Bajalice - Strana 2
Strana 2 od 5 PrvaPrva 12345 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 26 do 50 od 114

Tema: Bajalice

Elita oziman (avatar)
    Učlanjen
    17.02.2006.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    222
    Reputaciona moć
    150

Podrazumevano Re: Bajalice

Citat Original postavio Ona-koja-je-opredeljena Pogledaj poruku
    Bajanje, gatanje, lecenje travama.... O tome je pisao Dr. Radovan N. Kazimirovic.
    Kod Srba su kazne za bajanje bile blazhe nego u drugim narodima. Kod nas se ne zna za kaznu spaljivanjem, cak nisu postojale ni mnogobrojne istrage protiv veshtica. Nije bio dokaz da neko upre prstom....
    Ovo ne bih rekao da je tako. Sve su Srbi dobri i blazeni bili.Kada bi bilo tako. Dusan je za najmanji prestup sekao ruke, "skropio" i oci vadio, a vestice su Srbi spaljivali i to do relativno skoro.... pre 200 godina.

Za vremena Vožda Karađorđa, kako je svedočio Vuk Karadžić, kao i u Crnoj Gori, veštice su otkrivane pomoću vode: bacane su, pa ona koja nije mogla potonuti u "bezdanki", proglašavana je vešticom, jer je "lično đavo naučio da pliva i održava se na vodi". Takva je proterivana iz plemena, iskazivala pokajanje i "zaklinjala se u rastanak od nečastivog" ili je, u opštem gnevu svoje sredine, bila kamenovana.
    "Bacanje u vodu"
    I sam ponet gnevom i praznovericom naroda, Karađorđe je bio uveren u postojanje "demonskih žena" i "žena-veštica", pa je zato i ispečena na ražnju u selu Žabari, Pauna, žena Pavla Stojanovića, "po zapovjesti Voždovoj", a kada se nije htela odati da je veštica "zgrnuše onu vatru na nju u kojoj se zgrči i sagorje..."

Elita The_Night_Hawk (avatar)
    Učlanjen
    26.03.2009.
    Pol
    muški
    Reputaciona moć
    195

Svega ovoga ne bi bilo da je Pera na vreme otišao na policiju...
    Koliko je nesrećnica spaljeno jer su imale zelene oči i crvenu kosu,ili neku drugu
    kombinaciju neobičnu za ove krajeve...
    A neke su mogle samo pristati na poneku noć sa ponekim vladarom.
    A i mnoge crne mace odoše u oblake jer su crne.
    Bajanje...
    Rugala se ruga,pa postala druga!
    Zato o tim glupostima ne bih dalje.
    Dance with clouds, or run from the storm - you choose !

Aktivan član Ona-koja-je-opredeljena (avatar)
    Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
    Ovo ne bih rekao da je tako. Sve su Srbi dobri i blazeni bili.Kada bi bilo tako. Dusan je za najmanji prestup sekao ruke, "skropio" i oci vadio, a vestice su Srbi spaljivali i to do relativno skoro.... pre 200 godina.
    OK Ozi, vidis razni ljudi pisu razlicito o istoj temi. Postujem ja tvoje izvore. Bilo bi dobro cuti jos neke.

Legenda
    Učlanjen
    11.08.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    2
    Reputaciona moć
    0

e,meni jednom izasao cmicak a ja trebala da idem na date i ja onako pizdela po kuci zato sto mi je oko velicine bilijarske kugle i meni kao keva:"ima nesto sto je meni pomoglo,al' smejaces mi se."ja kao,pa necu,ovo,ono i ona mi kaze neku bajalicu...i ja crkla od smeha,al' ona kaze da ni ona nije verovala,ali upalilo...i ja probala,kad ono stvarno....mada mislim da je to bilo na nervnoj bazi......ali vazno da se to sranje skinulo sa mog oka.........

Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

Citat:
    Kada mala deca "od uroka" nemirno spavaju ili se u snu trzaju, tada se ide bajalici da im gasi ugljevlja. Ona tada baci zivo ugljevlje u nenacetu vodu. Voda se prethodno obaje bosiljkom, i stalno prekrscuje struckom bosiljka i preseca crnim nozem. Bajalica tada sapuce ove reci:

"Mesece bajni!
    Zvezdice jasne!
    Sunasce zlatno!
    Sidjite s neba na zemlju i umijte vodicom (ime)
    te mu i zdravlje dajte!"

Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

Evo ima i bajalica za spam:

"Sekirom te secem,
    vatrom te gorim,
    tamnjanom te kadim,
    vodom te umivam.
    Ustu! Tu ti mesta nije!
    Idi u Lelejsku goru,
    gde petli ne poju,
    gde ovce ne bleje,
    gde konji ne vriste,
    gde kucici ne laju,
    gde devojke kose ne cesljaju,
    gde djak krsta ne nosi.
    Idi u visinu.
    Nikoga da sretnes,
    nikoga da stignes,
    da ne mozes nikome da dosadis.
    Hajd' idi! Sretan ti put!"

Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

Citat Original postavio The_Night_Hawk Pogledaj poruku
    A opredeljena MENE pita na kojoj sam temi...
    Pa kolike su babe bajale pa ništa...
    Ali,mlado,pa lep,pa crvenokoso...
    Veštica...
    Crna mačka na pragu?Spaljuj!!!
    Nije baš direkt,ono na rubu sam,ali meni nisu bajali...
    Ili jesu,pa lutam okolo bezveze?
    Jesu, jesu, zato i lutas bezveze
    Ako ti treba veza, kazi, da pomognemo......da ubajemo nesto....

Učlanjen
    26.03.2009.
    Pol
    muški
    Reputaciona moć
    195

Pa vidiš to oko lutanja...
    Sestrino dijete nije govorilo a imalo je četiri godine.
    Pa sam lično vidio takozvano "salivanje strave", gatanje i bajanje...
    Pa su ga onda vodili kod popa i hodže(jedan nije znao za drugog,udaljeni 100 km)...
    Pa onda malenog odvedoše i na Ostrog.
    Danas ima 11 godina.Progovori tek po koju riječ.
    Medicinski mu nisu našli ništa,dakle moderna medicina kaže da je ZDRAV.
    Razne babe i danas imaju svoje teorije i metode.
    Ništa ne pomaže.
    Pa izvini što sam skeptik.
    Ja NE SPAMUJEM,samo na svakoj temi iznosim iskustva.
    Svoja ili članova uže familije.
    Ne bavim se sa rekla kazala. Zato izvini što sam ozbiljan na zabavi,a kada se zezem onda sam spamer,i tako to ide u krug.Ali to je život-nekad limun,nekad grejp.Jabuka?Ponekad.

Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

To jeste, ima danas raznih, svakojakih, rade to za pare, a od takvih treba bezati, ne mogu oni ni sebi da pomognu.
    Zar ga doktori nisu slali kod logopeda?
    Kumin brat ima dete koje slabo prica za svoje godine, mali je presladak i pametan, sve razume....isli kod logopeda, rade neke vezbe s njim....morali neke lekove iz inostranstva da porucuju...u toku je ta terapija, pa cemo vidimo. ako uspe dacu ti podatke.

Zaslužan član buudala (avatar)
    Učlanjen
    01.05.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    27
    Reputaciona moć
    726

Super to biste trebali na PP.
    Zabava ne znaci nekontrolisano blebetanje na svakoj bogovetnoj temi .Drugi se ne bune a ja sam resio svoju da branim tako sto cu se obracati adminima povremeno da je ociste od postova ljudi kojima je dosadno pa se zabave tako sto pisu o potpuno nevezanim stvarima za temu.
    Nikom ne branim da se zabavlja a za najbolju zabavu preporucujem direktni ljudski kontakt sa najboljim drugarima i drugaricama uzivo.
    Svrha ove teme je da sto vise savremenika iznese iskustva u kojima se suocilo sa uspeshnim efektom takvih neshvatljivih recitacija.
    Dakle istorijske analize nisu pozeljne.
    Pozeljno je da nam na primer opisesh kako je izgledalo to neuspelo izlivanje strave.

