ČUDA životinjskog sveta

djurdja5

Aktivan član
Poruka
1.173
Gluvo kuče naučilo govor znakova

124026.2033842.jpg


Snouvi, gluvo štene, naučilo je da komunicira sa svojim trenerom pomoću jezika znakova. Ona je boravila u azilu za životinje jer njegovi vlasnici nisu mogli da se nose sa njezinom manom. Vlasnici su je vratili kada su shvatili da je gluva. Međutim, za samo tri nedelje treninga, četvoromesečna ženka Džeka Rasela naučila je da sedne, ustane i hoda sledeći govorne znake. Kuče je naučilo nekoliko različitih komandi, uključujući "sedni", "stani", "lezi", "prevrni se", "vrati se" i "produži". Osoblje azila za pse "Salizburi" u Njuton Toniju u Velikoj Britaniji nada se da će sada udomiti Snouvija. Njen trener Lezli Karli opisala je Snouvi kao "najsjajniju iskru" među životinjama centra. "Snouvi je veoma pametna i brzo je naučila znakove, pa već barata sa dvanaest komandi. Kada je prvi put došla u centar nije znala šta se događa i trčala je okolo prouzrokujući probleme", ispričala je Karli. "Ona ima te divne, tople, velike oči koje primete svaki pokret". Neverovatno je da je Snouvi sve to uspela, s obzirom na to da ima svega četiri meseca, ali Karli pretpostavlja da je lako "naučiti mladog psa novim trikovima". Ona očekuje da će Snouvi u narednim nedeljama naučiti još nekoliko komandi, što će je u potpunosti opremiti "psećim rečnikom".
 
Pozvala psa koji joj je spasao život na venčanje

Autor: Blic

Zoi Kristi pozvala je psa koji joj je spasao život na svoje venčanje, piše "Ananova". Pas-heroj, bokser Boris, pronašao je potpuno promrzlu devojku u polju blizu mesta Ateri Sejnt Meri u Devonu.

124026.2023504.jpg


Zoi sa majkom Sarom i sestrom Loren (12) Kristi se izgubila u mraku, dok se vraćala kući u novembru 2004. Kada su je pronašli Boris i njegov vlasnik Džon Ričard, Zoi (21) je bila toliko promrzla da su lekari tražili od njenog oca da identifikuje telo. Devojka je provela dve nedelje na intenzivnoj nezi. Zoi je sada objavila je da će se udati za svog verenika Krisa (25) u oktobru. "Džon i njegova žena Šila biće prvi na listi zvanica kada se vratimo u Englesku sa venčanja u Turskoj. Oni će biti naši počasni gosti, a volela bih da dođe i Boris", rekla je Kristi. Ričards je posle izjavio da je te noći novembra 2004. prošao pored Zoi, ne videći je kako leži, ali ju je Boris odmah pronašao. Kako pas nije odgovarao na njegove pozive, Ričards se vratio i tada ugledao promrzlu devojku. Misleći da je mrtva, on je pozvao policiju, koja je otkrila slab puls u njenom telu. Zoino srce je stalo dok ju je helikopter nosio u bolnicu, ali su lekari uspeli da je povrate, podsetila je "Ananova".
 
„čovekovog najboljeg prijatelja".

Psi, kao i ljudi, su visoko društvena bića i ova sličnost ih je vremenom zbližila.
Ova sličnost je omogućila psima jedinstvenu poziciju u životu čoveka.
Lojalnost i posvećenost koju psi demonstriraju kao dio njihovog prirodnog instinkta
unutar čopora, približno odražava ljudsku ideju o ljubavi, zbog čega ih mnogi vlasnici
smatraju kao punopravne članove porodice. Isto tako, psi izgleda da vide svoje
vlasnike kao članove svog čopora, praveći samo nekoliko (a možda i ne praveći)
razlike između svojih vlasnika i drugih pasa. Psi mogu imati različite uloge u ljudskom
društvu i često se treniraju kao radni psi. Danas je možda najvažnija uloga psa kao
saputnika i prijatelja. Psi su živeli i radili sa ljudima na mnogo načina, pa su zbog toga
i zaslužili titulu „čovekovog najboljeg prijatelja".

