Ne, nije vladika bio rođak, nego je onaj privatnik, koji je obnavljao manastir, tvrdio da je rođak vladike Nikolaja, zbog istog prezimena, ali se ispostavilo da nije i da njih dvojica nemaju uopšte bilo kakve veze.
Svako ulje iz kandila koje gori nad svetiteljskim moštima, kao i svako osvećeno ulje je isceljujuće i sveto. Samim tim ono može da po veri bude isceljujuće, a nekada i kada čovek ne veruje, pa Bog dopusti da se čovek uveri, pa se desi neko isceljenje uljem.
Recimo, jednom prilikom, moj suprug je dobio napad jake groznice, kada smo bili na odmoru. Međutim, kao za inat, jer smo došli samo na nekoliko dana, nismo poneli nikakve lekove sa sobom, a bilo je već pola noći, kada je temperatura počela naglo da raste i dosegla već 39 stepeni. I pošto nisam znala šta da primenim osim utopljavanja i preznojavanja, koje nije pomagalo, pročitala sam molebni kanon Majci Božijoj, a sa sobom sam ponela vaticu koja je bila natopljena mirom sa čudotvorne ikone Majke Božije sa ostrva Andros u Grčkoj. Tom vaticom sam ga pomazala po čelu, grudima, i obrazima, i moj suprug je skoro istovremeno osetio olakšanje. Pošto je bio već bunovan, nije uopšte znao (već zadremavši) čime ga pomazujem, ali ga je iz sna prenuo miris mira sa vate, iako se taj miris već jako slabo osećoa, jer je bio izlapio od dugog stajanja. Nakon već nekih minut, temperatura je počela naglo da opada i ujutru je bio čio i bodar kao da uopšte nije ni bio bolestan...

Pošalji link