Učlanjen
    26.03.2009.
    Pol
    muški
    Reputaciona moć
    195

Neuspjelo zalivanje strave:
    baba je uhvatila klinca za ruke,gledalal mu u oči dok se nije prestao vrpoljiti.
    Onda je mrmljala nešto sebi u bradu,jednolično(tipa mantre)...
    Onda je uzela malo tamjana,pripalila ga žeravicom,pa je okadila sobu.
    Zatim je uzela komadić nečega što je meni ličilo na olovo(možda je i živa,šta znam)...
    Pa je to potopila u čančetu vode...
    Još je malo pričala nešto sebi u bradu,obilazeći oko djeteta...
    Na kraju je klinca poljubila u čelo.

Eto.
    Varijacije na temu ne znam,ovo je bilo jedino salivanje kojem sam bio prisutan.

Zaslužan član buudala (avatar)
    Učlanjen
    01.05.2009.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    27
    Reputaciona moć
    726

Hvala. Ovo sam zaista zeleo iz prve ruke da cujem.

U mom selu kako rekoh ima baba koja deci leci krupicu u ustima.
    U vreme kasnog popodneva ili kako baka kaze kad idu krave izpolja ,vodom iz bunara umiva dete i sapuce mu nesto.
    Po uspesnosti bih rekao da je negde oko 100% jer se mnogi roditelj vracao i posle sa drugim detetom.

Zena se stidi da je ljudi pitaju o tome i uopshte ne razgovara na tu temu osim sa onima koji traze pomoc. Samo odmahne rukom i okrene temu na neshto drugo.

Nadoknade za "rad" nema nikakve. Nema ono "kolko dash".

Kad vidim takvu sushtu dobrotu teshko mi padaju izrugivanja i dalekobilo osudjivanja.

Elita oziman (avatar)
    Učlanjen
    17.02.2006.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    222
    Reputaciona moć
    150

Evo ima i bajalica za spam:

"Sekirom te secem,
    vatrom te gorim,
    tamnjanom te kadim,
    vodom te umivam.
    Ustu! Tu ti mesta nije!
    Idi u Lelejsku goru,
    gde petli ne poju,
    gde ovce ne bleje,
    gde konji ne vriste,
    gde kucici ne laju,
    gde devojke kose ne cesljaju,
    gde djak krsta ne nosi.
    Idi u visinu.
    Nikoga da sretnes,
    nikoga da stignes,
    da ne mozes nikome da dosadis.
    Hajd' idi! Sretan ti put!"
    Ovo me podsetilo na Mihajla Lalica i njegovu Lelejsku goru (roman) u kome mislim da je spomenuo neke reci iz ovoga sto si napisala. Inace taj roman je izuzetan zbog svoje magije i samog imena "Lelejska gora" i svega sto se vrti oko nje. A nisam znao da je ono utkano u neku bajalicu. Neke reci imaju snagu pravog arhetipa.

Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

Da li nekome uspe ili ne uspe bilo kakva bajalica, treba traziti kljuc bas u tome - sushta dobrota. Ja mislim da kad je neko stvarno dobre duse i iskreno pomaze ljudima, njemu je dovoljno i samo da se pomoli za nekoga. Medjutim, i onaj kome je potrebna pomoc treba verovati, jer je apsurdno koristiti alternative ako mislis da ti ne mogu pomoci.
    Dete moje prijateljice je od rodjenja lose spavalo, budilo se uz vrisak. Odveli su ga kod babe da mu saliva olovo. Baba je rekla da je olovo pokazalo oblik konja, te da se beba preplasila zvuka kopita po asfaltu. Odveli su dete da vidi konja....od tada mirno spava.