Ljubitelji pasa najviše cene pse zbog njihove inteligencije, a događaji u kojima pas
učestvuje i snalazi se u životu i pokazuju da su oni visoko inteligentne životinje. Ipak,
da li se može govoriti o inteligenciji kod psa? Pas ne može da misli kao čovek niti da
stvara kao čovek. Ali sa druge strane pas raspoznaje vreme i prostor i ima moć
pamćenja. Instikti koje poseduje pas se mogu modifikovati i usmeravati. Zbog svega
pas uči, pa možemo govoriti o specifičnoj vrsti pameti. Pas je poslušan, povezuje
slike, zvukove i mirise (kada vidi povodac, zna da ide u šetnju i tome se raduje).
Inteligencija se kod pasa pojavljuje kao mešavina nagona, nasleđa i obuke. Pas ne
uči zato što razume, već zato što obukom stiče pojedine reflekse, pamti ih i kombinuje.
 
Pas proglasen za heroja nakon sto je u nedelju rizikovao svoj zivot kako bi spasao novorodjene macice iz zapaljene kuce, kazu spasioci.
16_2_26.gif

Slucaj koji stavlja u pitanje izreku `slazu se kao pas i macka`, Leo, mesanac terijera je morao biti ozivljen kiseonikom i masazom srca nakon svog hrabrog postupka. U juznom australijskom gradu Melburnu, vatra je u jednoj kuci planula preko noci, a pas je pokusao da zastiti macice.

Vatrogasci koji su oziveli Lea rekli su da je on odbio da napusti zgradu i da je uprkos gustom dimu pronadjen pored legla mačića.

"Leo nije hteo da ostavi macice i to ga je umalo kostalo zivota" rekao je novinarima komandir vatrogasne brigade Ken Brown.

Cetiri maceta su takodje prezivela pozar a Leo, koga su vatrogasci prozvali `Smoky` [smoke - dim] se vec dan kasnije vratio sa svojim vlasnicima u kucu.

dogrescueskittensxa9.jpg
 
post-20-1201965419.jpg


Otkrivena nova vrsta sisara Dar es Salam
U planinama Tanzanije otkrivena je nova vrsta sisara čudnog izgleda, životinja je veličine mačke, slična mešancu antilope i mravojeda.
Ima sivu glavu, dugačku i fleksibilnu njušku, nezgrapno telo boje ćilibara, crnu stražnjicu i stoji na vitkim tankim nožicama.
- Ovo je jedno od najvećih otkrića u mojoj karijeri - izjavio je Galen Ratbun, sa Kalifornijske akademije nauke koji je pomogao pri potvrđivanju autentičnosti i originalnosti nove vrste.
Životinja se zove Sengi. Mada je to ime povezuje sa najsličnijim srodnicima, rovcima, ona nije u srodstvu s ovom vrstom, prenose agencije. FONET
 
Retki, čudni i dobroćudni
Snimak nosoroga sa Jave, jedne od najređih i najugroženijih životinja na svetu, objavljen je u petak.
1066769.jpg

Ova ogromna životinja, dugačka više od tri metra i teška više od 2.300 kilograma, poznata je po svojoj „stidljivosti“,
pa je zato snimljena specijalnim tihim infracrvenim kamerama u nacionalnom parku
Ujung Kulon, duboko u džunglama Indonezije. Deset najređih i najugroženijih životinja na svetu

Ovaj nosorog je inače četvrti na spisku najređih životinja na svetu i pretpostavlja se da
ih je ukupno ostalo tek oko 60.

Na listi najređih prvo mesto i dalje zauzima džinovska kornjača sa Pinta ostrva.
Jedini poznati primerak poznat je po imenu Usamljeni Džordž, a životna
saputnica mu nije pronađena još od 1971. iako je traži ceo naučni svet za nagradu od 10.000 dolara.

Titula najslađe retke zverke ipak pripada severnom brkatom vombatu, dlakavoj
mazi iz reda torbara, koji živi u Australiji. Ovaj četrdeset kilograma težak travojed se
lako zbližava sa onima koji su najviše krivi za njegovo izumiranje - sa ljudima.

