koristio se za sve žrtve nacista. A opet, ''the Holocaust denial'' se gotovo po pravilu odnosi na ljude koji negiraju ili umanjuju broj ubijenih Jevreja. Tako da, ne znam.
 

Back
Top