Aktivan član blooser (avatar)
    Učlanjen
    05.08.2009.
    Pol
    muški
    Reputaciona moć
    64

Nemam iskustvo sa bajalicama, ali znam da je po Vedama mantra najjaca da tako kazem "magija". Mantra predstavlja skup reci, recimo nesto kao molitva, i pravi se po odredjenim pravilima tako da sluzi odredjenoj svrsi. Razlog za ovako mocno dejstvo mantre je sto je zvuk simbolisan akaš tatvom (veoma grub analogon akasa bi bila gravitacija). Akas je element koji veze sve u univerzumu, cini harmoniju i najfiniji je od 5 elemenata (vatra, zemlja, vazduh, voda i akas). Zbog toga je mantra najjaca kada se izgovara (u odnosu na mentalno ponavljanje), makar i tiho, jer se njeno znacenje "utiskuje" direktno u akas (zvuk, odnosno vibracija) i tako deluje. Interesantno je sto je dejstvo mantre delotvorno i ako osoba ne zna znacenje toga sto izgovara (reci su na sanskritu), tako da je autosugestija iskljucena.

I Biblija pocinje slicnom izjavom da na pocetku bese rec. Tako da se moc akasa (zvuka, vibracija) i tu potvrdjuje.

Dakle verujem da, posto je moc reci, odnosno akasa, velika, bajalice mogu imati slican efekat kod lecenja, a verovatno i kod drugih stvari. Naravno, potrebno je znanje kako bi se ovo primenjivalo (bajalice, mantre, ili neki drugi vid). Znam za primere gde je mantra delovala i trenutno, jednom je bilo u pitanju smirivanje stanja jako teskog bolesnika, ali za to je potrebno veliko znanje.

Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

Citat Original postavio blooser Pogledaj poruku
    Nemam iskustvo sa bajalicama, ali znam da je po Vedama mantra najjaca da tako kazem "magija". Mantra predstavlja skup reci, recimo nesto kao molitva, i pravi se po odredjenim pravilima tako da sluzi odredjenoj svrsi. Razlog za ovako mocno dejstvo mantre je sto je zvuk simbolisan akaš tatvom (veoma grub analogon akasa bi bila gravitacija). Akas je element koji veze sve u univerzumu, cini harmoniju i najfiniji je od 5 elemenata (vatra, zemlja, vazduh, voda i akas). Zbog toga je mantra najjaca kada se izgovara (u odnosu na mentalno ponavljanje), makar i tiho, jer se njeno znacenje "utiskuje" direktno u akas (zvuk, odnosno vibracija) i tako deluje. Interesantno je sto je dejstvo mantre delotvorno i ako osoba ne zna znacenje toga sto izgovara (reci su na sanskritu), tako da je autosugestija iskljucena.

I Biblija pocinje slicnom izjavom da na pocetku bese rec. Tako da se moc akasa (zvuka, vibracija) i tu potvrdjuje.

Dakle verujem da, posto je moc reci, odnosno akasa, velika, bajalice mogu imati slican efekat kod lecenja, a verovatno i kod drugih stvari. Naravno, potrebno je znanje kako bi se ovo primenjivalo (bajalice, mantre, ili neki drugi vid). Znam za primere gde je mantra delovala i trenutno, jednom je bilo u pitanju smirivanje stanja jako teskog bolesnika, ali za to je potrebno veliko znanje.
    Ispricaj nam to, ako su ti poznati detalji.

Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

Ljudi pricaju o "urokljivim ocima", pa da bi se zastitili od zlih pogleda, posecuju gatare i baba-randjije koje znaju znanje. Posebno su mala deca podlozna uroku, zato im roditelji na rukicu vezuju crveni koncic. Ako dete boli glava ili ima strahove ili nemirno spava ili se u snu trza, odvedu dete nekoj charobnici da mu prebaje, gasi ugljevlje.....

Protiv uroka:

"Urok sedi na pragu,
    urocica pod pragom.
    U uroka tri oka:
    jedno oko vodeno
    drugo oko vatreno
    trece oko urocno.
    Prste oko vodeno
    te pogasi vatreno
    i zanese urocno
    u duboke dubine
    u visoke visine
    u siroke sirine.
    Ni na moru mosta
    ni na psu roga
    ni na dlanu dlake
    ni na mome (ime) uroka."