1. Džinovska kornjača s ostrva Pinta je najređa životinjska vrsta u svetu, pošto je ostao
samo jedan živi primerak.
Reč je o mužjaku Džordžu, kome naučnici očajnički
pokušavaju da nađu ženku. (Poslednji mohikanac")


2. Kineski rečni delfin iz porodice baidži jedan je od najređih sisara na planeti, sa samo nekoliko desetina primeraka koji su primećeni u reci Jangce.

3. Mrmot sa ostrva Vankuver živi samo u visokim planinskim oblastima, gde je ostalo tridesetak primeraka. Zahvaljujući programu razmnožavanja u veštačkim uslovima, njihov broj se povećava.

4. Sejšelski šišmiš jedna je od najugroženijih vrsta na svetu, sa manje od 100 primeraka. Po oceni stručnjaka, za opstanak vrste bilo bi potrebno najmanje 500 primeraka.

5. Nosorog sa Jave je najređa vrsta nosoroga na svetu, sa manje od 60 primeraka u Indoneziji i Vijetnamu. Gotovo je istrebljen zbog roga kome se pripisuju lekovita svojstva.

6. Čekinjasti zec pronađen je na južnim padinama Himalaja. Verovalo se da je izumro, ali danas se procenjuje da u svetu živi još 110 primeraka ove vrste. Njihov broj se, međutim, i dalje smanjuje.

7. Severni brkati vombat je najređi australijski torbar. Nekada je živeo u Novom Južnom Velsu i Viktoriji, a danas se može naći samo u Kvinslendu, gde živi stotinak primeraka.

8. Patuljasti vodeni bufalo pronađen je na ostrvu Mindoro na Filipinima. Jedna je od kritično ugroženih vrsta, sa najviše 300 primeraka. I dalje mu preti istrebljenje zbog krivolova.

9. Iberijski ris je najugroženija vrsta mačaka, s obzirom na to da je na ivici istrebljenja. Danas se može sresti još jedino u Andaluziji, gde živi stotinak primeraka.

10. Smeđi vuk, manji rođak sivog vuka, nekada je živeo širom Amerike, a danas je njegovo prisustvo svedeno na Severnu Karolinu, gde je ostalo oko 100 primeraka.
 
Zanimljivosti

Najstariji pas bio je jedan labrador po imenu «Ađutant». On se rodio 14. avgusta 1936, a uginuo 20. novembra 1963 - ziveo je 27 godina i 3 meseca.

Najteži rasan pas bio je bernardinac Djuk iz SAD. On je bio težak 133kg i 800 grama

Pasji rekord u «skoku u vis» drži engleski pas Mikene, koji je odbacivši se od odskočne daske , preskočio zid visok 289m.

Najviša rasa pasa je irski vučji hrt

Žirafe rastu ogromnom brzinom u prvih nekoliko dana života. Mladunče baringo žirafe Rouzi bilo je na dan rođenja visoko 1,6 m, a samo dan kasnije već je imalo 1,9 m, što znači da je raslo brzinom od 1,5 cm na sat!

Najbrža ptica je sivi soko (Falco peregrinus) koja može da leti brzinom od 180 km

Najbrži sisar na svetu je gepard (Acinonyx jubatus). On može razviti brzinu od 100 km/č, na najsporiji od svih je troprsti lenjivac (Bradypus tridactylus) koji se kreće brzinom od 0,16 km/č

Nojevi imaju najveće oči od svih kopnenih životinja. Mužjaci imaju prečnik oka od 5,0 cm – i on je veći od njihovog mozga!

Najduži period trudnoće kod sisara
– je kod azijskog slona. Slonica nosi mladunče 608 dana ili više od 20 meseci, a najkraći period trudnoće kod sisara je kod američkog pacova (Didelphis marsupialis), njihove ženke nose 12 do 13 dana, a ponekad i 8 dana. Ova vrsta se rađa u veoma nezrelom stanjui mladi se ostaju u trbušnoj kesei oko 10 nedelja, dok se potpuno ne formiraju.
:zpozdrav:
 
