Heiho put

Sustina puta heiho,jeste graditi nesalomiv duh i celicnu volju,verovati da ne mozes da ne uspes u bilo cemu sto naumis...Sta vi mislite o heiho putu?

Велики сам присталица вежбе а нарочито техника одбрамбених спортова... ево са њиховог сајта:
Osnovni aikido principi


Stav ili položaj tela, treba da bude takav, da nam omogućava najbolju moguću startnu poziciju, za brzo pomeranje tela u bilo kom pravcu, i istovremeno, optimalnu stabilnost koju je vrlo teško narušiti. U širem smislu predstavlja i unutrašnje stanje, koje nam omogućava da opažamo svoju okolinu i kretanja u njoj (protivnik).
Fokusirana snaga. Snaga stvorena koncentracijom sila čitavog tela.
Snaga disanja nastaje kada s osećaj, disanje, i ritam postanu jedno.
Narušavanje ravnoteže protivnika je neophodni element koji nam omogućava da lako primenimo neku od tehnika.

Skretanje pažnje nam omogućava da nesmetano koristimo polugu ili bacanje. Za to se možemo koristiti:

  1. Zbunjujućim udarcem u vitalne tačke protivnika, ima za cilj smanjivanje nivoa reakcije protivnika za vreme koje nam je potrebno da steknemo prednost i preuzmemo inicijativu.
  2. Nanošenjem bola protivnuiku primenom poluge tako što se na neki deo tela protivnika postavi oslonac, a na drugi deo tela (neki od zglobova) vrši pritisak ili torzija. I to u smeru normalnog pomeranja zgloba, ali više od uobičajenog pomeranja, ili što je najčešće, u suprotnom smeru od normalnog pomeranja zgloba. Javlja se bol, kao upozorenje organizma da će nastavak kretanja u tom pravcu dovesti do povrede. Polugu izvodimo u momentu kada je protivnik u neravnoteži ili u stanju zaokupljenosti bolom od atemi vaze.
Dinamika: Kretanje u realnom aikidou je jedna od najvažnijih komponenti tehnike. Osnovne karakteristike: stabilnost, pokretljivost, tečno povezivanje različitih vrsta kretanja. Po obliku putanje, mogu biti kružna (najčešće), pravolinijska i kombinovana. Kretanje je dodatno usložnjeno iznijansiranim premeštanjem težine, u zavisnosti od zahteva tehnike i trenutnog stanja međusobnog odnosa našeg, protivnikovog tela, kao i okolnosti.

  1. Pravovremenost, je u stvari naša reakcija koja ne sme biti ni preuranjena, a ni zakasnela u odnosu na kretanje napadača, kako na početku, tako i tokom izvođenja tehnike.
  2. Usaglašavanje, tj. uklapanje u protivnikov napad tako da njegovu silu iskoristimo protiv njega primenom neke od aikido tehnika je vrlo važna, ali možda i najsloženija komponenta. Kompletno kretanje našeg tela prilagođavamo momentu, sili i putanji napada, tako da možemo da je povežemo sa putanjom našeg kretanja i tehnike. Kako napad nikad nije isti, tako ne možemo primeniti istu tehniku.
  3. Presretanje ili predupređivanje napada, je onemogućavanje razvoja snage napade, sprečavanje pojave u samom korenu.
  4. Propuštanje: Iskorišćavanje protivnikovog napada i kretanja protiv njega samog je jedna od osnovnih karakteristika realnog aikidoa.
Tehnika bacanja ili kontrole: primena neke od mnogih iz realnog aikidoa tako da iskoristi pravac, smer, intenzitet i vreme napada

Završna kontrola
koja neutralizuje napadača, tj onemogućava njegovo pomeranje iz fiksirane pozicije koju smo mi postavili primenom tehnika neutralizacije.
Završni udarac je dobro primeniti nakon kontrole ili bacanja, jer nas definitivno postavlja u superiornu poziciju u odnosu na protivnika.

Fokus, zadržavanje budne pažnje na protivnika i nakon kompletno izvedene tehnike (zanshin) nam pojačava koncentraciju na čitav tok tehnike.
Unutrašnja Energija (Ki) nastaje kada savršeno izbalansirano primenimo zajedno sve principe.


****************************************************************


Све је максимално добро и корисно ДОТЛЕ ДОК ЈЕ У ПИТАЊУ СПОРТ И ОВА ЛЕПА ВЕШТИНА - али се противим овоме:

Vežbanje uma u aikidou

Osnivač (Morihej Uešiba) je nameravao da aikido bude daleko više od tehnika za samoodbranu. Njegova namera je bila da stopi borilačku veštinu u skup etičkih, društvenih, i upravljačkih ideala. Uešiba se nadao da će ljudi trenirajući aikido, usavršiti sebe duhovno podjednako kao i fizički. Međutim, nije odmah očigledno kako bi vežbanje aikidoa tebalo da rezultira i nekom duhovnom (psihofizičkom) transformacijom. Štaviše, mnoge druge veštine polažu pravo na to da svoje učenike vode do prosvetljenja ili psihofizičke transformacije. Možemo se sa pravom zapitati onda, da li se i kako aikido razlikuje od drugih veština u pogledu efekata transformacije.​


Autor Bratislav Stajić

 
Sustina puta heiho,jeste graditi nesalomiv duh i celicnu volju,verovati da ne mozes da ne uspes u bilo cemu sto naumis...Sta vi mislite o heiho putu?

Mislim da takva volja i takav stav mogu puno puta dosta "pomoci" u zivotu i dovesti do raznoraznih "uspeha"....ali da podjednako tako, takav put moze dovesti i do udaranja glavom o zid....zid koji se ne moze probiti ali se moze glava slomiti.
 

Back
Top