Zaslužan član Valeria (avatar)
    Učlanjen
    26.03.2004.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    228

Ispricaj nam to, ako su ti poznati detalji.
    Pa, dok se blooser ne javi...
    Da bi mantra imala ODMAH dejstvo, potrebna je "mantra shakti". Cak i kod tantrickih mantri (koje su krajnje prakticne, npr za izlecenje epilepsije, za dobijanje poruka u snu i sl) postoji posebna procedura koja se mora proci, npr. mora se izgovoriti tacno odredjen broj puta, a to je daleko veci broj od klasicnog bajanja. Nekad se izgovara i odredjenim danima, u odredjeno doba, itd.
    Kod nekih mantri je potreba i inicijacija od strane kvalifikovanog gurua da bi osoba bila na pravilan nacin upucena.

Medjutim, po Vedama, trenutno se nalazimo u dobu koji se naziva Kali juga, doba degradacije, prevara i nemorala, i kaze se da ce vrlo malo ljudi biti uopste osposobljeno da koristi bogato nasledje (izmedju ostalog i mantri) na pravilan nacin. Istina, tek smo na pocetku tog doba, pa sve te negativnosti jos nisu uzele maha .

Eto, malcice i o mantrama.

Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

Dr. Radovan N. Kazimirovic pise jos o nasim starim narodnim verovanjima, da nas narod veruje da se svaka bolest uselila u coveka kao neki pakosan stvor i sad ako se zeli da bolesnik ozdravi, onda on mora da odagna zlog duha od sebe na neki predmet, drvo, vodu....

Protiv groznice koristili su vrbu. Negde se kuce kite vrbovim grancicama. Vrba s kojom su zakicena vrata domova stoji sve dotle dok se vrbine grancice ne osuse, zatim se pale, pa se ukucani kade, verujuci duboko da je iz kuce oterana groznica ili ma koja bolest....

Koga uhvati groznica, taj treba da ide oko vrbe i da tu pripali vostanu svecu. Tada se veruje da ce ozdraviti jer ce njegova bolest preci na vrbu.

Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

Na istoj osnovi postoji i lecenje protiv kostobolje.
    Kod ove bolesti se uzme pogaca pa se ide glogu. Pogaca se prvo stavlja na mesto gde boli, zatim se bolesnik tri puta ocese obolelim mestom o glog i vice:

"U glog, u glog,
    a u telo odlog!"

Pogaca se stavlja na glog a bolesnik zatim odlazi kuci cuteci i ne osvrcuci se nazad.

Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

Kad se neko iznenada razboli, narod misli da je ili urecen ili da je nagazio na kakve cini ( u "Gorskom Vijencu"- sugreb, "nasugreb je stala"), kod muslimana: "nagazio na madjije-havale", ili da je ograisao, nagraisao, nabelajisao, jer je na njega neki zivi stvor preneo bolest sa drugoga.

Tada je potrebno da se ta napracena bolest otera u Nedodjin, t.j. u mesto odakle se vise nece vratiti:

"Idi u Lelek-Goru,
    u Nevrat-Polje,
    gde petao ne kukurice,
    gde pas ne laje,
    gde macka ne mauce,
    gde goveda ne ricu,
    gde ovce ne bleje,
    gde crkve nema,
    gde se zvono ne cuje!"

Primećen član Wolf_1 (avatar)
    Učlanjen
    14.01.2005.
    Pol
    muški
    Reputaciona moć
    38

Moram da se ukljicim u ovu temu.U Uzicu postoji zena koja tkz.otpirivanjem leci opekotine.Nisam licno video ali sam cuo od par ljudi koji su dobro izgoreli,bilo im je dobro posle samo jednog tretmana bez masti,zavoja ciscenja i svega sto zahteva moderna medicina.Takodje i ne ostaju nikakvi oziljci,crvenilo ili nesto slicno.Za one koji ne veruju pricala mi je zena,bliska familjia,da je prosula vrelu zasecerenu vodu po ruci,ali posle tog tretmana kod te zene otpiricvanjem na ruci se nista ne poznaje.Znam jos nekih primera,bradavice,crveni vetar,krajnici i sl.ali ovaj mi je najupecatljiviji a i proveren da bih mogao da poslajem ovde na forum.Licno mislim da bi trebala da postoji neka datoteka tih ljudi koji umeju takve stvari jer ako medicina ne pomogne zasto ne probati i kod njih,naravno ako nisi neki prevaranti kao ovaj na ovom oglasu gore.