1. Slonovi su jedine životinje koje ne mogu skočiti.
2. Hrtovi su najbrži psi na svijetu mogu trčati
brzinom većom od 70 kilometara na sat.
3. Polarni medvjedi su ljevoruki.
4. Krokodili ne mogu isplaziti svoj jezik.
5. Leptir kuša (osjeća) svojim nogama.
6. Žohar može živjeti 9 dana bez svoje glave, a na
kraju umire od gladi.
7. Delfini se uz ljude jedini koji vode ljubav zbog
užitka.
8. Kvakanje patke ne radi jeku.
9. Morske zvijezde nemaju mozak.
10. Komarci imaju zube, čak 47.
1. Jezik kameleona dvostruko je duži od njegovog
tijela.
12. Noj ima veće oko od mozga.
13. Konji spavaju stojeći i mogu provesti po nekoliko
mjeseci da ne legnu.
14. Medvjedi se boje muzike.
15. Orao opazi zeca u trku s čak tri kilometra visine.
16. Lemuri, polumajmuni s Madagaskara, padaju u
ljetni, a ne u zimski san.
17. Štakor može izdržati bez vode duže od kamile.
18. Pčele moraju posjetiti 4 milijuna cvjetova i preći
put 4 puta duži od opsega zemlje za jedan kilogram
meda.
19. Devino mlijeko se ne zgrušava.
20. Morski psi se nikada ne razbolijevaju, jer su
imuni na sve poznate vrste bolesti.
21. Svinje se ne mogu znojiti.
22. Šišmiši uvijek skreću na lijevo kada izlaze iz
pećine.
23. Puževi mogu spavati čitave tri godine.
24. Jastogu treba oko 7 godina da naraste i dobije
masu od 500 grama.
25. Ukupna masa svih mrava na svijetu veća od ukupne
mase ljudske populacije.
26. Koze i hobotnice imaju pravokutne zjenice.
27. Žabe žive na svim kontinentima osim na Antarktiku.
28. Ne postoje dvije zebre sa istim rasporedom pruga.
29. Djetlić može kucnuti u drvo 20 puta u jednoj sekundi.
30. Meduze se sastoje od 95% vode.
31. Trobojne mačke su uvijek ženke.
32. Lavica obavlja više od 90% lova.
33. Psi imaju po 17 kostiju u svakom uhu.
34. Guska je prva ptica pripitomljena od strane
čovjeka.
35. Delfini spavaju s jednim otvorenim okom.
36. Bikovi su daltonisti.
37. Zlatna ribica ima moć pamćenja u intervalu od 3
sekunde.
38. Kravu je moguće voditi uz ali ne i niz stepenice.
39. Ostriga može promeniti pol nebrojeno puta tokom
života.
40. Krtica može iskopati tunel od 70 metara za jednu
noć.
41. Aligatori ne mogu hodati unatraške.
42. Iguana može izdržati pod vodom 28 minuta.
43. Crv ima pet srca.
44. Pingivni mogu roniti u dubine i preko 400 metara.
45. Oktopusu se testisi nalaze na glavi.
46. Jakovo mlijeko je ružičaste boje.
47. Golubovi imaju trodimenzionalni magnetski osjet.
48. Kod slonova vlada matrijarhat.
49. Orgazam svinje traje 30 min.
50. Hobotnica će početi jesti svoje krakove ako je
zaista gladna.
 
Ljenivci su najusporeniji sisavci na svijetu, toliko indiferentni da im iz krzna rastu alge.One im daju zelenkastu nijansu koja im dobro služi kao kamuflaža dok vise na drveću.
Dijele se na dvije porodice koje se razlikuju po broju prstiju na prednjim nogama - tako ima dvoprstih i troprstih ljenivaca.
Ljenivci nastanjuju isključivo krošnje stabala tropskih kišnih šuma Srednje Amerike pa do južnih područja Brazila.
Gotovo svoj čitav život ljenivac provodi ovješen kandžama na grani s leđima prema tlu.
Ljenivci na tlo silaze samo jednom u tjedan dana kako bi obavili nuždu ili da promijene stablo s kojeg su pojeli najdraže lišće.
Ne snalaze se na tlu, i teško se kreću, no zato znaju vrlo dobro plivati.
 
