ДС први предао захтев за пререгистрацију

Enchanted

Veoma poznat
Poruka
11.094
Политичке партије моћи ће да за пререгистрацију, као и пред изборе, изнајме „овериваче” потписа из општинских или градских управа


Пререгистрација политичких партија у Србији званично је почела прекјуче, а прва је Министарству за државну управу и локалну самоуправу неопходну документацију предала Демократска странка. Како је јуче саопштено из ДС-а, министарству су предата и 19.274 оверена потписа грађана да су чланови те странке. Исту документацију са 10.000 потписа (1.000 ако је реч о партији националне мањине) чланова у наредних шест месеци мораће да доставе и све остале раније регистроване партије ако желе да наставе да раде. Према најавама из те странке и Г17 плус је већ почео да организује своје чланство на прикупљању потписа, а очекује се да ће се све веће странке потрудити да своју снагу и озбиљност докажу и тиме што ће међу првима бити уписани у регистар, што би значило да немају никакав проблем са бројем чланова.

Од новог закона о партијама, иначе, очекује се да политичку сцену очисти од странака које постоје само на папиру, а којих је сада око 600 (485 у регистру Србије, док су остале још уписане у бивши савезни регистар). За нешто више од 19 година од када је у регистар под бројем један уписана Социјалистичка партија Србије из њега је избрисано само 40 партија, а претпоставља се сада да чак 90 одсто њих неће моћи да испуни нове услове за поновну регистрацију.

Партије ће за пререгистрацију Министарству за државну управу и локалну самоуправу, сем оверених потписа чланова, поднети и два примерка страначког програма, два примерка статута, акт о избору, односно именовању заступника, списак чланова који су дали оверену изјаву о чланству, друге акте донете у поступку усклађивања и доказ о уплати републичке административне таксе од 200 динара за пријаву за упис у регистар.

Како кажу у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, ових 200 динара је у ствари једино што ће већ постојеће партије морати да плате, док ће странке које се сада први пут региструју морати да плате и 10.470 динара за издавање решења о упису у регистар.

Према објашњењу министарства, партије које се поново региструју неће морати да плаћају оверу потребних 10. 000 потписа уколико то раде у општинским и градским управама, а на основу недавно измене и допуне Закона о републичким административним таксама, које је Скупштина Србије недавно усвојила, а за чије је спровођење надлежно Министарство финансија. Уколико одлуче да потписе оверавају у суду, мораће да плате судске таксе.

Министар Милан Марковић подсетио је ових дана и да по закону није дозвољено да једна особа својим потписом подржи више странака. Он је најавио и веома ригорозну контролу оверавања потписа, пошто се приликом потписивања мора проверити идентитет сваког грађанина. „Закон о оверавању потписа, рукописа и преписа мораће да испоштују и државни органи и политичке странке, јер у супротном следи казна и за једне и за друге”, рекао је министар за државну управу и локалну самоуправу.

Ова изјава изазвала је доста недоумица, пошто је у делу странака схваћена тако да ће сваки грађанин који даје потпис за пререгистрацију морати да дође пред општински шалтер за оверу потписа. У министарству, међутим, објашњавају да то никако није обавезно већ да је могуће да, као и када се прикупљају потписи предају изборне листе, општински службеник дође рецимо у страначке просторије, уз објашњење да је на локалним самоуправама како ће то организовати.

Пошто странке вероватно неће оверавати свих 10.000 потписа у истој општини, а са неколико „оверивача” који би дошли у њихова седишта у разним градовима, како кажу, читав посао би могао бити завршен и за један дан.

Извор: Политика.


Шта мислите, које странке од тренутно ангажованих се неће пререгистровати по новом закону и колико странака прогнозирате да ћемо имати након шест месеци?
 
Sad meni samo nije potpuno jasno... Da li ce potpisi clanova morati da se overavaju? Kao sto je bilo za izbore? Da li je znaci clanstvo DS-a islo da overava potpise?