Učlanjen
    01.09.2009.
    Pol
    ženski
    Reputaciona moć
    29

Citat Original postavio Wolf_1 Pogledaj poruku
    Moram da se ukljicim u ovu temu.U Uzicu postoji zena koja tkz.otpirivanjem leci opekotine.Nisam licno video ali sam cuo od par ljudi koji su dobro izgoreli,bilo im je dobro posle samo jednog tretmana bez masti,zavoja ciscenja i svega sto zahteva moderna medicina.Takodje i ne ostaju nikakvi oziljci,crvenilo ili nesto slicno.Za one koji ne veruju pricala mi je zena,bliska familjia,da je prosula vrelu zasecerenu vodu po ruci,ali posle tog tretmana kod te zene otpiricvanjem na ruci se nista ne poznaje.Znam jos nekih primera,bradavice,crveni vetar,krajnici i sl.ali ovaj mi je najupecatljiviji a i proveren da bih mogao da poslajem ovde na forum.Licno mislim da bi trebala da postoji neka datoteka tih ljudi koji umeju takve stvari jer ako medicina ne pomogne zasto ne probati i kod njih,naravno ako nisi neki prevaranti kao ovaj na ovom oglasu gore.
    Dobro nam dosao na temu!
    Ja mislim da ne treba datoteka. Postoje ljudi koji stvarno mogu da pomognu i postoje ljudi koji stvarno veruju u to, pa ce se vec naci. To su narodni vidari i informacije o njima putuju usmenim putem, kad neko ko je izlecen preporuci nekome drugom. To je istovremeno i potvrda.
    Naravno da ovakav nacin lecenja ne uspe svaki put, kao sto i jedna medicinska terapija ne pomogne svaki put.
    Poslednji put ažurirao/la Ona-koja-je-opredeljena : 11.09.2009. u 20:49

Elita astronaut skaut (avatar)
    Učlanjen
    31.12.2008.
    Pol
    muški
    Reputaciona moć
    97

Sve je to lijepo ali kako sve to funkcioniše?
    Nadam se da će u obješnjenju biti manje korišćene sintakse tipa pozitivna i negativna energija i slično a više veličine i mjere koje poznaje klasična fizika.
    Unaprijed hvala!
    born to be child

Elita oziman (avatar)
    Učlanjen
    17.02.2006.
    Pol
    muški
    Tekstova u blogu
    222
    Reputaciona moć
    150

Citat Original postavio astronaut skaut Pogledaj poruku
    Sve je to lijepo ali kako sve to funkcioniše?
    Nadam se da će u obješnjenju biti manje korišćene sintakse tipa pozitivna i negativna energija i slično a više veličine i mjere koje poznaje klasična fizika.
    Unaprijed hvala!
    Mislis fizika devetnaestog veka? Zasto si preskocio celu novu fiziku dvadestog veka sa svojim neodredjenostima, subjektom kao neodvojivim delom eksperimenta, paralelnim istorijama, spinovima na krajnjim tackama svemira koji reaguju jedni na druge, suprotnostima tipa materija i energija ili cesticu koja prolazi kroz dve rupe istovremeno itd, itd,itd.
    Sve to apstrahujemo. To je za cika naucnike. A za nas decu klasicna fizika devetnaestog veka. Uzrok jednako posledica. 100 grama ljubavi. 2oo grama zivota. Dijalekticki materijalizam. .Izmerimo sve.

A ako bi ti rekao da mozes meriti samo prostor ne i trajanje ..sigurno bi se uhvtio za glavu, ali nemam zivaca da to pokrecem ovde jer vec jednom jesam. Vazno je da materijalizam vlada.! Klasicna fiizika. Ma nemoj. Nosi tu svoju fiziku tamo gde spada, a pusti ovde ljude da gledaju zivu pticu na grani.

Pravila za slanje poruka

• Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •