Одузимање имовине и у иностранству

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=01&dd=03&nav_category=120&nav_id=401807

Oduzimanje imovine i u inostranstvu :zskace: :zskace: :zskace:

Beograd -- Država narednih dana počinje da pleni i imovinu stečenu kriminalom koja se nalazi u inostranstvu, izjavila je za B92 ministarka pravde Snežana Malović.

U Ministarstvu pravde najavljuju da će ovih dana biti zaplenjeno milion evra iz jedne banke u inostranstvu. Iako u ministarstvu ne žele da otkriju čija je imovina u pitanju, a kako B92 nezvanično saznaje radi se o skrivenom plenu vođe takozvane “đubretarske mafije” Dragana Ignjatovića, kome se za organizovani kriminal sudi u Specijalnom sudu.

Zakon o oduzimanju imovine stečene vršenjem krivičnih dela počinje da dobija pun smisao. Pored oduzimanja imovine u zemlji, ovih dana će po prvi put biti oduzeta i imovina u inostranstvu, kaže za B92 ministarka pravde Snežana Malović.

Ona u ovoj godini najavljuje oštriju borbu s organizovanim kriminalom i korupcijom.

“Putem međunarodne pravne pomoći narednih dana doći će do zaplene iz jedne inostrane banke milion evra za optužene u krivičnom postupku organizovanog kriminala“, kaže ministarka.

B92: Da li možete još koji detalj da nam kažete, o kom slučaju se radi, o kojoj zemlji se radi?

Malović: “U ovom momentu ne, ali ja sam sigurna da ćemo narednih dana moći da vam saopštimo sve detalje toga“

Kako B92 nezvanično saznaje, radi se o imovini Dragana Ignjatovića, bivšeg generalnog direktora JKP “Gradska čistoća”, koji je u Srbiji poznatiji kao vođa takozvane “đubretarske mafije”.

Njemu se sudi za organizovanje kriminalne grupe koja je osumnjičena da je zloupotrebama u “Čistoći” stekla korist više od 374 miliona dinara.

Inače, za sada je trajno oduzet samo plac u Šilerovoj, koji je pripadao vođama Zemunskog klana, Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću i na njemu bi trebalo da bude izgrađena nova policijska stanica.

Privremeno je oduzeta polovina kuće organizatora atentata na prvog demokratskog premijera Srbije, za koju je ranije rečeno da će biti korišćena kao dečiji vrtić, kao i kuća Darka Ercega optuženog za trgovinu narkoticima, koju će koristiti opština Zvezdara.

“Ja ću vam reći iskustva recimo italije ili Sicilije gde je sve bilo u funkciji mafije, gde je za mafiju radio i onaj sloj stanovništva koji se nije direktno bavio kriminalnim delatnostima, ali prosto je životno zavisio od posla koji je davala mafija i dobro je da se recimo u takvim objektima otvaraju određene organizacije ispred opština ili grada koje pomažu na primer mladima da se zaposle", navodi Snežana Malović.

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je ovakav zakon trebalo da postoji odavno, ali da je dobro što je krivična dela koja on obuhvata ne zastarevaju. On očekuje širu primenu tog zakona.

“Ako je to bilo pre 5 ili 10 godina, vidite da se gone ovi šverceri cigaretama i čime se sve nisu bavili 90-tih godina, ne vidim razloga da se i ovi drugi, ovi koji koriste privilegovane informacije, otkupljuju zemljište pre nego što počne Koridor 10 ili neki drugi, a onda ucenjuje državu oko eksproprijacije. Nije valjda da ćemo mi sve to plaćati”, kaže Nikolić

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv 196 ljudi i veliki broj zahteva za oduzimanje imovine stečene krivičnim delom.

Većina tih zahteva pozitivno je rešena i donete su pravosnažne odluke o oduzimanju kuća, stanova, zemljišta, vozila i druge imovine vredne više miliona evra.
 

Back
Top