Jeste li znali da....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..... uplašeni pas svija rep između zadnjih nogu (Ne radi to da pokaže svoju slabost,
već da prikrije miris iz analnog područja. Taj miris specifičan je za svakog psa,
po njemu se oni razlikuju, pa guranje repa između nogu kod pasa znači što i
prikrivanje lica kod ljudi.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

...... da kad se dva psa sretnu, onaj koji maše repom, oseća se dominantnim
(to vredi pogotovo za dva mužjaka)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...... da više od 63% vlasnika ljubi svoje ljubimce
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...... da manje vrste pasa žive duže od velikih
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...... da većini pasa u mraku oči blistaju tamno zelenom bojom. Manjem delu oči
reflektiraju crvenu ili narandžastu boju.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...... da je Paul McCartney, bivši Beatlesovac, na kraju pesme "A day in the life"
ugradio zvižduk ultrazvučne zviždaljke namenjen svom škotskom ovčaru.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
dogs-1.gif
 
Najmanji pas na svetu u istoriji bio je
Yorkie iz Blackburna u Engleskoj.
S dve godine težio je gotovo neverovatnih 950 grama,
bio je visok 6,35 centimetara i dugačak svega 9,52 centimetra.
6615_0709rpgIGyt9Y5lX.jpg

Yorkie

~"~"~"~~"~"~"~~"~"~"~~"~"~"~~"~"~"~~"~"~"~~"~"~"~~"~"~"~~"~"~"~

Prava suprotnost njemu bio je Shamgret Danzas.
U hrptu je bio visok 106,6 centimetara i težak 108 kilograma.
nejvyssi4.png

Shamgret Danzas

No pravi div i prema njemu bio je Zorba.
Reč je o starom engleskom mastifu koji je
1989. godine imao 143 kilograma i dužinu
od 2,73 metra mereno od vrha nosa do kraja repa.
nejmohutnejsi.png

Zorba
 
Prema nekim podacima, na prestolu Norveške
u jednom trenutku našao se jedan pas.
U jedanaestom veku norveški kralj,
ljut jer su mu podanici iskazali nepoverenje,
za kralja im je postavio psa Saura.
Od iznenađenog naroda zahtevao je
da ga tretiraju kao pravog kralja.

artwork_images_424672103_478955_resize_yoshitomo-nara.asp
 
ZAŠTO PAS ZAKOPAVA HRANU?
Kada pas raspolaže s većom količinom hrane, zbog straha da je sutra možda neće imati,
zakopava je u zemlju ili pesak. To u prirodi rade šakali i vukovi.
Ta hrana psu ne služi samo kao rezerva, nego zakopano meso i druga hrana zbog vlage u zemlji sazre i fermentira.
Na taj način hrana postaje ukusnija i lakše probavljiva.

brit0105a-1.jpg
 
sibirski-tigar-panthera-tigris-altaica.jpg


Beli tigar na Kalemegdanu Beogradski Zoološki vrt ima novog stanovnika,
kakvog nikada do sada nije imao - belog tigra. Trogodišnji Kejn neće dugo biti sam,
jer uskoro iz Švajcarske stiže i bela tigrica. Trogodišnji beli tigar Kejn novi je stanovnik
beogradskog Zoološkog vrta. Do svog novog doma putovao je dva dana i prešao gotovo
pola planete.

Beograd ima tigrahttp://*****************/kaos-animal-tiger-smiley-6226.gif, belog tigra :zskace:
 
kameleon.jpg

Iskustvo jednog čoveka koji ima ljubimca kameleona

Kameleoni su IZUZETNO osetljivi reptili i ponekad su iritirajuce zahtevni.
Pre kupovine jednog, neophodno je dobro isplanirati prostor (prakticno arhitektonski)
u kome zivimo i u kome ce kameleon živeti, zatim baciti na papir raspoložive finansije,
vreme koje ćemo moci da potrošimo na njega...Napominjem da je stvarno bitno sve
dobro isplanirati: potreban je veliki terarijum (minimum 1m x 45cm x 1,30m), Uvek
osvetljen, grejanje koje dostize temperaturu do 35,36 stepeni C,
biljke koje imaju čvrsce stablo (benjamin fikus i sl.),
stabilna ishrana koju cine cvrci i tenebrije (i sto
veci broj raznovrsnih insekata), redovno cišćenje terarijuma... Meni je najveći problem
predstavljao materijal kojim se terarijum "zatvara". U stvari, nije dobro da terarijum
bude od stakla buduci da su kameleoni vrlo agresivni prema primercima iste vrste i
da ce često biti pod stresom gledajući u svoj odraz u staklu. A drugo, njihovo životno
stanište je na drveću visokom i po 30m sto znači da im je staklo neprirodna providna
blokada. S obzirom da je u završnoj fazi izrade moj novi terarijum, sa drvenom
osnovom i mrezicom za komarce (koja je po mnogima najbolja "ograda"
za terarijum sa kameleonom).
Eto, kao sto vidite, zaista ozbiljna zivotinja Ipak, ja vam tvrdim da ćete biti oduševljeni.
To su vrlo inteligentne zivotinje, sa jasno izraženim karakterom
kome ćete se vi morati povinovati pre ili kasnije. Zahtevaju puno pažnje i brige
ali će vas apsolutno obarati sa nogu svojim ponašanjem i izgledom, naravno.
Navedena slika od pre dva meseca. Kameleon je još uvek mlad i boje su sada mnogo izrazajnije,
a vremenom postaju sve ludje!

Sto ljudi sto ćudi.
 
Iako često znana pod imenom Meksička Riba koja je hodala tj. Axolotl, ova simpatična životinjica zapravo je amfibija. Za one kojima je ta riječ poznata, ali zapravo nisu sigurni što to znači, amfibija je zapravo vodozemac, član slatkovodnih i kopnenih kralježaka koji svoj stadij larve (punoglavac, ličinka) proživljavaju u vodi a poslije metamorfoze ima mogućnost živjeti i na kopnu.

No za razliku od ostalih vodozemaca Axolotl ima stanište isključivo u vodi. Ako ga pak usporedimo sa ljudima ili gmizavcima koji imaju srce sa dve pretklijetke i dve klijetke, axolotl ima samo jednu klijetku i dve pretklijetke, što ga takođe čini posebnim.

Ime axolotl dobili su iz astečkog jezika "Nahuatl", pa je ta riječ kroz godine prevedena na dva načina. Po prvom vjerovanju vezano je uz Xolotl-a – boga deformacija i smrti, dok je općeprihvaćeno vjerovanje kako je to spoj riječi «Atl» što znači voda i riječi «Xolotl» što znači pas.

Ta pomalo čudna životinjica dolazi iz jezera Xochimilco i jezera Chalco, slatkovodnih jezera na visokim nadmorskim visinama, koji nažalost više ne postoje kao takvi. Postoje pokušaji da se originalno stanište axolotla zadrži kako bi se oni mogli i dalje prirodno razmnožavati, no stalna širenja Mexico city-a svakim je danom veća prijetnja za tu vrstu. Unatoč statusu ugrožene vrste vjeruje se kako će za axolotla uvijek biti mjesta, što zbog njegove prisutnosti u obliku kućnog ljubimca, što zbog njegove uloge u laboratorijskim istraživanjima.
Ako se odlučite uzeti Axolotla za kućnog ljubimca navesti ćemo vam nekoliko posebnosti koje je dobro znati: vrlo su specifičnoga izgleda, može ih se naći u raznim bojama od albino bijele preko sive, smeđe, zlatne pa sve do skoro crne nijanse, koža im je tanka i osjetljiva i nije preporučljivo provlačiti ih kroz ruke više nego je zaista potrebno, imaju mogućnost regeneracije pa čak i ako im fali jedan dio tijela, kroz neko vrijeme narasti će ponovno.

S obzirom da dišu kroz kožu i škrge, jer su zauvijek ostali u svom larva stanju pa stoga imaju polurazvijena pluća, izvan vode mogu preživjeti samo kraći period, no nikako im se ne smije potpuno osušiti koža. Ako je kvaliteta vode dobra i s pravilnom njegom mogu poživjeti i 10 do 15 godina.
U prirodnom okruženju hraniti će se puževima, crvima, malim ribicama, i malim amfibijama; dok ih se u zatočeništvu može hraniti škampima, malim trakicama govedine ili jetre, domaće uzgojenim crvima i kupljenim proizvodima poput filea lososa ili pastrve.

I još nešto...Ako ste tek danas čuli za ovu posebnu životinjicu, zapanjiti će vas podatak da je ona stara preko 350 milijuna godina!
 
Da li ste znali..

Još u najstarijim legendama obrađen je motiv dece koju su odgajile životinje. Počev od legende o Miletu sa Krita, pa preko svakako najpoznatije takve legende o Romulu i Remu, koje je odgajila vučica.
Počev od XVII veka do danas sačuvano je bezbroj zapisa o deci koju su odgajili vukovi ili medvedi, a u manjem broju slučajeva i leopardi, antilope, koze, svinje, ovce i goveda. U svim ovim slučajevima deca su poprimila prirodu, ponašanje, sposobnosti i čak neke fizičke osobine svojih životinjskih 'roditelja'. Jedva da postoji primer da su deca koja su vraćena u ljudsku sredinu se oporavila i poprimila ljudske odlike. Neki od njih, koji su teško naučili da govore su objasnili da im se život sa životinjama više sviđao od života sa ljudima.
Skoro uvek se smatra da su takva deca bila ukradena ili bila ostavljena pa pronađena od strane životinja, ali njihove izvanredne fizičke sposobnosti, njihova brzina ili snaga u slučajevima antilope ili medveda i takvo obličje kao što su svetleće oči poput vučjih, kao kod dece iz Midnapura, su nametnuli fantastičnu teoriju da su neka deca stvarno deca životinjskih roditelja, ali monstruozna, slična poznatim monstruoznim rođenjima dece, o čemu postoji bezbroj podataka u svim klinikama sveta. Uprkos dokazima, mnogi antropolozi ne žele da prihvate fenomen dece odgajene od strane životinja, koji zaista ima mnogih nejasnih detalja, i više vole da veruju da su sva ovakva deca idioti koji su nađeni kako lutaju u blizini životinjskih staništa. Autistična deca često imaju karakteristike dece za koju se kaže da su ih odgajile životinje.
Prvi zabeleženi slučajevi su iz Nemačke iz 1341. godine, gde se kaže da su lovci uhvatili dečaka-vuka koji je trčao četvoronoške. Doveden je u civilizaciju gde je ubrzo umro.
Najviše dece-vukova je zabeleženo u Indiji u XIX i XX veku, u džunglama Bengala. Sveštenik J.Sing je otkrio i napisao o ovoj deci knjigu. Kao misionar u sirotištu u Midnapuru imao je običaj da često putuje u okolna mesta i obilazi lokalna plemena. U jednom takvom pohodu, 1920.godine, u jednom selu je čuo priču o čoporu vukova u kome su i dva duha sa svetlećim očima. Dugo je proveo u tom selu, osmatrajući, i jednog dana se čopor pojavio. Među njima su bila i dva stvorenja koja nisu bili vukovi. Sing je organizovao poteru koja je uspela da pronađe vučju jazbinu. Posle prvih udaraca krampom, dva vuka su izjurila iz jazbine i pobegla u džunglu. Zatim se pojavila vučica koja je napala kopače i koju su nažalost ubili. Kada su raskopali jazbinu čekalo ih je veliko iznenađenje. U jami su sklupčani jedno uz drugo, ležali dva vučeta i dve devojčice. Jedna je bila stara oko godinu i po, druga oko osam godina. Devojčice su odnete u sirotište gde je Sing počeo da se stara o njima. Dali su im imana Kamala i Amala. Mlađa devojčica je umrla u toku te godine, ne progovorivši ni reči, niti je naučila da hoda uspravno. Starija devojčica, o kojoj se sa velikom ljubavlju starala gospođa Sing, je živela još devet godina, tokom kojih je izgubila nešto od svoje životinjske prirode, postepeno naučila da stoji uspravno, da jede pripremljenu hranu, a čak je naučila i nekoliko reči.
Godine 1973. u Burundiju je pronađen sedmogodišnji dečak koga su odgajili majmuni, a iste godine je u Šri Lanki, takođe u džungli, pronađen dečak-majmun.
Još interesantniji su slučajevi dečaka-gazele. Jednog je u Siriji uhvatila grupa lovaca. Trčao je brzo poput gazele, i po njihovim rečima imao odličan sluh i vid. Drugi je otkriven u Španskoj Sahari, 1971. godine. Ugledni francuski antropolog, Žan Klod Armen ga je lično posmatrao i o tome napisao fascinantnu knjigu Dečak gazela. Svi kasniji pokušaji, prvenstveno američkih naučnika, da ga uhvate, na žalost, ili pre na sreću, su propali.
 

Back
Top