Trebalo bi da se proveri da nema duplih potpisa :D

Da Bog da ni jedna stranka ne skupila 10 000 potpisa hahahah :D

DA SVI POTPISI SU OVERENI SUDSKI,A PROVERAVQĆE SE PUTRM MATIČNOG BROJA!

Ne sekiraj se sve vladajuće stranke kao i one U SENCI ĆE IMATI DOVOLJNO VREMENA DA (SA) KUPE POTPISE!:udriglavu: :dash: :poludeo:
 
Cek kazes overeni sudski? Znaci overeni pojedinacno ili samo grupno je stranka overila?

Dakle da li za to mora clan da ide da overi potpis kao za izbore?

Bio sudski overitelj sa pečatom i kako se koji član upisivao, potpisivao se u sudske dokumente i sve to overeno pečatom,
(u svakoj opštini, u svakom gradu i gde god je trebalo).:worth:
 
Dajem glas i potpis i crnom djavolu samo da se sklone bajcetinci.:):brus::gace::whistling:

Наје6ала си чворка, :sad2::sad2::sad2:
кад'"зеленооки" ово види и прочита!!!
:hahaha1::rotf::hahaha1::rotf::hahaha1:

А што се тиче пререгистрације,
да се ја питам,
било би потребно прикупити минимум 30.000 оверених потписа!!!
 
Poslednja izmena:
Наје6ала си чворка, :sad2::sad2::sad2:
кад'"зеленооки" ово види и прочита!!!
:hahaha1::rotf::hahaha1::rotf::hahaha1:

А што се тиче пререгистрације,
да се ја питам,
било би потребно прикупити минимум 30.000 оверених потписа!!!

Taj "zelenooki" video moj nadimak sto posto, svideo mu se pa me kopira... :mrgreen: Isto kao i jedan forumaš lokaciju... :mrgreen:
 
Dajem glas i potpis i crnom djavolu samo da se sklone bajcetinci.:):brus::gace::whistling:

ето примера гласача у Србији.....
а после као неко ишчуђавање одкуд ово,па Ја нисам,ваљда....
како Србија да очекује Љубав и поштовање од других када мрзи сама себе....
 
Sad meni samo nije potpuno jasno... Da li ce potpisi clanova morati da se overavaju? Kao sto je bilo za izbore? Da li je znaci clanstvo DS-a islo da overava potpise?

Управо тако. Организовано је прикупљање потписа по целој Србији, члановима су прво слате СМС поруке а после смо их подсећали телефоном када и где да дођу да се потпишу у присуству оверивача из општине. На Новом Београду су била два места за потписивање и био је супер одзив иако је тај дан било 40 степени.
 
Aha znaci stranka uz potpis mora da prilozi i pristupnicu tog clana koji potpisuje :D

Znaci nece moci niko da se okoristi nasim potpisima :)

Принцип је следећи :
Ако си члан странке добијаш бели папир на коме су сви твоји подаци (адреса, ЈМБГ и остало) и пише нешто у фазону ЈА, тај и тај потврђујем да сам члан странке те и те ... и доле треба да ставиш потпис. То је потписује у три примерка, сва три оверавају људи из општине и на сва три стављају потпис и свој печат. Један примерак остаје њима (и уписују те у неку књигу евиденције), два примерка иду странци од којих се један чува а други шаље министарству. Дошло нам је и пар људи који нису чланови и њима смо прво морали да дамо образац да се учлане, па да их убацимо у базу података чланова па тек онда да им штампамо ту потврду коју су потписали (колико је то трајало боље да нису ни долазили). И мораш да дођеш лично и са личном картом и/или пасошем.
 
Biće ih isto!

One minorne kombi ionako ništa nisu radile na berzi.A ove koje vedre i oblače Versaće,oni će naći dovoljno novca,jer vremena su im dali da se verifikuju.
Da su rekli imate vremena od danas u pone do dutra u 24 časa pa ko skupi skupi,e onda bi bilo povuci potegni,a za šest meseci će sve stranke to vexq pripremiti,NOVAC JE ČUDO!

versatje je super marka <3
 
Ево и наша Маја је то данас одрадила :
16796530954a6d7ee87ad29607436929.jpg
 

Back
Top