Da li je moguci bolji svet? - Strana 3
Strana 3 od 104 PrvaPrva 12345671353103 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 51 do 75 od 2578

Tema: Da li je moguci bolji svet?

Zaslužan član
    Učlanjen
    16.06.2004.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    0

Podrazumevano Re: Da li je moguci bolji svet?

...nije vaza problem, problem su nasi zivoti i kako da ih smestimo u neki siri kontekst smisla i vrednosti a da ne ponavljamo greske ranijih generacija...kako pronaci novu vrednost i novi okvir u dobu u kome nema jasnih odrednica, jasnih pravila i jasnih vrednosti...kako postati deo resenja u svetu u kome smo svi samo delovi problema

Elita Miroslav Milovanovic (avatar)
    Učlanjen
    14.03.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    5
    Reputaciona moć
    165

Moj je utisak da diskusija dobro tece i lepo je napred receno da treba da preuzmemo odgovornost za svoju sudbinu nezavisno od toga da li smo Amerikanci,Rusi,Srbi,Arapi ...
    Da uzmem samo jedan problem od sudbinskog znacaja.Ako neke drzave izvrse nuklearni napad na druge da li njihovi gradjani nece biti odgovorni za ono sto ce posle toga nastati?Da li su mogli pre toga nesto da ucine u odnosu na svoje vlade?
    Jednom recju da li u zivotu treba biti samo statista ili i ucesnik u ^igri^ odnosno da li sva ovlascenja treba dati vrlo uskom broju ljudi pa sta bude?
    Normalno,obicni ljudi ne mogu zameniti drzavne organe,ali njihove organizacije mogu saradjivati sa slicnim udruzenjima u inostranstvu,pa su cak i kontakti obicnih ljudi uglavnom korisni.
    Dok se razgovara po pravilu se ne ratuje!

Učlanjen
    14.03.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    5
    Reputaciona moć
    165

Citat Original postavio Andreavk Pogledaj poruku
    ...nije vaza problem, problem su nasi zivoti i kako da ih smestimo u neki siri kontekst smisla i vrednosti a da ne ponavljamo greske ranijih generacija...kako pronaci novu vrednost i novi okvir u dobu u kome nema jasnih odrednica, jasnih pravila i jasnih vrednosti...kako postati deo resenja u svetu u kome smo svi samo delovi problema
    Tacno je, nema jasnih pravila!Tako naprimer mnogi svetski politicari smatraju da mogu vrlo razlicito da postupaju u istovetnim slucajevima,politika dvostrukih,pa ponekada i trostrukih standarda???
    Iz izlozenog potrebno da na sasvim nov nacin promisljamo svet!
    Sta mislite o svetskom parlamentu san vise od 600 poslanika,jeda na deset miliona biraca itd.?
    Istini za volju glavni kljuc u svojim rukama drze mladi u velikim i mocnim zemljama!

Učlanjen
    14.03.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    5
    Reputaciona moć
    165

Religije su dozivele svoj novi uzlet na pocetku 21. veka.Sta Forumasi misle o ulozi religije u sklopu izgradnje zajednicke civilizacije svih naroda sveta?

Elita
    Učlanjen
    13.06.2008.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    82

Citat Original postavio Miroslav Milovanovic Pogledaj poruku
    ...
    Smatram bez kolebanja da sam na pravom putu,ali mi je potrebna sira podrska.Moje zamisli mogu sprovoditi neke postojece organizacije, ako bi ih usvojile kao svoje, ili neka sasvim nova organizacija.Bez toga nista,ostaje samo prica.
    Sigurno je da kod nas i u svetu ima dosta pokreta sa istim ili slicnim ciljevima,ali moj doprinos tome je sto nudim niz originalnih resenja za izgradnju Nove civilizacije.
    (na prvi deo ovog posta sam vec napisala komentar na prosloj stranici)

Letos se davala jedna dobra serija na TV u , o trecem rajhu. Serija je radjena na osnovu pisanih izvora. Nazalost, nisam gledala citavu seriju, samo sam uhvatila par scena. U jednoj od tih scena se desava sledece:
    Covek ima zenu, porodicu, nema posao, Nemacka, desetak godina pre drugog svetskog rata. Zena je bolesna a on nema novca da obezbedi normalnu ishranu porodice.
    Odlazi do kancelarije fasista i otvoreno kaze da mu treba posao, da je cistokrvni Nemac, ali da ne podrzava njihov program. Fasista, jedan od glavnih tog pokreta, mu kaze sledece: Nama trebaju upravo takvi ljudi, koji ce da rade posao za nas iz interesa, a ne iz uverenja. Neko ko nas idejno podrzava, ko je sa nama iz uverenja, taj moze jednog dana da promeni misljenje i pocne da radi protiv nas. Medjutim, onaj ko je sa nama iz interesa, taj zna sta radi, i na njega se moze racunati.

To je neverovatna scena. Dakle, ako neki pokret hoce da funkcionise u smislu da iam uspeha, siru podrsku, najsigurniji je put preko novca.
    Oni ljudi koje taj pokret pridobije pomocu svojih ideja, verovatno ce jednog dana otpasti, promenice ubedjenja, ideje. Medjutim, oni koje kupi novcem, e ti ce biti postojani sve dok se ima novca da se njihova postojanost plati.

Učlanjen
    14.03.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    5
    Reputaciona moć
    165

Sustina moje Ideologije racionalnog i nenasilnog gradjanskog drustva je bas u interesima svih nas na planeti za resavanje nekih sudbonosnih pitanja(sprecavanje atomskog rata,ocuvanje postojece klime i zdrave zivotne sredine,istorijski sporazum izmedju kapitalista i zaposlenih itd. itd.)a sta bi i mogli da postignemo vise od toga?
    Najdublji interes svih nas je da ne izgorimo u atomskom sudaru.Razum kazuje da postoje izlazi iz postojecih sukoba u svetu.Da bi ovaj stav preovladao kod vecine ljudi potrebna je idejna borba na svetskoj javnoj sceni i angazovanje miliona pojedinaca i hiljada i hiljada organizacija takozvanog nevladinog sektora.Kada se narodi budu razumeli i dogovorili o osnovnim pitanjima covecanstva politika ce to morati da prihvati.
    No,u svemu tome ima i nesto drugo.Da li smo mi nesto vise i iznad drugih zivih bica?Ako jesmo pokazimo to i predjimo put od zivotinjskog carstva do carstva razuma!

Supermoderator Violetna (avatar)
    Učlanjen
    29.06.2006.
    Pol
    ženski
    Tekstova u blogu
    1
    Reputaciona moć
    1094

Citat Original postavio petrana Pogledaj poruku
    (na prvi deo ovog posta sam vec napisala komentar na prosloj stranici)

Letos se davala jedna dobra serija na TV u , o trecem rajhu. Serija je radjena na osnovu pisanih izvora. Nazalost, nisam gledala citavu seriju, samo sam uhvatila par scena. U jednoj od tih scena se desava sledece:
    Covek ima zenu, porodicu, nema posao, Nemacka, desetak godina pre drugog svetskog rata. Zena je bolesna a on nema novca da obezbedi normalnu ishranu porodice.
    Odlazi do kancelarije fasista i otvoreno kaze da mu treba posao, da je cistokrvni Nemac, ali da ne podrzava njihov program. Fasista, jedan od glavnih tog pokreta, mu kaze sledece: Nama trebaju upravo takvi ljudi, koji ce da rade posao za nas iz interesa, a ne iz uverenja. Neko ko nas idejno podrzava, ko je sa nama iz uverenja, taj moze jednog dana da promeni misljenje i pocne da radi protiv nas. Medjutim, onaj ko je sa nama iz interesa, taj zna sta radi, i na njega se moze racunati.

To je neverovatna scena. Dakle, ako neki pokret hoce da funkcionise u smislu da iam uspeha, siru podrsku, najsigurniji je put preko novca.
    Oni ljudi koje taj pokret pridobije pomocu svojih ideja, verovatno ce jednog dana otpasti, promenice ubedjenja, ideje. Medjutim, oni koje kupi novcem, e ti ce biti postojani sve dok se ima novca da se njihova postojanost plati.
    Naročito danas i kod nas kada je glad, siromaštvo u ekspanziji..novac kao "izvor života".
    Saper vedere
    "Људи који не могу владати својим срцем, још мање могу владати својим језиком"

Supermoderator Violetna (avatar)
    Učlanjen
    29.06.2006.
    Pol
    ženski
    Tekstova u blogu
    1
    Reputaciona moć
    1094

Citat Original postavio Plutarh Pogledaj poruku
    Nikad obicni ljudi nisu stvarali nista. Ili su bili natprosjecno sposobni (i slavni) ili je svijet propadao.
    A najčešće su bili i jesu natprosečno bolesni i isfrustrirani..
    Saper vedere
    "Људи који не могу владати својим срцем, још мање могу владати својим језиком"

Buduća legenda Arhimed 1 (avatar)
    Učlanjen
    22.07.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    91
    Reputaciona moć
    1527

Sustina moje Ideologije racionalnog i nenasilnog gradjanskog drustva je bas u interesima svih nas na planeti za resavanje nekih sudbonosnih pitanja(sprecavanje atomskog rata,ocuvanje postojece klime i zdrave zivotne sredine,istorijski sporazum izmedju kapitalista i zaposlenih itd. itd.)a sta bi i mogli da postignemo vise od toga?
    Najdublji interes svih nas je da ne izgorimo u atomskom sudaru.Razum kazuje da postoje izlazi iz postojecih sukoba u svetu.Da bi ovaj stav preovladao kod vecine ljudi potrebna je idejna borba na svetskoj javnoj sceni i angazovanje miliona pojedinaca i hiljada i hiljada organizacija takozvanog nevladinog sektora.Kada se narodi budu razumeli i dogovorili o osnovnim pitanjima covecanstva politika ce to morati da prihvati.
    No,u svemu tome ima i nesto drugo.Da li smo mi nesto vise i iznad drugih zivih bica?Ako jesmo pokazimo to i predjimo put od zivotinjskog carstva do carstva razuma!
    Imam jednu suštinsku primedbu na upotrebu jedne reči koju ti stalno upotrebljavaš a od koje mi se najblaže rečeno, diže kosa na glavi. Kada govoriš o "tvojoj ideologiji" moraš imati na umu da su ideologije pojedinaca kroz istoriju sveta uvek i bez izuzetka, skupo plaćane uništavanjem materijalniog, kulturnog i duhovnog bogatstva, kao civilizaijskih tekovina, a što je najgore i velikim ljudskim žrtvama.

" Ideologija je sistem ideja, verovanja i vrednosti kojima se izražavaju osnovni interesi jedne klase, ali ne neposredno, tj. ti interesi se prikazuju kao interesi većine u društvu, da bi tako racionalizovani bili lakše nametnuti drugim klasama kao njihovi sopstveni interesi i orijentacije. Ideologija prema tome može biti ideologija vladajuće klase (konzervativna), i ideologija klase koja teži vlasti (revolucionarna). Prema tome poznavanje društvenog položaja pojedinca ili grupa. može nam pomoći u određivanju njihovih interesa. Problem koji se ovde javlja jeste kada pojedinac ima više uloga, pa se njegovi postupci zbog pritiska sa različitih strana ne mogu precizno predvideti." iz Vikipedije

Radi toga mislim, da je daleko realnije govoriti o idejama i teorijama ili čak konceptima razvoja društva i odnosa u svetu, od strane pojedinca. Jer da bi te ideje dobile smisao ideologije, moraju biti prihvaćene od velikog broja ljudi koji bi bili moćniji od klase na vlasti, da u jednom dugom evolutivnom procesu (pošto zagovaraš nenasilje) preuzmu na sebe obaveze i odgovornost za budućnost sveta i time potisnu ili ukinu klasu na vlasti . Sve mi se ovo čini vrlo utopistički i gotovo ne moguće iz već gore navedenih razloga.
    Poslednji put ažurirao/la Arhimed 1 : 19.12.2009. u 12:26
    Ne nadjem ja misao, no u nekom momentu bivam zatečen njom i tako (s)nadje ona mene.

Elita
    Učlanjen
    13.06.2008.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    82

Ne, mi nismo nista iznad drugih zivih bica, mada imamo neke karakteristike koje nas od drugih zivih bica razlikuju. To "izdvajanje iz zivotinjskog carstva" je upravo i stvorilo "sudbonosna pitanja" koja ta ideologija koju pominjete na pocetku posta hoce da resi nicim drugim nego upravo uzrokom nastajanja tih pitanja, "izlaskom iz zivotinjskog carstva".

Tuzni_patak nije na forumu
    Trazi forum gde moze procitati svoje postove i posle 2 nedelje
    Zaslužan član Tuzni_patak (avatar)
    Učlanjen
    13.04.2004.
    Pol
    muški
    Real Beograd,Virtuelno u preseljenju,bice naknadno objavljeno
    Tekstova u blogu
    20
    Reputaciona moć
    242

Ideologija je sistem ideja, verovanja i vrednosti kojima se izražavaju osnovni interesi jedne klase, ali ne neposredno, tj. ti interesi se prikazuju kao interesi većine u društvu, da bi tako racionalizovani bili lakše nametnuti drugim klasama kao njihovi sopstveni interesi i orijentacije. Ideologija prema tome može biti ideologija vladajuće klase (konzervativna), i ideologija klase koja teži vlasti (revolucionarna). Prema tome poznavanje društvenog položaja pojedinca ili grupa. može nam pomoći u određivanju njihovih interesa. Problem koji se ovde javlja jeste kada pojedinac ima više uloga, pa se njegovi postupci zbog pritiska sa različitih strana ne mogu precizno predvideti." iz Vikipedije
    ------------------------------------------------------------
    Ideologija je sistem ideja, verovanja, vrednosti,odnosa i relacija kojima se definisu osnovni procesi u zivotu jednog bica.
    Ideja je sistem relacija i odnosa, pojmova i objekata koji dobijaju novi kvalitet postojanjem takvog sistema.Osobinu tj properties moze dobiti jedan objekat ili relacija iz tog skupa, ili i vise njih, ali tek postojanjem svih clanova tog skupa i svih relacija tog skupa..
    Ideja je viserelacijski, vise objektni sistem, ali posto se komunikacija vrsi preko linearnih relacija i prostih recenica to se ideja prenosi razlaganjem na domen svrhe, koristi, linearnih relacija i uvek je podlozna tumacenju , tj tumacenje je sastavni deo postojanja ideje zbog nepostojanja odgovarajuceg sistema komunikacije koji bi striktno preneo ideju cak i kad je ona ogoljena i potpuno jasna onome ko je generator ideje...

Učlanjen
    13.04.2004.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    20
    Reputaciona moć
    242

Razlika izmedju ideje i plana je ogromna, i izvinite , ali svi ili vecina ovde komunicira preko planova, koristi i svrhe....
    Tako da mi je ovo cista demagogija i pecanje da bi se napravila sladja pricica...
    Ne moze se preko starih nacina razmisljanja kreirati novi, jer sa starim nacinom razmisljanja negujete i stare sukobe izmedju zelja i ostvarenja tih zelja...

Ovaj autor teme je dobar primer za to....
    On toliko ugradjuje stare nacine razmisljanja u svoje pozicioniranje na trzistu ideja da nema sanse da se pre ili kasnije ne vrati u isto korito...
    To se krace zove delovanje kroz antipod...
    Primer za to su sponzoruse koje pricaju da nisu sponzoruse, i koje najzesce napadaju sponzoruse...
    Dok po njima sponzoruse prodaju sve moralne vrednosti za materjalno , i negiraju njihov trud i njihovo postovanje nekih sistema vrednosti (sponzorusa se itekako trudi da bude najbolja i da godi svom sponzoru), dotle ni same ne primecuju da skoro sve odnose materijalizuju i tako svode celu pricu na pronalazenja druge zvake za prodaju svog losijeg proizvoda....
    Javna trzisna vrednost im je mala i kroz lazno ideolosko i antipodno svojstvo pokusavaju da ostvare bolju cenu za sebe...

E tako mi izgleda i ovo pricanje autora o boljem svetu , a koji se zasniva na istim osnovnim odnosima novca, vrednosti i kooperacije jednog i drugog....
    Sve lici na licnu propagandu i one pricice verujte u svemoguc sistem ostvarenja zelja i procitajte to u mojoj knjizi po ceni xxxx , i verujte bice bolje nekim ljudima (autoru)......

Znaci po mojoj proceni ne radi se o evoluciji , ne radi se o revoluciji , radi se o mimikriji , a to je demagogija sad, posle, otvoreno ili zatvoreno....i ne postoji ideja vec plan....

Učlanjen
    13.04.2004.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    20
    Reputaciona moć
    242

Mislim da vecina ne razume o cemu pricam , pa cu reci neke stvari offtopic....

Tacno je da preko koristi sistem dobija omasovljenje i pretvara svaku ideju u plan, jer vise ideja i nije bitna, bitno je omasovljenje i plan...
    Svaki plan je sebican i zao i nije trajan, jer nema pozadinu u ideji, i njega odrzava samo inertnost i lenjost ljudi koji su tu pored...
    Plan ima osobinu da prodaje osnovnu ideju radi cilja koji je zacrtan a cini se da je pobuda ideja...medjutim cilj je osnovna pobuda i tu ideja stoji kao uramljena slika, da se secamo kako smo nekad izgledali...

Zatim treba imati u vidu da svaka ideja ima svoj limit , tj omasovljenje unistava ideju , unistava demokratiju , unistava svaku zajednicku misao jer shum postaje veci od same ideje...

Postoje jos puno razloga zasto je sve ovo mlataranje u prazno tj govorancija jednog neuspesnog politicara ili vise njih....

Učlanjen
    22.07.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    91
    Reputaciona moć
    1527

Citat Original postavio Tuzni_patak Pogledaj poruku
    Ideologija je sistem ideja, verovanja i vrednosti kojima se izražavaju osnovni interesi jedne klase, ali ne neposredno, tj. ti interesi se prikazuju kao interesi većine u društvu, da bi tako racionalizovani bili lakše nametnuti drugim klasama kao njihovi sopstveni interesi i orijentacije. Ideologija prema tome može biti ideologija vladajuće klase (konzervativna), i ideologija klase koja teži vlasti (revolucionarna). Prema tome poznavanje društvenog položaja pojedinca ili grupa. može nam pomoći u određivanju njihovih interesa. Problem koji se ovde javlja jeste kada pojedinac ima više uloga, pa se njegovi postupci zbog pritiska sa različitih strana ne mogu precizno predvideti.- Iz "Vikipedije"
    ------------------------------------------------------------
    Ideologija je sistem ideja, verovanja, vrednosti,odnosa i relacija kojima se definisu osnovni procesi u zivotu jednog bica.
    Ideja je sistem relacija i odnosa, pojmova i objekata koji dobijaju novi kvalitet postojanjem takvog sistema.Osobinu tj properties moze dobiti jedan objekat ili relacija iz tog skupa, ili i vise njih, ali tek postojanjem svih clanova tog skupa i svih relacija tog skupa..
    Ideja je viserelacijski, vise objektni sistem, ali posto se komunikacija vrsi preko linearnih relacija i prostih recenica to se ideja prenosi razlaganjem na domen svrhe, koristi, linearnih relacija i uvek je podlozna tumacenju , tj tumacenje je sastavni deo postojanja ideje zbog nepostojanja odgovarajuceg sistema komunikacije koji bi striktno preneo ideju cak i kad je ona ogoljena i potpuno jasna onome ko je generator ideje...
    TP ti si neki veliki "stručnjak" kada osporavaš tumačenje pojmova iz Vikipedije. Ja lično nisam spreman a ni sposoban tako nešto činiti. Ali radi potpunije predstave o samom pojmu ideje prezentovaću ti još nešto iz "Vokabulara". Jer se iz tvog posta može zaključiti da osporavaš tumačenje pojma ideje ili stvarno nemaš pojma o pojmu, što će biti mnogo verovatnije.

"ideja (gr. vid, oblik,)
    misao, pojam, pretstava, osnovna misao, zamisao, pomisao; nazor, gledište; slika koju duh sebi stvara o nekoj stvari; teorijski ili praktični cilj koji čoveku lebdi pred očima, misao vodilja; dosetka; praslika, slika, tip; osnovni nacrt, plan, skica; prauzrok stvari (u Platonovoj filozofiji), logička pretostavka, hipoteza; sanjarija, maštanje, uobraženje; u običnom govoru: nešto vrlo malo, malčice; - Iz " Vokabulara"

Što znači da ideja nije nikav odnos a još manje sistem verovanja, vrednosti, odnosa i relacija. Idejom se ama baš ništa ne definiše, ona je samo misao koja može a ne mora biti osnova stvaranja ideologije kao sistema ideja, kojom se izražavaju interesi jedne klase, odnosno grupe ljudi, i to na taj način da se prikazuju kao interesi većine u društvu, jer se samo tako mogu nametnuti drugim klasama kao njihovi sopstveni interesi i orijentacije.
    Poslednji put ažurirao/la Arhimed 1 : 19.12.2009. u 22:52
    Ne nadjem ja misao, no u nekom momentu bivam zatečen njom i tako (s)nadje ona mene.

Učlanjen
    13.04.2004.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    20
    Reputaciona moć
    242

Ja imam svoje tumacenje ideje, a po ponasanju drugih kad nesto zovu idejom i uopste po ponasanju , moj utisak je da ideja itekako jeste sistem. A onda i ideologija normalno kao skup ideja jeste sistem.
    To da li je ideologija klase ili pojedinca totalno je nebitno za def ideologije...

Znaci oni imaju svoje tumacenje ideje, bas kao sto platonovu ideju tumace nekad totalno bizarno , a ja imam svoj pojam ideja...

Idejom se itekako definise, jer razlika izmedju trgovca i mesetara je upravo u ideji , a ne u biznisu kojim se bave...

Učlanjen
    22.07.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    91
    Reputaciona moć
    1527

Citat Original postavio Tuzni_patak Pogledaj poruku
    Ja imam svoje tumacenje ideje, a po ponasanju drugih kad nesto zovu idejom i uopste po ponasanju , moj utisak je da ideja itekako jeste sistem. A onda i ideologija normalno kao skup ideja jeste sistem.
    To da li je ideologija klase ili pojedinca totalno je nebitno za def ideologije...

Znaci oni imaju svoje tumacenje ideje, bas kao sto platonovu ideju tumace nekad totalno bizarno , a ja imam svoj pojam ideja...

Idejom se itekako definise, jer razlika izmedju trgovca i mesetara je upravo u ideji , a ne u biznisu kojim se bave...
    Nisi objasnio kako je ideja sistem, po tvom shvatanju. Nekako mi to liči kao kad ja tvrdim da ideja nije sistem a ne objasnim na osnovu čega to tvrdim. Možda si prevazišao zvanično tumačenje pojma ideje, ali se ne može videti na osnovu čega. Čime potkreplješ svoju trdnju sem dogmatskom tvrdnjom da je ideja sistem. To mi liči na osnovnu religijsku dogmu - Ima Boga. Ni jedna religija se ne upušta u dokazivanje tvrdnje da "ima Boga" čak šta više svako nastojanje dokazivanja, da li Bog postoji ili ne, od strane svih verskih zajednica se smatra bogohuljenjem. I još nešto razlika izmedju trgovca i mešetara nije u ideji, ideja ili misao im je samo poslužila da bi se odlučili za ili protiv poštovanja zakona, prema tome ideja ništa ne definiše, jer trgovca definiše zakon a mešetara bezakonje.
    Poslednji put ažurirao/la Arhimed 1 : 19.12.2009. u 22:54

Zaslužan član
    Učlanjen
    16.06.2004.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    0

...sve velike ideologije, cak i religije u pocetku su bile humanisticke a onda kad puste korenje pretvore se u monstrume... mislim da su ljudi toga svesni, zato su ovako pogubljeni...mozda je to dobro jer nas stavlja pred izbor da sami na individualnom nivou pronadjemo neki smisao i odredimo prioritete ili da propadnemo ali ovaj put ne kao civilizacija, ova ili ona ili ideologija ova ili ona nego kao vrsta

Učlanjen
    14.03.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    5
    Reputaciona moć
    165

Verujem da delim misljenje vecine ljudi da je ovaj svet dosta los i da bi trebalo stvarati neku novu civilizaciju odnosno zajednicku kako je to rekao pisac Maluf.
    Ja sam dao,po meni originalne predloge za resavanje niza teskih problema:
    -ubrzano gradjenje N. civilizacije
    -poseban nacin za sprecavanje ratova
    -predloge za ocuvanje zdrave zivotne sredine
    ideju o obrazovanju svetskog parlamenta i vlade
    -novi nacin obrazovanja drzava
    posebnu filozofiju zivota
    -prelazem nove svojinske odnose
    -zagovaram izgradnju novog drustveno-ekonomskog sistema
    -itd. itd.
    Moje zamisli su koliko toliko sistematizovane mada je sve to moglo i bolje da se izlozi.
    Sve u svemu bio bi to jedan bitno drugaciji svet od postojeceg.Milioni ljudi se vec bori godinama za neki bolji svet,ali sa koliko uspeha to prepustam Forumasima da ocenjuju.
    Mislim da sam odabrao prave i glavne ciljeve i da su mi metode za njihovo ostvarenje odgovarajuce.Voleo bih da vagamo neke od mojih zamisli.
    Ako ne budu prihvacene ideje kao sto su moje i slicne drugih pojedinaca i organizacija pascemo u varvarstvo.Ovo kaze Amin Maluf.Ja kazem drugo.Mi vec zivimo u divljastvu(Irak,Avganistan,Palestina,droga,krimina l,ogromne klasno-socijalne razlike .....) a sto je najgore sve moze biti okoncano pogubnim atomskim ratom!
    Nova civilizacija ce se iznedriti iz ove postojece i normalno je da ce ponesto od nje i zadrzati.Stvoriti neki apsolutno novi svet je prosto nemoguce!Voleo bih da procitam konkretne predloge za tako nesto!
    Poslednji put ažurirao/la Miroslav Milovanovic : 19.12.2009. u 18:13 Razlog: dopuna

Zainteresovan član
    Učlanjen
    13.12.2008.
    Pol
    muški
    Reputaciona moć
    18

Miroslave,
    jedan veliki čovek je rekao, "Ako čovek želi mir u ovom svetu onda on treba da ostavi taj isti svet na miru."

Da bi pojedinac znao šta je moguće i šta treba preduzimati, u kom pravcu i na koji način morao bi se prvo postarati da dobro i podrobno razume ovaj svet. Da zna svrhu, smisao, cilj, načine i puteve života u ovom svetu. Bez takvog znanja jedino što se može stvoriti je još veća mutnoća i još jedna zamršenost više.
    Zato je najbolje da menja stvari na nivou svog mikro sveta, dajući od sebe punu nesebičnost u svom najbližem okruženju. Nemoj biti razočaran ako saznanš da ovaj svet nije ni stvoren da bi u njemu vladao mir.

Učlanjen
    14.03.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    5
    Reputaciona moć
    165

Od 1985. godine davao sam povremeno predloge u stampi o privatizaciji,radnickom akcionarstvu i u vezi nekih drugih pitanja,ali mi je jedan doktor nauka predlozio da napisem knjigu.Poslusao sam ga i napisao dve.
    Sada mi je veliko zadovoljstvo da svoje misljenje i predloge dajem preko interneta.
    Pisuci svoje radove shvatio sam da i vrlo uspesna drzava moze biti unistena ako tako svet odluci odnosno njegovi mocnici i zato svima na Forumu predlazem da nastavimo da razgovaramo i o geopolitici,jer nam se svima nama preko nje kroji sudbina.U svemu tome su glavne velike nacije,ali i mi mozemo dati neki doprinos!

Učlanjen
    22.07.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    91
    Reputaciona moć
    1527

Od 1985. godine davao sam povremeno predloge u stampi o privatizaciji,radnickom akcionarstvu i u vezi nekih drugih pitanja,ali mi je jedan doktor nauka predlozio da napisem knjigu.Poslusao sam ga i napisao dve.
    Sada mi je veliko zadovoljstvo da svoje misljenje i predloge dajem preko interneta.
    Pisuci svoje radove shvatio sam da i vrlo uspesna drzava moze biti unistena ako tako svet odluci odnosno njegovi mocnici i zato svima na Forumu predlazem da nastavimo da razgovaramo i o geopolitici,jer nam se svima nama preko nje kroji sudbina.U svemu tome su glavne velike nacije,ali i mi mozemo dati neki doprinos!
    Svi smo mi na direktan ili indirektan način davali, dajemo i davćeno svoj doprinos za bolji svet i u najboljoj nameri pre svega za bolji život nas i naših bližnjih a smim tim i za naš narod, državu i svet u celini. Ali nisu li ovi i ovakvi moćnici koji vladaju narodima, državama i svetom u celini proizvod težnji i zalaganja svakog pojedinca i svih nacija za boljim svetom? Jesu, bili su i biće tako dok je sveta. Sve ostale ideje i eventalne ideologije koje bi u budućnosti nastale iz tih ideja uključujući i ove tvoje, ili su laž i obmana u cilju grabljenja vlasti ili su samo puki neostvarivi ideali iz "Grada sunca" (Tomazo Kampanela) i "Utopija" (Tomas Mor)
    Poslednji put ažurirao/la Arhimed 1 : 19.12.2009. u 21:03

Učlanjen
    14.03.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    5
    Reputaciona moć
    165

Mozda gresim,ali odnosi izmedju klasa nusu vise u prvom planu.Atomsko i druga oruzja za masovno istrebljenje ljudi,klimatske promene i zagadjenje zivotne sredine coveka ne poznaju klase.Pogadjaju celo covecanstvo.
    No, klasno-socijalni odnosi su i dalje bitni,jer zbog njihovih poremecaja se moze aktivirati sve ono sto je destruktivno u svetu.
    Dobro je receno u jednoj poruci napred .Izasli smo iz zivotinjskog carstva i sada imamo nacije,klase,razarajuca oruzja... i sa svim tim se moramo nositi kao ljudski rod.Moramo slediti razum i ici napred.Ne mozemo valjda nazad u zivotinjsko carstvo?
    Nisam dogmata.To sto sam ja napisao moze se tretirati kao ideologija,plan,projekat ili neznam jos kako.
    Sva krupna domaca i svetska pitanja koja sam obradjivao a normalno i neka druga traze resenje na bazi mudrosti.Izvolite filozofi po struci i po opredeljenju ponudite resenja i izlaze.
    Da li filozofi treba da savetuju narod i vodje ili ne???
    Cemu filozofiranje(ljubav prema mudrosti)ako ta mudrost ne moze doneti neki boljitak ljudskom rodu?

Učlanjen
    14.03.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    5
    Reputaciona moć
    165

Citat Original postavio Arhimed 1 Pogledaj poruku
    Svi smo mi na direktan ili indirektan način davali, dajemo i davćeno svoj doprinos za bolji svet i u najboljoj nameri pre svega za bolji život nas i naših bližnjih a smim tim i za naš narod, državu i svet u celini. Ali nisu li ovi i ovakvi moćnici koji vladaju narodima, državama i svetom u celini proizvod težnji i zalaganja svakog pojedinca i svih nacija za boljim svetom? Jesu, bili su i biće tako dok je sveta. Sve ostale ideje i eventalne ideologije koje bi u budućnosti nastale iz tih ideja uključujući i ove tvoje, ili su laž i obmana u cilju grabljenja vlasti ili su samo puki neostvarivi ideali iz "Grada sunca" (Tomas Mor)
    Svaka vlast u drzavama postoji,jer je podrzava narod,ali drzave imaju suprostavljene interese.Semjuel Hantington govori da ce doci do sukoba civilizacija.Po meni taj sukob je vec u toku.Sta cemo sa tim?
    Velike i mocne drzave kao i one manje su prezaduzene.Sve je u krizi.Bitne vrednosti savremene civilizacije su pod znakom pitanja.
    Zar sve sto sam izlozio ne vapi za promene tj. za svojevrsnu revoluciju,ne obavezno oruzanu?
    Pojedinac je trun u beskraju vremena i prostora!
    Narodi biraju ,zajednicka civilizacija ili svako po svom i natrag ka zivotinjskom carstvu a mozda i u konacni nestanak!
    Problemi unutar drzava su jos nekako i resivi,ali svidjalo se to nama ili ne,svet se mora promisljati kao jedna celina!

Zaslužan član
    Učlanjen
    19.08.2009.
    Pol
    ženski
    Tekstova u blogu
    18
    Reputaciona moć
    0

Godinama se zalazem za osnivanje Pokreta za racionalno organizovanje sveta.Da li sam na pravom putu i da li je moguca izgradnja jedne Nove civilizacije?
    Da li mi obicni,mali ljudi treba da se borimo ili da sve prepustimo mocnim pojedincima kod nas i u svetu???
    O ovome cete naci vise ako na internetu otkucate naziv Pokreta.
    Da li je sve unapred presudjeno ili mi mozemo da oblikujemo svoju buducnost?
    Jos jedna mali koji misli da ce biti veliki, ako osnuje: stranku, pokret.........sta god.

Učlanjen
    14.03.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    5
    Reputaciona moć
    165

Citat Original postavio Zozonce:) Pogledaj poruku
    Jos jedna mali koji misli da ce biti veliki, ako osnuje: stranku, pokret.........sta god.
    Nije mi stalo da budem vodja,a verovatno nebih nigde bio ni clan organizacije.Samo ne volim da zivim u svetu u kome vlada zakon djungle!
    Imate li neke dobre i ostvarive ideje za nas narod ili za svet u celini?

Slične teme

1. bolji novi svet...
    Autor rile_laki_oblak u forumu Ljubav i seks (18+)
    Odgovora: 22
    Poslednja poruka: 17.09.2009., 12:41
  2. Novi pogled na svet: svet-zivotinja.org
    Autor the-ja u forumu Zanimljivi sajtovi
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 05.08.2007., 19:16
  3. Dal' bi svet bio bolji i lepsi...
    Autor UrBaNiYaK u forumu Filozofija
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 02.03.2007., 20:01
  4. Odgovora: 12
    Poslednja poruka: 04.02.2007., 19:28